Meer Vlaanderen, minder hospitalisatiekosten
Jan Van de Casteele 28-06-2009
De Vlaamse hospitalisatieverzekering was een van de vijf speerpunten van N-VA en is mede voorwerp van de formateursnota van Kris Peeters. Een écht goed idee en een politieke meesterzet noemt Walter Pauli dat in De Morgen (23 juni). De nv België had destijds geen geld voor een zorgverzekering, maar die kwam er (omdat ook sp.a en ACW daarachter stonden). Voor de nv België is een aanvullende hospitalisatieverzekering geen prioriteit. Voor Vlaanderen nu wel. Zo gaat het vooruit.
Het idee is vooral uitgewerkt door dokter Louis Ide (N-VA senator), die zich ergerde aan de peperdure supplementen die ziekenhuizen durven aan te rekenen en die vooral de langdurig zieken en de bedlegerigen hard in de portemonnee treffen.
Onder de titel De Vlaamse aanvullende zorgverzekering werkte Ide samen met Danny Pieters (KU Leuven, partijgenoot, specialist socialezekerheidsrecht) een voorstel uit dat de Vlaamse bevoegdheden maximaliseert. Concreet zou de verzekering de Vlaming 100 euro per jaar kosten. Ze zou ten bate zijn van betalers van supplementen voor twee- of meerpersoonskamer (niet voor wie een privékamer wil), worden geënt op de bestaande zorgverzekering en uitgevoerd door privéverzekeraars én ziekenfondsen.
Binnen de lijntjes?
De grondwet laat toe dat de deelstaten actief zijn op specifieke vlakken van de sociale zekerheid (Vlaams en Waals gehandicaptenbeleid zijn zeer apart georganiseerd, zorgzekering...). Moet je in Vlaanderen iets níét doen omdat het op Belgisch vlak niet kan? Dat is toch al te gek, zegt Guy Swennen, het Vlaams Parlementslid (sp.a) dat destijds samen met Sonja Becq (CD&V) het voorstel tot decreet van de Vlaamse zorgverzekering lanceerde.
Socialisten (Swennen, Vande Lanotte) en CD&Vers (Vandeurzen, Dehaene) waren ook bezig met het thema, maar uiteindelijk werd (federaal) getreuzeld. Vanuit die partijen zal vermoedelijk weinig weerstand komen.
Ook CM-voorzitter Marc Justaert noemt het een goed idee om extra kosten voor patiënten inzake remgelden, supplementen of extra onkosten bij materiële hulpmiddelen te solidariseren. Ik zie niet in waarom we daar tegen zouden zijn. Idealiter kan dit volgens hem federaal georganiseerd worden in de schoot van het Riziv, maar als blijkt dat daar geen geld voor is of als er geen overeenstemming bestaat, waarom zouden we dan niet de techniek van de zorgverzekering kunnen herhalen: een eigen bijdrage van de Vlaming, die verplicht is in het Vlaamse Gewest en facultatief voor de Vlamingen in Brussel?
Volgens Pauli leidde intern overleg op hoog niveau in de socialistische zuil tot één conclusie: Je kunt de mensen er nauwelijks van overtuigen waarom dit niet goed zou zijn. Het interesseert hen niet of die hospitalisatieverzekering Vlaams of federaal georganiseerd wordt, ze willen dat er eindelijk iets aan het onrecht gedaan wordt. Welk niveau, dat zal hen een zorg wezen.
Pauli besluit dat het toch om een goed idee gaat, dat helder is voor vele mensen en zelfs aantrekkelijk voor decision makers en daarom moeilijk te weerstaan.
Een zelfde verhaal in De Tijd (27 juni). Is de Vlaamse hospitalisatieverzekering de eerstesteenlegging van een Vlaamse sociale zekerheid? Is het een provocatie naar de Franstaligen? Misschien, maar dan is het niet de eerste keer, aldus Bart Haeck. De Vlaamse zorgverzekering, die een deel van de rusthuis- of verzorgingsfactuur voor ouderen betaalt, werd door Franstalig België destijds ook gebrandmerkt als een Vlaamse poging om de sociale zekerheid te splitsen... En ook het socialistische en christelijke ziekenfonds werkten mee. Waarom? Deels omdat in de federale regering een zorgverzekering voor niet-medische kosten er maar niet kwam Er was geen geld. Net als nu. De N-VA doet die sp.a-ACW-strategie nog eens over met de hospitalisatieverzekering, eerst in de verkiezingscampagne en straks aan de onderhandelingstafel.
Commentaar
Tegenkanting valt nog te verwachten van verstarde dogmatici binnen het ABVV (uitholling van de federale solidariteit, noemt men dat daar), en van VLD (wordt dat niet te duur? lees: kan de privé dat niet beter aanpakken red.).
Pauli vermoedt dat er ook tegenstand komt van de privéverzekeraars (DKV, Ethias en Fortis, thans AG). Maar alvast Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder Assuralia, liet al weten de gedachte, die achter het voorstel tot invoering van een Vlaamse hospitalisatieverzekering schuilgaat, waardevol te vinden. Ze spreekt de verzekeraars wel degelijk aan. Daarom zullen zij graag deelnemen aan het nodige overleg terzake. (DM, 26 juni 2009)
Bart Haeck (De Tijd, 27 juni 2009) stelt vast dat sp.a en N-VA in verschillende grote dossiers (energie, kinderbijslag, hospitalisatieverzekering) best door één deur kunnen. Goedkopere hospitalisatiekosten, extra gezinsbijslag en een vuist maken tegen Electrabel? Voor de sp.a is dat socialisme, want het is bescherming van de zwakkeren. Voor de N-VA is dat Vlaams-nationalisme want het is de Vlaamse regering die doet wat de federale niet kan. En als dat laatste lukt, is het voor kandidaat-minister-president Kris Peeters (CD&V) gewoon Vlaanderen in Actie. Iedereen tevreden in de eerste kilometers.
(integraal artikelen van Walter Pauli en Bart Haeck: zie bijlage)
Bijlage
(49 Kb)
|