Het begijnhof van Tongeren is een van de oudste begijnhoven van de Nederlanden. Het oorspronkelijke begijnhof lag in de omgeving van de huidige kogelstraat.
In 1257 werd een nieuw begijnhof opgericht, binnen de nieuwe stadswallen. Er ontstond een typisch straatbegijnhof, dat als een afgesloten miniatuurstadje beschouwd werd. Omdat het begijnhof bij de grote brand van 1677 vrijwel volledig gespaard bleef, biedt dit stadsgedeelte de oudste voorbeelden van woningbouw in Tongeren.
Na een aanval op de stad in 1213 door Hertog Hendrik I van Brabant, werd in 1241 begonnen met de bouw van een stevige stadsomwalling. Pas in 1290 was hij volledig voltooid. Deze verdedigingsmuur omsloot de toenmalige stadskern. Zij maakten deels gebruik van het tracé en de resten van de laat-romeinse omheiningsmuur.
De best bewaarde stukken zijn te vinden langs de Leopoldwal en de Elfde-Novemberwal. Ook bij de Moerenpoort is nog een stukje over. De middeleeuwse stadswal bevatte 6 poorten en 13 versterkte torens. De ommuurde oppervlakte bedroeg 54 ha.
In de 15de eeuw werden de stadsmuren gedeeltelijk afgebroken en in de 17de eeuw verwoestten de Fransen verschillende stadspoorten.
In de 18de eeuw werden de verdedigingsmuren hersteld, maar in de 19de eeuw moesten ze wijken voor de modernisering.
De Moerenpoort werd gebouwd in 1379 en is de enige overblijvende poort van de zes middeleeuwse stadspoorten. Ook werd ze meerdere malen bedreigd met afbraak en vernieling. Ze vervangt de oorspronkelijke poort die een cirkelvormige basis had en verwoest werd in 1347.
In 1673 bliezen de Fransen de voorbouw van de toren op. In 1892 en 1958 werd de poort reeds verschillende malen gerestaureerd.
Na de laatste restauratie werd er een wapenmuseum in ondergebracht en wordt er de militaire geschiedenis van de stad uitgelegd met behulp van wapens en afbeeldingen van de stadsverdediging.
Wie Tongeren zegt, associeert deze stad onmiddellijk met Ambiorix. Zijn standbeeld vind je terug op de Grote markt en staat op een natuurstenen voetstuk van 3 meter hoog dat in de vorm van een prehistorische dolmen gebouwd werd.
Ambiorix was de koning van de Eburonen. In 54-53 voor Christus bracht hij, in de omgeving van Atuatuca, de legioenen van Jules Caesar de grootste nederlaag toe die de Romeinen bij de verovering van Gallië hebben gekend.
In Tongeren was het geschiedschrijver Frans Driesen die in 1851 voorstelde om een monument op te richten ter ere van Ambiorix. De Franse beeldhouwer Jules Bertin (1826-1892) werd aangetrokken om een standbeeld te creëren. Zijn eerste maquette kreeg heel wat kritiek en tegenkanting en hij werd meerdere keren verplicht wijzigingen aan te brengen.
Het standbeeld werd officieel onthuld op 5 september 1866, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Leopold II en zijn echtgenote Koningin Marie-Henriëtta.
De streek rond Tongeren werd ten tijde van de Romeinen bewoond door de Eburonen. Tussen 53 en 51 v Chr. verwoestte Julius Caesar, als wraak op Ambiorix, het land van de Eburonen en roeide de stam bijna volledig uit.
Het vrijgekomen gebied werd met de steun van de Romeinen ingenomen door de Germaans Tungri. Tussen 17/16 v Chr. en 12 v Chr. was er in dat gebied een legerkamp gevestigd. Daarna stichtten de Tungri, een samenraapsel van allerlei stammen, waaronder hoogstwaarschijnlijk ook de restanten van de Eburonen, op de plaats van dit kamp een nieuwe stad en gaven er de naam Atuatuca Tungrorum aan. Later werd dit Tongeren, en is daarmee de oudste stad van België.
De stad ontwikkelde zich tot een bloeiende Gallo-Romeinse nederzetting. Een knooppunt, van grote (heirbaan Bavai-Keulen) en kleine wegen, en met een kleine bevaarbare waterweg (Jeker), dat gelegen was te midden van een vruchtbare streek. Weldra werd er een administratief centrum en garnizoensplaats gevestigd. De stad had echter zwaar te lijden van een grote brand tijdens de Bataven-opstand in 70 n. Chr.
In de 2de eeuw kreeg de stad een eigen omwalling, een Romeinse muur. Dit was de grootste omwalling die de stad ooit zou krijgen. De stad was op zijn hoogtepunt. In de 4de eeuw werd deze muur ingekort en omsloot enkel nog het hoger gelegen stadsdeel. In deze periode werd de stad vereerd met het bezoek van onderkeizer Julianus. Van de omwalling uit deze periode is in feite enkel nog de Romeinse Toren op het Vrijthof bewaard, terwijl van de muur uit de 2de eeuw nog verschillende stukken overeind staan.
Graag wil ik jullie kennis laten maken met de geschiedenis en bezienswaardigheden van mijn woonplaats Tongeren, tevens de oudste stad van België.
De stad Tongeren is gelegen in het zuiden van de provincie Limburg, op ongeveer 15 km ten noorden van Luik, 15 km ten westen van Maastricht en 20 km ten zuiden van Hasselt en wel tussen de Jekervallei en de vallei van de beek van Rooy (een zijrivier van de Demer) in het noorden.
Bestaatverder uit 16 deelgemeenten en telt net 30.000 inwoners. Het centrum van de stad is gelegen op 105 m boven de zeespiegel.
Papa ? Hoe ben ik geboren? OK, ik wist dat de dag er aankwam dat ik je dit moest uitleggen ! Papa en mama hebben mekaar ontmoet op den "chat" via internet. Papa maakte een rendez-vous met mama, en zo ontmoetten ze mekaar in de toiletten van een cybercafé. Toen deed mama enkele downloads van papa's memory stick. Toen papa klaar was voor een upload, ontdekten ze dat er geen firewall aanwezig was. Vermits het nadien te laat was om de verstuurde informatie te "deleten", kwam plots - 9 maand nadien - dat stukske virus opduiken !!!
Benjamin Weaver is ten onrechte ter dood veroordeeld voor de moord op een dokwerker annex leider van de arbeidsbeweging.
Maar hij ontsnapt uit de gevangenis en probeert erachter te komen wie hem erin heeft geluisd.
Vermomd als een koffieplanter uit Jamaica infiltreert hij in de hoogste Engelse kringen, waar geknoeid en gekonkeld wordt met de komende algemene verkiezingen in zicht.
Het gaat om geld. Om macht. Weinig is wat het lijkt.
Er verschijnt een man bij Petrus aan de hemelpoort. Petrus vraagt hem of hij in zijn aards bestaan ooit iets zinnigs heeft gedaan dat hem het recht zou geven om in de hemel te komen. "Wel, ik kan me wel een voorval herinneren," zegt de man. "Ik was op weg naar de zwarte bergen in Zuid Dakota toen ik in reed op een bende Hells Angels die een jonge vrouw ernstig lastig vielen. Ik riep dat ze de vrouw met rust moesten laten maar ze gingen gewoon door. Dus ben ik op de grootste en meest getatoeëerde Angel afgestapt, heb hem een slag voor z'n kop verkocht, hem over z'n motor heen geschopt en z'n neusring van z'n neus getrokken en weggesmeten. Toen schreeuwde ik tegen de rest: Opgesodemieterd nu of ik pak jullie allemaal zo aan." Petrus was zeer onder de indruk: "Wanneer was dat?" "Nou, een paar minuten geleden...
Onderwijzer :Peter, zeg me eens, wie van jullie is gisteren in mijn appelboom geklommen om appels te stelen?
Peter :Ik hoor u niet goed, meester, hier op de laatste bank.
Onderwijzer :Dat zullen we wel eens zien. Kom eens hier, neem plaats op mijn stoel. Ik zal aan jouw lessenaar gaan zitten en dan mag jij me een vraag stellen.
Ze wisselen van plaats en Peter doet wat hem opgedragen is.
Peter : Meester, wie heeft gisterennacht met mijn zus geslapen?
Onderwijzer : Je hebt volkomen gelijk, Peter, hier achteraan kun je echt niks verstaan.
kabouters zijn aan het opscheppen wie van hun de kleinste vader heeft. De eerste zegt: mijn vader is zo klein, die kan rechtop onder een tafel doorlopen. Dias niks zegt de tweede, de mijne is zo klein, die kan rechtop onder een stoel doorlopen, hierop begint de derde keihard te huilen, verbaast vragen de andere waarom de derde begint te huilen, mijn vader heeft gisteren zijn been gebroken, toen hij van de ladder af is gevallen bij het aardbeien plukken
Een man komt bij het meer van Galilea en vraagt: "Wat kost het om hier een boot te huren?" Verhuurder: "50 dollar per uur." De man: "50 dollar per uur, zo veel?" Verhuurder: "Ja, maar het is hier ook heel speciaal: Hier liep Jezus over het water." De man: "Ja, dat geloof ik graag, met zo'n huurprijs!"