De eerste baan, toen nog bestaande uit kasseien, werd in 1713 voltrokken en liep toen tot in de Oude God, wat we nu kennen als Mortsel.De steenweg was niet vrij te gebruiken. Men diende tol betalen. Ter hoogte van De Hertog van Beieren stond een Octrooi-Bareel.Juist voor de huidige ring vond men er tot 1956 de brouwerij De Kroon met de gekende herberg Den Nieuwen Buyten.
.Het Pannenhuis, gebouwd in 1814 door Fred.Moriau-Geley, heb ik nog weten staan. Moriau was getrouwd met een tante van Tony Bergmanns moeder .Zoals zoveel andere prachtige huizen, kwam het onder de slopershamer terecht. Het vroegere park werd doorgesneden voor het doortrekken van de Eeuwfeestlaan.
De moderne Heilig-Hartkerk werd in 1938-39 opgetrokken naar het ontwerp van Flor van Reeth en wordt momenteel gerestaureerd.
Hier stonden tot de eeuwwisseling weinig huizen. Het oudste dateert uit 1886.
Van de Spoorweglei tot de Zagerijstraat was er alleen een aardeweg tot de jaren 30. Hier stond vroeger het groot herenhuis van J. Verberckt-Eyskens, gekend als groothandel van ellegoederen en ook de herberg In de Neermolen, oorspronkelijk molenhuis van de windmolen, en de molen zelf. Bij het begin van wereldoorlog 1 werden de woningen bij het station fel beschadigd door brand. Het huis met de trapgevel is momenteel het enige bewaarde huis.De Antwerpsesteenweg heeft de allure van een snelweg gekregen, waar nu tal van bedrijven zijn gevestigd en waarvoor zelfs De Papegaaischool of stadsjongensschool moest verdwijnen.