't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
05-12-2005
Lanschap bovenop plateau
Wandelend bovenop plateau "Comblain-au-Pont" genietend van vergezichten of zoals de plakaatjes vermelden."Point de vue"
Krijg je met de feestdagen plots volk over de vloer...Dan tover je toch een lekker hapje uit je mouw.Een glaasje wijn erbij ..de sfeer zit er zo in.Zorg dat je stevige Brie (kaas) in huis hebt en ga aan de slag. Benodigdheden -paneermeel -wat zout -wat peper -wat mosterdpoeder -2 eieren -stuk Brie -olie om te frituren Bereiding Paneermeel,snuifje zout,wat peper en mosterdpoeder mengen Eieren opkloppen Brie in dobbelsteentjes snijden Haal de blokjes Brie eerst in het ei,dan in paneermeel Als de laag dunnetjes is ,nog eens herhalen Even laten rusten Verhit de frituurolie op 180° C Bak met 5 blokjes ineens ,niet meer Als alle blokjes gebakken zijn , even uitlekken op keukenpapier Opdienen...heel lekker hoor
Valkenburg de Kerststad van Nederland.Bezoeken van de kerstmarkt in de mergelgrotten is een belevenis apart.Het is de grootste ondergrondse kerstmarkt in EuropaWat een prachtige lokatie in het gezellig,sfeervol vestingsstadje.Thema "kerstmis in heel de wereld" geeft een speciaal cachet aan deze kerstmarkt.Ruime gangen met een constante temperatuur van 12°c..een massa prachtige rotsschilderijen.Men stapt er net een kerstverhaal van Charles Dickens in.Je kan er nog terecht tot 20 december.Mooi versierde kerstbomen..de kerstsfeer is overal voelbaar..maar men laat je rondkijken...hier geen opdringere verkopers...Op een weekdag zoals vandaag ...niet te druk.Wandelen door de gezellige straatjes,overal kerstmuziek......Aan het infokantoor zingt zelfs de kerstboom...Echt waar..de kaarsen in de vorm van mannetjes zingen er lustig op los ..af en toe zijn ze zo moe...dan vallen ze in slaap en snurken ..Soms wordt de muziek life gebracht. op pleintjes en in straatjes.Duizenden lichtjes en niet alleen in de bomen.Overblijfselen van een rijk verleden duiken plots op uit het niets.Hoog boven Valkenburg staat als een wachter de "Kasteelruïne"Je verwacht er elk moment oog in oog te staan met ridders en jonkvrouwen. Een bezoek aan de ruïne ,vraagt om een hele klim maar daar wordt je dan ook rijkelijk voor beloond door prachtige vergezichten over Valkenburg .Men restaureert hier nog steeds verder..Je kan er de mooi bewaarde ridderzaal bekijken.Kantelen waar nu geen wachters lonken naar de horizon en op de top..een engel in gevecht met de draak. Ik kan aan iedereen,groot en klein een bezoek aan Valkenburg warm aanbevelen.
Vandaag naar Valkenburg gereden om de kerstmarkt in de "Fluweelen grot" te bezoeken.In deze mergelgrotten met een doolhof aan gangen wekten vooral de prachtige rotstekeningen mijn interesse op.Er waren er ontelbare,de een al mooier dan de ander ..Kijk maar even mee.
Als u nog teveel kwee-appeltjes in de tuin heeft,kan je, ze nog goed gebruiken in de kerstperiode. Smelt oude kaarsen ...sorteer wel bij dezelfde kleurfamilies. Vb.gele ,oranje,lichte bruine -alle roodachtigen -alle groenachtigen ,alle witten -alle blauwe enz Giet vloeibaar kaarsvet door ijzeren zeef ,om onzuiverheden op te vangen Giet in aluminium vormen en laat opstijven Je kan nu aan de slag. Steek de gewassen en afgedroogde kwee-appeltjes op saté stokjes Nu kan je ze onderdompelen in vloeibaar kaarsvet. Verschillende keren onderdompelen en ronddraaien in kaarsvet,even laten opstollen en op aluminium papier zetten. Maak nu het kerststuk naar uw keuze en smuk op met de kaarsen kwee-appeltjes in uw favoriete kleur. Overschot van kwee-appeltjes berg je op in dozen...het appeltje in het kaarsvet droogt helemaal op. Er zijn prachtige resultaten mee te bereiken.
Je kan ook glazen vazen en schotels opsmukken met deze kaarsen appeltjes. Ik wens jullie veel succes.
Een hartverwarmend drankje voor bij de haard of waar ook
Even diep wegzakken in een knusse stoel, luisteren naar het knarsend brandend hout in de haard en nippen van een deugddoend warm drankje Glühwein Benodigdheden -citroen waarin je enkele kruidnagels hebt gestoken. -een kaneelstokje -85 gram bruine suiker en liefst van al klompen bruine kandijsuiker -fles rode wijn glas cognac of jenever Bereiding -Verwarm de wijn en doe er de suiker bij, de kaneelstokjes,citroen met kruidnagel Pas op...laat niet koken, juist voor kookpunt van het vuur nemen en cognac of jenever toevoegen. Smakelijk
Ik bracht vandaag een bezoek aan het Arboretum in Kalmthout dat nu de deuren sluit , in winterrust gaat tot de sapstroom in januari weer op dreef komt. Er waren wandeldemonstraties bloemschikken "grootmoeder-kleinkind" Bea Vermeulen en Vera Braine maakten creaties met als thema"vierkanten en kubussen. Men kon ook de hedendaagse juweelontwerpen van Cynthia Jacobs bewonderen Liever een wandeling met gids...ook dat kon. Mijn persoonlijke mening is echter dat het dit jaar veel minder sfeervol was.
Ik moest naar buiten de wind voelen in mijn aangezicht, de sneeuw horen kraken onder mijn laarzen, de ongerepte schoonheid van de eerste sneeuw. Doornat maar met een intens warm gevoel van binnen...huiswaarts
Vrijdagmiddag was er weer een praatcafé "dementie in de zaal "Collibrandt " van de stedelijke bibliotheek in Lier. De gastspreker was deze keer"Johan Van Oers"
Docent en gekend voor zijn werk met dementerenden in Essen. Er kwam ook nog een mantelzorger aan de beurt. Succesvolle middag als je de opkomst in de zaal bekijkt. Dementiecafé dat het isolement van dementerenden ,hun familie en vrienden tracht te doorbreken.
Op vraag maakte ik enkele bloemstukjes voor het praatcafé "dementie" Benodigdheden biet ,buxus ,kornoelje takken, kwee-appeltjes,rode sierappeltjes, oasis,klimopblad ,besjes en klimop bloempjes Werkwijze -snij gat ter grootte van de oasis die je wil gebruiken bovenaan in de biet -steek rond gat klimop bladeren vast -vul oasis op met afwisselend zwarte klimopbessen en gele klimop bloempjes -steek de gele kwee-appeltjes op saté stokjes en prik ze in de oasis -prik 2 rode sierappeltjes aan de voorzijde van de biet steek bovenaan,een gebogen rode kornoelje tak met de uiteinde in de biet Zeg nu zelf,is dit geen schattig egeltje,het zal vast en zeker wel ergens een donker hoekje opfleuren.
Met de thalys naar lille of voor ons Vlamingen Rijsel
Lille een mooie Franse stad...beter gekend al Rijsel voor ons vlamingen .Met de Thalys ben je er in sneltempo.. .De verlichtte fonteinen hebben indruk op me gemaakt.. kijk zelf maar.
Wat een rijkdom aan voedingsstoffen in de rozenbottel.
Kijk even mee welke mineralen en vitamines er in rozenbottels zitten. vitaminen C 1250 mg natrium 150 mg kalium 290 mg kalcium 250 mg fosfor 260 mg ijzer 0,5 mg koper 1,5 mg zink 1 mg bevat geen cholesterol of vetten bevat 50% water,3,5 g eiwitten,19,5 koolhydraten en 16,5 g suikers. Dus best de moeite eens siroop of jam te maken.Succes.Je geraakt zo de winter beter door.
Van rozenbottels van Honds en Bottelrozen kan je lekkere thee zetten of siroop of jam maken. Laat ze dit jaar niet aan je voorbij gaan..doe er wat mee. De hondsroos of onder de latijnse naam van Rosa canina gekend,is hier goed voor geschikt. Pluk de bottels wel niet juist aan de straatkant. Maak een rozenbottelchutney 1.Goed wassen
2.Halveren en de pitjes eruit doen....veel werk maar jij wordt beloond. 3.Net bottels juist onder water en laat 12 min.koken 4.Giet water af maar doe het niet weg. 5.neem 2 kopjes van het vocht en vul aan met 1 kopje witte wijnazijn. 6.Weeg rozenbottels en water en azijn endoe er dezelfde hoeveelheid suiker bij. 7.Laat het geheel weer koken en zachtjes verdampen tot de gewenste sapdikte.15 min.volstaan(Daniëlle Houbrechts) .
Bottels met mixer verhakselen,de pitjes mogen er in blijven. Zet de puree 3 cm onder water.Laat even koken. Een nacht laten rusten en 's morgens door een neteldoek gieten. Neem op 1 liter vocht een halve kilo suiker. Laat alles nog opkoken en giet het in bokaaltjes.Een scheut van deze siroop is heel lekker bijeen glas droge witte wijn. Ook op ijs,pannenkoeken en in yoghurt ..niet te versmaden.(Danniëlle Houbrechts)
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g