Ik was er een 10tal jaar geleden maar door de speciale achtergrondskleuren en de zeer speciale belichting is het er nu buitengewoon prachtig. De voorwerpen komen veel beter tot hun recht. Suleyman Fikri Bey leraar archeologie deed beroep in 19189 op de consul van Antalya om het wegroven van schatten uit Turkije stop te zetten Hij werd door de overheid aangesteld als archeoloog.Hij zette dus de 1ste stap naar de stichting voor het museum.
Men bracht de schatten eerst onder in een moskee. In 1971 werden alle schatten in het huidige gebouw geplaatst .In 1982 werd het museum gesloten wegens restauratiewerken. Het werd in zij huidige vorm in 1985 opnieuw heropend. De voorwerpen worden zowel op chronologische volgorde als per thema gepresenteerd. Het museum ligt op enkele kilometers van het centrum van Antalya. Het telt 14 expositiezalen en men kan er 5000 opgegraven voorwerpen bekijken. De stichting bezit er 30.000 maar plaatsgebrek deed een selectie plaats vinden.
Er is een zaal voor de prehistorie en natuurgeschiedenis
Een van onze voorvaderen
Men ziet er fossielen,stenen graafgereedschap,handbijlen enz gevonden in de Karain grot Er werden daar ook tanden en beenderen gevonden toebehorend aan de Neanderthalers
Er is een zaal voor kleine museum stukken Aardewerkkunst en een diversiteit aan vazen daterend uit de periode 12 BC tot 3 jaar BC.Hier liggen ook heel veel sieraden tentoon.
Verder is er de zaal der Goden
Rondom oppergod Zeus staan tal van andere beelden zoals Aphrodite, Tyche, Athena en Artemis. Daar tegenover staan Egyptische goden..Isis en zijn zoon Harpo
Het zijn kopieën van de gevonden beelden uit de 2de eeuw A.P die gevonden werden in Perge
Zaal van de kleine artifacten Een zilveren bord en bronzen beelden
Het knapste vond ik de Keizerszaal Hier staan de mooiste voorbeelden van portretten die het karakter van de Romeinse beeldhouwkunst vertegenwoordigen
Ook deze werden allemaal gevonden in Perge De felle gekleurde achtergronden geven het een bepaalde warmte. Het wordt allemaal verlicht als je nadert en dimt als je verder gaat.
De zaal van de mozaieken en de ikonen
prachtig om te bekijken .
De muntenzaal Hier kan men de traditie van het slaan van munten volgen vanaf de 6 de eeuw BC tot op heden. Munten van de Klassieke,Hellenistische,Romeinse,Byzantijnse,Seltsjoekse en Ottomaanse periode.
Zaal van de etnografie
Porseleinen voorwerpen, klokken, sloten,
allerlei kleding bewerkt met zilver en gouddraad. Ook nomaden kledung
Zaal voor kinderen Met oud speelgoed
Het is een prachtig museum meer dan een bezoek waard.
25-03-2011 om 00:00
geschreven door marylou
Categorie:cultuur en geschiedenis
|