Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
31-05-2008
Morgen openen we de deur van juni
Morgen begroeten we juni en de eerste dag van deze nieuwe maand schijnt al direct een invloed uit te oefenen op de oogst. Juni zou kil en nat moeten van start gaan en de waarom laat ik u door een weerspreuk zelf vertellen :
" Eerste juni kil en wak brengt veel koren in de zak. "
In zo'n geval gaan we de boeren horen lachen denk ik, maar kom, mocht het morgen kil en wak zijn, 't is hun gegund zolang het daarna dan maar volop zomer is ! Morgen en ook de volgende dagen kijken we eens aan welke eisen juni moet voldoen en ik kan u nu al verklappen dat dit er heel wat zijn ! Tot morgen dan maar ?
In de Romeinse oudheid, als maand der Juniores, was juni de jonkheid toegewijd daar hij het hoogtepunt van de lente vertegenwoordigde. Volgens sommigen zou deze maand haar naam danken aan de Romeinse consul Lucius junius Brutus (508 vóór Christus), de tribuun die Tarquinus Superbus uit Rome verjoeg.
Een oud versje begint : Naer Juno, Jovis Vrouw, is Junius myn naem ; Juno, de schone en strenge echtgenote van Juppiter, was de godin van het huwelijk.
De Angel-Saksers noemde ze Midsummermonath om de wille van het Mid-zomerfeest dat in deze maand viel. De oude Saksers betitelden ze Wedemanoth = weidemaand, omdat het vee dan in de weiden stond. De Saksers noemden ze de eerste zoete maand of eerste maand der scheepvaart omdat ze dan hun avontuurlijke reizen op zee begonnen.
Karel de Grote heette ze Brachmanoth, evenals ze nu nog braakmaand genoemd wordt. (braak = brake : omgeploegd)
Als andere namen komen nog voor : dood-(wandel), zomer-, rozen- en lange dagenmaand. Daar juni toegewijd is aan het H. Hart van Jezus, noemen wij hem hedendags het meest Heilig-Hartmaand.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 Mei 2007 was een redelijke dag en ondanks een lichte plaatselijke bui werd er om 15u17 toch nog 21,4° opgetekend als maximum temperatuur. - 's Morgens om 5u56 schreef men toen 11,6° op als laagste temperatuur van die dag. De warmste 31ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 32,3°. - De koudste 31ste mei ooit kwam in 1915 voor met slechts 1,2° !
Kijk eens naar de " eikelaren " ze vertellen u alles
Zoals gisteren beloofd sluit ik vandaag mei af met een tip over de eikelaren ! Als op 't einde van mei de eikelaren bloeien en de bloesems zonder schade zijn, mag u er haast zeker van zijn dat we een voorspoedig jaar tegemoed gaan. Een weerspreuk komt ons dat als volgt bevestigen :
" Als op 't einde van de mei reeds d' eikels bloeien, zal daar een goed, vet boerejaar uit groeien. "
En hoe de mei ook was :
" Nooit mei en duurde zeven maanden. "
Morgen verwelkomen we juni en in deze maand krijgen we het bezoek van Sint-Medardus en wie kent deze brave man niet ? Vanaf 7 juni kan u er alles over lezen. Ik hoop er morgen weer te zijn, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Mei 2007 was een tamelijk zonnige dag met een maximum temperatuur van 20,2° die om 12u50 waargenomen werd. 's Morgens om 6u17 noteerde men toen 6,4° als minimum temperatuur van die dag. De warmste 30ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1944 met 33,8°. - De koudste 30ste mei ooit kwam in 1899 voor met 3° !
Morgen komt met Sinte-Petronella de laatste weerheilige van deze maand op bezoek en laat ons hopen dat het morgen echt goed weer is want :
" Is het klaar met Petronel, dan meet men vlas met een el. "
Nog een andere spreuk vertelt ons dan weer dit :
" Op Sinte - Petronella heet of wak, het geld smelt in uwe zak. "
Al geloof ik bij deze laatste spreuk dat het rijm hier de grootste rol speelt hoor ! En morgen, wel dan sluit ik mei af met een spreuk over de eikels ! Mag ik u hier morgen terug verwachten ? Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Mei 2007 was weer een bewolkte dag net als de voorgaande trouwens. Om 15u53 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat liet 15,8° noteren. - In de voormiddag, om precies te zijn om 10u46 schreef men op deze dag 10,5° op als laagste temperatuur. De warmste 29ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1944 met 33,2° ! - De koudste 29ste mei ooit kwam in 1961 voor met 0,9° !
Gisteren kwamen weerspreuken ons nog waarschuwen, wel vandaag komen ze ons dan weer erg goed nieuws vertellen :
" 't Staartje van de mei, is 't staartje van de winter. "
Eens op het einde van mei moeten wij zoveel niet meer vrezen zei een landman mij ooit en tot vandaag heeft die brave man nog altijd gelijk. In Merchtem, dat is een buurgemeente van de mijne, daar zeggen ze het als volgt :
" 't Stieetje van de maa is 't stieetje van de winter. "
OEF !!!!! we zijn er eindelijk van verlost ! Morgen kijk ik uit naar de komst van Sinte-Petronella die meteen ook de laatste weerheilige van deze maand is, wat zij ons te bieden heeft dat leest u morgen dan weer wel. Ik zal zijn, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Mei 2007 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 17,8° om 15u27 waargenomen. - 's Morgens om 6u25 schreef men 9,4° op als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 28 ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1944 met 31,8° ! - De koudste 28ste mei ooit kwam in 1961 voor met 0,5° !
Gisteren zei ik u dat ik vandaag een weerspreuk zou meebrengen die ons komt waarschuwen, wel die heb ik ook meegebracht en meer dan een zelfs. En voor wat komen die ons waarschuwen ? Ik laat het de weerspreuken zelf vertellen :
" Wees op uw hoede en waak nu wel, want mei baart dikwijls kattenspel. "
Hoewel mei bijna voorbij is, men blijven best toch alert !
" Mei, mei, de schone mei, is somtijds een stoute prij, want in de zonne kookt men brei. "
Inderdaad, in het voorjaar tot de maand juni, kunnen we geplaagd worden met rijm, welke de late nachtvorst ons brengt; zulks wanneer de wind van noord-west tot oost zit, de hemel wolkenloos is en de zon zelfs hevig heeft geschenen. Rijm ontstaat dikwijls bij het opstaan van de zon, dus tussen vier en vijf uur 's morgens. Jonge planten, zoals aardappel b.v., hebben daardoor veel te lijden. Een verwittigd iemand is er twee waard dacht ik !!!!! Morgen ga ik nog eens te raden bij de landman, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Mei 2007 was een bewokte dag met lichte buien. Om 16u37 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 19°. Om 8u42 noteerde men die dag 13,4° als minimum temperatuur. De warmste 27ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1892 met 31,8° ! - De koudste 27ste mei ooit kwam in 1934 voor met 0,5° !
De landman beweert, en terecht zou ik zeggen, dat mei de sleutel van het jaar is ! Een weerspreuk die als het ware komt getuige , wel die zegt het ons als volgt :
" Van de bloem, bekomt mei de roem. "
Mei is inderdaad de bloemenmaand en 't is ook daarom dat de viering van moederdag in deze maand gekozen werd. Ik vond de volgende mooie weerspreuk in mijn verzameling :
" Is de meië een hovenier, dat is ook boerken's plezier. "
Morgen komt ik met een weerspreuk die ons een beetje komt waarschuwen zou ik zeggen, en wat die waarschuwing inhoud dat leest u morgen dan weer wel. Ik ben hier alle dagen, ik hoop u ook ? Tot morgen ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Mei 2007 was een bewolkte dag en zo was het gedaan met die reeks van zomerse dagen. De maximum temperatuur bedroeg 19,6° en die werd pas om 18u47 waargenomen ! In de vroege morgen om 4u47 schreef men toen 15,7° op als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 26ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1937 met 30,2°. - De koudste 26ste mei ooit kwam in 1928 voor met 3° !
Wat wanneer de bijen deze maand te voorschijn komen ?
Terwijl we vandaag de feestdag van Sint-Urbanus vieren ga ik eens op zoek naar een bij ! Als de bijen in deze maand te voorschijn komen, wel dan wordt dit als een gunstig voorteken beschouwd; zelfs één enkele bij is al voldoende, leest u maar eens :
" Een bij in mei, is zo goed als een ei. "
Een andere weerspreuk zegt ons dan weer :
" Zwiert hier en daar in mei een bij, dat maakt de landman 't harte blij. "
Ook voor de wei hebben bijen een betekenis want :
" Een bijenzwerm in mei, goed teken voor de wei. "
En of dit nog allemaal niet genoeg is, een bijenzwerm in mei, wel dat maakt ook de hooiboer blij ! ! ! Wat er voor morgen op 't menu staat weet ik echt nog niet, maar ik zal er zeker weer zijn, zoveel is zeker, tot morgen dan maar !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Mei 2007 was nog maar eens een mooie zomerse dag waar het kwik om 16u32 gestegen was tot 28,6° ! - 's Nachts om 1u43 liet de minimum temperatuur zich optekenen en die bedroeg toen 14,2° ! De warmste 25ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1953 met 31,1°. - De koudste 25ste mei ooit die kwam in 1923 voor met 0,9° !
Eindelijk nog eens een weerheilige op bezoek en welke dan nog. Sint-Urbaan zoals hij in de volksmond wel eens genoemd wordt, is de patroon van de wijngaardiers. Zijn feestdag valt op het tijdstip dat de wijngaard bloeit ! Zonnig weder op Sint-Urbanus voorspelt een goede wijnoogst. Regent het echter, dan zal de druivenoogst maar matig zijn en de druiven zullen van ongelijke grootte zijn. In een oude Rymalmanak uit de XVe eeuw las ik 't volgende :
" Sente Urbaendach gaet de lentin uut, dan komt die somer met syne virtuut, dat weder beghint te wesen schone, de sonne warm an den trone. "
Als dat niet mooi gezegd is !!! En welk goed nieuws in feiten, de zomer die aan onze deur klopt !!! U nog meegeven dat de haver die op deze dag (25 mei) gezaaid wordt, wel die gedijt niet ! Vlas daarentegen zal dan weer weelderig groeien. Morgen ga ik eens een kijkje nemen bij onze vrienden " de bijen " en wat die rond deze tijd te betekenen hebben, wel dat kan je morgen dan weer lezen. Tot morgen, ik zal er zeker zijn en ik hoop u ook weer ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Mei 2007 was andermaal een mooie zomerse dag met een maximum temperatuur van 27,2° en die werd om 16u04 waargenomen. - 's Morgens om 6u03 noteerde men toen 8,7° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 24ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1922 met 34,1° en dat is tot vandaag nog altijd de warmste temperatuur die in mei voorkwam. - De koudste 24ste mei ooit kwam in 1905 voor met slechts 0,2° !
Wat hebben de gelegenheidsboeren te vertellen over onweer ?
Zoals ik gisteren al zei laat ik vandaag de gelegenheidsboeren uit het Gentse eens aan 't woord, en wat denken zij zoal over onweer in mei ? Wel zij beweren dat onweer in deze maand slechts goed is voor een bepaalde kategorie groenten en een weerspreuk uit het Gentse vertelt dit ons als volgt :
" Donder en weerlicht in meie, slechts voor antzuun en preie. "
Volgens deze mensen zou een onweer dus alleen maar goed zijn voor ajuin (antzuun) en prei. Wat beslist een zekerheid is wanneer het onweert in mei vertelt ons de volgende weerspreuk :
" Als 't dondert in mei, is er dikwijls hagel bij. "
En geloof mij, dit is ook zo !!! Morgen kan ik eindelijk nog eens een weerheilige verwelkomen en die luistert naar de naam van Sint-Urbanus. Ik maak morgen van die gelegenheid gebruik om u een zeer oude weerspreuk mee te geven ! Ik kan u alleen maar aanraden om morgen zeker op post te zijn ! Tot morgen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Mei 2007 was een mooie zomerse dag waar het kwik om 17u19 zijn hoogste top bereikte en die liet 23,5° noteren. - 's Morgens om 6u15 schreef men toen 7,4° op als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 23ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1922 met 33,1° ! - De koudste 23ste mei ooit kwam in 1867 voor met 1,6°.
Omdat een natte en koele mei voor veel zaken perfect zou zijn, wil het daarom niet zeggen dat deze maand ons geen zomerse dagen zou geven. Maar....bij zomerse dagen hoort dan weer vaak onweer en wat heeft zo'n onweer dan weer te betekenen ? Ik laat u het antwoord door enkele weerspreuken geven :
" Het onweer in de schone mei, doet 't koren bloeien op de hei. "
En.....wat denken de boeren zoal van een onweer in mei ?
" Onweer in mei, maakt de boeren blij. "
OF.......
" In mei warme regen, betekent boerenzegen. "
Maar....is onweer dan weer gunstig voor alle groenten en gewassen ? Op deze vraag laat ik morgen de gelegenheidsboeren uit het Gentse een antwoord geven. Ik ben er iedere dag opnieuw, dus ook morgen weer, tot dan ?