Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Januari 2006 was een tamelijk zonnige dag met een maximum temperatuur van 3,8° om 13u58 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg toen min 0,1° en die werd om 8u53 opgetekend. 4 Januari 2005 was een bewolkte en wat winderige dag met een maximum temperatuur van 8,2° om iets na middernacht waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 5,6° en die werd in de voormiddag om 10u43 opgetekend. De warmste 4de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1999 met 13,5°. De koudste 4de januari ooit kwam in 1871 voor met een min 13,1° !
Weersvoorspellingen uit vroeger jaren - 't vervolg
Zoals gisteren beloofd vertel ik vandaag verder over een tweede profeet-tuinman die aan weersvoorspellingen deed, Charles Delcourt is de naam. Die Charles deed zijn voorspellingen aan de hand van de waarnemingen van twaalf met zout doordrenkte uienschillen, die gedurende de Kerstnacht aan de invloed van het weder werden blootgesteld, en dat gaf dezelfde voorspellingen als deze die Hilaire voor 1954 had gegeven. Dat de wederpronostiek voor 1954 van onze beide profeten uitgevallen is zoals voorspelt, tenminste toch voor juli en augustus, bevestigt ons volgende anekdote :
De onvoorzichtige weerkundige, de heer Nielsen heeft zijn oude hoed niet opgegeten.
De heer Wig Nielsen is(was) directeur van de weerkundige diensten in Denemarken. Voor hij echter weer eens beloften deed in verband met het weer, zal hij wel eens tweemaal nagedacht hebben. Inderdaad en wellicht om zijn landgenoten te troosten toen ze erg bedroefd waren over het hondenweer dat de hele maand juli, ( zie de voorspelling van Hilaire, enkele dagen terug al verteld) ook in Denemarken bedorven had, had hij hun een mooie maand augustus beloofd, met veel zon en geen wolken. En daar zijn voorspelling toen op veel ongeloof onthaald werd, had hij erbij gevoegd : Als mijn voorspellingen niet uitkomen, wil ik mijn ouwe hoed in t openbaar opeten !
Hoe het verder verliep, dat leest u morgen dan wel weer, tot dan ?
Morgen komt Sinte - Angelika van Foligno op bezoek !
Morgen is het de "elfde nacht" en het weder op deze elfde nacht is erg belangrijk. Is het vochtig en winderig, dan wordt het een slecht jaar. Is het koud en droog dan krijgen we een vruchtbaar jaar, maar vriest het dan houdt de vorst zes weken aan, lees maar :
" Vriest het op de elfde nacht, zes weken vorst wordt er verwacht. "
Met de elfde nacht bedoelt men de 11de nacht na Kerstmis. Het is dus uitkijken wat het weer morgen gaat doen ! ! ! Overmorgen wordt het dan weer uitkijken naar Drie Koningen ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Januari 2006 was een bewolkte mistige dag met een maximum temperatuur van 0,3° om 15u24 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen min 4° en die werd om 4u39 opgetekend. 3 Januari 2005 was een bewolkte dag met heel even wat lichte regen, met een maximum temperatuur van 9,1° om 14u32 opgetekend kon men het zacht noemen voor de tijd van 't jaar. De minimum temperatuur bedroeg toen 2° en die werd om 4u29 waargenomen De warmste 3de januari sinds de waarnemingen was deze van 1998 met 12,7°. De koudste 3de januari ooit kwam in 1908 voor met min 13,2° !
Weersvoorspellingen uit vroeger jaren - 't vervolg
Gisteren vertelde ik u over de voorspellingen van de profeet-tuinman Hilaire.
Wel zijn voorspellingen voor 1954 zagen er toen als volgt uit :
Januari : Lichte vorst en hevige regens.
Februari : Koud en nevelig.
Maart : Eerst koud en droog, zacht op het einde.
April : Zacht en vochtig
Mei : Vochtig maar mooi.
Juni : Eerst regenachtig, daarna vrij warm.
Juli : Mooi tot de vijfde, daarna onweders.
Augustus : Onweerachtig en regenachtig.
September : Nevelig en regenachtig, mooie dagen op t einde.
Oktober : Regenachtig en koud.
November : Veel wind en koud.
December : Koud, bewolkt en sneeuw.
Waarom ik dit nog ophaal ? Wel om u enig idee te geven hoe hij het weer voor een gans jaar voorspelde, en men verzekert dat de door de profeet Hilaire voorspellingen van de jaren voor 1954 over het algemeen allemaal juist waren.
Morgen vertel ik verder over de voorspellingen van een nog andere Profeet-tuinman uit het Departement du Nord, met name Charles Delcourt. Tot morgen dan ?
Inderdaad morgen komt Sinte-Genoveva bij ons langs en vroeger jaren dan placht men op deze dag de wijngaard, en boomgaard te snoeien. Men ging er toen van uit dat deze 10de dag (na Kerstmis) een invloed had op de wijn -en boomgaard. Een "weerspreuk" vertelt ons dat zo :
" Wie op Sint-Genoveva snoeit, zijn boomgaard overmachtig bloeit. "
Tot slot voor vandaag wil ik u nog een erg mooie weerspreuk meegeven, tenslotte is het nog ergens wat Nieuwjaar dus......
" Vorst in Januari, natte februari. 'n Droge maart daarop, dan zijn w'er bovenop. Als 't in de maand april maar weerom reegnen wil. "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Januari 2006 was een bewolkte dag met een weinig motregen, de maximum temperatuur bedroeg toen 4,6° en die werd om 14u36 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 0,1° en die werd om 4u54 in de morgen opgetekend. 2 Januari 2005 was een droge bewolkte dag met een maximum temperatuur van 9,7° om iets na middernacht opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 3,7° en die werd 's avonds om 23u10 waargenomen. De warmste 2de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2003 met 13,2°. De koudste 2de januari ooit kwam in 1997 voor met min 14,1° !
Weersvoorspellingen uit vroegere jaren, 't vervolg
Zoals gisteren beloofd wil ik u nog t een en t ander vertellen over weersvoorspellingen uit vroeger jaren. Zo was er een heer die Hilaire noemde, een profeet-tuinman uit Tourcoing in Frankrijk.Die man grondt zijn voorspellingen niet op de 12 nachten waarover ik het gisteren reeds had, maar wel op de zes dagen vóór en na Kerstmis. Hij neemt gedurende deze onderzoekperiode driemaal daags de richting en de kracht van de wind waar, alsook de stand van de barometer en van de thermometer, en de bewolking van de hemel. Elk van die modeldagen, die zijn gekozen volgens de formule van een boerin uit het Somme-departement, die aan Hilaire haar recept vóór haar dood naliet, beantwoordt volgens hem aan een maand van het jaar : aan het weder op 24 december b.v. het weder in de aanstaande maand juni; aan het weder van 31 december dat van de komende maand december. Morgen vertel ik u weer verder over de voorspellingen van deze Hilaire en zullen we zien hoe hij het jaar 1954 voorspelt heeft, tot morgen dan ?
Langs deze weg wens ik iedereen en allen die u dierbaar moge zijn EEN ZEER GELUKKIG NIEUWJAAR ! ! ! Moge 2007 voor u een jaar boordevol GEZONDHEID, GELUK, VREUGDE en VREDE zijn, is mijn aller wens aan u ! Uiteraard hoop ik ook dat mijn weerheiligen mij in 2007 niet in de steek zullen laten, en dat ik u hier weer dagelijks op bezoek mag krijgen waarvoor nu al mijn hartelijke dank !!
De nacht van 1 januari is de achtste der "12 nachten", tussen 25 december en 5 januari. Het vroegere idee dat de zon herboren werd na het tijdperk der winterzonnestand, gaf aan de eerste nacht, die van 25 december, de naam van moeder-nacht. Toen had het aloude Joelfeest plaats, dat eerst in de Xde eeuw door het Kerstfeest verdrongen werd. Meteorologisch beschouwd, moet het weder gedurende de twaalf nachten geobserveerd worden, en elk van deze nachten wijst het weder aan voor de korresponderende maanden van het komend jaar; b.v. kerstnacht vertegenwoordigd januari; Sint-Stefanus (26 december), februari; enz. Driekoningen (6 januari) beslist over de waarde van de waarnemingen, als het die dag niet regent, zal het jaar zijn zoals de twaalf nachten aangaven; regent het, dan kan men op de waarnemingen geen staat gaan. Nieuwjaarsnacht, welke het weder voor augustus aangeeft, schijnt bovendien nog te kunnen aantonen welk soort jaar ons te wachten staat :
" Als nieuwjaarsnacht is stil en klaar, beduidt dit vast een goed jaar. "
Ik vrees dat die nacht ver van stil was, dus ???? Dan weten we het al wel zeker ? Morgen en de komende dagen vertel ik hier zeker nog 't een en 't ander over de voorspellingen van vroeger, zeker komen lezen dus.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Januari 2006 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 6° om 14u01 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 2,8° en die werd om 4u31 opgetekend. 1 Januari 2005 was een bewolkte dag met 's avonds regen en wind en een maximum temperatuur van 10,3° om 20u20 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 5,1° en die werd om 1u10 opgetekend. De warmste nieuwjaarsdag sinds de waarnemingen van Ukkel in 1831 was deze van 1921 met 13,1°. De koudste nieuwjaar ooit kwam in 1997 voor met een min 14,1° ! ! !
anuari komt voort van janus, de naam van een oude mytologische koning van Latium, aan wie Numa Pompilius de eerste maand van de hervormde kalender toewijdde. Janus had twee aangezichten, het oude keek naar het verleden, het jonge naar de toekomst. Hij werd ook afgebeeld met een sleutel, waarmede hij toegangen en deuren beheerste. Alzo opent hij de deur van het jaar; deur is in t Latijn janua
Hij werd door onze Germaanse voorouders Wolfsmánoth genaamd, omdat de wolven door honger gedreven, de bossen verlieten en zich in de vlakten vertoonden.
In oude almanakken spreekt men van hard-of haardmaand, wat waarschijnlijk beduidt dat bij harde koude, de mensen maar liefst bij de haard vertoefden.
Ook betitelde men hem vroeger als louwmaand = looimaand, de maand waarin het leder gelooid werd. Inderdaad wanneer men in november de dieren slachtte, werden de huiden dan gelooid en daarna tot leder bewerkt.
Verder wordt hij ook genoemd ijsmaanden wintermaand, omdat we volop in de winter zijn.
Dikwijls hoort men ook Jezusmaand, door het feit dat vooral in t begin van de maand, de geboorte van de Heiland in het brandpunt van de belangstelling staat.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 December 2005 was een bewolkte dag met lichte regen. De maximum temperatuur bedroeg toen 6,6° en die werd om 12u21 waargenomen. De minimum temperatuur werd om middernacnt vastgesteld en die bedroeg 2,2°. 31 December 2004 was eveneens een bewolkte dag met af en toe een lichte bui maar met een zachte temperatuur die toen steeg tot 10,2° om 11u28 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 8,7° en die werd om ietsje na middernacht genoteerd. De warmste 31ste december sinds de waarnemingen was deze van 1901 met 13,4°. De koudste 31ste december ooit kwam in 1908 voor met min 14,1° !
Inderdaad, morgen vieren we Sint-Sylvester en dan doen we de deur van 2006 definitief achter ons dicht ! In de Kempen meent men te weten dat sneeuw op deze dag een voorteken is van een goede hooioogst en dat wordt daar als volgt vertelt :
" Veel sneeuw op oudejaar, veel hooi in 't nieuwe jaar."
En in verband met de druivenoogst leert ons dan weer een andere weerspreuk 't volgende :
" Sylvesterwind met morgenzonneschijn, geeft zelden goede wijn. "
Voor morgen dus een dag met veel sneeuw, en een morgen zonder zonneschijn ! Maar of dat ook zo zal zijn is een ander paar mouwen denk ik. Weinig hooi dus maar misschien wel goede wijn, en met wat zijn we dan 't beste gediend ? Mijn keuze is rap gemaakt !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 December 2005 was een zwaar bewolkte dag met sneeuwbuien. Het kwik geraakte niet hoger dan 0,1° en dat gebeurde om 13u29. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 2,7° en die werd om 0u07 opgetekend. 30 December 2004 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 8,7° om 19u28 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 4,7° en die werd om 7u57 opgetekend. De warmste 30ste december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1925 met 13,8°. De koudste 30ste december ooit kwam in 1950 voor met min 16,7° ! ! !
Wanneer we rond deze tijd veel mollen zien, of beter molshopen dan duidt dit op een zeer zachte winter, of zelfs op geen winter !
" Zijn er in december al veel mollen, dan laat de winter met zich sollen. "
Maar....persoonlijk heb ik tot vandaag nog geen mollen gezien, dus zou ik durven stellen dat we ons best maar opmaken voor een nakend winteroffensief ! Gisteren beloofde ik om u vandaag een trucje te leren waarmee men de zomer van volgend jaar kan voorspellen. Wel dat heeft iets te maken met de komst van Sint-David die morgen bij ons langs komt. Op Sint-David moet je vliertwijgen in 't water plaatsen om de soort van de zomer te voorspellen. Springen na een zekere tijd alle botten open, ontwikkelen ze zich en bloeien ze, dan komt er gegarandeerd een goede zomer. Maar verdrogen ze, geloof mij, dan is er niet veel goeds te verwachten en dan zal de aanstaande zomer letterlijk en figuurlijk in 't water vallen. Een kleine moeite voor een toch wel grote voorspelling, je moet alleen die kleine moeite willen doen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 December 2005 was een bewolkte dag waar het kwik niet hoger steeg dan 0,2° en daar moest men toen zelfs tot 18u56 op wachten ! De minimum temperatuur bedroeg toen min 7,7° en die werd 's morgens om 7u56 opgetekend. 29 December 2004 was een dag met bewolking, zon en zelfs een lichte bui. De maximum temperatuur bedroeg die dag 6,9° en die werd om 14u29 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 1,4° en die werd dan weer om 9u08 opgetekend. De warmste 29ste december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1920 met 13,9°. De koudste 29ste december ooit kwam in 1908 voor met min 15° !