Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
06-06-2007
Morgen is het de H. Sakramentsdag ! ! !
Inderdaad morgen is het Sakramentsdag, die volgt altijd op de H. Drievuldigheidszondag of tien dagen na Sinksen. Een klare Sakramentsdag beloofd een aangename en schone zomer, laat ons dus duimen voor mooi en helder weer morgen !!! Vroeger ging er die dag ook altijd een processie uit, en als het dan regende gedurende die H. Sakramentsprocessie, dan zeiden de boeren : " 't wordt een slechte oogst ". Een spreuk uit 1872 vertelt ons 't volgende :
" Onze Lieve Vrouwe van Lee, brengt ons altyd wat regen mêe. "
De " Lede-ommegang " ter ere van O.L.Vrouw van de Nood Gods begon (begint) de avond vóór de H. Drievuldigheidszondag. De processie ging uit op H. Sakramentsdag en zoals hoger al gezegd regende het al wel eens en in 't land van Aalst zei men dan :
" Onze Lieve Vrouw van Lee, brengt regen of soldaten mee ".
We onthouden vooral dat het morgen een mooie dag moet zijn willen we op een goeie zomer kunnen rekenen ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Juni 2006 was een zonnige dag met een hoge bewolking en een maximum temperatuur van 19,6° om 16u07 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 4,6° en die werd 's morgens om 5u49 opgetekend. 6 Juni 2005 was een bewolkte dag met heel even wat zon ! Het werd die dag niet warmer dan 18,2° en dat werd om 15u11 vastgesteld. De minimum temperatuur werd 's nachts om 1u49 opgetekend en die liet 10,1° noteren. De warmste 6de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1950 met 31,7° - De koudste 6de juni ooit kwam in 1923 voor met 4,2° !
Hoe Sint-Medardus aan zijn naam van regenheilige kwam vertelde ik u gisteren al, maar hoe komt men nu aan die duur van zes weken ? Wel volgens een eerste legende zou er in een zekere gemeente waar Sint-Medardus vereerd werd, altijd een processie uitgaan op zijn feestdag. Op een zeker moment was het weer zo ver dat de processie door de straten trok maar het begon plots te regenen, zo fel zelfs dat iedereen naar huis en naar binnen vluchten. De dragers die het beeld van Sint-Medardus droegen, zetten het beeld in een haag waar het voldoende beschut was, meenden zij, en vluchtte ook huiswaarts. Het bleef toen 40 dagen lang regenen ! Eindelijk herinnerden de dragers zich dat Sint-Medardus nog steeds in die haag stond en ze haalden hem daar vandaan. Pas was het beeld terug in de kerk, en dus in t droge gezet, of het was met regenen gedaan. Sint Medardus heeft hun dat toen wel kwalijk genomen en die zou dat op heden nog altijd niet vergeten zijn ! Morgen vertel ik u een andere legende die uit de streek van Ninove afkomstig zou zijn, tot dan ?
In juni zouden we veel dauw moeten krijgen want dat geeft ons trouwens warm weer en een weerspreuk komt ons dat als volgt vertellen :
" Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm; komt zonneschijn daarbij, dan maakt ze de boer en stadslui blij. "
't Is maar dat ge 't weet ! Lager in een apart hoofdstukje vindt u het eerste gedeelte over Sint-Medardus, ik zou zeggen ga eens kijken want morgen ben ik er al met een tweede gedeelte ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Juni 2006 was een zonnige dag met om 13u15 een maximum temperatuur van 18,5°. De minimum temperatuur werd die dag 's morgens om 5u54 waargenomen en die bedroeg 12,1° ! 5 Juni 2005 was dan weer een bewolkte dag met lichte regen en een maximum temperatuur van 17,4° om 14u50 opgetekend. De minimum temperatuur werd toen 's nachts om 1u30 genoteerd en die bedroeg 12,2° ! De warmste 5de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1858 met 32,2° ! - De koudste 5de juni ooit kwam in 1837 voor met 3,4° !
Hoe komt Sint-Medardus aan de naam een regenheilige te zijn?
Al de weerspreuken die u de volgende dagen omtrent Sint-Medardus mag verwachten die dateren in werkelijkheid nog van vóór de huidige tijdrekening, toen viel Sint-Mardusdus immers op 20 juni, de zomerzonnestand, tijdstip waarop door de band het weer goed of slecht, een aantal dagen aanhoudt. Na de Gregoriaanse hervorming (1582) heeft het volk met de datumverschuiving geen rekening gehouden waardoor de vroeger geldende weersinvloed van Sint-Medardus is blijven voortleven. Hoe het komt dat Sint-Medardus als een zulk beruchte regenheilige beschouwd wordt? Wel een eerste uitleg is er ene van een zekere Pater Ch. Cahier die verklaart de reden als volgt : Sint-Medardus is waarschijnlijk regenheilige omdat een arend de heilige met zijn vleugels bevrijdde van de regen. De duur van de regenperiode werd dan weer door enkele andere legendes uitgelegd en het zijn die verschillende legendes die ik iedere dag zal vertellen in een apart hoofdstukje zoals dit. Morgen krijgt u daar dus al een eerste van !
" Zo heet het is in juni, zo koud het is in december. "
En een tweede weerspreuk komt ons dat alleen maar bevestigen :
" Juniweer, decemberweer. "
Kort en goed en erg duidelijk zou ik denken. Vanaf morgen kijk in aparte hoofdstukjes al vooruit naar Sint-Medardus die ons op 8 juni komt bezoeken, meer bepaald het hoe en waarom hij tot regenheilige werd "gebombardeerd".
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Juni 2006 toen was het Pinksteren en dat was een bewolkte maar droge dag met een maximum temperatuur van 19,1° om 17u54 waargenomen. De minimum temperatuur werd die dag 's morgens om 5u33 opgetekend en die liet 7,7° noteren. 4 Juni 2005 was een bewolkte dag met een bui ! Om 16u05 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 18,9°. Om 5u36 's morgens noteren men toen 10,7° als laagste temperatuur van die dag. De warmste 4de juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1908 met 30,6° ! - De koudste 4de juni ooit kwam in 1916 voor met 3° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Juni 2006 begon met bewolking en eindigde met zon ! De maximum temperatuur bedroeg toen 21,3° en die werd om 14u06 waargenomen. De minimum temperatuur liet op de vroege morgen 7,9° optekenen, dat gebeurde om precies te zijn om 4u28. 3 Juni 2005 was een dag met zon en een bui maar wel met een maximum temperatuur van 27,4° om 14u02 waargenomen. De minimum van die dag bedroeg 12,8° en die werd 's morgens om 4u09 genoteerd. De warmste 3de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 34,3° ! - De koudste 3de juni ooit kwam in 1962 voor met 3,8° !
De zondag na Sinksen wordt de H. Drievuldigheidszondag genoemd en daar zijn we morgen aan toe ! Die zondag zou een invloed hebben op het weer in de toekomst want zegt ons een weerspreuk :
" Is Drievuldigheid schoon en klaar, zo volgt een goed jaar. "
Hier treffen we duidelijk sympatie aan, inderdaad zo de drie Goddelijke Eenheden hun feestdag met zon verblijden, dan kan er onvermijdelijk niets anders dan veel goeds volgen. Morgen moeten we dus duimen voor een schoon en klaar weertje ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Juni 2006 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 19,1° om 17u42 waargenomen. De minimum temperatuur die om 5u55 opgetekend werd, lag die dag met 1,8° erg laag zegt maar. 2 Juni 2005 was een bewolkte dag waar het kwik om 17u01 zijn hoogste punt bereikt had en dat liet 23,7° noteren. De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u51 opgetekend en die bedroeg 13,7° ! De warmste 2de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 33,2° ! - De koudste 2de juni ooit kwam in 1962 voor met 1,1°.
Juni is een maand die aan nogal wat eisen moet voldoen ! Het mag vooral niet te koel en zeker niet te nat zijn want anders :
" Als in juni vocht en koude kwelt, dan wis voor 't hele jaar niets goed voorspelt. "
En erger nog voor de boer :
" Is juni koud en nat, de boer zijn zak is plat. "
Laat de zon maar komen, hoe meer en hoe feller, voor ons maar ook voor de boer zijn teller ! Morgen vertel ik u dan weer wat over H. Drievuldigheidszondag.
Gisteren zagen we al dat deze maand ook wel eens braakmaand genoemd werd. In de Almanak van t Meetjesland uit 1874 wordt de betekenis van braakmaand etymologisch als volgt verklaard : Braeckmaend dat verstaen de boeren best, t is nu immers overal kermis, en zy drinken zoo veel genever dat zy er moeten van braken. Die boeren toch, foei ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Juni 2006 was een bewolkte dag met regen waar het niet warmer werd dan 12,8° en daar moest men toen zelfs tot 18u51 op wachten. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u19 genoteerd en die bedroeg 6,4°. 1 Juni 2005 was een zomerse zonnedag met om 16u53 een maximum temperatuur van 21,6°. - De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u51 opgetekend en die liet toen 6,2° noteren. De warmste 1ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 33,7° - De koudste 1ste juni ooit kwam in 1936 voor met 0,3° !
In de Romeinse oudheid, als maand der Juniores, was juni de jonkheid toegewijd daar hij het hoogtepunt van de lente vertegenwoordigde. Volgens sommigen zou deze maand haar naam danken aan de Romeinse consul Lucius junius Brutus (508 vóór Christus), de tribuun die Tarquinus Superbus uit Rome verjoeg.
Een oud versje begint : Naer Juno, Jovis Vrouw, is Junius myn naem ; Juno, de schone en strenge echtgenote van Juppiter, was de godin van het huwelijk.
De Angel-Saksers noemde ze Midsummermonath om de wille van het Mid-zomerfeest dat in deze maand viel. De oude Saksers betitelden ze Wedemanoth = weidemaand, omdat het vee dan in de weiden stond. De Saksers noemden ze de eerste zoete maand of eerste maand der scheepvaart omdat ze dan hun avontuurlijke reizen op zee begonnen.
Karel de Grote heette ze Brachmanoth, evenals ze nu nog braakmaand genoemd wordt. (braak = brake : omgeploegd)
Als andere namen komen nog voor : dood-(wandel), zomer-, rozen- en lange dagenmaand. Daar juni toegewijd is aan het H. Hart van Jezus, noemen wij hem hedendags het meest Heilig-Hartmaand.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 mei 2006 was een bewolkte dag met veel regen ! Om 12u48 noteerde men toen de hoogste temperatuur van die dag en die bedroeg 12,3° ! De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u04 opgetekend en die liet 4,8° noteren. 31 Mei 2005 was een tamelijk zonnige dag met hier en daar een licht plaatselijk onweer ! De maximum temperatuur bedroeg toen 19,7° en die werd om 12u24 opgetekend. De minimum temperatuur noteerde men toen om 5 uur 's morgens en die bedroeg 5,7° De warmste 31ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 32,3° ! - De koudste 31ste mei ooit kwam in 1915 voor met 1,2° !
Vandaag verlaten we mei en morgen kijken we al een beetje vooruit naar juni ! Als laatste weerspreuk voor deze maand, wil ik u nog een zeer oude maar niettemin erg mooie spreuk meegeven :
" Gaan de meivissen plots paren, branden rood de scheldebaren. "
Wie heeft het nog gezien, ik bedoel vissen in de schelde ? Overmorgen zeggen en schrijven we juni ! De maand waarin dat " good old meneerke Medardus " bij ons op bezoek komt. Wees gerust, ik vertel er u tijdig weer alles over ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Mei 2006 was een koude dag met regen en zelfs met hagelbuien ! Men moest toen tot 15u46 wachten om maximum 12,8° te kunnen optekenen ! De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u52 waargenomen en die bedroeg 5,7°. 30 mei 2005 was al niet veel beter als dezelfde dag van vorig jaar. Het was een dag met motregen en een maximum temperatuur van 13,1° om 15u14 opgetekend. De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u46 waargenomen en die liet 10,4° noteren. De warmste 30ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1944 met 33,8° ! - De koudste 30ste mei ooit kwam in 1899 voor met 3° !