Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
05-12-2008
Morgen komt de goede Sint op bezoek ! ! !
Al diegene die braaf zijn gaan morgen wat lekkers krijgen van de goede Sint mag ik hopen, en zij die stout geweest zijn krijgen vermoedelijk van de stok, of hoe zit het ook weer in elkaar ? Als morgen de vorst van die bekende figuren op de ruiten zou tekenen dan pleegt men al wel eens te zeggen " Sint-Niklaas heeft gereden. " In Gent hoort men dan weer ; "'t es vensterkenskirmesse". Wat het worden zal weten we morgen wel, ik koos vandaag voor een weerspreuk die in de Kempen mogelijk beter bekend is dan elders in ons land :
" Brengt Sinterklaas ijs, dan brengt Kerstmis regen. "
Het ene deugd niet en 't andere is niet goed, ik dacht echt dat Sinterklaas een braver man was ! Hoewel.....hij kan zich morgen nog langs zijn beste zijde laten zien !!!!! Morgen kijk ik uit naar wat Sint-Ambrosius ons aan te bieden heeft, die komt overmorgen bij ons langs. Ik hoop er morgen weer te zijn, en U ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 December 2007 was een bewolkte dag met lichte regen en met een maximum temperatuur van 12,9° die om 11u56 waargenomen werd. Om iets na middernacht noteerde men 10,9° als zijnde de minimum temperatuur voor deze dag en met zo'n minimum had men toen zeker geen reden tot klagen ! De warmste 5de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1985 met 14,8°. - De koudste 5de december ooit kwam in 1921 voor met min 12,4° !
Wat denkt men in de kempen zoal van de sneeuw in deze maand
Veel weerspreuken in december hebben het over de sneeuw en zijn betekenis en zo hebben ze er in de kempen ook hun mening over en daar zegt men :
" Een sneeuwjaar is een hooijaar. "
Of nog anders gezegd :
" Zo hoog in de winter de sneeuw, zo hoog in de zomer het gras. "
Moest ik een landbouwer zijn, ik liet elke dag een kaarske branden omdat het veel en hard zou sneeuwen, helaas ben ik geen landbouwer, ze gaan het dus zelf moeten doen ! Morgen is het hoogste tijd om uit te kijken wat de lieve Sint voor ons gaat meebrengen, tenminste....als we braaf geweest zijn ! ! ! Kijkt u morgen met mij mee in het grote boek van Sinterklaas ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 December 2007 was een bewolkte dag, ik zou zeggen heel normaal voor de tijd van 't jaar. De maximum temperatuur die pas om 23u40 waargenomen werd, bedroeg 10,9°. De meeste onder ons gaan daar toen niet veel meer van gemerkt hebben neem ik aan. Om 2u59 en dan zijn we 's nachts, schreef men toen 5,3° op als minimum temperatuur. De warmste 4de december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1953 met 16,1° ! - De koudste 4de december ooit kwam in 1879 voor met min 10,4° !
Morgen beginnen de zes donkere weken, drie vóór en drie na Kerstmis. De dagen zijn zeer kort en de nachten dubbel zo lang, en in de volksmond zegt men :
" De dagen gaan maar open en toe. "
Of :
" De dagen hebben niets meer aan. "
En wat heeft Sinte-Barbara ons te bieden ? Wel die kan de macht van Sint-Eligius te niet doen, weet u nog wat de weerspreuk van 30 november ons vertelde ? Uiteraard moet Sinte-Barbara dit dan wel willen ?
" Als Sinte-Barbara wil, staat de vriezeman stil. "
Dit zou enorm goed nieuws zijn natuurlijk en hopelijk laat Sinte-Barbara haar langs haar beste kant zien. Morgen keer ik nog eens terug naar de sneeuw in deze maand en de betekenis er van. Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 December 2007 was een dag met bewolking en zon en een maximum temperatuur van 9,2° die om 13u18 waargenomen werd. - 's Avonds om 18u19 schreef men toen 6,6° op als zijnde de minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 3de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1953 met 14,4°. - De koudste 3de december ooit kwam in 1879 voor met min13,3° !
Gisteren zagen we al dat de landbouwer in zijn nopjes is wanneer hij sneeuw ziet vallen in deze maand, dat is als een warm deken voor het graan in de grond. Wat denkt men daar in Vlaanderen zoal van ? Wel daar zegt een weerspreuk ons 't volgende :
" December koud en in sneeuwgewaad, een jaar vol vruchtbaarheid verraadt. "
Of zoals nog een andere weerspreuk het zegt :
" December koud en wel besneeuwd, maakt grote schuren dan gereed. "
Zo zou de boer nog in kosten vallen en of hij dat graag wil, is weer een ander paar mouwen. Morgen kijk ik vooruit naar de komst van Sinte - Barbara die ons overmorgen een bezoek komt brengen en wat die voor ons in petto heeft, wel dat leest u morgen dan wel weer. Ik zal er zeker zijn, en u, u komt toch ook neem ik aan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 December 2007 was een zwaar bewolkte dag met regen en storm ! Pas om 18u35 kon men de maximum temperatuur voor deze dag noteren en die bedroeg 11,6°. - 's Nachts om 1u14 om precies te zijn, werd de minimum temperatuur waargenomen en die liet 6,4° noteren. De warmste 2de december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1985 met 14,9°. - De koudste 2de december ooit kwam in 1879 voor met min 11,3° !
De landman ziet het deze maand erg graag sneeuwen !
Deze maand ziet de landbouwer graag sneeuw vallen, omdat onder het blanke deken, het zaad in de grond alzo tegen de vorst beschermd is, en een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Sneeuwtapijt, het groen bevrijd. "
En deze weerspreuk komt uit de Lovensche klucht Almanak van 1811 die maar om u enig idee te geven hoe jong sommige weerspreuken wel zijn. Een andere weerspreuk legt het ons dan weer zo uit :
" Veel sneeuw, veel brood. "
Morgen kijk ik eens wat ze daar in Vlaanderen zoal van denken, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 December 2007 was een tamelijk zonnige dag met een maximum temperatuur van 10,9° die om 13u45 waargenomen werd. - 's Morgens om 9u18 noteerde men toen 7,8° als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 1ste december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2000 met 14,5°. - De koudste 1ste december ooit kwam in 1890 voor met min 8° !
De eerste dag van december is al meteen een lotsdag en welke dan nog ? Mocht het morgen vriezen dan zou dit wel eens voor drie maanden of voor 3 manen kunnen zijn want :
" Als Sint-Eligius met ijs begint, wil hij drie maanden dat tot vrind.
Of nog ietsje anders gezegd :
" Vangt op Sint-Eligius de winter aan, dan stut hem voorts driemaal de maan. "
Heel wat positiever zou het zijn wanneer het reeds zou gevroren hebben, in dit geval vermildert het weder en leert ons een weerspreuk 't volgende :
" Sint-Elooi, brengt de dooi. "
Morgen hoop ik er weer te zijn en ook u hier weer te vinden, tot dan ?
December komt van het Latijn decem = tien. Hij was de tiende en laatste maand in het oud Romeins jaar en was toen onder de bescherming geplaatst van Saturnus, god van de tijd, en van Vesta, de godin van de huiselijke haard. Door de hervorming ingevoerd door Numa Pompilius werd hij de twaalfde gerangschikt.
Bij de oude saksers was hij de eerste maand en werd Haligmanothof heiligmaand genoemd. Zo noemde hem ook Karel de Grote wegens het feest van Kerstmis. Wij noemen hem nog altijdKerstmismaand.
Joelmaand, zoals hij vroeger genoemd werd, kwam voort van het oud Zweeds : Julamanot, naar het Germaanse joelfeest.
Midwintermaandhoort men wel eens, dit waarschijnlijk in verband met het wenden van de zon op 22 december welke dan in het teken van de steenbok komt.
Donkeremaand is het gevolg van de korte dagen in dit tijdstip. Wintermaand, zoals hij meestal genoemd wordt, komt voort door het feit dat de winter in deze maand een aanvang neemt.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 November 2007 was nog maar eens een donkere bewolkte dag. De maximum temperatuur bedroeg 9,6° en die werd pas om 17u12 bereikt en genoteerd. - 's Nachts om 1u24 schreef men toen 3,5° op minimum temperatuur voor deze dag ! De warmste 30ste november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1841 met 14,4°. De koudste 30ste november ooit kwam in 1921 voor met min 11° !
Morgen krijgen we de laatste weerheilige van november over de vloer en morgen is het ook een lotsdag want :
" Sint-Andries, brengt de vries. "
We zien dat Sint-Andries die 't appelke knapte, die in 't koleke blies en die de koeien op stal bevriest, van betekenis is in de volksweerkunde :
" Met Sint-Andries begint de vries, Sint-Mattijs breekt het ijs en brengt het sap in 't rijs. "
" De koeien op stal bevriezen " staat uiteraard in de betekenis van ze op stal houden. En Sint-Mattijs wel die komt er op 24 februari pas aan. Mocht het morgen echter sneeuwen, de sneeuw van Sint-Andreas, of "de vroege sneeuw" zoals die in de volksmond al wel eens genoemd wordt, die is slecht voor het gezaaide graan.
" Valt er met Sint Andreas snee, 't doet aan koren en tarwe wee. "
In verband nog met de sneeuw op Sint-Andries, zegt men in de Kempen 't volgende :
" Sint-Andries spurrieke piep, vandaag zie 'k u nog, maar morgen niet. "
En deze spreuk betekent niks anders als dat de sneeuw dik kan vallen !!! Tot slot voor vandaag wil ik u nog een erg oud middeltje meegeven om op Sint-Andreas het jaar te voorspellen en dat is helemaal niet moeilijk. U plaatst een boordevol glas water op tafel, loopt het van zelf over, dan beduidt dit een vochtig jaar. Loopt het echter niet over, dan is een mooi en droog jaar te voorspellen. De Sint-Andriesavond speelt ook een rol : twijgen, bij voorkeur kerselaartakken, worden in het water geplaatst, bloeien ze op Kerstdag dan betekent dit een voorspoedig weder in 't voorjaar. Waarom zouden we het eens niet proberen ? Het is immers een zeer kleine moeite ? Morgen verwelkomen we december en kijk ik uit naar de komst van Sint-Eligius die op 1 december aan onze deur klopt ! Afspraak morgen, dezelfde plaats ? Tot dan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 November 2007 was een zwaar bewolkte regendag waar men tot 18u03 diende te wachten alvorens men de maximum temperatuur kon noteren en die bedroeg 7,1°. Enkele uren later, om 23u10 schreef men toen 4,2° op als minimum temperatuur voor deze donkere dag ! De warmste 29ste november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1836 met 16,9°. - De koudste 29ste november ooit kwam in 1890 voor met min 10,3° !
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Saturnius, de voorlaatste weerheilige van deze maand. Mocht hij morgen vriezen, geen nood want lees eens wat deze brave man met ijs aanvangt :
" IJs, de dag van Saturijn, maakt korte metten met 't venijn. "
Morgen is het uitkijken naar Sint-Andreas en dat is niet alleen de laatste weerheilige van deze maand, maar morgen is het tevens weer een lotsdag ! Een erg belangrijke dag dus, mis die zeker niet !!!! Tot morgen dan maar ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 November 2007 was andermaal een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 6,6° die om 13u33 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. Op dezelfde plaats noteerde men om 4u17, en dat kunnen we nog nacht noemen, 4,7° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 28ste november sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 16,9°. - De koudste 28ste november ooit kwam in 1890 voor met min 11,7° !
We zijn aan de laatste dagen van november begonnen, er moeten nog twee weerheiligen de revue passeren waarover morgen meer. Voor vandaag koos ik voor een weerspreuk erg eigen aan de tijd van 't jaar en die vertelt ons 't volgende :
" Na helder weer nu sombre mist, heeft zeker ook nog vorst in de kist. "
Met deze wijsheid in ons hoofd wil ik een afspraak maken voor morgen en dan kijk ik vooruit naar de komst van de voorlaatste weerheilige van deze maand met name Sint-Saturnius. Als u er morgen bent verneemt u er weer alles over, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 November 2007 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 7,8° die om 14u04 waargenomen werd. - 's Morgens om 7u38 om precies te zijn noteerde men 4,5° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 27ste november sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 2006 met 16,1°. - De koudste 27ste november ooit kwam in 1890 voor met min 12,8° !
Morgen komt Sint-Acharius, of alias Sint-Achuit ons goede dag zeggen en die komt alle werken op het veld stopzetten want na zijn komst wordt er niet meer gezaaid ! En dat weet ook de weerspreuk die ik vandaag voor u uitgekozen heb :
" Sint - Achuit doet het zaaikleed uit. "
En de boer.....hij kan beginnen rusten ! Ik hoop er morgen weer te zijn, u komt toch ook ?