Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
20-01-2008
Vandaag vieren men Sint-Fabianus en Sint-Sebastianus ! ! !
Hoewel deze twee heiligen op dezelfde dag gevierd worden, is in de volksetymologie Sint-Sebastiaan de bijzonderste, waarschijnlijk omdat hij de patroon van de boogschutters is en daar door de populairste ? Met Sint-Sebastiaan komt ook de laatste van de 3 harde koppen er aan, en aan weerspreuken rond zijn naam is er vandaag geen gebrek, ik zocht er de mooiste voor u uit !
" Sint Bastje, is een hard gastje. "
Of :
" Sebastiaan en was geen kniezer, maar blijft een grote vriezer. "
En nog een andere weerspreuk zegt het ons dan weer zo :
" Als de dagen beginnen te lengen, begint de winter te strengen, met Sint-Sebastiaan, komen er harde koppen aan. "
We zijn voldoende verwittigd dacht ik zo ! Goed nieuws is dan weer 't volgende :
Sint-Fabiaan en Sint-Bastiaan, laten het sap in de bomen gaan.
Er wordt geacht dat vandaag weer leven in de bomen begint te komen en dat is toch weer iets waar iedereen zit naar uit te kijken dacht ik. Heeft het met Sint-Antonius (17 jan) gevroren, dan dooit het op Sint-Bastiaan. Vriest het echter op Sint-Sebastiaan dan houdt het tot met O.L.Vrouw-Lichtmis (2febr) aan. Zo zegt men in het Gentse :
" Vriezen op Sint-Sebastiaan, es op Lichtmis gedaan. "
Morgen komt Sinte-Agnes op bezoek en wat die voor ons in petto heeft dat vertel ik u morgen dan wel weer. Als u er morgen bent, dan ik ook weer !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Januari 2007 was een dag met in de voormiddag regen, en in de namiddag bewolking; De maximum temperatuur die 's nachts om 3u19 waargenomen werd bedroeg 13,9° terwijl de minimum temperatuur 's avonds om 18u27 genoteerd werd, en die liet 8,3° opschrijven ! De warmste 20ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1918 met 13° ! - De koudste 20ste januari ooit kwam in 1838 voor met min 18,2° !!!
Zoals ik gisteren al aangekondigd heb, is Sint-Sulpitius vandaag te gast bij ons en die brave man, wel die heeft invloed op de komende lente. Hoe ? Dat laat ik u door een weerspreuk uitleggen :
" Geeft Sint-Sulpitius schoon ijs, dan is de lente goed en wijs. "
Kom op met dat ijs zou ik zo zeggen ! ! ! Morgen komen Sint-Fabianus en Sint-Sebastianus bij ons langs, of de laatste der 3 harde koppen weet u nog ? Ik vertel er u morgen weer alles over, tot dan ???
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Januari 2007 begon met regen en hagel maar verbeterde wel in de namiddag ! 's Morgens om 7u26 werd de maximum temperatuur van die dag waargenomen en die bedroeg toen 12,8° ! - 's Nachts om 2u13 noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 10° opschrijven. De warmste 19de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 14,7° ! - De koudste 19de januari ooit kwam in 1838 voor met maar liefst min 19,5° !!!
Na Sint-Antonius gisteren, is het vandaag de beurt aan Sint-Pietersstoel te Rome. Door " stoel" verstond men te Rome (4de eeuw), Petrus' macht en leergezag. Vandaag moge we in geen geval regen zien want zien we die wel dan worden we met een regenachtig jaar geplaagd !!!!! Volgende weerspreuk komt ons dat erg duidelijk maken :
" Staat Sint-Pieter's stoel tot Rome in sneeuw of in het nat; 't staat een vochtig jaar op komen; 't kan niet missen dat. "
Vriest het vandaag, moge we in ons handen klappen want :
" Sint-Pieter's stoel bevroren, een droog jaar geboren. "
Maar.....als het vandaag vriest, dan zijn we er nog niet zo rap van af !
" Sint-Petrus' stoeltje koud, wordt veertien dagen oud. "
Veertien dagen vorst, dat wil zeggen tot O.L.Vrouw-Lichtmis (2 febr) In Limburg zegt men dat het heden de rustdag ter aarde is, men mag niet omspitten, noch roeren, het is aardslapersdag ! ! ! Morgen kijken we uit naar Sint-Sulpitius en ik kan u nu al verklappen dat de dag van morgen invloed heeft op de komende lente, zeker komen kijken dus ! Tot morgen ???
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Januari 2007 was een dag om nooit meer te vergeten ! Regen en storm met windsnelheden tot 120 Km/u ! Het warmste moment van die dag werd om 16u22 opgetekend en dat bedroeg 15° wat zeer zacht was ! De minimum temperatuur werd om iets na middernacht waargenomen en die bedroeg 8,9° ! De warmste 18de januari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1924 met 12,5° ! - De koudste 18de januari ooit kwam in 1938 voor met min 17,7° !
Vandaag vieren men het naamfeest van Sint-Antonius
Zoals gisteren beloofd, blijf ik vandaag nog even stil staan bij de vele weerspreuken die rond het naamfeest van Sint-Antoon ontstaan zijn. Zo is het algemeen geweten dat..............
" Van Sint-Antoon tot Sint-Amand, doet de winter al wat hij kan. "
Sint-Amand bezoekt ons op 6 februari ! Zoals ik gisteren al zei, is het vandaag ook weer een lotsdag en dat bewijst ons volgende spreuk :
" Sint - Antonius is ijsmaker of ijsbreker. "
In de Kempen maar ook in Brabant is men van mening dat :
" Sint-Antonius, schoon en helder, vult het vat en ook de kelder. "
En wat mocht het vandaag vriezen ?
" Maakt Sint-Teunis de brug, Sint-Bastiaan slaat ze stuk. "
U misschien nog eens meegeven dat Sint-Bastiaan er op 20 januari aankomt. Hier vlak onder kan u het vervolg en tegelijk ook 't einde lezen over wie Sint-Antonius was. Morgen kijken we naar wat Sint-Pietersstoel te Rome ons te bieden heeft, tot dan ?
Wanneer de broeders van S. Antoon op hun omhalingsronde waren, werden ze altijd vergezeld van een afgericht varkentje dat men een bel aan de hals, zo tam als een hond, al knorrende achter den broeder aan liep. De arme lieden, voor wie het varkentje zo nuttig was, aanriepen den H. Antonius om alle kwalen van dit dier, en later van alle staldieren af te weren. Het is dan ook geen wonder dat het verken met de bel, als onafscheidbare gezel van de gevierde kluizenaar wordt afgebeeld. Voeg ik hier nog aan toe dat men in het beeldschrift er de boze geest wil in afschilderen die, onder de gedaante van een zwijn, de heilige kwam bekoren. In menige kerk in t Vlaamse land wordt Sint-Antonius aanroepen tegen de ziekten van het vee. In Merchtem bijvoorbeeld waar de lakenweverij bloeide, was Sint-Antonius de patroon van de kamslagers. Laat mij dit hoofdstukje afsluiten met een erg oud maar mooi gedicht zal ik het maar noemen :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Januari 2007 was een bewolkte dag met in de namiddag regen en wind ! Het kwik bereikte die dag om 12u15 zijn hoogste punt en dat liet 12,8° noteren wat erg zacht was voor de tijd van 't jaar ! 's Nachts om 0u23 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 8,3° ! De warmste 17de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1939 met 12,9°. - De koudste 17de januari ooit kwam in 1838 voor met min 16,7° !
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Antonius met zijn varken, en wie kent hem niet ? Met zijn naamfeest komt ook de tweede hard kop er aan en een eerste weerspreuk maakt ons dat als volgt duidelijk :
" Sint-Antoon en Sint-Sebastiaan gaan met 't hardste van de winter aan."
Sint-Sebastiaan krijgen we op 20 januari over de vloer ! En wat gedacht van de volgende erg mooie spreuk :
" Sint-Antone met zijn verken, Zoete Naam Sebastiaan : koud en kil is 't in de kerken en bevroren ligt de baan. "
Morgen geef ik u nog enkele weerspreuken mee, en zien we wat het weer op het naamfeest van Sint-Antonius nog allemaal kan. Ik kan u nu al verklappen dat het morgen weer een lotsdag is ! Ietsje lager vind u nog wat over Sint-Anthonius zelf, ga er eens kijken zou ik zo zeggen. Wat mij betreft, tot morgen, en u ?
een enkele heilige is in het Vlaamse land zo vereerd als den H. Antonius met zijn verken. De reden ervan steun ongetwijfeld op de geschiedenis. In de 11de en 12de eeuw heerste in Europa ene pestziekte vergezeld van hete gezwellen, en gekend onder de naam van Heilig-vuur (le feu sacré). Schielijk verdween die ziekte door de aanroeping van den H. Antonius. Ter gelegenheid van de algemene aanroeping des heiligen werd in Dauphiné (F) de vermaarde kloosterorde van S. Antoon ingesteld. In dit gesticht werden op het einde van de 11de eeuw de relieken des vermaarden patroon uit Constantinopel overgebracht. De monniken of broeders van S. Antoon verspreidde zich welhaast in gans Europa, ook in Vlaanderen. In deze kloostergemeenten mestte men een groot aantal varkens, vooral bestemd tot de nooddruft van de arme mensen en tot een geneesmiddel voor die van S.Antoniousvier waren aangetast. Deze varkens, daarom S. Antoniusvarkens geheten, mochten niet alleenlijk in het vrijgeweide, maar zelfs langs de straten van steden en dorpen rondzwerven, ja zelfs in de bijzondere koten of stallen met de overige dieren eten, zonder dat ook maar iemand hun enig kwaad durfde te doen. ( Het gezegde : Het is een straatverken , dat gezegd wordt van een nietsdoende straatloper, heeft waarschijnlijk zijn oorsprong hier wel aan te danken) Morgen krijgt u het vervolg !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Januari 2007 was een bewolkte dag met regen in de voormiddag. De maximum temperatuur die om 13u26 waargenomen werd bedroeg die dag 9,4°. - Om iets na middernacht noteerde men toen de minimum temperatuur en die bedroeg 6,7°. De warmste 16de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 15,3° en dat is tot vandaag nog altijd de hoogste temperatuur die in januari waargenomen werd ! - De koudste16de januari ooit kwam in 1838 voor met min 19,6° en toeval of niet, dat is ook de koudste temperatuur die ooit in januari waargenomen werd !
Sneeuw en vriesweer hebben al jaren de aandacht gaande gehouden zegt maar, maar wat betekenen ze ? Wel dat komen de volgende weerspreuken ons weer duidelijk maken :
" Sneeuwjaar, rijk jaar. "
Kort en goed en erg duidelijk dacht ik ! Een volgende spreuk zegt het ons dan weer zo :
" Brengt januari ons strenge vorst, dan lijden we 's zomers geen honger of dorst. "
Een mens zou voor minder op vorst roepen zeker ? En tot slot voor vandaag nog deze :
" Geeft januari sneeuw en vorst, dan vaak de boer veel granen dorst. "
Morgen kijken we vooruit naar de komst van Sint-Antonius waar weer erg veel weerspreuken rond ontstaan zijn, zoveel zelfs dat ik graag 2 dagen blijf bij stil staan. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 Januari 2007 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 8,9° om 15u19 waargenomen. 's Morgens om 8u35 werd de minimum temperatuur vastgesteld en die bedroeg 3,9° ! De warmste 15de januari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1939 met 14,2°. - De koudste 15de januari ooit kwam in 1881 voor met min 17,4° !
Morgen vieren men het naamfeest van Sint - Paulus en deze brave heilige man is nog lang niet de eerste de beste. In Brabant zegt men :
" Sint-Pauwel is de eerste der drie harde koppen. "
Waarmee men beduidt dat het vanaf deze dag pas goed begint te vriezen. Met de drie harde koppen bedoelt men : Sint-Paulus dus, verder Sint Anthonius op 17 januari en Sint-Sebastiaan op 20 januari. Alleen in Vlaanderen is Sint-Paulus vervangen door de Zoete Naam van Jezus dat de zondag is tussen 1 en 6 januari, zoniet 2 januari. Hier vlak onder vertel ik u nog een erg oud verhaaltje over het einde van de zes donkere weken waar we morgen aan toe zijn ! Ga eens een kijkje nemen.
Morgen treden we uit de donkere zes weken die op 4 december van verleden jaar begonnen zijn, en vroeger jaren werd deze gebeurtenis nog echt gevierd. Er brandde een extra keersken en moeder de vrouw roerde het koekenbeslag van boekweitbloem, eieren, een kluitje boter en Franse gist. Dan kwam de oude Meze van zijn verre buitenparochie afgezakt en kreeg een duit, een druppel en een pannenkoek of een wafel om zijn liedeke te zingen en dat ging als volgt :
Ach Here God wat ben ik blij, de slechte weken zijn voorbij, Moeder bakt nen wafel, zet de fles op tafel, en zing van kerre-kerrekoe, en houdt ons deurken toe.
Men moest toen ook de kwade geesten bezweren, die mogelijk waren overgebleven van uit de donkere zes weken. Men zette dan een brandend keersken bij de deur, en als de vlam begon te draaien en te sputteren, riep men verheugd : " Daar is er nog ne kwaje die er van onder trek ! " Gebeurde het soms dat een luchttocht het keerske uitblies, dan riep men vol geestdrift : " 't Is Barabbas die er van deure muist ! " Men keek elkaar dan met verschrikte ogen aan : wie had dat durven peinzen, zes weken lang had de sombere geest Barabbas door het huis gewaard. Maar nu was hij weg en de koeken of wafels zouden er maar te beter om smaken. Die goede oude tijd toch !!!
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Januari 2007 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 11,7° en die werd al om 0u01 waargenomen. 's Morgens om 7u31 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en bedroeg 5,6° ! De warmste 14de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 14,3°. - De koudste 14de januari ooit kwam in 1838 voor met maar liefst min 18,1° !!!
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Hilarius, en 14 januari is tevens een lotsdag. Uitkijken dus wat het weer gaat doen !!!! In Limburg zegt men :
" Als 't op Sint-Hilarius vriest, zes weken winter aan een stuk. "
Geeft toe, zes weken winter is nog niet niks !!!! Weg met die vorst dus. Een andere weerspreuk vertelt ons dan weer 't volgende :
" Geeft Sint-Hilarius zonneschijn, dan zal 't weldra kouder zijn. "
Laat ons duimen voor een dag met bewolking en zonder vorst ! Morgen weten we welk weer het zal zijn, en hoe de komende weken zullen verlopen. Ook morgen kijken we uit naar de komst van Sint-Paulus die op 15 januari op bezoek komt. Ter gelegenheid van Sint-Pauwel zijn bezoek vertel ik morgen ook nog een erg mooi oud verhaaltje. Zeker komen lezen dus, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 Januari 2007 was een bewolkte dag met een vrij zachte temperatuur voor de tijd van het jaar. Om iets na middernacht, om precies te zijn om 0u 02 noteerde men toen de maximum temperatuur van die dag en die liet 12,2° optekenen. - 's Morgens om 6u53 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 10,6° ! De warmste 13de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1993 met 14,8° ! - De koudste 13de januari ooit kwam in 1838 voor met min 15° !
Blijft januari zonder regen dan zal de boer beslist wel in zijn nopjes zijn en waarom ? Wel dat vertellen u de volgende weerspreuken :
" Januari zonder regen, is de boerenstand een zegen. "
Nog een andere spreuk vertelt het ons dan weer zo :
" Als januari stof maakt, dan groeit het koren als een eikeboom. "
Morgen kijken we eindelijk nog eens uit naar een weerheilige met name Sint-Hilarius die ons overmorgen komt bezoeken, en die dag is ook een lotsdag. Erg belangrijk voor ons weer dus ! Wees er morgen zeker bij, ik zal er ook zijn !