Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
01-08-2008
Wie of was is Portiunkula ?
Voor de dag van morgen heb ik een spreuk meegebracht die betrekking heeft op Portiunkula wat de naam was van het kleine heiligdom van Sinte-Maria der Engelen, dat gelegen was op een paar kilometer te westen van Assisië. De naam betekent " kleine akker " of " deeltje ". En de dagen wel die beginnen vanaf nu helaas zeer snel te korten en een weerspreuk komt ons dat als volgt duidelijk maken :
" Te Portioenkel, om acht uur doenkel. "
Vanzelfsprekend dat deze spreuk maar geldig was vóór 1916 toen de zomertijd in ons land nog niet in zwang was. De wettelijke tijd in België wordt bepaald volgens de wet van 29 april 1892 en komt overeen met de wereldtijd, d.w.z. met de middelbare tijd van Greenwich geteld van 0 tot 24 uur. Deze wettelijke tijd werd toegepast zonder onderbreking, tot 30 april 1916. Morgen is het uitkijken naar de komst van Sint-Dominikus en op deze dag wordt de aanstaande winter weer voorspelt, mis dit dus zeker niet !!! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Augustus 2007 was een mooie zonnige zomerdag met een maximum temperatuur van 24,9° en die werd om 17u14 waargenomen. - In de vroege morgen, om 4u40 om precies te zijn, schreef men 9,3° op als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 1ste augustus sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1921 met 33° ! - De koudste 1ste augustus ooit kwam in 1908 voor met 7,3° !
Morgen beginnen we aan augustus en in deze maand vertrekken er al zekere trekvogels naar het zuiden, o.a. de ooievaars. Doch deze vertrekken door de band slechts op het einde van de maand. In de weerspreuk die ik vandaag heb meegebracht speelt waarschijnlijk het rijm wel een rol :
" Op Sint-Pietersbanden, trekken de ooievaars naar andere landen. "
Neem deze spreuk dus zeker niet al te letterlijk, de ooievaars gaan zeker nog enkele dagen bij ons blijven ! Morgen vertel ik u iets over Portiunkula, en voor die diegene die niet zouden weten wat dit is zou ik de raad geven van morgen zeker eens terug te keren, dan verneemt u er alles over. Tot morgen dan maar ?
Augustus wordt genoemd naar de Romeinse keizer Augustus. In de oude Romeinse kalender heette ze Sextilis = zesde. Een zeer oud versje zegt ons :
‘k Was eertijds Sextilis, maer Roomen hoog beroemt,
heeft mij Augustus tot huns Keijsers eer genoemt,
Draegt nu uw Schueren vol om ’s Winters van te eten,
ik doen U onderwijl, als in een Bad-stof sweeten.
De Romeinen wijdden augustus toe aan Ceres, de godin van de oogst. Meest alle benamingen voor deze maand hebben betrekking op de oogst, ten minste in het noordelijk halfrond. De bescheiden der middeleeuwen vermelden : oghest, ogst, ost, ostmaent, oustmaent, maent van oeghst. Het Oud-Saksisch “ boo “ moet “ oogst “ betekenen. De Gotische “ asau “ en het Teutonisch “ aran “, die geen ander betekenis hebben dan “ tijd van de oogst “, vindt men in Arnmaent, terwijl het Friese “ rispemaene “ afgeleid is van “ rispen “, wat verzamelen betekent. Bij Karel de Grote heette ze Aranmanoth = arenmaand, dus eveneens oogstmaand. Guido Gezelle, in zijn Duikalmanak, noemde haar Koornmaand. Wij noemen haar vakantiemaand omdat het volop verlof is.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 Juli 2007 was een tamelijk zonnige dag waar het kwik om 16u43 opgeklommen was tot 23,1°. - 's Morgens om 5u52 schreef men 6,8° op als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 31ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1846 met 34,2°. - De koudste 31ste juli ooit kwam in 1935 voor met 7,7° !
Als laatste weerspreuk voor deze maand heb ik er eentje meegebracht die de dader op het spoor is gekomen van deze toch wel slechte maand. De reden waarom juli niet mooi was ligt bij het feit dat de mistsluiers er nooit waren want........
" Mistsluiers in de vroege nacht, geven julidagen in volle pracht. "
Laat ons dan maar hopen dat die mistsluiers ons alsnog in augustus weten te bereiken ! Morgen heten we augustus welkom en samen met u hoop ik dat het een echte zomermaand zal worden. Mij rest alleen nog van de julipoort definitief te sluiten ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Juli 2007 was een tamelijk zonnige dag met om 15u15 een maximum temperatuur van 20,7° ! 's Morgens om 5u16 om precies te zijn schreef men slechts 7,7° op als minimum temperatuur voor deze dag ! De warmste 30ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1984 met 33° ! - De koudste 30ste juli ooit kwam in 1935 voor met 6,5° !
Wanneer we nog eens eventjes terug kijken naar een weerspreuk die ik u eerder deze maand al eens meegaf, dan kunnen we vandaag stellen dat we zeker geen strenge winter hoeven te vrezen :
" Is juli heet en droog, dan houdt de winter kwaad betoog. "
Van heet en droog was er deze maand niet veel spraken, dus......hoeven we zeker niet bang te zijn voor de winter die komen gaat !!! En wat wanneer het 's morgens gedauwd heeft ?
" Zonder dauw, geen regen; heet het in juli allerwegen. "
Morgen breng ik de laatste weerspeuk voor deze maand mee, en overmorgen begroeten we augustus, wat vliegt de tijd toch snel !!! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Juli 2007 was een dag met regen in de voormiddag en bewolking in de namiddag. Men diende die dag tot 16u19 te wachten alvorens men de maximum temperatuur kon noteren en die bedroeg 19,1°. - 's Morgens om 5u23 schreef men 14,2° op als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 29ste Juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1911 met 35,4°. - De koudste 29ste juli ooit kwam in 1962 voor met slechts 6,2° !
Normaal zouden we momenteel in de warmste periode van 't jaar moeten zijn, waar onweders en regenbuien elkaar aflossen met een stralende zonneschijn. Normaal dat vroeger jaren rond deze "warme" tijd de voedingswaren aan bederf onderhevig waren. men had toen immers nog geen ijskasten. De komst van de diepvries-en de ijskasten heeft dus duidelijk een flinke knauw gegeven aan de Hondsdagen, zo'n ferme zelfs dat de jongere generatie het bestaan van de Hondsdagen niet eens meer kent. Gisteren zagen we dat indien de Hondsdagen met veel regen zouden komen, we slechte tijden tegemoed zouden gaan. Wel dat is niet voor alles waar, en gelukkig maar. Voor de druiven zou die regen helemaal niet nadelig zijn, integendeel :
" Wat de Hondsdagen gieten, laten de druiven vlieten. "
En de naarstigheid van de mieren zou ook weer zijn betekenis hebben rond deze tijd :
" Werken de mieren in de Hondsdagen hopen op, dan volgt er een natte en koude herfst. "
Laat ons in zo'n geval dan best maar geen mierenhopen tegen komen. Wat is het verdorie warm zei Warreke en zijn vrouw stak de strijkbout tegen zijn achterste. De weerheiligen van deze maand zijn de revue gepasseerd, morgen kijken we terug op juli en daarna maken we ons al stilaan op om augustus te verwelkomen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Juli 2007 was andermaal een bewolkte dag met af en toe wat zon. Om 15u44 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 22,7° ! 's Nachts om 2u21 noteerde men 15,1° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 28ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1921 met 36,5°. - de koudste 28ste juli ooit kwam in 1920 voor met 6,8° !
Zoals gisteren al aangekondigd blijf ik vandaag en mogelijk ook nog morgen even stilstaan bij de Hondsdagen die nu volop aan de gang zijn. Wie of wat die Hondsdagen zijn kon je enkele dagen terug al lezen in een apart hoofdstukje, ik voeg er dit maar aan toe voor diegene die dat artikeltje zouden gemist hebben. Een weerspreuk zegt of leert ons :
" Lijk de eerste Hondsdagen beginnen, zullen ze ook volennen. "
Over 't algemeen mag men aannemen dat na de periode van de Hondsdagen er een nazomer volgt welke zeer bestendig weder brengt. De nachten worden reeds koel terwijl overdag een aangename warme zonneschijn de bovenhand heeft. Heldere en klare Hondsdagen voorspellen een goede oogst, vooral van aardappelen en fruit. Komen ze echter met regen, dan gaan we slechte tijden tegemoet. Een weerspreuk komt ons dat als volgt duidelijk maken :
" De Hondsdagen helder en klaar, beduiden een gunstig jaar, brengen zij koelte en regen, dan is er weinig hoop op zegen. "
Ook in Duitsland lijken ze dit te kennen en daar spreken ze van :
" Hundstage hell und klar, zeigen an ein gutes jahr. "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Juli 2007 was een dag met bewolking en zon en een maximum temperatuur van 23,5° die om 16u16 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. In datzelfde station schreef men 's morgens om 6u08 de minimum temperatuur van die dag op en die liet 14,1° noteren ! De warmste 27ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1911 met 35,1°. - De koudste 27ste juli ooit kwam in 1929 voor met 7,2° !
Vandaag vieren men de feestdag van Sinte-Anna en vroeger jaren werd deze Sinte-Anna ook door de oogstbewerkers gevierd. Op deze dag werden speciale grote broden gebakken van de nieuwe rogge, gekend onder naam van Sinte-Anna-roggebrood. Kwam die tijd nog maar eens terug, al ware het maar voor dat brood alleen ! Vandaag is het ook een lotsdag, al hoeven we daar nu niet direct vrees voor te hebben denk ik. En waarom is het heden dan een lotsdag hoor ik u al vragen, wel dat laat ik u een weerspreuk zelf vertellen :
" Regent het op Sinte-Annadag, regent het een maand en een week daarna. "
En willen we ons een idee vormen van hoe de komende winter zal zijn, hoeft men vandaag, of rond deze tijd, maar de mieren in 't oog houden, daar heb je onze vrienden weer ! En waarom ? Wel........
" Werken met Sinte-Anna de mieren, dan zult g' een lange winter vieren. "
Morgen en ook overmorgen blijf ik even stilstaan bij de Hondsdagen die nu volop aan de gang zijn want ook zij hebben ons nog 't een en 't ander te voorspellen. Bedankt omdat u vandaag weer hier was, ik zal morgen weer trouw op post en ik hoop u ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Juli 2007 was een bewolkte dag met een bui ! Om 16u01 werd toen de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 22,6°. - 's Nachts om 2u04 om precies te zijn, noteerde men 14,7° als minimum temperatuur ! De warmste 26ste juli sinds de waarnemingenj van Ukkel was deze van 2006 met 33,6°. - De koudste 26ste juli ooit kwam in 1987 voor met 6,9° !
Gisteren zagen we al dat deze dag in het teken van de landbouw staat en toen ben ik geëindigd met de vraag wat indien het vandaag slecht weer zou zijn. Wel dat zou schadelijk zijn voor de eikels, lees eens :
" Sint Jakobsregen doet de eikelen geen goed. "
"Soo verderven de Eckelen" zei men vroeger jaren. Afwisselend regen en zonneschijn op de dag van vandaag zou dan weer op een rijke korenoogst wijzen voor volgend jaar. Vandaag wordt ook zo'n beetje de winter voorspeld en een weerspreuk leert ons dat als volgt :
" Zo warm als Sint-Jakob, zo koud wordt Kerstmis. "
En.......
" Sint-Jakobs zonneschijn, voorspelt een winter fijn. "
En zien we vandaag een witte wolkjeslucht wel dan :
" Sint-Jakobs witte wolkjeslucht, voorspelt de wintersneeuw als vrucht. "
En om het nog mooier te zeggen en tot slot voor vandaag geef ik u deze nog mee :
" Sint-Jakobs heldre zonneschijn, met witte wolkjes dun en fijn, doet zeggen wijd en zijd, de sneeuw bloeit vóór wintertijd. "
Mocht u vandaag al een rijpe peer aantreffen weet dan dat dit een " Sint-Jakobsspeer " is. Morgen vieren we Sinte-Anna en dan mag het in geen geval regenen en de reden waarom niet, wel dat vertel ik u morgen dan wel weer ! Ik geef u afspraak voor morgen, zelfde uur, zelfde plaats, tot dan.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Juli 2007 was een tamelijk zonnige dag met om 18u20 een maximum temperatuur van 25,4° en deze temperatuur kan men toch al zomer noemen dacht ik. - 's Morgens om 6u03 noteerde men toen de minimum temperatuur voor deze dag en die liet 12,2° opschrijven. De warmste 25ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1900 met 32,8°. - De koudste 25ste juli ooit kwam in 1920 voor met 7,4° !
Morgen is het de feestdag van Sint-Jakobus ook wel eens de meerdere genoemd en deze dag staat weer in het teken van de landbouw zegt maar. Een eerste weerspreuk leert ons dat :
" Met Sint-Jakob en Sint-An, is het koren in de schuur of in de ban. "
Sinte-Anna komt er op 26 juli aan, en "in de ban" betekend niets anders dan gebonden. De senioren onder ons gaan zich de tijd nog zeer goed herinneren dat het graan nog met de pik gemaaid of afgedaan werd. Het graan werd dan in bussels gebonden en in schoven op het land gezet. Met Sint-Jakob is dus het oogsten volop aan de gang en bij velen zelfs al ver gevorderd. Het waren vroeger jaren zeer lastige dagen rond dit tijdstip van 't jaar. In Limburg sprak men toen van " zijn Joapiktijd hebben ", wat in Vlaanderen zoveel betekende als " zijne pere zien ". Het hard te verduren hebben dus. Van een noendutje was rond deze tijd zeker geen sprake ! Terug naar de weerspreuken rond de dag van morgen en wat denk u van de volgende erg mooie :
" Sint-Jakob reikt ons blij te moe, de overrijpe graanhalmen toe. "
En valt het weer ietsje voor Sint-Jakob mee, wel dan :
" Drie dagen vóór Sint-Jakob goed, een korenoogst in overvloed."
Wat zal de boer dit weer graag horen ! Maar Sint-Jakob helpt ons ook uit de nood want :
" Tegen Sint-Jakob verdwijnt alle nood, hij schaft aarappelen en vers brood. "
En inderdaad rond dit tijdstip is de tweede soort vroege aardappelen volgroeid, met name de "muizen". Morgen krijgen ook de appels hun eerste sop, en wat wanneer het morgen goed weer zou zijn ?
" Schoon weer op Sint-Jakobsdag, veel vruchten men verwachten mag. "
En dat mooi weer zit er voor morgen dik aan te komen !!!!!!! Maar wat mocht het morgen toch slecht weer zijn ? Wel daar ga ik het morgen over hebben. Ik zal er weer zijn, en U ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Juli 2007 was een bewolkte dag met wat zon maar ook met een bui. Pas om 18u07 kon men de maximum temperatuur van die dag noteren en die bedroeg 22,3°. 's Morgens om 6u58 had men toen 14,1° opgeschreven als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 24ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1994 met 33°. - De koudste 24ste juli ooit kwam in 1960 voor met 6,5° !
Wanneer moge we ons aan een windvlaag verwachten ?
Dat de dieren echte weerprofeten zijn is eerder al bewezen maar ook de natuur vertelt ons soms welk weertype er op komst is. Net als bij de dieren moeten we er alleen maar oog voor hebben en geeft toe dat dit maar een hele kleine moeite is ! Wat heeft bijvoorbeeld de klaver ons te vertellen ?
" Heeft het klaverke zijn blaaikes geloken dan komt een windvlaag opgestoken. "
En geloof mij ook dit klop weer als een bus !!! En klavertjes kom je nog overal tegen, kijk er in de toekomst eens wat beter naar ! Enne.......respecteer de natuur want het is een grootmeester ! Morgen kijk ik al vooruit naar de komst van Sint-Jakobus waar ik vermoedelijk weer 2 dagen blijf bij stilstaan? Tot morgen ? U komt toch ook ?