Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
15-09-2006
Wat als september warm is ?
Een warme september, wie wil zoiets niet ? Maar welke gevolgen kan dit hebben ? Wel twee weerspreuken komen ons dat vertellen en die geef ik nu graag aan u mee.
" Een warme september, een droge oktober"
Heel positief dus ware het niet dat de volgende weerspreuk dan weer roet in ons eten komt strooien.
" Warm in september, koud in december. "
Geef ons misschien toch maar een warme september, die hebben we dan toch gehad, en wat komen zal, wel dat zien we dan wel !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 September 2005 was een bewolkte regendag, zo een dag om spoedig te vergeten zegt maar. De maximum temperatuur bedroeg toen 20,8° en die werd om 13u03 opgetekend. De minimum temperatuur lag om middernacht maar nauwelijk 4 graden lager en bedroeg 16,9° 15 September 2004 was een dag met bewolking, even zon en buien. Om 15u22 noteerde men toen 18,2° als hoogste temperatuur, terwijl men om 7u 36 als minimum temperatuur 11,1° optekende. De warmste 15de september ooit kwam in 1947 voor met 30° !
Hoe zijn de weerregels tot ons gekomen ? 't Vervolg
Er is een tijd geweest dat de moderne weerkundige wetenschap minachtend de neus ophaalde voor de wijze waarop de vorige generaties het weer meenden te kunnen voorspellen. Tot een tijd terug ! Er is dan komen vast te staan dat die manier in feite niet zo mis was. Het zou trouwens dwaas zijn aan de "openluchtmensen" zoals boeren, herders, vissers en schippers, die, dag in, dag uit, met de natuur in aanraking zijn en met het weder moeten afrekenen, alle kennis en waarnemingensvermogen inzake het weer te ontzeggen. Doordat zij geregeld buiten zijn, hebben zij logisch en vanzelfsprekend gelegenheid talrijke waarnemingen te doen. Ik ga zeker niet beweren dat er geen weerspreuken zijn die elkaar tegenspreken, inderdaad, de voorspellingen komen, vergeten wij het niet, van de gewone mens en ieder houdt er zijn eigen theorie en opinie op na. Ook zal het rijmwoord wel eens meer beslissend geweest zijn dan de werkelijke waarneming. Bovendien heeft de fantasie steeds ruim spel gehad bij de waarneming van de natuurverschijnselen en heeft de overlevering van eeuwen ook haar invloed doen gelden. Bij de voorspellingen dat aan regen op een bepaalde dag, een reeks van zeven of veertig dagen aan één stuk, ook zeven weken aan één stuk, zouden verbonden zijn, beseft men gemakkelijk de onwaarschijnlijkheid. We horen ook wel eens " almanak, leugenzak ", vooral als het gaat over het weer en de toekomst. Morgen vertel ik verder, tot dan ?
Terwijl we wachten op de komst van Sint - Lambertus die ons weer een en ander te vertellen heeft, laat ik mijn vrienden de dieren nog eens aan 't woord !
" Trekvogels in septembernacht, zij maken de Kersttijd zacht. "
Ben je 's avonds laat buiten, kijk dan af en toe ook eens omhoog, wie weet zie je dan geen trekvogels ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 September 2005 was een bewolkte dag met motregen waar het kwik om 11u28 al zijn hoogste punt met 20,1° bereikt had. De minimum temperatuur bedroeg toen 11,4° en die werd om 1u06 opgetekend. 14 September 2004 was een dag met bewolking, met wat zon en zelfs met een bui ! Om 15u36 noteerde men toen 19,9° als hoogste temperatuur, terwijl men om 4u32 al 11,4° genoteerd had als laagste temperatuur. De warmste 14de september ooit kwam in 1964 voor met 30° !
Hoe zijn de weerregels tot ons gekomen ? - 't Vervolg
De meeste weerspreuken verspreid in ons land, en welke betrekking hebben op de lotsdagen, treffen we ook aan in onze buurlanden. Dit feit laat zich begrijpen : zoals ik gisteren al zei, door de overstelping met almanakken van gans West-Europa; ook door de betrekking tussen de inwoners anderzijds en verder door de Kerk verspreide spreuken in 't Latijn, welke naderhand vertaald werden. Om aan te tonen dat de grondgedachte van een weerspreuk buiten onze grenzen identiek is met de onze, zal ik in de toekomst af en toe eens een spreuk uit onze buurlanden aanhalen. De karakteristiek van de meteorologische meningen is, dat zij zijn van alle tijden en van alle oorden. De meteorologische volkskunde is zeer interessant, want het is zoals ik al beknopt aantoonde, door haar dat de meningen der Ouden bijna onveranderd tot ons zijn gekomen. De vooruitgang der weervoorspellingen hangt niet af, zoals dit het geval is met de meeste wetenschappen, van de ontdekking van instrumenten en van nieuwe metodes, doch vooral van de vergelijking van waarnemingen. Morgen kan u weer een ietsje meer lezen en.....wie weet ontdekken ? Tot dan ?
Met de deur van de herfst reeds op een kier wil ik toch eens kijken of we nog geen tekens kunnen ontdekken van hoe de komende winter zal zijn. En ja, er zijn al aanwijzingen in die richting, zoals het ons bijvoorbeeld volgende weerspreuk zo mooi komt vertellen :
" Is in de herfst het weer lang klaar, vroeg is een strenge winter daar. "
Twee dagen terug ben ik beginnen te vertellen van hoe de weerregels en de weerspreuken tot ons zijn gekomen. Straks leg ik ook uit hoe betrouwbaar weerspreuken wel zijn. U vindt mijn speciaal rubriekje iedere dag onmiddellijk onder het weer van 1 jaar geleden. Dus eventjes naar onder gaan kijken en je bent er zo.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gelden ,
13 September 2005 was een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 23,3° om 17u37 waargenomen. De minimum temperatuur lag om 7u28 met 8,8° al naar de lage kant. 13 September 2004 begon bewolkt en ging in de namiddag over in regen. Om 15u01 noteerde men met 21,4° de hoogste temperatuur van de dag. De minimum temperatuur bedroeg toen 13,8° en die werd om 3u49 opgetekend. De warmste 13de september ooit kwam in 1947 voor met 29° !
Hoe zijn de weerregels tot ons gekomen? 't Vervolg 3
De almanak was dus te beschouwen als een tabel of een boek, waarop of waarin benevens andere wetenswaardigheden in verband met de tijd, dag- en maandwijzers voorkwamen. Hij heeft vooral de rijmspreuken verspreid en de almanakmakers schreven ze zeker deftig over uit andere (wetenschappelijke?) bronnen, zoals dit trouwens voor 95% van de inhoud der almanakken het geval was. Zo konden de weerspreuken door het volk ingezien en in het geheugen bewaard worden. in de middeleeuwse volksboeken ten andere, komen reeds verschillende berijmde weerregels voor, die op hun beurt geboren zijn uit oeroude mondelingen overleveringen. Zonder twijfel na de kennismaking met de weerspreuken vermeld in de almanakken, zal de gewone mens, en wel voor het merendeel de landbouwer, zijn waarnemingsvermogen verder gescherpt hebben en met nieuwe bevindingen voor de dag zijn gekomen. Vanaf morgen gaan we dieper in op de weerspreuken, tot dan ?
Ik zou op die vraag onmiddellijk " ja " durven antwoorden waren het dat het morgen vrijdag zou zijn ! ! ! Maar morgen is het woensdag en dus blijft die vraag een groot vraagteken. Lees maar eens wat de volkswijsheid ons te vertellen heeft :
" Zo 13 september op een vrijdag valt, zal de herfst droog zijn. "
Nu maar hopen dat die volkswijsheid zich schromelijk vergist ! ! ! Lager vindt u dagelijks een vervolg rubriekje over hoe de weerregels en weerspreuken tot ons gekomen zijn. Je moet maar eens gaan kijken !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 September 2005 was een bewolkte dag zonder zon. Om 13u56 had het kwik toen zijn hoogste peil bereikt met 20,5°. De minimum temperatuur bedroeg toen amper 4 graden minder dan de maximum, en liet om 5u17 maar liefst 16,6° optekenen. 12 September 2004 was een zonnige maar ook winderige dag. De maximum temperatuur bedroeg 20,6° en die werd om 15u19 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 12,4° en die werd om 7u33 's morgens vastgesteld. De warmste 12de september ooit kwam in 1959 voor met 30° ! ! !
Hoe zijn de weerregels tot ons gekomen - 't vervolg
Onder de titel Indicium anni...of Prognosticum anni...of zelfs Vaticimium anni...., verschenen van de hand dezer sterrenwichelaars korte geschriften die, behalve weervoorspellingen, ook mededelingen bevatten op militair, politiek en godsdienstig gebied. Deze werken in 't Latijn geschreven, werden slechts door geletterden gelezen. Tegen het einde van de XVe eeuw werden deze geschriften in de volkstaal gedrukt en kwamen alzo in de handen van het volk. Sommige profanen, zonder enige wetenschappelijke opleiding, begonnen prognostieken of almanakken uit te geven en overstroomden hiermede gans West-Europa. Hun sukses begon eerst in het begin van de XVIIIe eeuw te verminderen. De almanakken bevatten benevens het aangeven van maanden, dagen, heiligenfeesten, kermissen en jaarmarken ook astronomische aantekeningen over zon en maan, data in het boerenbedrijf, kortom alle kalenderberekeningen. Doch, vooral met betrekking tot het weder werd de almanak geraadpleegd; vele, om niet te zeggen alle oude volksalmanakken dankten daaraan hun verkoop. Men denke even aan de naam weerkalender, " boerenkalender ". Hij was eens met de bijbel de ganse huisbibliotheek van de eenvoudige volksmens, en er was een tijd dat, om aan iets kracht bij te zetten, men zegde : " het staat in de almanak ". Morgen het vervolg, tot dan ?
Sint-Guido is echt geen gevaarlijke weerheilige tenzij voor de landman misschien ? Een spreuk leert de landman het volgende :
" De gerst zaaien met Sint-Wijt, is de gerst met zakken kwijt.
De boeren weten morgen dus waar ze zich moeten aan houden, hoewel ik denk dat er maar weinig gerst meer zal gezaaid worden ? De heilige Guido was wel een belangrijke volksheilige die destijds speciaal aanroepen werd wanneer men last had van aambeien.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 September 2005 ! Toen viel er 's nachts bakken water uit de lucht en het bleef gans de dag bewolkt. De maximum temperatuur had alle moeite om pas om 16u47 zijn hoogste punt van 22,7° te bereiken. De minimum temperatuur werd om 1u34 waargenomen en die bedroeg 16,1°. 11 September 2004 was een zonnige dag maar wel met 's avonds een bui. Om 14u06 had het kwik zijn hoogste punt bereikt met 23,3°. De minimum temperatuur werd om 4u39 opgetekend en die bedroeg toen 17°. ! De warmste 11ste september ooit kwam in 1959 voor met 30° !
Vanaf vandaag, wil ik een en ander beginnen te vertellen over weerregels en weerspreuken en hoe ze er gekomen zijn. Laat mij beginnen bij de beroemde school van Alexandrië die heeft een syntese van de Griekse en Assyrische kennis der weervoorspellingen gemaakt en de grondslag gelegd voor de astronomie. De beginselen zijn door de grote sterrenkundige der oudheid, Ptolemeüs (2e eeuw na Kristus), in zijn Quadripartitum uiteengezet. In die tijd was de sterrenwichelarij evenzeer een wetenschap als de sterrenkunde. De Arabieren, die veel belang stelden in de sterrenwichelarij hebben de teorieën van Ptolemeüs ontwikkeld en een definitieve vorm gegeven, vorm welke zij tot nu toe behouden hebben. In de XIIe eeuw werd het kontakt van de Arabieren, dat verbroken was door de invallen der Barbaren, met Griekenland en West-Europa hersteld. De sterrenwichelarij drong alzo tot bij ons door en nam onder de invloed van de vorsten en van de Kerk grote uitbreiding. De koningen hadden namelijk in hun omgeving sterrenwichelaars die zij raadpleegden telkens zij een bersluit moesten nemen. De sterrenwichelarij werd toen beoefend door mannen die bedreven waren in de sterrenkunde. Morgen het vervolg, tot dan ?
Deze maand is het niet zo gebruikelijk meer dat we een onweer op bezoek krijgen, maar gebeurd dit wel dan komt de donder ons beslist wat vertellen, lees maar :
" Als in september de donder knalt, met Kerstmis sneeuw met hopen valt ! "
Voor al diegene die graag een witte Kerst willen zien, en wie ziet dit niet graag ? Lezen maar, of een kaarsje laten branden dat het zou donderen deze maand.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 September 2005 was een mooie nazomerse dag met een maximum temperatuur van 26,4° die om 13u53 opgetekend werd. Vanaf 19 uur trad er wel bewolking binnen, mogelijk verandering van weer ???? De minimum temperatuur bedroeg die dag 16,6° en die werd 's morgens om 7u30 waargenomen. 10 September 2004 was eveneens een zeer mooie nazomerse dag waar het kwik tot 27,9° steeg ! 's Avons waren er wel plaatselijke onweders. De minimum werd 's morgens om 7u29 opgetekend en die bedroeg 11,1 ° De warmste 10de september ooit kwam in 1959 voor met 29 ° ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 September 2005 was een erg mooie dag, maar wel met wat lichte regen. Om 13u52 bereikte het kwik toen zijn hoogste punt met 26,3° ! De minimum temperatuur lag met 16,2° ook naar de hoge kant, die werd om 1 uur 's nachts opgetekend. 9 September 2004 was een erg mooie nazomerse dag met om 16u53 een maximum temperatuur van 24,6°. De minimum werd om 6u29 waargenomen en die bedroeg 11,4°. De warmste 9de september ooit kwam in 1959 en 2005 voor met 26° ! ! !
Onder impuls van Vifke, alias Casawivi begon ik vandaag, nu precies 1 jaar geleden aan dit blog ! Dat dit toen een juiste beslissing was blijkt vandaag uit het succes dat mijn blog geniet ! Mijn verzameling weerspreuken waar ik veel jaren aan gewerkt heb, vond en vind op deze manier een weg naar buiten. Ik ben blij en gelukkig dat ik mijn " weerbericht nog just gelak as van veu den oorlog " ,kan delen met iedereen die er interesse in heeft ! BEDANKT lieve mensen allemaal voor de ongeveer 4.450 vriendelijke attenties in mijn gastenboek ! BEDANKT lieve mensen voor het steeds trouw bezoeken van mijn "blogske" ! Dankzij U staat mijn teller momenteel op ongeveer iets meer dan 42.000 ! ! ! Als beloning voor u, beloof ik een mooie maand september en een schitterende herfst ! ! !