Inhoud blog
  • 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Volgorde digitale brieven📧.... Leuke tip!🍷
  • Tropische plantjes🌿
  • Foto van mijn nieuwe hobby🥑
  • Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • 10 De vakantie-pauzeknop........met vakantietips!😎
  • 9. Pauze.....even geduld!🛑
  • 8. Goed nieuws!!! 👌.. Leesvoer dat stemt tot nadenken!
  • 7. Ik heb veel positieve reacties gekregen op mijn mails.👍
  • 6. Het gaat de goede richting uit!.....We zijn in vakantie😎 (van 8 tot 19 juni 2020)!
  • Internationale lachdag.....Problemen en creatieve oplossingen.😂
  • Humor en info over smetvrees.🛁
  • Ik wou je even hallo zeggen🖐! Lotgenotenverenigingen. Reclame voor blog.
  • Informatief bericht...waarschuwingen⚠️... lol😀
  • Ik ben nog een nieuweling in blogland./Visitekaartje.
  • 5. Vrij goed nieuws..... en Paasviering anno 2020
  • 4 Laatste bestraling.....vandaag genoten van het zonnetje/Vrolijk Paasfeest!
  • 3 Gedeeltelijke uitslag biopsie...../en een meezinger, en een leerrijke tip!
  • 2 Diagnose.....en strenge corona maatregelen!
  • 1 Hoe gaat het met jullie?
    Zoeken in blog

    Foto
    Voor(r)uit
    Carpe diem
    03-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humor en info over smetvrees.🛁
    Smetvrees 🛁
    Graag wil ik een filmpje delen dat verband houdt met een bekentenis die ik bij een vorig bericht heb toegevoegd, namelijk dat ik sinds mijn tienerjaren soms smetvrees heb. Klik op deze zich met overvloedig schuim wassende en schrobbende dame om het filmpje te zien.

    Het is wel iets overdreven, maar toch denk ik wel dat er een grond van waarheid in zit. Vroeger in de winter had ik soms grauwe, gekloofde handen.... En nu met corona valt het eigenlijk nog wel mee. 
    Soms denk ik wel 'Hé, ik heb nu een excuus om mijn handen veel te wassen'. Maar aan de andere kant komt mijn innerlijke weegschaal naar boven en dan zeg ik tegen mezelf 'Hé, stop nu toch eens met uw handen te wassen, ge maakt uw handen kapot! Virussen en bacteriën, kunnen zo langs kloven en kleine wondjes binnendringen en dat maakt het alleen maar erger.'
    Enkele maanden terug was mijn smetvrees een gespreksonderwerp met mijn psychologe Sarah. Zij vroeg me wanneer ik er meer onder lijd. Ik moest er even over nadenken, maar het was (of is) vooral als ik mij onzeker voelde.  Zo werd ik in mijn tienerjaren enorm veel gepest, waar ik wel erg onder heb geleden. Toen waste ik mijn handen soms tot bloedens toe, mijn handen waren soms niet om aan te zien. Johan vertelt me dat ik het ook in het begin van onze relatie erg had (onze relatie is begonnen in augustus 1996 zo'n 2 maand voor mijn 30ste verjaardag).  Maar het is dan wel met de tijd gebeterd. Voelde ik mij toen goed in mijn vel? NEE, uiteraard niet, ik had mijn vel letterlijk kapot gewassen en dat was soms pijnlijk. En als je je niet goed in je vel voelt dan vermindert je weerstand, ik denk dat wel begrijpelijk is.
    In eerste instantie had ik voor dit bericht over smetvrees alleen het humoristische filmpje, dat ik naar mijn zus stuurde om haar idee hierover te weten. Dankzij haar reactie begreep ik dat verder opzoekingswerk wel aangewezen was. En door dit opzoekingswerk kwam ik op dit interessant filmpje (van ongeveer een kwartier) over smetvrees, hierin worden ook tips gegeven. Hierdoor heb ik een beter inzicht gekregen in de smetvrees die ik heb gehad. Eerst wordt verteld wat smetvrees is en hoe je eraan komt, wat je eraan kunt doen... en in het laatste deel gaat het ook over smetvrees ten tijde van corona (ongeveer rond de 11ste minuut).  Ik vind het een aanrader om dit te bekijken.

    Als je het filmpje hebt bekeken, dan is er sprake van dat je smetvrees op een bepaald moment begint, op een moment dat het minder goed met je gaat. Ik denk dat het bij mij een samenloop van omstandigheden was: Ik werd veel gepest zoals ik al heb aangehaald, en in de middelbare school kreeg ik op een bepaald moment een kwalijke opmerking van een leerkracht in mijn rapport dat ik niet proper op mezelf was of een lichaamsgeur had of iets dat daarop neer kwam. Alhoewel ik ergens in mijn diepste binnenste wel wist dat dit onjuist was, was ik hierdoor wel ontredderd. Ik dacht, zo onzeker als ik was: 'zou zij misschien toch gelijk hebben.' Ook gingen mijn maandstonden gepaard met hevige bloedingen en veel pijn en voelde ik me dan soms vies. En de toiletten op de middelbare scholen waren meestal allesbehalve proper en soms zeer vies en vuil. Dus denk ik dat het daar in die periode een aanvang heeft genomen. Gelukkig ben ik nu van mijn maandstonden vanaf, ouder worden heeft ook zijn voordelen, of eigenlijk ook wel deze keer een voordeel van mijn behandeling (dat ik kunstmatig vroeger in de overgang ben gebracht).
    Mijn conclusie over smetvrees: handhygiëne is belangrijk, maar je moet niet overdrijven met langdurig, veelvuldig, tot bloedens toe handen wassen. Ik kan het weten als ervaringsdeskundige in overdreven handen wassen, het is geen goed idee! Te veel, te lang is niet goed. "Te" is in de meeste opzichten niet goed, behalve dan tevreden! 
    Je moet gewoon een gezond evenwicht vinden. Wat ook aangehaald werd in de video, een gezonde levensstijl geeft je immuunsysteem een boost. En hier kom ik dan terug bij mijn samenvatting van vorige mail: bewegen is belangrijk, zonlicht, en een goede nachtrust! Er zijn soms zo van die dagen dat je niet veel zin hebt om buiten te gaan of te gaan sporten, maar eens je buiten bent geweest voel jeje veel beter, vind ik. Ik wil je nog even een anekdote vertellen: Op een regenachtige zomeravond (jaren geleden) stond er een BBB-les op het programma. Ik dacht ik ga erdoor het zal wel minderen met regenen, maar nee, ik was onderweg en het werd steeds erger.  Op een gegeven moment begon het zelfs te hagelen, ik kwam echt kletsnat, doorweekt aan in de dansstudio.
    De moeder van de lesgeefster (die in stond voor de administratie van de deelnemers) zei vlak voor ik aankwam tegen haar dochter: "Wie er nu nog doorkomt met zo'n weer moet wel gek zijn!" En toen kwam ik binnen. Dus ik ben gek verklaard.😉 Deze anekdote heeft de lesgeefster (die ook in mijn maillijst staat) dikwijls en jaren later nog verteld in de BBB-les.
    Hoe kan ik nog even samenvatten:
    Dat je te maken hebt met een                                                                die op doktersvoorschrift                               
                                                
             
                                                                                                                   deze blog schrijft   
     en die je als ervaringsdeskundige aanraadt om te
    stoppen met je handen kapot te wassen
                     
    Groetjes,
    Indra
    PS Net voor ik op de verzendtoets wil klikken, realiseer ik mij dat ik met een heikel punt zit.
    Pieter J.G. Frijters is een Nederlandse trainer, schrijver van boeken over zelfontwikkeling en columnist. Hij heeft als specialisatie angststress en burn-out. Deze coach heeft gewerkt voor allerlei grote bedrijven, zoals te bemerken is op zijn website: MindTuning coaching burn-out angst en paniek oplossen |Hij beweert dat als je handen 'onzichtbaar' vuil zijn, je ze maar 20 à maximum 25 seconden mag wassen. Terwijl onze overheid aanraadt om minimum 1 minuut je handen te wassen.
    Een dilemma... Ik denk dat je best doet waar jij je het best en het 'veiligst' bij voelt! Maar als je het gaat chronometreren denk ik dat je ook niet goed bezig bent. Door het filmpje te bekijken kreeg ik beter inzicht in de smetvrees die ik gehad heb. Ik ben eerder geneigd om de bewering van deze schrijver als een goed advies te zien. En ik wil ervoor kiezen om liever nog zo min mogelijk grauwe, gekloofde handen te krijgen. En ik laat aan jou de keuze, wat jou het best lijkt.

    PS 2 Ik heb net nog antwoord op dit bericht gekregen van een schoolvriendin, waarmee ik in de klas zat toen ik die opmerking (over dat ik zogezegd 'onhygiënisch' was) in mijn rapport gekregen had. 
    Haar reactie: 'Van je smetvrees was ik me dus niet bewust maar ik kan me nog heel goed herinneren dat, zeker in de herfst/winter je bijna altijd knalrode handen had!
    Nu besef ik dus pas dat dit niet komt omdat je slechte doorbloeding had of omdat je zo mager was (in vergelijk met mij was je graatmager, zeker in mijn ogen 😉)!'
    Dat zij (en zelfs de meeste anderen in mijn nabije omgeving) dit niet wist, was omdat ik mij ervoor schaamde, Ik was heel onzeker toen en hierdoor kwam het allemaal nog eens in vicieuze cirkel, van kwaad naar erger. 
    En de verdere reactie van mijn schoolvriendin vind ik ook wel heel tof 👍: 'Ik ga proberen eraan te denken om je blog te delen op fb, ik weet al zeker van 1 iemand op mijn vriendenlijst (een vrouw die ik al ken van in de lagere school) borstkanker overwonnen heeft. Die heeft zich nu omgeschoold om mensen te begeleiden die nog maar net in het traject zitten.'.... Ik heb een verder bericht ontvangen dat zij het nu gepost heeft op facebook.
    Van een andere jeugdvriendin heb ik ook bericht gekregen dat zij ook niet echt op de hoogte was van de smetvrees die ik gehad heb. Zij dacht dat mijn rode handen te wijten waren aan een allergie. Verder schreef ze dat ze me eerder zag als 'timide', 'maar altijd met respect want in mijn ogen was je de slimste van de klas en had je wel wat humor onder het oppervlak. Dat maar even....  en je bent een toffe dat mag wel eens gezegd worden :-)'
    Ter afsluiting vermeld ik even dat ik eerst mijn bekentenis over smetvrees met enige schroom heb vermeld bij een vorig bericht, maar het is nu wel een bevrijding dat ik dit nu uiteindelijk na al die jaren heb gedeeld. Voor één keer heb ik mezelf 5 op 5 gegeven, omdat ik zo openlijk ben uitgekomen over dit geheim en zoals werd aangegeven in het filmpje, je moet in de eerste plaats een beetje lief zijn voor jezelf.😉
    Schrijf een reactie door op de balpen te klikken of onderaan op het woord 'Reageer'.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 01/02-07/02 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020

    Gastenboek
  • Krásného Valentýna přeji.
  • Hezký den.
  • Hezký nový týden.
  • Co ti do nového roku přát? Říká se prý, když máš štěstí, máš vlastně všechno – zdraví, lásku i peníz. Tak ti tedy přeji plnou náruč štěstí!
  • Přeji klidný víkend a pohodovou 4. adventní neděli.

    Neem een kijkje 👀 in mijn gastenboek 📖 of voeg een berichtje toe📝 Klik op het boek! 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻 🔻


    Foto

    Foto

    Laatste commentaren
  • Přání se plní o vánocích. Přeji Tobě a celé tvé rodině štěstí, zdraví, spokojenost a krásný ve zdraví prožitý rok 2023. (flora173)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Een fijne dag en ook alvast lieve weekend groetjes van Aafke.. (Aafke..)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Hezký večer. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Přeji klidný víkend a pohodovou druhou adventní neděli. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Spokojený adventní čas přeje Květa. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Pohodové zimní dny přeji. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Hezký večer. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Hezký večer. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Hezký večer. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Hezký nový týden. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Krásný halloweenský večer přeji. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Hezký večer. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Een lieve midweek groet van Aafke.. (Aafke..)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Hezký nový týden. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Een lieve midweek groet van Aafke.. (Aafke..)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Hezký večer. (flora173)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Warme groet! (Indra)
        op 2 Diagnose.....en strenge corona maatregelen!
  • Lieve groet! (Indra)
        op Volgorde digitale brieven📧.... Leuke tip!🍷
  • Lieve groet! (Indra)
        op 1 Hoe gaat het met jullie?
  • Een fijne dag en ook alvast lieve weekend groetjes van Aafke.. (Aafke..)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Hezký večer. (flora173)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Hezký nový týden. (flora173)
        op Volgorde digitale brieven📧.... Leuke tip!🍷
  • Een lieve groet van Aafke.. (Aafke..)
        op Volgorde digitale brieven📧.... Leuke tip!🍷
  • Een lieve weekend groet van Aafke.. (Aafke)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Een lieve groet van Aafke.. (Aafke..)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Dag lieve blogvrienden fijne donderdag (krikie)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Hallo! 🖐 (Indra)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Wens u nog een fijn weekend (Dirk)
        op 🌺🌺🌺Welkom!🌺🌺🌺
  • Indra (Sarah)
        op Een terugblik.... Carpe diem, geniet ook van de kleine dingen!🌼
  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Stuur mij een mailtje!

    klik op de postduif om mij te mailen.


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!