Kaarsenwas giet men aan +- 70° dit wil zeggen dat het uit de smeltkroes komt aan +-80° , indien men niet voorzichtig te werk gaat kan dit zware brandwonden opleveren. Zorg daarom dat U enkele voorzorgen neemt zoals: smelt nooit kaarsenwas op een open vuur , een klein lek zet zo Uw smeltkroes in brand ! Best is de was smelten in bain-marie d.w.z. verwarm een kom water tot tegen het kookpunt en plaats daar Uw smeltkroes in , de was smelt en komt niet direct in kontakt met het vuur.Voor grote hoeveelheden is dit natuurlijk niet doenbaar , daar gebruik je best electrische verwarmde platen . Voor 20 liter of meer bestaan er in de handel smeltbakken spéciaal gemaakt voor dat doel met aftapkraan en thermometer. Heb je toch een brandje , blus nooit met water , dat versprijd alleen maar het vuur , gebruik een brandvrij deken en dek de brandhaard daar mee af. Heb je zelf branwonden spoel dan uitvoerig met koud water , pas daarna kan je brandverzachtende zalf gebruiken. Laat nooit kleine kinderen met kaarsenwas experimenteren , dit is om problemen vragen ! Als je was aan het smelten bent , blijf dan bij de zaak , vele brandjes ontstaan terwijl je even weg bent (telefoon-iemand aan de deur-even naar toilet) weet dat paraffine zelfontbrandend is bij te hoge temperatuur . Ook dit nog , vele mensen proberen kaarsen te maken met gekregen restantjes , dit kan alleen als het voor buiten gebruik is , dan giet je het geheel in een kom /pan een dikke wiek er in en klaar is kees. Voor binnen gebruik werkt het niet omdat de restanten afkomstig zijn van verscheidene fabrikanten , dus andere samenstellingen en meestal nog in verscheidene kleurtinten , meng dit alles en je krijgt een onstabiel geheel dat wel zal branden maar de rookpluim dien je er wel bij te nemen. Gebruik om buitenkaarsen te doven een kaarsendover i.p.v. uitblazen , kost minder moeite en jouw terrastegels komen niet in gevaar , een afdoend systeem is een omgekeerd blik over de vlam plaatsen , zorg er echter voor dat U het tijdig wegneemt anders zuigt het zich vast in de overblijvende vloeistof. tot schrijfs.