Debat over Nederlands Milieubeleid live op LUX-website !
Het debat van aanstaande maandag over het milieubeleid in Nederland zal live via de website van LUX te volgen zijn. Heb je geen mogelijkheid duurzaam naar LUX af te reizen, surf dan naar de debatsite van LUX!
LUX Debat is naast Film en Theater de derde programma-afdeling van LUX. De kerntaak van LUX Debat is het ontwikkelen en organiseren van publieke debatten. Hiervoor hebben we inmiddels uiteenlopende en regelmatig beproefde vormen ontwikkeld. Van het klassieke 1-op-1 debat tot publieke, multidisciplinaire onderzoeken die uit verschillende programma's bestaan en bij elkaar een maand beslaan.
Het woord debat' dekt eigenlijk de lading niet, we praten zelf regelmatig over publieke onderzoeken' of publieke werkgroepen'. LUX Debat kent vijf programmalijnen: Global (globaliseringsvraagstukken), Kennis (wetenschappelijke inzichten), Ruimte (ruimtelijke ordening), Kunst en Kwetsbaar (sociale kwesties).
Al eerder schreef ik over de speech van Al Gore op de sluitingsdag van de jaarlijkse TED Conference in Monterey. Daar toonde hij ook voor het eerst zijn nieuwe slide-show over de klimaatcrisis.
De video van de speech, inclusief de Climate Crisis slide-show is hier te zien.
IJsbeertje Flocke is voor het eerst naar buiten geweest, onder de aandacht van heel veel cameras kon het publiek het peipjonge ijsbeertje voor het eerst in levende lijve zien. Kijkt u even naar het filmpje.
Shell - Jeroen van der Veer worstelt met het klimaat !
Jeroen van der Veer, de topman van Shell, heeft afgelopen maandag weer even van zich laten horen. In het Financieele Dagblad worden zijn uitspraken even onder de loep genomen en de conclusie is dat Shell niets ziet in CO2 afvang. Te duur. Europese brandstofnormen ziet hij ook niet zitten. Dat maakt het extra moeilijk om de laatste restjes olie te winnen. De kop in het FD zegt eigenlijk alles: Klimaat - Magere suggestie Shell voor eigen rol. Bron: Het Financieele Dagblad Wat is de rol van de overheid, wat die van Shell en wat die van de consument, vraagt van der Veer zich af. Daar komen niet echt antwoorden op. De overheid doet het natuurlijk fout. Stroperig, geen duidelijke regels. Shell is vooral bezig met doorgaan op de vertrouwde weg, duurzame energie speelt nauwelijks een rol. Eureka, een nieuwe uitvinding om olie winnen met de rietjes techniek en olie winnen uit teerzanden, de investering van 125 miljard is al aangekondigd. De milieuschade is gigantisch, de CO2 uitstoot ook, maar daar zit Jeroen natuurlijk niet mee. Het natuurlijk wel goedkoper en de winst is torenhoog, dus iedereen is weer tevreden. Financieel gezien zal dat wel kloppen, maar het milieu en ons klimaat zijn er echt niet blij mee. Over de rol van de consument lees ik verder niets, maar die rol is duidelijk: wij betalen de rekening.
De energiezuinige LEDUBE - Bouwen met LED blokjes !
Tja, het werkt net als met Lego. Onbeperkt doorbouwen maar. Kijkt u even naar het filmpje om te zien wat voor moois u allemaal kunt maken met deze energiezuinige LEDUBE.
Minister Jacqueline Cramer gaf onlangs in Eindhoven de aftrap voor de aanleg van een uniek systeem op Strijp-S waarmee warmte-koude opslag (WKO) en grondwatersanering gecombineerd worden: Sanergy. De voormalige Philips locatie in het centrum van Eindhoven (26 ha) wordt de komende jaren getransformeerd tot woon- en werkgebied. De historische gebouwen krijgen een nieuwe functie in combinatie met nieuwbouw.
De millenniumdoelen zijn in 2000 afgesproken en moeten vóór 2015 behaald zijn. We zijn nu al over de helft en deze doelen zijn nog lang niet bereikt. Daarom verdienen ze meer aandacht ! En omdat iedereen wel wat ruimte over heeft, kun je die gebruiken om aandacht te vragen voor een betere wereld. Op je fiets, je jas, je balkon, je website, noem maar op. Díe ruimte kun jíj gebruiken om aandacht te vragen voor een wereldprobleem. Zo kun je met een kleine actie deel uitmaken van een groter plan: het realiseren van de millenniumdoelen.
Duurzame Energie - De eerste Tidal-Energy centrale ter Wereld !
De eerste getijdenenergiecentrale ter wereld nadert zijn voltooing. In Noord-Ierland wordt hard gewerkt aan het plaatsen van de energieturbines. en men verwacht met een maand of twee de centrale in gebruik te kunnen nemen. Het SeaGen Tidal System gaat zo ongeveer 1,2 MegaWatt aan stroom opleveren. Groene stroom.
Tidal Energy biedt ongekende mogelijkheden voor het opwekken van energie. In Nederland zijn mij geen grote projecten bekend, wel is er een proefproject. Gek eigenlijk want we hebben bij de kust toch een heel aardig getijdenverschil, denkt u maar eens aan hoe ver het zeewater stijgt als het vloed wordt langs onze kust.
De mogelijkheden om de power van de oceanen (Marine Energy) te benutten om duurzame energie op te wekken zijn groot. Inzetten op Tidal Energy, Wave Energy en Blue Energy lijkt een voor de hand liggende route. Windmolens leveren veel weerstand op, zonnepanelen komt maar niet grootschalig van de grond en of CO2 afvangen bij kolencentrales gaat lukken en of die CO2 op een echt veilige manier kan worden opgeborgen is nog maar de vraag en met kernenergie heb je ook een fors afvalprobleem.
De klimaatdocumentaire The 11th Hour van Leonardo DiCaprio is vanaf 8 april te koop op DVD. De verpakking van de DVD is 100% composteerbaar en men heeft gebruik gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. U krijgt er bovendien een extra uur film bij waarin Leonardi DiCaprio ingaat op mogelijke oplossingen.
In de film, die onlangs nog met de Jules Verne Award werd bekroond, geeft Leonardo di Caprio een beeld van de mondiale ecologische crisis die door invloed van de mens is ontstaan. De film gaat verder dan het portretteren van een zieke planeet en ontleent zijn kracht aan het schetsen van kansen en oplossingen. Warner Bros geeft op deze site extra informatie over de film en de DVD.
Dat zijn ze nu. Composteerbare plantenpotjes, planten trays en nog veel meer. Die zijn er al lang !
Ook ik ben ervan overtuigd dat wij dat prijsverschil er graag voor over hebben om van al dat plastic af te zijn, bovendien is composteerbaar veel beter voor het milieu en olie wordt schaarser en duurder.
In elkaar stapelen, zo klein mogelijk maken, want anders zit u zo met een vuilniszak of wat aan afval. Bezitters van een minicontainer kennen het probleem !
Op 15 februari is het Warme Truiendag. In Nederland wel te verstaan want in België is het dan Dikke Truiendag. Het verschil zult u zeggen? Wel, de Dikke-truiendag is net als de actie Met belgerinkel naar de winkel een jaarlijks terugkerende activiteit in België.
De Dikke-truiendag is een jaarlijkse campagne van de Vlaamse overheid rond klimaatsverandering. Door een aantal eenvoudige acties kan iedereen energie besparen en de CO2-uitstoot laten dalen. Deze campagne past in het Vlaamse klimaatbeleidsplan 2006-2012 waarin Vlaanderen zich engageert om de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen tot gemiddeld 83,4 miljoen ton per jaar te beperken.
In 2005 organiseerde Milieuzorg Op School (MOS) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie de eerste Dikke-truiendag. 16 februari 2005 was precies de dag waarop het Kyoto protocol werd goedgekeurd . De bedoeling van dit protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, te verminderen.
De Dikke-truiendag herinnert sindsdien iedereen aan de afspraken van dat belangrijke verdrag: we moeten ook in Vlaanderen de uitstoot van broeikasgassen verminderen!In 2007 namen ook de overheid en bedrijven deel. Vanaf dit jaar kan men ook thuis deelnemen aan Dikke-truiendag. In 2008 valt 16 februari op een zaterdag. De scholen, maar ook de meeste bedrijven en overheidinstellingen, zijn dan dicht. Daarom organiseren we Dikke-truiendag deze keer op vrijdag 15 februari. Het campagne materiaal kunt u hier gratis downloaden. Bron: LNE
In Nederland claimt het Klimaatverbond het idee. De Warme Truiendag is een actie van het Klimaatverbond en Zapp , aldus de informatie op het campagne materiaal. Dat kunt u gratis downloaden. Stichting Milieunet riep vorig jaar al op om gewoon mee te doen met dit geweldige initiatief uit België.
Dus doe mee in 2008 aan de Dikke truiendag of zo u wilt de Warme truiendag. Op school, op het werk, bij de overheid, op hogescholen, op universiteiten, in zorg- en andere instellingen of thuis. Trek een warme, dikke trui aan en zet de verwarming een fors tikkie terug op 15 februari !
Beste mensen ik schrijf nu een paar maanden op Anders Bekeken Blogen het is ongelofelijk hoeveel bezoekers daar komen en ook hoeveel leuke reacties de verschillende bijdragen opleveren.
Al meer dan 20.000 bezoekers sinds 11 oktober en bijna 200.000 pageviews.
Oh ja, ik kan het u van harte aanbevelen om eens even een kijkje te nemen.
Ik hoop dat u 't zult begrijpen. Ik heb hier met veel plezier geschreven en de bezoekersaantallen waren ook niet slecht, maar 't wordt teveel.
Het kost gewoon teveel tijd om hier en daar te schrijven. En daar is er sprake van heel veel bezoekers. Ik heb er hier bijna 250 dagen over gedaan om 2500 bezoekers te mogen ontvangen, goed voor 3500 pageviews.
Wat ze nu precies doen bij stichting Milieunet dat ze zoveel bezoekers krijgen is mij een raadsel. Ok, er wordt veel geschreven en er is heel veel nieuws te vinden, maar ruim 3000 bezoekers in de eerste maand, goed voor een kleine 20.000 pageviews in de eerste maand is niet niks.
Ook Google waardeert Anders Bekeken Blog heel erg goed. Na ruim een maand al een PageRank en wat voor één: een dikke 5 !
Oh ja, ik nodig u graag uit om mijn schrijfsels hier te blijven volgen !
Op 15 oktober is het Blog Action Day. Wereldwijd zullen meer dan 14.000 bloggers met een geschat bereik van zo'n 12.000.000 mensen aandacht besteden aan het milieu.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te schrijven op Anders Bekeken Blog. Wij schrijven vandaag vooral over de aanpak van de klimaatproblemen, wat kun je zelf doen. Is compenseren wel zo'n goed idee? Wat is klimaatneutraal eigenlijk?
Deelnemen aan de discussie "Nooit meer Compenseren" op ons weblog over het compenseren van de uitstoot van broeikasgassen met een accent op CO2 door compensatie projecten. Meestal zijn dat bomen, soms bescherming van oerbos en ook wel duurzame energieopwekking in niet westerse landen. Deze vorm van compenseren wordt door een aantal organisaties klimaatneutraal genoemd.
Het klimaat is eigenlijk het weer over een langere periode van 30 jaar en hoe maak je het weer c.q het klimaat neutraal? De huidige wijze van communiceren over compenseren geeft mensen de illusie dat ze klimaatneutraal kunnen vliegen, autorijden, kamperen, confereren en wat al niet meer. Zelfs gemeenten en provincies kondigen aan om volledig klimaatneutraal te willen zijn. Kan dat eigenlijk wel ?
Oh ja, ik nodig u van harte uit om mee te schrijven, uw menig te geven en te reageren op anderen, u in de discussie te mengen.
De CNN documentaire 'Planet in Peril' is een reportage van vier uur over de bedreigingen van het milieu op verschillende plaatsen in de wereld. Het programma neemt de kijker mee naar vier continenten en 13 landen waar veranderingen in het milieu/klimaat allang geen theorie of mogelijkheid zijn, maar harde realiteit. De productie van de documentaire (in HD) heeft een jaar in beslag genomen.
Het programma wordt door CNN uitgezonden in twee delen op woensdag 24 en donderdag 25 oktober. Op de bijbehorende website vindt u alle informatie.
Oh ja, in elk geval even kijken als u denk dat er niets aan de hand is met ons klimaat !
Deze zomer werd ik benaderd door stichting Milieunet in Nederland met de vraag of ik als één van de schrijvers zou willen meewerken aan een geheel nieuwe blog met een voor mij bekende naam: Anders Bekeken Blog
Die uitnodiging heb ik met graagte geaccepteerd. Betekent dat mijn bijdragen vanaf dit moment ook in Nederland te lezen zijn. Ook nog eens op een zeer druk bezochte site. En laten we eerlijk zijn: wie wil nou geen groter publiek !
Oktober 2007 is door de Vlaamse overheid uitgeroepen tot Maand van de Energiebesparing. Onder het motto t is oktober, hou het sober zullen verspreid over Vlaanderen tal van activiteiten worden georganiseerd.
Dit jaar staat de energiemaand volledig in het teken van het Energierenovatieprogramma 2020. Dat is een plan van de Vlaamse Overheid dat er moet voor zorgen dat iedere Vlaming in 2020 een energiezuinige woning heeft. Dit betekent dat iedere woning tegen dan goed geïsoleerd zal zijn, isolerende beglazing zal hebben en over een energiezuinige verwarmingsinstallatie zal beschikken.
Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken zijn heel wat inspanningen nodig, niet alleen van de overheid maar ook van de bouwsector én van het brede publiek. Tijdens de Maand van de energiebesparing 2007 wordt het Energierenovatieprogramma dan ook extra in de verf gezet.