In Knack van vandaag laat Jan-Maria De Decker in zijn voorlopige politieke kaart kijken. Regeren tégen links en Vlaams Belang verder afmaken in het cordon.
Over een politieke opportunist gesproken : Dedecker is het prototype. Regeren om te regeren. De macht om de macht. Principes zijn klanken, programma's zijn woorden. Het mooiste klinkt in de oren van deze oppervlakkige man : "Ja zeker, Excellentie".
Wij laten u een stukje meegenieten. Het origineel staat HIER
In een interview in de serie Homo politicus met het weekblad Knack is Jean-Marie Dedecker kritisch voor de Vlaamse steun aan General Motors én geeft hij toe dat het cordon sanitaire heeft gewerkt. 'Het VB is en blijft uitgesloten van het bestuur. Ik denk dat we naar een coalitie van Lijst Dedecker met CD&V en Open VLD moeten.' Een fragment uit het gesprek.
'Och, crisis', blaast Jean-Marie Dedecker. 'Crisissen zijn uitdagingen, een soort zuiveringsrituelen. Ook als ondernemer moet je niet meteen beginnen te roepen en tieren. Wie de laatste tien jaar als ondernemer geen reserves heeft opgebouwd, is het niet waard om ondernemer te zijn.
Dat wil niet zeggen dat we de crisis niet te lijf moeten gaan. Zo vind ik dat het systeem van tijdelijke werkloosheid ook voor bedienden moet kunnen gelden.
Maar we moeten streng blijven. In Brussel zijn er tienduizenden werklozen, en in Zaventem zijn er duizenden vacatures. Voor heel eenvoudige jobs - valiezen op de band zetten, bijvoorbeeld. Met de trein ben je in een kwartier van Brussel in Zaventem. En toch raken die vacatures niet ingevuld. Leg mij eens uit hoe dat kan. Er zijn mensen die in de werkloosheid vluchten.'
Wat vindt u ervan dat de overheid volop linkse recepten gebruikt om de crisis te bezweren?
DEDECKER: Met de banken hadden we geen keuze. Als de overheid daar niet had ingegrepen, waren de mensen hun spaargeld kwijtgeraakt. Maar ik vind het wel een schande dat we geld stoppen in autofabrieken, zonder garanties. Wat is er gebeurd met de vorige vijftig miljoen euro van de Vlaamse regering voor de autosector?
Als General Motors in de problemen raakt, komt dat doordat het verkeerde keuzes heeft gemaakt. Dat wordt afgestraft door de markt. In plaats van terreinwagens te produceren, hadden ze moeten inzetten op elektrische wagens, of andere modellen, zoals Toyota doet.
Iets anders: u hebt ooit bijna op de Senaatslijst van het Vlaams Belang gestaan.
DEDECKER: Ja.
Dus voor hetzelfde geld was u vandaag een VB'er geweest.
DEDECKER: (kordaat) Nee. U moet rekening houden met de omstandigheden. Toen het Vlaams Belang mij een plaats op de Senaatslijst aanbood, had iedereen mij laten vallen en was ik aan het verdrinken. Er waren al gesprekken geweest toen ik pas bij de VLD was buitengegooid, maar die stelden niet veel voor.
Het aanbod om mij bij de top drie op de Senaatslijst te zetten, dat werd gekelderd door Marie-Rose Morel, kreeg ik pas toen de N-VA mij had laten vallen. Toen het systeem mij een tweede keer had uitgespuwd. Toen ik moreel dood was.
Zegt u nu: als ik bij mijn volle gezonde verstand was geweest, had ik de gesprekken met het VB nooit zover laten komen?
DEDECKER: Juist. Ik zocht een bunker. En zij hadden redelijk goed voor Hugo Coveliers gezorgd. Ik zou trouwens niet als VB'er op de lijst hebben gestaan, maar in een of andere kartelformule of alliantie. Nu goed, het zou niet gewerkt hebben. Ik ben geen Belanger.
Wat is uw ambitie voor de Vlaamse verkiezingen?
DEDECKER: Ik wil tussen de tien en de twaalf procent halen.
Wilt u mee besturen?
DEDECKER: Als politicus heb je de plicht om mee te besturen als de bevolking daarvoor kiest. Voetbal spelen kun je niet op de tribune. Het systeem zoals we dat vandaag kennen, is volledig geblokkeerd.
Als ze niet met ons in zee gaan, zullen de drie traditionele partijen weer samen moeten regeren, en eigenlijk kan dat niet meer, de combinatie van die drie ideologieën is dood. Er worden geen keuzes gemaakt. Ik zou graag eens besturen zonder links.
Dat wil zeggen: CD&V, Open VLD en LDD.
DEDECKER: Dát is het alternatief voor de huidige ploeg. Het is de golf waar heel Europa op surft, van Sarkozy in Frankrijk tot Merkel in Duitsland. Alleen wij durven nog niet.
U weet ook dat de huidige coalitie gewoon zal doorgaan, als ze een meerderheid heeft.
DEDECKER: Dat is de lakmoesproef. Ofwel regeren ze zichzelf helemaal kapot en maken ze ons alleen maar groter. Ofwel kiezen ze voor het enige alternatief. Dat zijn wij. Want het Vlaams Belang is uitgeschakeld voor machtsdeelname, die partij hangt in de touwen.
Filip Dewinter droomt van een meerderheid met LDD en N-VA.
DEDECKER: Dat is misschien een theoretische mogelijkheid, maar dat zal nooit lukken. Een derde van mijn kiezers komt van het Vlaams Belang. Dus als ik het goed doe, gaat dat ten koste van het Vlaams Belang - allebei zo goed scoren dat we een coalitie kunnen vormen, is uitgesloten. Al moeten ze het VB nog niet afschrijven. Niet te vroeg juichen.
Zou u het kunnen of willen, een coalitie vormen met het VB?
DEDECKER: Die vraag is niet meer aan de orde. Ik heb het cordon sanitaire altijd ondemocratisch gevonden, ik heb er nooit in geloofd, maar vandaag moet ik toegeven dat het gewerkt heeft. Het VB is en blijft uitgesloten van het bestuur. Nee, ik denk dat we naar een coalitie met CD&V en Open VLD moeten.
Joël De Ceulaer
|