Angeltjes
11-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Egyptische waarschuwing tegen Valentijn.

 

Zonder commentaar

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij heten allemaal Mohammed - door Filip Dewinter

 

De Marokkaanse overheid is een rem op de integratie 

gepubliceerd op 10 februari 2009 om 16:19

Marokkaanse ambassade zet via emails en brieven Marokkaanse onderdanen onder druk om hun in België geboren kinderen Arabische voornamen te geven

 Iedere Marokkaanse Vlaming die huwt ontvangt een email of brief met een 15 bladzijden lange Arabische voornamenlijst

 Filip Dewinter : “De Marokkaanse overheid is een rem op de integratie. Marokkanen in Vlaanderen worden gebruikt als de 5 colonne van de Islam”

Iedere Vlaamse Marokkaan die over de Marokkaanse en/of de Belgische nationaliteit beschikt, krijgt op het moment dat hij/zij in het huwelijk treedt een schrijven of een email van de Marokkaanse ambassade. In bijlage bij het schrijven wordt hen door de Marokkaanse overheid een 15 bladzijden lange lijst overhandigd met aanbevolen Arabische voornamen. In de brief of de email wordt de betrokkene erop gewezen dat Marokkaanse onderdanen bij wet verplicht zijn om een Arabische of Marokkaanse voornaam uit de lijst toe te kennen aan het kind. Zo schrijft de Marokkaanse Consul Generaal te Antwerpen Mohammed Benali : “Je vous informe que la loi est claire : le prénom de votre enfant doit être authentiquement arabe ou marocain.”. De lijst bestaat uit 1298 Arabische namen.Eerder raakte reeds bekend dat de Marokkaanse ambassade een soortgelijke lijst bezorgt aan de diensten van de burgerlijke stand van de Vlaamse gemeenten en steden die vriendelijk verzocht worden om bij inschrijving van boorlingen van ouders van Marokkaans origine, enkel deze namenlijst te gebruiken. Ondertussen blijkt dat de Marokkaanse overheid via het verzenden van persoonlijke brieven en emails nog vele stappen verder gaat. Opvallend is dat in deze namenlijst geen enkele Europese, Westerse of Joodse namen voorkomen. Enkel Arabische of Marokkaanse namen worden toegelaten.

Met dergelijke initiatieven wordt niet alleen de strenge Marokkaanse wet toegepast, maar probeert de Marokkaanse overheid op een actieve manier de integratie en inburgering van de hier verblijvende Marokkanen met dubbele nationaliteit – in de praktijk bijna alle allochtonen van Marokkaanse origine – af te remmen en tegen te gaan. De Marokkaanse overheid beschouwt de hier verblijvende Marokkanen als de 17e provincie van Marokko. Blijkbaar moeten de hier verblijvende Marokkanen hun Arabische en islamitische culturele identiteit behouden om te kunnen fungeren als de 5e colonne van de islam in Europa.

Het wordt meer dan tijd dat de Vlaamse Regering en in het bijzonder Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen de Marokkaanse ambassadeur en de consuls duidelijk maakt dat dergelijke praktijken hier ontoelaatbaar zijn. In ons land is de vrije naamkeuze voor ieder kind een gewaarborgd recht waaraan niet mag worden geraakt.  

Filip Dewinter zal hierover morgen - in de plenaire zitting van het Vlaams parlement - Vlaams minister Keulen ondervragen.  Ook zal Filip Dewinter de Antwerpse burgemeester maandag as. tijdens de Antwerpse gemeenteraad hierover bevragen.

Schrijven van de Antwerpse Consul-Generaal

 

Monsieur, Madame

En annexe vous trouvez la nouvelle liste des noms arabes.

Je vous informe que la loi est claire : le prénom de votre enfant doit être authentiquement

arabe ou marocain.

Veuillez agréer Monsieur, Madame l’expression de mes salutations distinguée

LE CONSUL GENERAL: M. MOHAMMED BENALI

CONSULAT GENERAL DU MAROC : ANVERS

Antwerpsesteenweg 68

2660 Hoboken

T: +32 (0)3 830 57 51

Filip Dewinter


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de Fortis beslissing organiseert de Standaard direct Beleggerswedstrijd !

 

Haast u, schrijft u in.  De Standaard ontving reeds enkele "zware kanonnen" als deelnemers : Graaf Lipmans ,  Yves Leterme, de Poenpakker uit Berlare (met echtgenote), Bert Anciaux (als hij niet wint, zal het er stuiven) , Didier Reynders ("het is niet gemakkelijk") en vanzelfsprekend : U, de melkkoe van de staat.

Beste,

De Beleggerscompetitie gaat weer van start. Ook dit jaar nodigen Keytrade, Cash en De Standaard u uit om uw beleggerskwaliteiten te testen.

Bent u een ervaren beursbelegger of wilt u wel eens op een veilige manier kennis maken met de beurs?
Vindt u het woelige beursklimaat net een aanleiding om uw kans te wagen, maar wilt u liever geen risico nemen?
Dan is de Beleggerscompetitie uw uitgelezen kans!

Schrijf u gratis in

16 weken lang kunt u aan de slag met 100.000 euro fictief startkapitaal.
Bovendien maakt u ook kans op reëel rendement: uw resultaten worden beloond met 50.000 euro aan prachtige prijzen! 

Schrijf u nu gratis in op www.beleggerscompetitie.be en ontdek uw beleggerskwaliteiten.

U kunt de competitie ook volgen in Cash & De Standaard.

 

Veel succes!

de beleggerscompetitie

 

P.S.: Vanaf deze week kunt u alvast de beurs verkennen en alle mogelijkheden van het platform uittesten. Op maandag 16 februari zetten we de tellers weer op nul en start de echte competitie


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fortis

 

 

http://www.bredero-it.net/site/
.
Verkoop Nederland    :   NEEN
.
Verkoop BNP   :   NEEN
.
EN   NU   ?
.

 

Over de techniciteit  van de beslissing en het juridische kluwen dat nu onstaat, nadat de aandeelhouders van Fortis zich negatief hebben uitgesproken, durven of kunnen wij niet oordelen, want deze affaire is ingewikkeld genoeg.

Heeft men gekozen in functie van een revanche ?  Ongetwijfeld is dit bij een aantal mensen het geval.  Zal de gemeenschap (wij, met ons allen en onze kinderen) financieel moeten opdraaien voor de gevolgen van deze sitiuatie ?  Had de gemeenschap (opnieuw wij) bij een andere uitslag minder risico gelopen ?  Er zijn ongetwijfeld lieden met een mening en een antwoord op deze vragen. Of die antwoorden juist zijn, zal enkel in de toekomst kunnen gezegd worden.

Wie zeker niet aan de winnende kant staat, zijn de arrogante bestuurders van Fortis : de mannen die met opgeheven hoofd en met de wenkbrouwen opgetrokken tot tegen de haarlijn een duidelijk lichaamssignaal afgeven, dat zij alle verantwoordelijkheid afwijzen.  De mannen die achter de schermen van de belgische macht opereren en lak hebben aan de kleine burger, zijn ontmaskerd als ordinaire dieven en onbekwame bestuurders. Ze beseffen het nog niet en ze wenden zich verongelijkt af.

En de politiek heeft evenmin gewonnen. De regering Ocharme Leterme,  die niet opgewassen bleek tegen deze crisisituatie en als als een marchand in tweedehansauto's een lading beschadigde Rolls Royces verkocht als waren het Smartjes, die  achteraf niet aarzelde om het gerecht onder druk te zetten om het eigen amateuristische geknoei toe te dekken, die werd door een meerderheid weggejouwd.  Is dit een voorafbeelding van wat er op 7 juni zal gebeuren ?

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bondig en duidelijk - Wilders

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie eens graag lacht : VRT-Teletekst

 

"Er wordt over gewaakt dat kleinere schepen niet uit de boot vallen"

(Tip : Regus Patoff)
Teletekst pagina 106 - 11.02.09


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.British National Party over toegangsverbod Wilders in GB

 

De regering van labour is niet bij machte om moslim-haatzaaiers de toegang te ontzeggen, de grenzen te sluiten voor allerlei illegalen maar een democratisch verkozen Nederlandse politicus  buitenhouden, om de moslim-extremisten te paaien, is eenvoudig.  Brug naar BNP

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vele ontgoochelden na 7 juni 2009 (voorspelling van Frank Vanhecke)

 

Het interview van Knack met Jean-Marie Dedecker heeft de voorbije week nogal ophef gemaakt. Verbazingwekkend eigenlijk, want wie het "fenomeen" JMDD een beetje volgt heeft weinig bijgeleerd: ja, hij is voor open grenzen en nieuwe immigratie, ja hij is voor euthanasie op psychiatrische patiënten; neen, hij is helemaal niet voor Vlaamse onafhankelijkheid, en hij is eigenlijk ook niet écht tegenstander van het cordon sanitaire ('t was maar om te lachen).

Niets nieuws onder de zon voor de goede verstaanders. Jaren geleden reeds wees JMDD in een interview met het maandblad "Vlaams Blok" op het essentiële verschil tussen hem en ons: hij was absoluut voorstander van meer immigratie én van vreemdelingenstemrecht. En toen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Schoten een LDD-gemeenteraadslid wou samenwerken met de VB-fractie van Marie-Rose Morel, werd die man prompt uit de partij gezet; het cordon sanitaire tegen de énige betrouwbare Vlaamse partij mocht (toen nog wel) met woorden afgekeurd worden, maar zeker niet met daden. Stel U voor dat Jean-Marie de volgende keer in Laken geen nieuwe felicitaties van Albert zou krijgen...

JMDD stelt in zijn interview ook dat men uit zijn privé-leven moet wegblijven. En dat voor de voorzitter van een partij die nog niet zo lang geleden zijn keffertje Jurgen Verstr$pen een vieze roddelcampagne tegen Marie-Rose Morel en mezelf liet starten. JMDD zegt immers "een keer gevochten te hebben met een atleet" - wat in Oostende en vér daarbuiten uiteraard doet schaterlachen. Wat mij betreft, ik ben het er trouwens mee eens: blijf uit het privé-leven van mensen weg.

Wie is JMDD trouwens? Wie is de ex-bezoeker die aan Marc Dutroux vanuit zijn gevangeniscel een forum bezorgde? Wie is de man wiens firma in bijzonder duistere omstandigheden een schaatspiste mocht leveren aan de verbaasde bewoners van een asielcentrum? Wie is de man die zich in Palestina aan de kant van Hamas manifesteerde? Wie is de man die nu eens voor en dan weer eens tegen de toetreding van Turkije tot de EU is? Wie is de man die regelmatig blaft tegen het koningshuis maar zich o zo graag ten paleize begeeft en fier als een gieter de schouderklopjes van de familie stelende eksters in ontvangst neemt? Wie is de man die beweert een alternatief te zijn maar zich nu reeds in alle bochten wringt om toch maar salonfähig de volgende regering te kunnen binnenkruipen? Wie is de man die altijd tegen het cordon was maar het nu eigenlijk best kan appreciëren?

Zal ik het U zeggen? JMDD is een zeer bekwame Belgische politicus in de echte betekenis van de woorden: een man met vele talenten, maar die talenten dienen in de eerste plaats voor eigen eer en glorie en tomeloze ambitie, koste wat het kost. Na de volgende verkiezingen zullen er in Vlaanderen weer een pak ontgoochelde kiezers rondlopen, vrees ik. Deze jongen zal er uiteraard niet bij zijn.

Frank Vanhecke : zijn weblog vindt u HIER


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interludium van de warme bakker

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The P. Janssens Collection

 

Het is zover : neen, niet de beslissing over de Lange Wapper, of hoe het tekort op de begroting van de Stad Antwerpen opvangen, of de diversiteit aanpakken, dat zijn hinderlijke probleempjes die u zelf moet oplossen.  Als wij zeggen, het is zover, dan bedoelen we het bestaan van een nieuwe kledinglijn :

.

The P. Janssens Collection.

 

Socialism is dead - Mini Button (10 pack)Long wapper Fitted T-Shirt

 

Als u zin heeft om uw trouw en aanhankelijkheid uit te spreken voor  "the famous mayor of Antwerp" : hier kan u uw bestellingen plaatsen. Als u vermeldt, dat u via Angeltjes komt, is er een kleine toeslag van 25% voor het verkiezingsfonds van de fameuze burgemeester van de stad van Allah.

Uw moderedactice Fanny Farfelue.

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Het is ten strengste verboden den voerder aan te spreken'

 

Photobucket

(foto :  allemaalbusjes.tk, toevallig ontdekt via Google)

Ik herinner mij nog op trams, zoals deze hierboven op de foto, dat er wit geëmailleerde plaatjes hingen boven de plaats van de "voerder"  met de tweetalige tekst "Het is ten strengste verboden den voerder aan te spreken. Il est défendu de parler au conducteur". Voor het ogenblik is er een discussie aan de gang bij de Lijn, omdat de chauffeurs afwillen van de das die bij hun uniform hoort.  Een stropdas kan door agressieve passagiers (met andere woorden u en ik) gegrepen worden om de onwillige chauffeur te wurgen of over de grond te slepen. Dit is trouwens al gebeurd bij bussen van de Lijn. Spuwen is verboden, slagen wordt bemoeilijkt, binnenkort kunnen wij, de passagiers, het personeel niet meer bij de stropdas over de grond slepen.  Hoe moeten wij ons afreageren ?  Men is bezig de multicriminele maatschappij te ontmantelen.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saoudie Arabië niet opgezet met Valentijnsvieringen

 

art.valentine.muslim.afp.jpg

Valentijn heeft men niet graag in het prachtland Arabië.  Valentijn is géén moslimfeest, dat zijn al vele slechte punten. Die opvallend rode kleuren en hartjes zetten de contacten tussen mannen en vrouwen op de helling.  Zoals geweten zijn Arabieren in de liefde een beetje possesief en beschouwenzij hun vrouwen als persoonlijke Arabhoeren.  Die verdomde Westerlingen moeten niet denken dat zij de zaken even op losse schroeven kunnen zetten. Daarom wordt de Zedenpolitie (die op straat controle uitoefent op kleding van vrouwen) er op uitgestuurd om winkeliers te waarschuwen dat ze hun Westerse rommel moeten opruimen.  Er bestaat een zwarte markt in Valentijnsproducten. U kan het vrolijke bericht HIER nalezen

Wat men in Arabië klaarblijkelijk niet weet is hoe die Valentijn aan zijn eind is gekomen, want dat was tamelijk spectaculair en het draagt ongetwijfeld de goedkeuring weg van onze Arabheren : Valentijn werd gemarteld en onthoofd,  kortom een fijne dood die in Arabische kringen populair is. Hier nalezen.

En tot slot willen we u niet onthouden dat niettegenstaande strenge voorschriften, sommigen ongegeneerd op straat Valentijn vieren op een eigen manier. De video staat klaar in een afgesloten ruimte, wellicht een dark-room. Hier gluren, Peeping Toms !

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank zij Fré is alles oké met de CD&V

 

Ze draagt alleszins een ander pakje maar haar uitleg blijft dezelfde


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste reacties op Obama's financieel reddingsplan teleurstellend

 

Chart for Dow

Dow - 4,62% 

NEW YORK (AFN) - De presentatie van het steunplan voor de financiële sector door de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner viel dinsdag slecht op Wall Street. Na de toespraak van Geithner versnelden de koersen hun daling. Vooral de bankensector moest forse klappen incasseren.

De Dow-Jonesindex stond nog geen half uur voor sluiting 407,2 punten in het rood op 7863,6 punten, een verlies van 4,9 procent. De S&P 500-index verloor 5,3 procent op 823,9 punten en technologiebeurs
Nasdaq leverde 4,4 procent in op 1521,66 punten.

,,De verwachtingen waren groot, maar de gebeurtenis zelf bleek teleurstellend'', aldus een analist over het bankenplan. Geithner kwam met plannen om
,,zowel de banengroei en investeringen als de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven weer aan de gang te krijgen''. Hij maakte onder meer bekend dat er een investeringsfonds komt dat in samenwerking met private investeerders besmette hypotheekbeleggingen gaat opkopen van de banken.

Huiseigenaren

Het fonds krijgt een waarde van 500 miljard tot 1 biljoen dollar. Het moet banken in staat stellen hun balansen op te schonen, zodat het vertrouwen in de financiële markten weer kan terugkeren.

Daarnaast wordt er geld gereserveerd voor nieuwe kapitaalinjecties aan noodlijdende banken. Verder komt Geithner met 50 miljard dollar huiseigenaren tegemoet die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De uitvoering van het volledige programma wordt transparanter, zo beloofde de minister. Van iedere dollar die aan de financiële sector wordt besteed krijgt de belastingbetaler te zien waar die terecht is gekomen.

Niet zo revolutionair

Maar analisten en handelaren reageerden ontgoocheld op de mededelingen van Geithner.
,,Het is gewoon net niet zo revolutionair als gehoopt'', aldus een analist. Het investeringsfonds voor het opkopen van besmette beleggingen viel niet in goede aarde, omdat eerdere samenwerkingsprojecten tussen de overheid en private investeerders vaak slecht van de grond kwamen. Ook kwam er geen duidelijkheid over de manier waarop de prijs voor de riskante investeringsportefeuilles zou worden bepaald. ,,Dat konden ze een jaar geleden niet, en nu nog steeds niet'', zo liet een handelaar weten.

Daarnaast verschafte Geithner naar de mening van verscheidene analisten veel te weinig details over de uitvoering van de plannen. ,,En de crux zit hem in de details''.

Diep gat

Op
Wall Street vielen daardoor vooral bankenfondsen in een diep gat. Bank of America verloor 18,7 procent en Citigroup leverde 16,7 procent in. JPMorgan ging 8,7 procent achteruit.

Ook de technologiesector reageerde negatief op het bankenplan. Apple verloor 5,1 procent en Google deed daar nog een schepje bovenop met een verlies van 5,4 procent. Vliegtuigfabrikant Boeing drukte de Dow Jones-index omlaag met een verlies van 6,2 procent. Het concern bevestigde dinsdag nogmaals de vertraging die de oplevering van de Dreamliner heeft opgelopen.

@ Beursduivel


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als sterren flonkerend aan de Hemel staan ...

 

 

De 3 heldere blauwige sterren van links naar rechts  zijn Anitak, Alnilam en Mintaka in dit indrukwekkende beeld, beter bekend als de Gordel van Orion. De drie superreuzen zijn aanzienlijk heter  en zwaarder dan onze zon. De afstand tot bij u in de straat bedraagt 1500 lichtjaar.  Niet met de TGV/HST maar gedragen op de stralen van het licht ad 300.000 km/seconde en dat gedurende 1500 jaar.  Best is te zorgen voor enige lectuur onderweg en een uitgebreide schoofzak.

U ziet op de achtergrond een stukje van de Paardenkopnevel.  Deze foto werd genomen met een digitale camera, vastgemaakt op een kleine telescoop in Zwitserland.  Daar kijken de mensen ook liever naar de sterren in de hemel dan naar de Oost-Europeanen die vrolijk het land binnenhuppelen.

Hier vindt u de originele foto + een saaie uitleg in het Engels 


10-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams-nationale Debatclub 19 februari : Grote Catchwedstrijd !

 

 

VLAAMS NATIONALE DEBATCLUB

 

Op DONDERDAG 19 FEBRUARI  2009  om 20 U. organiseert de DEBATCLUB in samenwerking met de MARNIXRINGEN MAX WILDIERS, VLAEMSCH HOOFT, VOORKEMPEN PATER STRACKE,  GASTON FEREMANS , OVERIJSE DE VRIJHEIJT

 

EEN GROOT DEBAT

 

Tussen de voorzitters:   Bart DE WEVER                NVA

                                       Bruno VALKENIERS        VB

                                       Jean Marie DE DECKER    LDD

 

                    WAT BINDT ONS?

                      WAT SCHEIDT ONS?

 

Moderator:                       Ann PEUTEMAN

                                          Redactrice Binnenland  bij KNACK

 

Plaats: Hotel DE BASILIEK in Edegem

 Debat wordt voorgezeten door Pol  DOEVENSPECK

 Voor niet-leden van de Debatclub is de inkom 5 €

 

 

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shame on Great Britain

 

Voor 14 dagen verraste Pat Condell de wereld met zijn bijtend sarcasme over de houding van het Nederlands gerecht tegenover Geert Wilders : Shame on the Netherlands, heette zijn conférence.  Tijd voor een vervolg, Pat : Shame on Great Britain.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrij verkeer van personen in de EU ? Voor vreemdelingen, niet voor Wilders

 

PVV-leider Geert Wilders is de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd, omdat hij de openbare orde te veel zou verstoren. Minister Maxime Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken 'betreurt' dat en heeft contact opgenomen met zijn Britse ambtsgenoot David Miliband.

Verhagen heeft Miliband gebeld om zijn ongenoegen te uiten over het feit dat een Nederlandse parlementariër niet naar een ander EU-land kan reizen.

Wilders wilde in januari al zijn film Fitna vertonen in het Britse parlement, op uitnodiging van een lid van het Britse Hogerhuis, maar dat werd hem verboden.

Zijn bezoek aan Londen zou nu donderdag zijn, maar vandaag kreeg hij een brief van de Britse ambassadeur. Hij is niet welkom in Groot-Brittannië, omdat zijn bezoek een gevaar zou zijn voor de openbare orde. 'En dat terwijl ik nota bene ben uitgenodigd door het Britse parlement,' reageert Wilders tegen persbureau Novum.

Hij is toch van plan af te reizen naar Londen, 'dan zie ik wel wat er aan de grens gebeurt. Laat ze me maar in de boeien slaan'.

Verschillende Britse media meldden dat vertegenwoordigers van de Britse moslimgemeenschap, onder wie de prominente Lord Ahmed, dreigden een grote demonstratie te houden met tienduizend moslims, wanneer Wilders zijn film zou vertonen.

Openbare orde
Bart Rijs, de woordvoerder van Verhagen, bevestigt aan elsevier.nl dat de komst van Wilders naar Groot-Brittanië de openbare orde zou verstoren en dat hem daarom de toegang is ontzegd.

De zaak wordt in Groot-Brittannië behandeld door de Britse minister van Justitie Jack Straw, omdat het gaat om binnenlandse veiligheid. Daarom zal minister Ernst Hirsch Balin (CDA) van Justitie contact opnemen met Straw.

Treurig
Het is een beslissing van het Britse Hogerhuis of Wilders de film in het parlement zou mogen vertonen, vindt Verhagen. 'Maar dat een Nederlandse parlementariër de toegang tot een ander EU-land wordt geweigerd is zeer betreurenswaardig,' zei Verhagen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le fanatisme ou Mahomet (Voltaire) - Filip de Man

 

Nu bepaalde magistraten in Nederland het nodig achten om de snoeiharde kritiek van Geert Wilders op de islam voor het gerecht te laten vervolgen, is het goed te herinneren aan een van de grote filosofen uit de Europese geschiedenis.

. 
François-Marie Voltaire (1694-1778) was een van de grondleggers van de Verlichting en schreef onder meer de tragedie ‘Le Fanatisme ou Mahomet‘ (1735). Het stuk werd een eerste keer opgevoerd in Rijsel, daarna talloze keren in Parijs. De profeet van de islam (= onderwerping) wordt er in afgeschilderd als een sluwe en wrede bendeleider, de islam zelf als een fanatiek geloof. Het moet gezegd dat Voltaire ook met scherp schoot op de katholieke kerk en Jesus omschreef als een ‘fanatieke Jood’.
.
Vraagje: kan men vandaag - bijna drie eeuwen later - in Rijsel of Parijs ongestraft toneelstukken opvoeren waarin het katholicisme, het protestantisme, het heidendom, het boedhisme enz… wordt bespot? Ja.

.

Kan ‘Le Fanatisme ou Mahomet’’ nog worden opgevoerd in Rijsel of Parijs? Neen. In beide steden is het aantal moslims zo groot geworden dat geen toneeldirecteur dat nog aandurft.

@ Filip de Man

***

Beste Filip de Man, vraagt u het even bij u naast de deur aan Jan Goossens, de intendant van de KVS te Brussel en ik zal me haasten naar Cassiers van het Toneelhuis in Antwerpen.  Ze kunnen wellicht een co-productie maken om de kosten te drukken en het publieksbereik te vergroten. 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vooronderzoek voorkennis De Gucht is afgerond

 

Napoleon en zijn charmante politierechter-echtgenote. 
Wij zeggen niets.




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!