Angeltjes
14-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bourgeois benoemt geen FDF-demagoge tot burgermeester van Kraainem

 

   Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois weigert Véronique Caprasse (FDF) te benoemen als burgemeester van Kraainem, één van de Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel. Zij heeft in een gesprek met de minister duidelijk gemaakt dat ze de taalwet niet wil laten respecteren, zegt Bourgeois.

"Zij is niet bereid de taalwet na te leven. Ze zegt dat ze niet zal tussenkomen als een raadslid of schepen in het Frans deelneemt aan de beraadslaging. En ze heeft een probleem met de omzendbrieven Peeters en Martens."

Die omzendbrieven preciseren het taalgebruik van gemeentebesturen in het Nederlandstalig grondgebied. Franstalige politici uit de Rand beschouwen die vaak als "pesterijen".

Een evidente beslissing van Bourgeois.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkije : Achterwaarts, Mars !

 

Nog steeds wil menig Europees politicus het niet geloven, maar toch is het zo: Turkije vervreemdt zich zienderogen van het oude continent en ook van zijn eigen wortels in de moderne geschiedenis.  Het land wordt islamitisch en dat was te verwachten, om demografische en religieuze redenen.  Het zal na de verkiezingsuitslag van zondag duidelijk worden.  Toen de republiek in 1923 door Kemal Atatürk opgericht werd, telde Turkije 14 miljoen inwoners.  Vandaag zijn het er 75 miljoen.  Meer dan de helft is jonger dan 30 jaar.  

De bevolkingsgroei speelt zich vooral af op het platteland, waar de scheiding van kerk en staat, één der zuilen van het kemalisme en van het moderne Turkije, nooit voet aan de grond kreeg.  Vanaf 1970 begon de vlucht uit het platteland richting stad.  Grote steden ontstonden; Istanbul woekerde naar een inwonersaantal van 20 miljoen, het dorp Ankara is nu een stad met 5 miljoen inwoners.  Op het platteland kozen de boeren en hun zonen braafjes voor de gekende kemalpartijen, m.a.w. voor liberale en religieuze rechten.  In de stad stapten ze van deze gewoonte af: ontworteld als ze waren, begonnen ze voor extreme partijen te stemmen, ofwel voor neo-islamitische of voor ultra-nationalistische.

 Vervreemding tussen Ankara en het Westen

Bij de verkiezingen van 1987 kwamen deze laatste twee groepen slechts op 10% van de stemmen, vier jaar later werd dit 17%.  In 1999 kwam er een verdubbeling met 35% om in 2002 54% te bereiken.  In 2007 stemden twee derden der Turken voor deze extreme partijen; de islamisten behaalden alleen al 48.9%.  In 1987 begonnen ze met 7%; sinds 1993 worden alle grotere steden door een islamitische burgemeester geleid.  

Met Erdogan heeft Turkije sinds bijna 10 jaar een islamitische regeringsleider.

En toch geloven nog vele Europeanen in de kemalistische macht in Turkije.  Maar het leger werd grotendeels uitgezuiverd en – vooral in de lagere officiersrangen – islamitisch “aangepast”.   En het was slechts een kwestie van tijd tot een andere zuil van het moderne Turkije de betrekkingen met Israël zou opblazen.  Turkije is op het punt een wissel van allianties uit te voeren.  Toen Ankara en Brasilia een jaar geleden tegen de sancties van Iran stemden, leidde dit slechts tot een fronsen van de wenkbrauwen.  

De Europeanen en de Amerikanen vonden het slechts belangrijk dat China en Rusland geen veto inbrachten, maar meestemden.  Het Turkse “neen” hield men voor een beledigde reactie, omdat het Turks-Braziliaanse bemiddelingsvoorstel in de atoomproblematiek met Iran geen erkenning gekregen had.  Voor Brazilië zou dit kunnen kloppen, maar het Turkse “neen” is een mijlpaal.  Het “neen” symboliseert een verdere etappe op weg naar de vervreemding tussen Ankara en het Westen.

Nieuwe allianties met het radicaal-islamisme

Kenners was het al vroeger opgevallen.  De Turkije-expert Stephen Cook schreef in het vaktijdschrift voor buitenlandse politiek Foreign Affairs over de “Frenemy” tussen Ankara en Washington.  Met deze woordspeling tekent hij de symbiose van vriend (friend) en vijand (enemy), die de verhouding naar Turkije toe tekent.  Na 60 jaar strategische samenwerking worden Turkije en de VS nu strategische tegenstanders, vooral in het Midden-Oosten.

Het mankeert in Amerika niet aan stemmen, die Europa deze vervreemding in de schoenen schuiven.  Het zouden de Europeanen zijn, die er niet in slagen de Turken sterker aan het Westen te binden, doordat ze de deur naar het EU-lidmaatschap niet verder willen openen.  Zo wordt er geredeneerd door zakenmensen, die niets van geopolitiek begrijpen.  Maar handel en politiek lopen niet altijd in dezelfde pas.

Architect van deze symbiose is de buitenminister Ahmed Davutoğlu.  Hij zoekt toenadering tot de antiwesterse as tussen Rusland, Venezuela, Brazilië, Syrië en Iran.  Tegelijkertijd forceert hij samen met premier Erdogan de vervreemding van Israël, Amerika en Europa.  Met de Palestijnen, vooral met de radicaal-islamitische Hamas, werden geprivilegieerde contacten gesmeed.

 Turkije streeft naar de atoombom

„Kavgam“, de Turkse vertaling van Hitlers „Mein Kampf”, wordt sinds 2005 in een hoge oplage telkens herdrukt; anti-Amerikaanse en antisemitische filmen zijn kassasuccessen; de grondwet wordt islamitiser, het leger wordt gezuiverd, de internetcensuur neemt toe.  

De vijf zuilen van de kemalistische buitenpolitiek vertonen barsten: voorrang voor de nationale interesses, geen imperialisme, afgewend van het Oosten, gericht naar het Westen, neutraliteit bij regionale en wereldconflicten.  Slechts de voorrang voor de nationale belangen blijven overeind, maar worden steeds meer door het islamisme doordrongen.

Het is de binnenlandse verandering die de buitenlandse politiek bepaalt en die tot een wisseling van de allianties leidt.  Indien zich de nationaal-islamitische krachten onder Erdogan en Davutoğlu definitief doorzetten, dan zal het Westen, in het bijzonder Europa, met een as van autocratische beleidssystemen te maken krijgen, die bijna allemaal een atoombom willen.  En dat zal geen probleem zijn…

 EU-toetreding is Europese zelfmoord

De ontwikkeling in Turkije is onophoudbaar.  De demografisch veroorzaakte vlucht van het platteland naar de steden, de radicalisering van de ontwortelde boeren, hun belevenis van de islam heeft zijn gevolgen in Europa, vooral in Duitsland.  Natuurlijk kan men niet alle Turken over één kam scheren, maar de radicalisering in de Turkse woonwijken is niet mis te verstaan, evenals de polarisering tussen de geïntegreerden en de integratieweigeraars.  

In Turkije zelf wordt de islamisering steeds fanatieker, waaronder de christenen ook te lijden hebben.  Moord op geestelijken is geen uitzondering meer.  Van enige geloofsvrijheid – die sowieso al beperkt was – in het pre-Erdogan-tijdperk kan geen sprake meer zijn. 

Het grenst aan zelfmoord Turkije als volwaardig lid in Europa op te nemen.   

 Floriaan Terbeke

Bron: Junge Freiheit


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zou Philippe Muyters durven liegen ?

 

Begonnen als Philippe Muters, dan Philippe Blunders en nu Flipje de Leugenaar ? 

Lode Vereeck, fractieleider van LDD in het Vlaams parlement, dringt aan op het ontslag van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA). Volgens Vereeck liegt Muyters in het dossier van de topsportscholen. "Ik heb een mail die bewijst dat de beslissing al genomen is. Als de minister zegt dat hij het rapport van Bloso nog niet gekregen heeft, liegt hij. En een minister die liegt, is zijn ambt onwaardig", aldus Vereeck.

Vlaams minister van Sport Muyters zet vanaf 1 september wellicht het mes in enkele opleidingen aan de topsportscholen. Handbal zal verdwijnen, judo en atletiek zullen moeten inbinden. De beslissing is gebaseerd op een evaluatie van Bloso en de VUB van de topsportscholen.

Opvallend is dat Muyters dinsdagochtend op Radio 1 liet verstaan dat hij de studie zelf nog niet heeft gekregen. Volgens LDD-fractieleider Lode Vereeck is dat een "leugen". "Ik heb een mail van Muyters waaruit zwart op wit blijkt dat de beslissing al genomen is. Als de minister zegt dat hij nog niet op de hoogte is van de evaluatie, liegt hij. En een minister die liegt, is zijn ambt onwaardig. Dat is als een sporter die EPO gebruikt, die moet eruit".

De LDD-fractieleider is niet te spreken over de manier van werken van de N-VA-minister. "Muyters had beloofd de evaluatie eerst in het parlement te bespreken, maar de beslissing is al genomen. Ouders en sportfederaties zijn al op de hoogte gebracht, maar het parlement nog niet. Dat gebrek aan parlementaire reflex is typerend voor deze Vlaamse regering", aldus Vereeck.

Bron : de Standaard

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Wever blijft in het ijle zweven

 

Op maandag 13 juni citeert De Standaard De Wever : De N-VA’er zegt dat na de zomer de ontknoping volgt omdat N-VA dan sowieso stopt met onderhandelen.

Daarop volgen verschillende anti-NVA-reacties, die trouwens al aan het opflakkeren waren voor De Wever zijn stop aankondigde. De NVA raakt meer en meer geïsoleerd en zelfs de term "front vormen" wordt plots aanzien als een oorlogszuchtige uitdaging aan het adres van de Franstaligen. Hieronder enkele bruggetjes naar de afkeurende artikels waarin de NVA over de hekel gehaald wordt. 

 De Croo haalt uit naar De Wever

Eric van Rompuy boos op De Wever

 Charles Michel (MR) : Links blokkeert evenveel als NVA

Beke: 'De Wever vertelt absolute nonsens'

Deze morgen rond 9 uur vernemen wij dat de woordvoerder van de NVA-voorzitter het volgende op de 0000-radio heeft verteld  : "Volgens Overmeer deed De Wever gewoon een vaststelling: na de zomer komt de herfst en is het momentum voorbij en zitten de partijen al met hun hoofd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. De kans is klein dat je na de zomer nog tot resultaat kan komen."

Ook wij hadden het anders verstaan : na deze zomer stopt de NVA sowieso met onderhandelen.

Verder geeft De Wever in een moment van ootmoed toe, dat hij fouten heeft begaan, kleine zowel als grote en hij noemt ondermeer,  bescheiden als hij is,  het vasthouden aan onderhandelingen toen zijn eigen nota smadelijk afgewezen werd. Hij had er toen moeten mee stoppen. 

Wat zijn de andere fouten ?  Wij zullen bijspringen in het opsommen :

- het nederig afstaan van het eerste initiatief aan de PS na de verkiezingen ; de Vlaamse knecht kent zijn plaats.

- de totaal onbegrijpelijke houding (tot de dag van vandaag) om hasstarrig te blijven zoeken naar een oplossing om het land B uit de puree te halen.  Zonder te willen erkennen dat Vlaanderen al meer dan 180 jaar zowel vuilmeid als bankier speelt voor belgië en dat van een zogenaamd Vlaams-nationale partij in de eerste plaats verwacht wordt, Vlaanderen te redden ;

- de gezwollen arrogantie, zonder noemenswaardige ervaring, de Franstaligen een lesje te willen leren in onderhandelingstactiek.  Bart verwart zijn vlotte babbel waarmede hij de Vlaamse kiezer epateert met politieke strategie. De franco-belgen zijn niet onder de indruk ;

- de geringschattende afwijzing van Vlaams Belang, daar waar de individuele VB-mandatarissen achter hoekjes en kantjes schaamteloos omgekocht worden om naar de NVA over te stappen ;

- tot hiertoe heeft De Wever & C° zijn kiezers (en de Vlaamse gemeenschap) niets dan gebakken lucht verkocht. We staan geen stap nader bij een structurele oplossing. De Wever blijft in het ijle zweven, wat zijn eigen zaak is, maar niet die van Vlaanderen.

Gaat hij na de zomer de moed hebben, de enige logische conclusie te trekken uit dit beschamende spel ?  De pot op met belgië, nu gaan we volledig voor Vlaanderen ?  Of is het zoals NVA-woordvoerder La Palisse zei : na de zomer komt de herfst ?

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbelwegenministerin Crevits, gehackt in een langzame flits

 

Zondag is de stek van Hilde Crevits in de pan gehackt. Maar het euvel werd 'snel hersteld' dixit het ratelmachine zelf.
 
As I tik this,  is het dinsdag 6u07 VT (Vlaamse tijd). Op de stek van  Crevits staat met het lachende logogezichtje van Telenet (Hostbasket) in drie talen :
Server Fout (500)
De server kreeg een interne fout en kan uw vraag niet beantwoorden
Waaruit kan afgeleid worden dat het lek dus bij Telenet zat en op dit moment nog steeds zit.
 
Telenet, waar tienduizenden Vlamingen hun website aan toevertrouwen heeft dus minstens twee dagen nodig om een lek te dichten, net zoals die ministerin oneindig veel tijd nodig heeft om een put in de E17 te (laten) dichten.
Marc


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politici treden op in Seneca-tragedie bewerkt door Hugo Claus

 

Willy Claes (links) en Wilfried Martens (rechts), een heel late theaterroeping of het drama van de nimmer eindigende ijdelheid ?

Voor de derde Clauskamp van seizoen 2010-11 nodigen NTGent en Wunderbaum een aantal voorname gezichten uit de geschiedenis van de Belgische nationale politiek uit op zijn scène. Ondersteund door NTGent-acteurs en Wunderbaum declameren ze Thyestes (1966), een van de meest verontrustende en onthutsende teksten van Hugo Claus. Acteurs kruipen vaak en graag in de huid van koningen, prinsen en politieke leiders. Op 11 juni – een jaar na de verkiezingen – willen we voor één keer het omgekeerde doen en politici de woorden van de acteurs in de mond leggen. Met: Wilfried Martens, Willy Claes, Wivina Demeester, Miet Smet, Frank Beke...
 
Thyestes vertelt een van de meest duistere episodes uit het koningsgeslacht van de Tantaliden. De Tantaliden werden vervloekt door de goden, omdat stamvader Tantalus de alwetendheid van de goden wilde testen. Die vloek drijft een wig tussen Tantalus’ kleinzonen Thyestes en Atreus. Beiden lonken ze naar de troon van Mycene. Niet in staat om tot een vergelijk te komen drijven de broers niet alleen elkaar, maar ook elkaars kinderen het onheil in. ‘Omstrengeld, als twee minnaars, blijven zij onbeweeglijk,’ zo beschrijft Claus de door strijd uitgeputte broers aan het slot van het stuk.

Het verhaal van de vloek der Tantaliden laat zich lezen als een universele allegorie. Een verhaal over de manier waarop het verleden verder leeft in de toekomst, waarop de keuzes van voorouders worden gedragen door het nageslacht. Een overlevering die zich laat voelen in het leven van alledag, maar die zich veel explicieter openbaart in het verloop van de geschiedenis, en in de politiek. In die zin lezen we Thyestes ook als een allegorisch verhaal over beleidsmakers. Brussel is Mycene niet en België is niet vervloekt. Toch lijkt ons land een last te dragen waar elke nieuwe generatie politici mee te maken krijgt. En dezer maanden meer dan ooit.

Hoe duister ook, Thyestes is een stuk over daadkracht. In koning Atreus brandt een vuur. Een nooit geziene drang om voorgoed een einde te maken aan een loodzware erfenis die van generatie op generatie werd doorgegeven en die zijn nageslacht dreigt te besmetten. Atreus bezint zich over de ultieme daad…

Hugo Claus baseerde Thyestes op het gelijknamige stuk van Seneca. Claus formuleerde zijn fascinatie voor de Romeinse literatuur met een begrip van Simon Vestdijk, dat van de 'kantelende cultuur'. Vanuit het besef dat een cultuur op een dood spoor dreigt te lopen, wijst het begrip op de noodzaak tot verandering, beweging, creativiteit. Claus: ‘De Romeinse decadentie bijvoorbeeld heeft prachtige dichters voortgebracht. Zij schreven van uit een diepe weerzin tegen de maatschappij waarin ze leefden, weerzin die soms haast razernij werd.’

Deze lezing van Thystes vormt de sloteditie van de NTGent-Clauskampen. In dit programmaformat buigen NTGent-acteurs zich, samen met gastregisseurs, -acteurs en andere artiesten, een week lang over het werk van een van onze grootste auteurs. Eerdere edities stonden onder leiding van huisregisseur Julie Van den Berghe en Ceremonia. Deze sloteditie wordt geleid door theatercollectief Wunderbaum.

Met Wilfried Martens, Willy Claes, Wivina De Meester, Miet Smet, Frank Beke, Els Dottermans, Servé Hermans, Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten, e.a.
Scenografie Maarten van Otterdijk
Dramaturgie Koen Haagdorens 

Bron : http://www.wunderbaum.nl/Clauskamp.html


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ludieke actie TAK, hardhandig en brutaal onderbroken Bruxelles

 

 

30 aktievoerders van het Taal Aktie Komitee (TAK) vierden maandag één jaar Belgische bestuurloosheid met taart. Aan het traliewerk voor het Koninklijk Paleis te Brussel werden twee (houten) taarten bevestigd. Op de taart het obligate kaarsje. Naast de taart een spandoek met daarop de tekst “Blaas de Belgische kaars uit”.

Binnen de 5 minuten waren de ordediensten massaal ter plaatse met ettelijke overvalwagens. Er werd brutaal en hardhandig opgetreden zoals de Brusselse politie dat altijd doet tegen Vlaamse betogers.  Het sadisme en fanatisme kan je zo aflezen van de Franstalige agenten die speciaal voor dergelijek Vlaamse actie suitgekozen zijn. Twee cameraploegen dienden zich te legitimeren. Uiteindelijk konden een tiental aktievoerders toch nog omkomen.

Gezien de uitdagingen die voor ons liggen, kan deze toestand niet langer meer blijven duren. Wij vragen echter niet om snel-snel een nieuwe regering van besluiteloosheid op de been te brengen, daar hebben we er de voorbije jaren al genoeg van gehad. Wij vragen wel om eindelijk de gepaste conclusie te verbinden aan de algehele blokkering die vorige week nogmaals pijnlijk blootgelegd werd door de totaal tegengestelde reacties op de Europese aanbevelingen en die bezegeld werd door twee onafhankelijke peilingen die de hoofdrolspelers langs beide kanten van de taalgrens op winst zetten.

Aan de overkant van de taalgrens is men inmiddels al lang begonnen met de voorbereidingen voor het post-België tijdperk, kijk naar het Wallo-Bru verhaal. Bart De Wever stelt ter zake in De Standaard van 11/6 terecht dat de Vlaamse publieke opinie zich van die Franstalige strategie onvoldoende bewust is. Hij vergeet echter dat diegenen die de Vlaamse publieke opinie daar zouden kunnen op wijzen al te vaak de andere kant op kijken en zedig zwijgen ... in de hoop op wat? De beloofde kosteloze splitsing van BHV? Een copernicaanse omwenteling? Transparante en verklaarbare transfers?

Wij vragen onze Vlaamse politici daarom om de Franstaligen die al volop met de voorbereidingen van het post-België tijdperk begonnen zijn van antwoord te dienen, de onderhandelingen over de boedelscheiding op te starten en de Belgische kaars uit te blazen.

(Persmededeling TAK)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angeltjes helpt mee om het land B te redden

 

 

Met ons Promo-team begaven wij ons op de baan tijdens het voorbije week-end om de Vlaamse bevolking warm te maken mede met ons een nieuwe regering te eisen.  Moe maar tevreden keerden wij niet naar huis, maar we bleven nog lang napraten met onze Promo-dames. Alweer een succesvolle démarche om het vaderland te redden.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manten weet van wanten : Di Rupo post-operatief

 

 


13-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tony Blair en de koran

 

De voormalige Britse premier Tony Blair zegt dat hij elke dag in de Koran leest.  Blair hield zich tijdens zijn premierschap afzijdig van godsdienst. Tien maanden na zijn vertrek uit Downing Street bekeerde hij zich tot het katholicisme. Tegenwoordig leest hij elke dag een paar bladzijden uit de Koran, het heilige boek van de moslims.

In een interview in Observer Magazine zegt Blair: "Ik lees elke dag in de Koran. Deels om sommige zaken die in de wereld gebeuren te begrijpen, maar vooral omdat het enorm leerzaam is."

Blair gelooft dat kennis over het geloof hem helpt bij zijn huidige rol als Midden-Oosten-gezant.

Het staat eenieder van ons vrij om ons te verdiepen in allerlei zaken, ook het lezen van de koran kan nuttig zijn.Dat een man als Blair te koop loopt met de leerzame aspecten van de koran, heeft o.i. weinig te maken met de uitdieping van de eigen religieuze opvattingen, wel met het halen een wit voetje bij de aanhangers van de godsdienst van de vrede. Tony Blair en zijn vrouw Cherry hebben tot hiertoe nooit iets gedaan in hun openbare leven, dan het eigen profijt najagen.  De bekering tot het katholicisme, na een anglicaanse passage, was een stap in de richting van Europa om daar beter aanvaard te worden als mogelijk president, de job die Van Rompuy te beurt is gevallen. Nu Blair rondhangt in het Midden-Oosten komt het hem goed uit de halve moslim uit te hangen.Meer moeten we daar niet achter zoeken.

Die man heeft een groot stuk van zijn geloofwaardigheid verloren, in niet geringe mate dankzij de graaizucht van zijn vrouw, en nu dit weer ... Socialisten of ex-socialisten, beginselvastheid is geen karaktereigenschap van dat soort mensen.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In onze brievenbus : Rekenkunde
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Waarde redactie

In de media konden we de blijde mare lezen dat het land B de laatste 10 jaar een slordige 500.000 nieuwe Belgen* mocht verwelkomen.

Ik ben eventjes aan het cijferen gegaan en ben tot volgende slotsom gekomen : 500.000 "nieuwe" landgenoten op 10 jaar tijd = 50.000 "nieuwe" landgenoten per jaar = 4.166 "nieuwe" landgenoten per maand = 139 "nieuwe" landgenoten per dag = ongeveer 6 "nieuwe" landgenoot per uur.  Welk land(je) doet beter ?

mvg - senior

* Het gaat hier hoofdzakelijk om gergulariseerd ballast


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ingriet Lieten en de propaganda

 

Cartoon

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecoracisme : bestrijd het racisme in de natuur

 

BRUSSEL - Natuurbeheerders moeten zich niet laten leiden door de afkomst van een soort, maar door haar invloed op de omgeving. We moeten onze vooroordelen ten opzichte van invasieve soorten – ook wel ‘exoten' genoemd – laten varen, want ideologie is een slechte raadgever voor natuurbehoud. Dat zegt een groep van negentien ecologen in Nature.

De laatste decennia werden invasieve planten- en diersoorten als een bedreiging beschouwd. Ze werden verantwoordelijk gesteld voor het uitsterven van inheemse soorten en het ‘vervuilen' van natuurlijke omgevingen. Dat leidde tot vooroordelen bij natuurbeheerders, wetenschappers, regeringsleiders en het grote publiek. Een zwart-witdenken dat vandaag contraproductief werkt, volgens de ecologen.

Door de menselijke impact op de aarde, zoals de klimaatverandering, nitraatvervuiling, verstedelijking en veranderend landgebruik, moeten er andere criteria gehanteerd worden dan enkel de afkomst van een soort.

‘Wetenschappers die uitheemse soorten verwijten dat ze floreren onder voor hen gunstige omstandigheden lijken de basisprincipes van ecologie en evolutie te zijn vergeten', zeggen Matthew Chew en Julie Stromberg van Arizona State University, die meewerkten aan het artikel. ‘Bepalen of een soort ergens thuishoort, gaat verder dan enkel uitzoeken waar ze vandaan komt.'

Het is zo dat sommige door de mens geïntroduceerde soorten tot een ecologisch drama geleid hebben. Dat gebeurt vooral bij geïsoleerde ecosystemen als eilanden en meren. Voorbeelden daarvan zijn de introductie van de nijlbaars in het Afrikaanse Victoriameer en van de kat in Australië.

Maar ook inheemse soorten kunnen voor problemen zorgen, vooral in een snel veranderende omgeving. De grootste bedreiging voor Noord-Amerikaanse bomen is Dendroctonus ponderosae, een inheemse houtkever die goed gedijt door de opwarming van de aarde.

Invasief soms positief

Invasieve planten kunnen dan weer een positief effect hebben. De tamarisk werd in de negentiende eeuw vanuit Eurazië en Afrika naar de drogere streken van de Verenigde Staten gebracht. Doordat de struik goed kan overleven in bodems aangetast door droogte, zout en erosie werd hij er al snel populair. Tot hij in de jaren dertig van de vorige eeuw verantwoordelijk werd gesteld voor de waterschaarste. Kosten noch moeite werden gespaard om de struik uit te roeien.

Ondertussen is bekend dat de tamarisk niet meer water gebruikt dan zijn inheemse tegenpolen. De waterschaarste – die heel wat inheemse bomen en struiken heeft uitgeroeid – was veroorzaakt door de mens. De tamarisk is nu de favoriete nestplaats voor bedreigde vogels als de willow flycatcher. Toch blijft de Amerikaanse regering forse bedragen uitgeven om de plant uit te roeien.

De ecologen benadrukken niet tegen het weerhouden van mogelijk gevaarlijke soorten te zijn.
Dit artikel lazen wij met van verbazing opengevallen mond in de Standaard.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrika's afval

 

Serge Boret Bokwango  Afrika’s afval, het zijn niet onze woorden maar die van de Congolese vertegenwoordiger bij de VN. De man heeft het over de vluchtelingen, die door de Italiaanse regering visa voor heel Europa verleend krijgen.  De beschrijving van de horden, die de meest zuidelijke Europese eilanden teisteren, omvatten de woorden “afval”, “ratten” en “vuilnis”.  Niemand kan Serge Boret Bokwango, lid van de Congolese permanente vertegenwoordiging bij de VN in Genève, van racisme beschuldigen.

 
Op 11 juni publiceerde hij een open brief, die op de Italiaanse nieuwswebstek Julienews wereldkundig gemaakt werd en waarin hij onverbloemd een kat een kat noemt.
 
“Zuid-Italië”, zo schrijft hij, “krijgt niet alleen de afval uit het noorden, maar bovendien die uit Afrika (nl. de Afrikaanse “immigranten”, die hier als leurders en bedelaars op de straten rondzwerven).  De Afrikanen, die ik dikwijls in Italië zie, verkopen alles en iedereen, prostitueren zich, ze zijn het gespuis van Afrika.  De mensen, die hier rondzwerven in de stad en op het strand, zijn in geen geval representatief voor de Afrikanen in Afrika, die bij de wederopbouw en de ontwikkeling van hun land helpen.  Ik vraag me dan ook af waarom Italië, de andere Europese landen en de Arabische staten het toelaten dat zulke personen zich op hun grondgebied mogen bevinden.”
 
Floriaan Terbeke
 
Bron: PI, SOS-Österreich


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkije : Erdogan herbevestigd

 

De AKP-partij van eerste minister Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de overwinning in de wacht gesleept bij de parlementsverkiezingen in Turkije. Bijna alle stembiljetten waren omstreeks 20 uur onze tijd geteld. Erdogan verzekert zich van een derde legislatuur op rij.

 

De AKP-partij sleept 50,4 procent van de stemmen in de wacht. De partij heeft daarmee 326 van de 550 zetels in het parlement en kan daarmee comfortabel alleen een regering vormen.

Op de tweede plaats komt de Republikeinse partij CHP, met 25,8 procent van de stemmen. De nationalistische MHP volgt met 13,2 procent.

 

Grondwet

AKP is er dus niet in geslaagd om een tweederdemeerderheid te vormen, hoewel daarop werd gehoopt. Die meerderheid was nodig om de grondwet, die werd ingevoerd na de staatsgreep in 1980, aan te passen.

Erdogan wil naar eigen zeggen de grondwet veranderen om hem democratischer en pluralistischer te maken, maar zijn tegenstanders verwijten hem dat hij de positie van president machtiger wil maken, omdat hij die zou ambiëren.

De onafhankelijke kandidaten die opkomen voor de belangrijkste Koerdische partij deden zondag een goede zaak en haalden 30 van de 550 zetels, 10 meer dan bij de vorige verkiezingen. De drempel van 10 procent om een formatie te kunnen vormen halen ze evenwel niet.

Arrestaties

Bij incidenten naar aanleiding van de verkiezingen zijn zondag verschillende gewonden, onder wie twee agenten, gevallen. Een vijftigtal personen werd opgepakt.

In hoofdstad Ankara werd een groep aanhangers van de AKP-partij van premier Erdogan geviseerd. De politie moest in de lucht vuren om de vechtende menigte uit elkaar te krijgen. Veertien personen werden gearresteerd.

In de zuidoostelijke provincie Batman werden 34 personen opgepakt die druk uitoefenden op de kiezers om op pro-Koerdische partijen te stemmen. In Viransehir, eveneens in het zuidoosten, heeft een onafhankelijke kandidaat twee agenten aangevallen

Bron : Vandaag.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 juni 2010 en 13 juni 2011

 

Toen wij in scharnierjaren 1950/1960 nachtelijke politiepatrouilles trotseerden om gele stripbanden met de simpele boodschap "Federalisme" of "Werk in eigen streek" te plakken op palen en gevels, voelden wij ons kleine Vlaamse helden.

Het vloekwoord federalisme

Federalisme was een taboe, een vloekwoord dat de traditionele partijen deed huiveren.  Zij hebben het echter geaccepteerd onder druk van betogende en kwade Vlamingen, die hun stem gaven aan een rebelse partij. Na eindeloze debatten in het parlement hebben ook de Waalse bazen van het land B het begrip federalisme  aangenomen. Wij, de gewone Vlamingen, dachten dat we de buit hadden binnengehaald, want onze leiders van toen, kregen ministerposten in een regering : wetenschappelijk onderzoek en buitenlandse handel bleken plots de belangrijkste doelstellingen te vertegenwoordigen van de politieke Vlaamse Beweging. Het federalisme werd door velen van ons ontvangen als een finaliteit die zou leiden tot zelfstandigheid. Het is niet plezierig maar wel eerlijk zijn eigen vergissingente durven toegeven. De federale structuren waren totaal uitgehold en de nieuwe staat werd geketend door bijzondere meerderheden, grendels en alarmprocedures die de Franstalige minderheid tot vandaag toelaat de Vlaamse meerderheid te domineren, zoals het steeds geweest is van in 1830

Een "alsof-parlement"

Het Vlaamse streven van de Volksunie naar federalisme is in de uitvoering een doodgeboren kind gebleken. Over financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië was toen nog niets geweten.  de Vlamingen waren dolblij met een eigen Executieve die later de naam kreeg van een heus regering, die geld kreeg van de belgische federale staat om uit te delen : een subsidieregering en een "alsof"-parlement.

Confederalisme en Solidariteit

Vandaag probeert de NVA een nieuw begrip te lanceren : het confederalisme. Een bestuursvorm waarbij aparte entiteiten zich verenigen in een overkoepelend beleidsorgaan en beslissen wat de confederatie gemeenschappelijk zal uitvoeren.  Die entiteiten zouden de Gewesten kunnen zijn in het land B, wat een probleem vormt voor de Duitstaligen want die zitten in het Waalse Gewest en Bruxelles, mon dieu, wat is dat voor iets, een hoofdstedelijk gewest bol van de gloriol, 19 koninkrijkjes, veel chi-chi en bla-bla en zo blut als een clochard,  om toch met één Parijzer begrip te kunnen uitpakken.  

De Walen sturen stiekem aan op een belgisch status quo, dat zij desnoods wel confederalisme willen noemen, maar dat aan  de structurele en financiële realiteit  nauwelijks iets verandert.  Financieel blijven de transfers bestaan, want men moet solidair zijn in het leven.  De slappe Vlamingen hebben nu reeds toegegeven : "Bien sûr, mesdames et messieurs, zolang wij maar de transparantie van onze milde schenking van 10 of 12 miljard euri per jaar gegarandeerd krijgen". Slap en dom, onderdanig en slaafs. De transparantie, laat me niet lachen : wij worden al 180 jaar genaaid in dit land, wat zouden de Walen nu plots "transparant" tonen wat zij met ons geld uitrichten ?  Want door in hun boeken te laten kijken, stellen zij zich bloot aan de onvermijdelijke kritieken die daar uit voortvloeien. Je moet echt simpel zijn om te geloven in de woorden transparantie en solidariteit zoals deze verkracht worden door politici van de belgische stempel.

De rol van Bart in "Le mariage de Mademoiselle Beulemans"

De grote Vlaams-nationalist Bart de Wever voert de onderhandelingen met de overkant in de taal van de heersers. Hebt u zijn Frans al gehoord ?  Zoals de Vlaamse meid in het Brussels toneelstuk "Le mariage de Mademoiselle Beulemans".  Als het karakter van de Wever even stoer was als zijn radde tong, dan zou hij consequent zijn eigen taal spreken, die ook die van de meerderheid in het land B is. Als een symbool, tegenover zijn Vlaamse achterban, maar vooral om enige indruk op zijn Franstalige tegenstanders te maken.  De knecht verhaspelt niet langer de taal van de meester. Ja, dat is een symbool en soms is dat belangrijk in een onderhandelingsfase.

Een jaar verder, een jaar hocus-pocussen

Het is vandaag 13 juni één jaar geleden dat wij gingen kiezen met het gekende gevolg. In de opiniepeilingen groeit de aanhang van de NVA.  De Wever ziet dat als een belangrijk signaal voor formateur Di Rupo.  Waarom ziet hij het niet als een belangrijk mandaat van de Vlamingen ?  Is De Wever slechts een verzamelaar van stemmen en sympathisanten ? Is het aantal NVA-Vlamingen een legitimatie voor de aanstaande toegevingen ?

Na een jaar hocus-pocussen en pogingen van de NVA om de belgische constructie overeind te houden, weten we enkel dat er grote toegevingen zijn gebeurd om het Brusselse waterhoofd nog méér geld toe te stoppen zonder enige tegenprestatie. De konkrijken blijven, de tweederangsstatus van de Vlaamse Brusselaars wordt niet gewijzigd, integendeel, de numerieke aanwezigheid wordt gebruikt om de quantité negligeable houding te verstrakken.  Dat de federale regering paritair is samengesteld (evenveel VL als F) wordt vergeten. In de lopende zaken regering Leterme zijn er trouwens meer F dan VL, om dit gekende feit nog even te onderstrepen.

Walen en Brusselaars hebben  de handen in mekaar geslagen om een Fédération Wallonie-Bruxelles op te richten, zonder rekening te houden met de mening van de Vlamingen. En wat doen wij ?  Een beetje verveeld lachen en verongelijkt reageren :  "Dat mag niet, hoor, dat is tegen de grondwet en als ze ons uitnodigen voor een feest, dan komen wij niet."

De NVA en de VU

Wij hebben de teloorgang van de VU meegemaakt en we zien nu een herhaling van dat scenario.  De voornaamste parlementaire werking die uitgaat van de NVA is een herneming of uitdieping van Vlaams Belanginitiatieven.  Waar nu wel aandacht aan geschonken wordt door de media. 

Wij bevinden ons nu in de fase dat er analyses uitlekken, dat lang niet alle NVA-kiezers deze partij ondersteunen omwille van "de Vlaamse zaak". Zo wordt het genoemd, de Vlaamse zaak. Wat willen die mensen dan wel ?  Een dagelijkse televisieshow bij de 0000 zoals destijds op de radio Het schurend scharniertje van Jos Geysen of de moppen van Nonkel Miele ? Zijn deze plots toegetreden NVA-adepten zonder veel Vlaamse reflex, de aanleggers van een ontsnappingsroute om het zoveelste Vlaamse compromis voor te bereiden ? "Mijn kiezers zijn niet zo voor de Vlaamse zaak".

Zonder er in te geloven, zouden wij graag zien dat De Wever, gesterkt door de nieuwste opiniepeiling, eindelijk eens wat presteert voor Vlaanderen en zijn kiezers. En dat hij zijn afdelingen vraagt, in plaats van VB-mandatarisen weg te kapen met mooie beloftes, zijn cordon tegen die partij opzegt en streeft naar samenwerking.

Ray


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gulden Sinjoren - 11 juli 2011

 


12-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fierheid door Albrecht Rodenbach met de stemmen van Gerard Vermeersch, Lode Craeybeckx en Marnix Gijsen

 

Uit het tv-programma 'Poëzie in 625 lijnen' omstreeks 1969/1970. Het gedicht wordt gelezen door Gerard Vermeersch waarna Lode Craeybeckx en Marnix Gijsen het programma afsluiten met hun commentaar. Een uniek document. Kan u zich voorstellen dat de wandelende reclamefolder, Janssens zich een gedicht van Albrecht Rodenbach laat voorlezen (wie ?) en over zijn Vlaamsgezindheid praat ? Dat is het verschil tussen een échte burgemeester, hij weze socialist, en waar de Sinjoren nu mee opgescheept zitten.

Savat


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geert Wilders & Oscar Freysinger in Den Haag

 

Donderdag 9 juni vond de eerste officiële ontmoeting plaats tussen Geert Wilders en de Zwitserse Vaudois, Oscar Freysinger die wij in Vlaanderen al langer kennen door zijn contacten met Filip Dewinter. Wilders zou op uitnodiging van de SVP/UDC naar Lausanne gaan, maar dit werd verhinderd door de slinkse maneuvres van de elite-democraten uit Zwitserland. Daarom kwam Freysinger afgezakt naar Den Haag.  Een verheugend feit is het alleszins dat in gans Europa de nieuwe identitaire en anti-islampartijen mekaar vinden.   De rood-groene brulkikkers mogen zich zorgen beginnen maken : hun dictatuur is aan zijn laatste adem bezig.

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde is ...

 

De 42-jarige Braziliaanse Elaine Davidson, 's werelds meest gepiercete vrouw, met 6.925 piercings en ringen trouwde  in Edinburgh met de gepensioneerde ambtenaar Douglas Watson.

U roept het maar




Golfbrekers

Verbonden maar niet aan banden. 

KLIK HIER OM NAAR GOLFBREKERS TE GAAN


Foto

Deze blog leeft van de liefde, de wind en veel enthousiasme. U kan onze werking steunen via 

 banknr 610-5790800-88 

 IBAN BE56 6105 7908 0088 

 BIC DEUT BE BE




Archief Freddy Van Gaever : hier klikken


Opera, Belcanto - Operette en populair klassieke muziek
  • Hier klikken

  • Stuur ons uw reactie



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!