U komt binnen in het hoofdgebouw, een karakteristieke langgevelboerderij uit 1859. Bij een rondgang lijkt het alsof de vroegere bewoners zo weer binnen kunnen komen. U ziet de gezellige ouderwetse keuken, waarin bijna het hele gezinsleven zich afspeelde, de "beste" kamer met bedstee, het opkamertje en de kelder met de weckvoorraad. Men was arm, maar in huis was het vaak gezellig. Er was tijd voor elkaar, en als men tijdens de lange winteravonden aan tafel zat was er ruimschoots tijd voor een praatje. Deze sfeer is nog steeds duidelijk voelbaar in het woonhuis van "De Locht". Het maakt bij menigeen weer herinneringen los.
De binnenplaats
In de stallen van de boerderij zijn landbouwwerktuigen en gereedschappen te zien. Ook worden diverse oude beroepen uitgebeeld. U vindt hier de grote expositieruimte voor de wisselende tentoonstelling. Bij de boerderij bevinden zich het bakhuisje, het kippenhok, de schuur met de grote landbouwwerktuigen en de smederij. Het geheel wordt omringd door een ouderwetse bloemen-, moes- en kruidentuin. Verder kunt u terecht in de smederij, de kuiperij en de stroopmakerij waar regelmatig demonstraties worden gegeven. Zie de activiteitenpagina voor meer informatie.
Champignons plukken (Dit gebeurt niet in het museum)
Pas in de tweede helft van deze eeuw kwam, onder andere door specialisatie op asperges en champignons, de agrarische sector in Noord-Limburg sterk tot ontwikkeling. Deze streek is in Nederland de belangrijkste producent van beide gewassen. Voor "De Locht" was dit een goede aanleiding om hieraan een speciale afdeling te wijden. De Noord-Limburgse zandgrond leent zich uitstekend voor asperges, die geoogst worden in de maanden mei en juni. De champignonteelt kwam op gang door de samenwerking tussen pioniers op het gebied van teeltonderzoek en de eerste champignontelers. De paddestoelen worden het gehele jaar door geoogst.
Asperges schillen tijdens de aspergedag
Het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum is gehuisvest in een oude boerenschuur die hier op authentieke wijze is herbouwd. Beide gewassen worden vanaf het beginstadium tot het eindproduct geheel in beeld gebracht. In het museum is een historische veilingklok aanwezig. Voor meer informatie kunt u terecht op de asperge- en de champignon-pagina's.