Waarom doet een zacht opgepompte volleybal meer pijn op je arm dan een harde bal? Dat heet het "zweepslageffect". Een zachte bal deukt binnenin verder in dan een harde. Gevolg is dat er meer bewegingsenergie van de bal wordt omgezet in vervorming. De randen rond het inslagpunt krullen naar voren en geven hun energie af aan je huid in de vorm van een zweepslag. Daardoor zal vooral de omgeving van de plek waar de bal je raakt pijn doen.
Wordt het schoonmaakmiddel Ajax in Amsterdam beter verkocht dan in Rotterdam ?
Hmmmm, omdat in Rotterdam Ajax' aartsvijand Feyenoord zetelt? Het is lastig uit te maken of dat de verkoop beïnvloedt, zegt Suzanne de Jonge. Zij is Senior Product & Customer Marketing Manager Ajax bij de fabrikant Colgate-Palmolive. De Jonge houdt niet per stad bij hoe veel van het schoonmaakmiddel wordt verkocht. Maar zij kent de verkoopcijfers wel per regio. En ja hoor, in de regio noordwest (met Amsterdam) worden meer flessen Ajax verkocht dan in het zuidwesten (inclusief Rotterdam). "Maar als we er rekening mee houden dat beide clubs ook elders in het land fans hebben, dan wordt het eigenlijk ondoenlijk om het precies uit te zoeken. En er zijn nog meer complicerende factoren. Zo worden de meeste flessen Ajax gekocht door vrouwen en die zijn doorgaans toch niet zo fanatiek als het om voetbal gaat."
Regent het altijd wel ergens op aarde, of kan het ook overal droog zijn?
Een regenloze dag op aarde komt in het huidige klimaat niet voor. Al was het alleen maar omdat de aarde veel plaatsen kent waar het min of meer continu regent. Bijvoorbeeld Mount Wai'ale'ale, op het Hawaïaanse eiland Kauai is zo"n plek waar altijd neerslag is. Uit de wolken, die constant rond de top hangen, regent het 350 dagen per jaar. Dat is een record. De regio Meghalaya (letterlijk "land in de wolken" in India is een andere erg regenachtige plaats. Door de ligging op een berghelling zijn regenloze dagen daar zeldzaam. Zo zijn er nog wel meer plekken waar het altijd plenst. Vooral in de tropische regenwouden en gematigde klimaat zones.
Wat is nog kleiner dan atomen ? Het kleinste deeltje waarvan we het bestaan kennen, is de quark. Dit mini-element werd in 1964 ontdekt door de natuurkundige Murray Gell-Mann. Later kreeg hij er een Nobelprijs voor. Gell-Mann kon de quark niet zien. Dat hij wist dat die bestond, leidde hij af uiit experimenten. Die lieten zien dat de elektrische lading van grotere elementen bepaalde patronen bevat. Pas in de jaren negentig zijn quarks zichtbaar gemaakt in de deeltjes-versneller van Cern in Genève. Overigens, wie de theorieën van Gell-Mann goed leest, begrijpt dat er nog kleinere deeltjes moeten zijn. Die kunnen weer de eigenaardigheid van quarks verklaren. Maar ze zijn vooralsnog onzichtbaar.
Distikstof-monoxide, oftewel lachgas, is een redelijk onschuldige drug. Rond 1800 werd in Engeland onderzocht of het als verdovingsmiddel bij operaties kon worden gebruikt. Intussen raakten veel gegoede burgers er verslaafd aan, onder wie de uitvinder James Watt. Je neemt het tot je door een ballonnetje van het spul in te ademen. Je voelt dan een kortdurende roes. Een enkeling krijgt visioenen, maar daarvoor moet een redelijk grote dosis worden ingenomen. Het is niet zo dat iemand echt gaat schaterlachen van lachgas, zoals sommige speelfilms suggereren. Mensen kijken meestal vreemd uit hun ogen of ze giechelen wat. De meeste mensen proberen krampachtig het lachgas zo lang mogelijk in te houden. Dat is nog best moeilijk, omdat lachgas sterk uitzet als het warm wordt.
Agressiviteit lijkt als karakter-eigenschap zeker van kracht bij dieren. Maar een safari-toerist heeft minder te vrezen van een zebra dan van een neushoorn. In hoeverre dieren van dezelfde soort van karakter verschillen, is een moeilijk te beantwoorden vraag. De universiteit van TEXAS en de PRINCETON Universiteit voerden kortgeleden persoonlijkheids-testen uit op honden. De eigenaren en mensen die de hond goed kenden, moesten hierbij aangeven in hoeverre zij het eens zijn met een stelling als : "De hond is origineel. Hij verzint vaak nieuwe dingen." Na het invullen van de enquête kreeg elke hond een cijfer voor karakter-eigenschappen als "kalm,""sociaal,"etcetera. Bij oefeningen op een hondenparcours gaven onafhankelijke trainers elke hond daarna cijfers voor dezelfde eigenschappen. En wat bleek ?? Twee honden van hetzelfde ras kunnen flink van karakter verschillen. Helemaal vergelijkbaar met menselijke karakters is het niet. Zo durfden de onderzoekers geen oordeel te vellen over de artistieke interesses van die harige viervoeters.
Kun je echt blind worden als je op je stuitje valt ? Nee hoor. Het gerucht dat je blind zou worden, is gebaseerd op het idee dat die schok door de wervelkolom helemaal naar boven door zou trillen, waardoor de frontaalkwab een knal krijgt. Althans, dat is de uitleg die op internetfora wordt gegeven door mensen die deze folklore in stand willen houden. ONZIN. De wervelkolom is echt flexibel genoeg (daardoor kun je bijvoorbeeld bukken) om tegen een stootje te kunnen. Er is weinig kans dat trillingen zich als een golf voortbewegen naar je ogen.