Het Nationaal Asperge en Champignonmuseum De geheel vernieuwde aspergeafdeling
|
De aspergeteelt wordt nog steeds gekenmerkt door veel handwerk. Asperges steken betekent: kijken of je een breukje in de aarde van het aspergebed ziet, de asperges uitgraven, dan de stengel afsteken met het mes en het gegraven gat weer dichtmaken. Hier een collectie stekersgereedschap. |
|
Serviesgoed (Salins Frankrijk, ca. 1910) |
|
Wassen en ondereinden afsnijden worden nu door een machine gedaan, maar gebeurde vroeger met de hand. Dit snijbakje diende als mal om de asperges op de goede lengte af te snijden.
|
|
De ontginningsploeg. Hiermee werd diep geploegd om de grond voor te bereiden voor het planten van asperges. |
|
Genieten van asperges met een passende witte wijn. (In het museum worden geen asperges geserveerd) | |
Asperge-kunst
Aspergelikeur!
|
Aspergezaad. Bij rijping verandert de kleur van de besjes van groen naar rood. Iedere bes bevat zo'n 4-5 zaadjes. In het bovenste bakje de zaadjes puur. Dit veredelde zaad kan wel zo'n 4500,- per kilo kosten! | |
Fraai panorama in het geheel vernieuwde aspergemuseum
|