
Bad Camberg, gelegen in de zogenaamde "Goldener Grund" - vanwege de goudgele korenvelden - is volgens hun website altijd een bezoek waard met o.a. het kuurpark in het hart van de stad met kruidentuin en watertrappelbad. Camberg is sinds 1927 een Kneipp-kuuroord en werd in 1937 de titel van Erkend Spa toegekend. Sinds 1977 is Camberg een door de staat goedgekeurde “Kneipp-spa” waardoor de naam "Bad" werd toegekend aan Camberg in 1981.
Na ons geïnstalleerd te hebben op de camperplaats in de "Jahnstrasse" maken we een wandeling naar het hoger gelegen marktplein met veel hoogwaardige gerestaureerde vakwerkhuizen. De bronzen geit bij de fontein mekkert niet maar kijkt nieuwsgierig naar de drukte op het plein. Meer dan 1000 jaar geleden was dit het centrum van het dorp "Cagenberg", waaruit de stad zich sinds de 13e eeuw ontwikkelde.
In 1357 probeerden roofridders de stad te beroven. De legende gaat dat alle Cambergs dronken waren en sliepen toen ze de stad binnen vielen. De stadsmuur was toen nog in aanbouw. Er woonden echter eksters (in het dialect Atzeln), die de overvalpoging opmerkten en alarm sloegen. Als gevolg hiervan werden de Cambergs gewekt, de aanval werd verijdeld en de rovers sloegen op de vlucht. Tot op de dag van vandaag wordt de Atzel daarom beschouwd als de "onofficiële heraldische vogel" van de stad.
Alleen restanten van de voormalige stadsversterkingen zijn bewaard gebleven. Twee van de voormalige 13 torens staan nog overeind. De bovenste en onderste poorten geven de contouren van de historische oude stad, met in het midden het marktplein. De Untertor-turm staat in de volksmond bekend als de "Scheve Toren van Bad Camberg". De vakwerkhuizen hebben de typische kenmerken van gotiek, renaissance, barok en classicisme. De gebouwen zijn grotendeels ongewijzigd gebleven. In de 19e eeuw werden veel van deze vakwerkgevels bepleisterd vanwege de brandbeveiligingsvoorschriften van de Nassau-regering.
We wandelen verder tot aan het Amthof, het huidige stadhuis, een dominant gebouwencomplex met torens en een kapel. Van 1535 tot 1794 stond het Amt van Camberg onder gezamenlijk bestuur van het Huis Nassau en het keurvorstendom Trier. Het gebouw, waar ook een museum zich huisvest, met een lengte van 155 m is een lust voor het oog voor alle vakwerkliefhebbers.
We blijven hier 1 nacht en na bezoek aan de plaatselijke bakker op de hoek van de Jahnstrasse trekken we verder.
|