Inhoud blog
  • Kleve
  • Billerbeck
  • Coesfeld
  • Ahaus
  • Bad Bentheim
    Zoeken in blog

    Reizen motorhome Duitsland
    Reis herfst Duitsland 10/2023
    12-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hofgeismar

    Hofgeismar

    En ons ontbijt stellen we uit tot in Hofgeismar, een stadje in de deelstaat Hessen. Een plaats die we ook al dikwijls bezochten. 

    We placeren ons op de gratis motorhomeparking aan de Sälber Tor. Deze is de laatste jaren flink uitgebreid. 

    Na ons late ontbijt, eigenlijk onze brunch trekken we er op uit. 

    De stad biedt genoeg charmes voor het toerisme met het historische stadscentrum, zijn bezienswaardigheden en zijn prachtige voetgangerszone met een breed scala aan winkelmogelijkheden. Dit jaar viert het zijn 800 jaar stadsrechten.

    Via de Sälberpoort komen we aan de oude stadskerk. De huidige "Oude Stadskerk", de voormalige collegiale kerk van St Mary dateert uit de stichtingsjaren van de stad in de 13e eeuw, waarvan de bouw begon in de eerste helft van de 12e eeuw. Vanaf 1330 werd deze omgebouwd tot een gotische hallenkerk en onderging vervolgens nog verschillende verbouwingen.

    Iets verder komen we op het marktplein. In 1390 werd op deze plek het eerste stadhuis van Hofgeismar gebouwd – deels op een kruisgewelf dat ongeveer 150 jaar ouder was – waarvan het hele keldergedeelte nog steeds bewaard is gebleven. Het werd in 1730 vervangen door een voorganger van het huidige stadhuis op initiatief van landgraaf Karel die de uitbreiding van de Gesundbrunnen-baden bevorderde. Hij wilde in het nieuwe gebouw voorname gasten van het kuuroord ontvangen. Het gebouw met twee buitentrappen, een portaal in het midden en een mansarde-schilddak had een bovenverdieping met woonvertrekken. Op zolder was de rechtszaal, en in de kelder een gevangenis. Na een brand in 1853 werd het stadhuis uitgebreid om plaats te maken voor de Realschule – zoals het latere Gymnasium aanvankelijk heette. Op zolder bevond zich de vergaderzaal van het stadsbestuur. In 1977 werd het interieur van het stadhuis volledig aangepast aan de eisen van deze tijd en voorzien van een beiaard met 24 klokken en is het stadsbestuur volledig gehuisvest in het gemeentehuis. Rond het plein en in de stad dateren sommige vakwerkhuizen uit de 17e eeuw.

    Het monument met fontein voor het stadhuis werd door een plaatselijke meester-steenhouwer in 1902 gebouwd ter ere van de burgers van Hofgeismar die stierven in de Frans-Pruisische oorlog. 

    De stad ligt ook aan de Sprookjesroute en is gekend door het verhaal van Doornroosje van de Gebr. Grimm.  Zodoende kan een monument hiervan niet ontbreken. 

    We wandelen verder via de Marktstrasse en komen een ander monument tegen "Würfelturm-Denkmal" met twee levensgrote bronzen sculpturen. Vroeg mij allang af wat de betekenis hiervan is. Heb het nu opgezocht : Lang geleden (1401) had de stad een oorlog met een buitenlandse heer. Hij ging met zijn leger voor de stad liggen, en belegerde haar van alle kanten, en liet niemand binnen of buiten. In het begin leefden de burgers prachtig en vreugdevol, en op gewone doordeweekse dagen aten ze brood, gebraden vlees en salade. Maar de glorie duurde niet lang. Het koren op het veld was allang gemaaid, de kudden vee geslacht en het veld was als een woestijn waar niets te winnen viel. Toen werden beide partijen het eens dat dobbelstenen moesten worden gegooid, en wie de beste worp maakte, zou de winnaar zijn.  Toen de twee, ene uit het kamp en een burger uit de stad, tegenover elkaar stonden gooide degene uit het kamp de eerste worp : hij gooide 17!  Er was grote vreugde in het hele kamp, zodat de Victoria-kreet wijd en zijd in de stad werd gehoord. Omdat ze dachten dat ze het spel al gewonnen hadden. Na de zeventien was er maar één betere worp met drie dobbelstenen. Maar de dappere burger schudde de dobbelbeker en gooide – 18! 

    Via de Töpfermarkt komen we in de Mühlenstrasse, de winkelwandelstraat". Na wat windowshoppen en af en toe er is binnenwippen begeven we ons terug naar het Marktplein. We vervolgen onze weg naar de parking via de kleine Kirchgasse. 

    We besluiten hier nog een dagje te blijven en morgen de andere kant van het stadje te ontdekken. 

    De sterke vesting van de stad, die zich bewees in de Dertigjarige Oorlog, is nu verdwenen, op de deels afgesleten muren en torenstronken na. Het stadje zelf kennen we al te goed en daarom vertrekken we vandaag langs de groene gordel van de nog gedeeltelijke wal.  

    Het Stadtmuseum Hofgeismar - in 1938 opgericht als de Gemeentelijke Collecties voor Lokale Geschiedenis, of kortweg "Heimatmuseum" - is het oudste van de musea in het district Kassel. In 1986 vond het een onderkomen in een vierdelig gebouwencomplex aan de Petriplatz dat stedenbouwkundig en architectonisch zeer interessant is. De voormalige stal-, schuur- en woongebouwen, die tussen ca. 1500 en 1840 werden gebouwd, herbergen in totaal 15 thematisch verschillende tentoonstellingen.

    In de Farbstrasse komen we een rare gevel tegen "Gevel van het trouwhuis". Het hoort bij het trouw- of gildehuis, dat tot de renovatie van de stad in de Marktstraße naast het stadhuis stond. Het trouwhuis was oorspronkelijk verbonden met het stadhuis door een zwevende loopbrug. De gevel werd in 1978 naar hier verplaatst en het huis werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuw vakwerkhuis waar de groeiende administratie kon huisvesten. Het trouwhuis werd in 1620 gebouwd als een gebouw van twee verdiepingen met een hoge puntgevel op de fundamenten van een nog ouder gebouw. Het was een ontmoetingsplaats voor de gilden en bood ruimte voor feesten.

    Het Apotheekmuseum in het "Stenen Huis" stelt onder meer drie complete bewaarde apotheekkantoren uit de jaren 1768, 1801 en 1945 tentoon. 

    We wandelen nog een heel stuk verder maar worden verrast door een fikse regenbui. We besluiten even te schuilen onderweg maar de regen blijft met bakken uit de hemel vallen. Dag Indian Summer. Nog een beetje ons weg terug zoeken en klets nat komen we terug op de parking. 

    Voor de eerste keer gaat de verwarming op. Niet direct voor de koude maar om alles terug droog te maken. 

     


    10-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paderborn

    Paderborn

    Een plaats die we al verschillende keren bezochten en ons nog steeds kan bekoren is Paderborn. De stad werd in 1295 lid van de Hanze en kreeg in 1614 zijn eerste universiteit. 

    We zetten ons op de nieuwe gerenoveerde camperparking aan de Wilhelm-Kaufmann-Allee (aan het Rolandbad).

    Een fietstochtje van 1,5 km doorheen een park en langs de Pader brengt ons naar de binnenstad. 

    De Pader, de rivier waaraan de stad haar naam dankt, mondt uit in de Lippe en wordt beschouwd als de kortste rivier van Duitsland en is in de loop van zijn geschiedenis herhaaldelijk aangepast en verplaatst. 

    Tijdens de 2de WO werd Paderborn zeer zwaar getroffen door geallieerde luchtbombardementen en werd ruim 3/4 van de stad verwoest, waardoor de bewaard gebleven of herstelde historische bouwwerken te midden van naoorlogse nieuwbouw staan. De stad kenmerkt zich door vele Romaanse kerken, maar ook als universiteitsstad.

    Het oudste en tegelijkertijd mooiste bewaard gebleven vakwerkhuis is het Adam en Eva-huis in de Hathumarstrasse. Van links naar rechts vertelt de gebeeldhouwde fries het verhaal van de zondeval van Adam en Eva met het einde van de verdrijving uit het paradijs. 

    Bij de ingang van het museum in het keizerlijk paleis bevindt zich de St. Bartholomeuskapel, de oudste bekende hallenkerk op Duitse bodem.  Het waren Griekse bouwers, die bedreven waren in de Byzantijnse stijl, die de nieuwbouw van het Ottoonse koninklijke paleis met deze paltskapel bekroonden met unieke gewelven en zuilen die ze ondersteunen. De Sint-Bartholomeuskapel heeft bijna alle beproevingen, van zijn bijna duizendjarige geschiedenis, ongeschonden overleefd en is sinds 1963 in zijn oorspronkelijke staat hersteld. 

    Kerkgebouwen zijn er hier genoeg. Hoog boven de twee bovenlopen van de Pader verheft zich de Abdinghofkerk met zijn Romaanse tweelingtorens. Tot in 1803 was het de abdij van een benedictijnenklooster.

    Met een machtige 93 m hoge westtoren en geflankeerd door twee ronde torens bepaald de Kathedraal, gewijd aan St. Mary, St. Liborius en St. Kilian, het stadsbeeld. Ze dateert uit de 13e eeuw en werd voorafgegaan door verschillende voorgangers. De bouw van de eerste voorganger begon reeds in het jaar 799. In 836 werden relieken van St. Liborius naar Paderborn overgebracht en werd deze heilige de schutspatroon van de stad. Het "Liborifest", een negendaags kerk- en volksfeest vindt jaarlijks in juli plaats. In latere tijden waren er verschillende toevoegingen en verbouwingen zoals o.a. na de Dertigjarige Oorlog en tijdens de wederopbouw na de bombardementen van de 2de WO waarbij de kathedraal volledig afbrandde. In de voormalige dekenij van de kathedraal is nu de stadsbibliotheek gevestigd. Het rare aanpalend modern gebouw, nabij de Kathedraal is het Diocesaan Museum. Het werd in de jaren 1970 gebouwd boven de gewelven van het middeleeuwse bisschoppelijk paleis. De oude gewelven in de kelder dienen nu als schatkamer van de kathedraal.

    Samen met het Keizerlijke Paleis (het huidige LWL-museum) staat de kathedraal direct boven op twee van de zeven bronarmen van de Pader, die ook de naamgever is van de stad Paderborn. 

    Onze fietsen laten we achter aan de achterkant van de Kathedraal en via de historische marktplatz komen we op de Rathausplatz. 

    De eerste vermelding van een stadhuis in Paderborn is te vinden in een document uit 1279, maar details over dit gebouw zijn niet bekend. In 1613 besloot de raad om het toen vervallen stadhuis te vervangen door een nieuw gebouw. Het nieuwe stadhuis  met zijn drie gevels is een goed voorbeeld van de architectuur van de Weserrenaissance. In het kader van een uitgebreide verbouwing in 1725 werd waarschijnlijk ook de grote zaal op de bovenverdieping gebouwd. Bijzonder typerend is deze bovenverdieping met zijn talrijke ramen. In 1945 werd het stadhuis op de buitenmuren na verwoest en afgebrand. De ruïnes dreigden in te storten en de grote gevel moest worden vastgezet met staalkabels. De wederopbouw, die in 1946 begon, duurde tot 1954. De bovenverdieping dient in de eerste plaats als vergaderplaats voor de Raad en zijn commissies. Daarnaast wordt de grote zaal gebruikt voor representatieve evenementen van de stad, zoals recepties of ceremonies. 

    Voor het stadhuis bevindt zich de "Kümpe", de naam die wordt gegeven aan het waterbassins in Paderborn, waaruit de inwoners van Paderborn eeuwenlang hun water haalden. Al in de 15e eeuw werd het water uit het brongebied via houten buizen in deze waterbassins gepompt, "Kümpe" genaamd, die overal in het stadscentrum waren aangelegd. De moderne Neptunusfontein herinnert aan het barokke model dat in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. 

    Tevens op het Marktplein, de zoveelste kerk, de Marktkirche, een voormalige jezuïetenkerk die in 1945 werd verwoest, met uitzondering van de buitenmuren en de zuilen en herbouwd in 1958. 

    Genoeg kerken gezien en op weg naar de winkelstraat. Na deze helemaal doorkruist te hebben en de nodige proviand voor het ontbijt morgen, pakken we onze fietsen en keren terug naar de motorhomeparking. De hele dag hadden we een heerlijke warme nazomer. We haalden een 24°. Zelfs in de late avond bereiken we nog een 13°. Hopelijk kunnen we de volgende dagen nog hiervan genieten. 

     

                                                                                                                                                                        


    08-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werne

    Werne

    Eerste stop, na 140 km op Duitse bodem, is Werne. Een stadje in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de rivier de Lippe. Pelgrims van over de hele wereld, op weg naar Santiago de Compostella, kennen deze bestemming als een overnachtingsplaats op de historische pelgrimsroute. 

    We placeren ons op het apart gedeelte voor motorhomes op de grote parking "Am Hagen".  

    Er valt veel te ontdekken in Werne.  Aansluitend aan de parking bevindt zich het stadsmeer en een gradierwerk.  In 1874 kwam er voor het eerst warm pekelwater uit een boorgat, waardoor het stadje, dat werd gekenmerkt door mijnbouw, een populaire badplaats werd. Tot op de dag van vandaag is Werne een geneeskrachtige en populaire bestemming voor gezondheidsbewuste bezoekers en is tot ver buiten de stadsgrenzen bekend om zijn pekelbad. De in 1991 gebouwde gradiertoren is 50 meter lang en negen meter breed. De pekel druppelt over een muur van sleedoorn, zodat er een fijne nevel ontstaat als het de doornen raakt. Dit verrijkt de lucht met pekel en creëert een zeeklimaat.

    De bezienswaardigheden in de historische binnenstad onthullen verhalen uit vervlogen tijden.  Het is zondag en heel rustig in het stadje.  Al hoewel we hier al meerdere keren te gast waren is het nu een goed moment om rustig het stadje te verkennen. Veel gebouwen uit de afgelopen eeuwen kenmerken het stadsbeeld. Een wandeling van een 600m doorheen de nu verlaten winkelstraat brengt ons naar het historische marktplein met het oude stadhuis, gebouwd tussen 1512 en 1514 en waar heden nog steeds de Raad vergadert in de Burgerzaal. Samen met de naburige Sint-Christoffelkerk en het Oude Stenen Huis is het een van de oudste stenen gebouwen in de stad.

    Via de Bonenstrasse en Am Steinhaus komen we op het Moormannplein met het "Oude Stenen Huis", het eerste huis dat in Werne volledig van steen was gebouwd en de in 1981 ontworpen Moormannfontein. In het oude stenen huis bevindt zich nu de openbare bibliotheek.

    Via het "Kirchhof", met de zogenaamde warmhoudhuizen, die in de 16e eeuw door de boeren gebruikt werden als opslagplaats en om zich op te warmen na een kerkbezoek, komen we bij het cultuur-historisch museum, officieel "Altes Amtshaus, Karl-Pollender-Stadtmuseum Werne" genoemd. Het herbergt de prehistorie en de stadsgeschiedenis. In het kader van de renovatie van de Sint-Christoffelkerk vonden  archeologische opgravingen plaats, waarbij het graf van een priester werd ontdekt. Een ongeveer 200 jaar oude kazuifel - een priestergewaad uit de 14e/15e eeuw, gemaakt van zijde - wordt er tentoongesteld in een speciaal gecreëerde ruimte. 

    Via de kleine pittoreske straatjes komen we terug op de grote parking en brengen we nog een bezoek aan het stadspark. We sluiten onze wandeling af met de helende effecten van pekel aan het Gradierwerk. 

    We besluiten hier te overnachten zodat we morgen na het ontbijt ook de winkels in de fussgangerzone kunnen ontdekken. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn goed.  Het is begin oktober en we krijgen nog een Indian Summer in Europa.  Dus nog even profiteren van deze nazomer en ons buurland "Duitsland" nog een bezoekje te brengen. 

    Als we naar het buitenland gaan vertrekken we bijna altijd tijdens een weekend zodat er niet te veel verkeer op de autowegen is.  Op zondag mogen er geen vrachtwagens rijden op de duitse autostrade. Rustig op het gemakske en geen stress.  Onze vakantie begint als we onze voordeur dicht trekken. 

    Toch al op voorhand een bepaalde route uitgezocht, waarheen, wat bezoeken en waar slapen.  Omdat we regelmatig in Duitsland rond toeren kennen we al heel wat plaatsen en kunnen we onderweg van ons plan afwijken. 

    Dus, eten, kleding en wat we nodig hebben ingeladen en we zijn weg. 

    Via de E34/A67 rijden we Nederland binnen en vervolgens Duitsland.  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reisje Duitsland herfst 2023

    Reis route : 

    - Werne                                         - Celle

    - Paderborn                                    - Nienburg (Weser)

    - Hofgeismar                                  - Diepholz

    - Göttingen                                    - Nordhorn

    - Osterode am Harz                        - Bad Bentheim

    - Goslar                                         - Ahaus

    - Bad Harzburg                               - Coesfeld

    - Braunschweig                               - Billerbeck

    - Gifhorn                                        - Kleve



    Archief per week
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!