In een mail naar een tachtigtal blauwe burgemeesters polste Turtelboom eerder deze week naar mogelijke locaties voor een nieuwe gevangenis. In ruil mag de gemeente op 300 tot 400 jobs rekenen. Burgemeesters van een andere kleur kregen geen mail van Turtelboom.

De Dendermondse burgemeester Piet Buyse (CD&V) dient Turtelboom in een open brief nu van antwoord. De bouw van een nieuwe gevangenis in zijn stad wordt immers al jaren geblokkeerd door enkele actiecomités én de lokale afdeling van Open VLD.

In de brief benadrukt Buyse dat het stadsbestuur alles gedaan heeft om de bouw van de nieuwe gevangenis mogelijk te maken en dat Dendermonde het beleid van de federale regering om het schrijnend tekort aan gevangenissen het hoofd te bieden voluit wil steunen.

Buyse erkent dat een procedure die door enkele inwoners werd ingeleid bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbewistingen de bouw van de gevangenis vertraagt.

Tegelijk stelt de Dendermondse burgervader dat het de lokale Open VLD is die zich verzet tegen de locatie van de nieuwe gevangenis. Een aantal leden van de actiecomités heeft zelfs een plaats gekregen op de Open VLD-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Buyse begrijpt niet dat Turtelboom geen moeite lijkt te doen om de Dendermondse Open VLD-fractie te overtuigen om het dossier te deblokkeren.