Foto
Rondvraag / Poll
Is Johan Vande Lanotte tever gegaan in het dossier van Electrawinds
JA
NEEN
Bekijk resultaat

Zoeken in blog

Foto
Startpagina !
Rondvraag / Poll
Wie heeft volgens U de VLD kapot gemaakt?
Guy Verhofstadt
Patrick De Wael
Karel De Gucht
Herman De Croo
Alexander De Croo
Gwendolyn Rutten
Vincent Van Quickenborne
Hugo Coveliers
Jean-Marie Dedecker
Ward Beysen
Bart De Wever
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • Karel De Gucht Columnist bij Het Laatste Nieuws
  • Tobback for president SPA
  • Karel De Gucht's opinie over een goed politicus
  • Marc Van de Looverbosch zwaar uit de bocht als journalist
  • Moslimterroristen in België
    JOEPIE: België in Guiness Book! Meeste politici per inwoner!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    POLITIE BLAAST ZELF BIJ ALCOHOLCONTROLES!
    Foto
    Foto
    Foto
    Politie-agent verbrandde alcoholtester op BBQ!
    Foto
    Foto
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Heeft Karel De Gucht volgens U in het verleden reeds "gesjoemeld"?
    Ja natuurlijk zijn gezicht staat er scheef van
    Neen hij is heiliger dan de paus
    Ik durf het niet zeggen. Ik weet het niet
    Bekijk resultaat

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Karel De Gucht betaalt DEXIAgeld NIET terug!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hogeschool Gent gaf Bachelordiploma aan mentaal gehandicapte
    Foto
    Foto
    Foto
    Cancellara moet verkeersboete betalen voor te snelle sprint
    Foto
    Dendermondse politie-agent klopt op notabele
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    APENLAND
    Waar Koning Filip I regeert
    En het ABVV en de PS de bevolking terroriseert
    01-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Beste Lezers,

    Vooreerst wens ik U een voorspoedig 2009!

    Laten we hopen dat dit jaar een jaar wordt met wat minder apenstreken.

    Ondertussen is de regering Van Rompuy geïnstalleerd. Enkele dagen geleden schreef ik dat het mijn impressie is dat de CD&V zich heeft laten rollen door de "open" VLD. Een analyse die ik blijkbaar deel met de voltallige oppositie in dit land, alsook met Inge Vervotte. Hieronder vindt U haar brief aan de pers.

    Al ben ik van nature uit geen vakbondsboy, toch moet ik zeggen dat ik door het ontslag van Vervotte heel veel sympathie voor de dame heb gekregen. Indien ze meent wat ze zegt -hetgeen in de politiek eerder een uitzondering is- dan wens ik haar van harte een proficiat. Vervotte toont aan dat er in de federale politiek nog figuren zijn die hun idealisme boven plat opportunisme stellen. Zij worden natuurlijk geweerd door carrièrejagers en het is maar de vraag of ze haar in de CD&V niet zullen afmaken. Want zo Christelijk is CD&V nu ook al lang niet meer. Broedermoorden komen er frequent voor.

    Maar nergens zo erg als in de "open" VLD, die weliswaar "open" bij haar anagram heeft geplaatst, maar waar vele mandatarissen er de brui aan geven. Terecht overigens, want het triumviraat regeert op een absoluut despotische manier over de partij. Het is de partijtop met Verhofstadtboys (à la Dewael en Somers) en Logemannen (à la De Gucht) die de scepter zwaaien. Ook dat is al lang geen geheim meer. Wil je in de politiek carrière maken, dan moet je gevraagd worden door een belangrijke sleutelfiguur. Het zijn deze sleutelfiguren die iemand maken of kraken. "open"VLD is er schoolvoorbeeld van. Lig je even in het bed van een partijbons, dan mag je aan een mooie beloning verwachten, zoals een job van parlementariër. Ik ken een blondine met geschilderde oogluiken -eigenlijk een deltype- dat nu dankzij haar relatie met een kopstuk in het parlement zetelt. Promotion horizontale heet zoiets in het frans.

    Om tot de orde van de dag over te gaan; Ik denk dat Inge Vervotte het bij het juiste eind heeft indien ze meent dat Patrick Dewael er veel te goedkoop vanaf komt. Hetgeen er op zijn kabinet gebeurd is, is vergelijkbaar met wat Leterme heeft uitgespookt. Dat Dewael nu nog beloond wordt is een schande voor de democratie -als die hier nog bestaat-. Dewael is een blaam voor dit politiek bestel en het is een grote fout van de CD&V dat ze hem deze onverdiende beloning gunnen. Binnen de meerderheid durft enkel en alleen Vervotte duidelijk kritiek te spuien over hetgeen de man in de straat als een echte schande aanziet. Ik hoop van harte dat er nog parlementsleden zullen opstaan die zich niet langer kunnen verzoenen met hetgeen hier allemaal gebeurt. 

    Laat 2009 een jaar worden van renaissance, "wedergeboorte" van de democratie in dit land!











    Inge Vervotte besliste vanmiddag om op te stappen uit de federale regering. Naar aanleiding van haar onstlag stuurde ze een open brief naar de pers. Daarin licht ze haar beslissing om geen deel meer uit te maken van de federale regering toe. Lees hieronder de integrale versie van die brief.



    Geachte leden van de pers,

    De gebeurtenissen van de voorbije weken hebben een diepe indruk op mij nagelaten. De aangerichte menselijke en politieke schade bij Jo Vandeurzen en Yves Leterme verplichten mij om grondig na te denken. Ik ben een politica, maar bovenal een mens. Yves, Jo en ik voerden samen intensieve campagnes in 2003, 2004 en 2007, waarbij we stap voor stap samen werkten voor een overwinning van CD&V. Die overwinning hebben we mede te danken aan de uitstekende samenwerking op topniveau en het vertrouwen dat we hadden in elkaar, ons programma en onze partij.

    Samenwerking en vertrouwen zijn fundamentele basisvoorwaarden voor mij om aan politiek te kunnen doen. Ik heb er dan ook steeds bewust voor gekozen om geen onafhankelijke koers te varen binnen de partij of de regering, maar om loyaal samen te werken. Ook in de besluitvorming en de communicatie heb ik die houding consequent gevolgd. Die basisvoorwaarden zijn voor mij vandaag niet vervuld.

    Na het ontslag van de regering heb ik intern duidelijk gemaakt dat opnieuw in een regering stappen tot 2011, waarbij enkel Yves Leterme en Jo Vandeurzen vervangen worden, voor mij niet verdedigbaar is. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen omdat ze van oordeel zijn dat verdachtmakingen aan hun adres, onverenigbaar zijn met bestuursverantwoordelijkheid.

    Zij hebben in eer en geweten gehandeld, maar ik kan er geen vrede mee nemen dat enkel de CD&V-ministers deze houding aannemen. Iemand doorschuiven naar het voorzitterschap van de Kamer hoort daar niet bij. Iedere partij is uiteraard verantwoordelijk voor de mensen die zij naar voren schuift, maar de premier is verantwoordelijk voor een hele ploeg. En die ploeg moet geloofwaardig zijn.

    In die omstandigheden lijkt een beperkt kabinet met een beperkt programma tot aan de verkiezingen in juni 2009 mij de beste manier om geloofwaardig besturen en het herstellen van het vertrouwen, met elkaar te verzoenen.

    Ik wil heel duidelijk zijn: het gaat mij helemaal niet over de persoon van Herman Van Rompuy. Ik heb het volste vertrouwen in zijn kwaliteiten, kennis en kunde (net zoals in die van andere namen die genoemd werden als premier, zoals Jean-Luc Dehaene of Marianne Thyssen).

    Binnen de geschetste omstandigheden acht ik mezelf niet in staat om in een regering te stappen. Ik kan geen vrede nemen met de genomen beslissingen en kan er dus ook geen deel van uitmaken. Ik zie mezelf niet in staat om de gemaakte keuzes te verdedigen of uit te dragen.

    Ik weet dat ik mensen teleurstel, maar ik doe aan politiek vanuit wie ik ben als mens en hoe ik in het leven sta. Consequent zijn met mezelf hoort daarbij. Dat is de enige manier om met overtuiging aan politiek te kunnen doen.

    Ik ben vele mensen dankbaar, vooral mijn naaste medewerkers die met volle overtuiging het beste van zichzelf hebben gegeven gedurende jaren, alsook de vrijwilligers en militanten die het altijd voor mij opnamen en vele inspanningen leverden. Uiteraard mogen zij en alle andere christendemocraten op mijn engagement blijven rekenen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEWAELGATE: DE SCHANDALIGE BELONING

    België zou België niet zijn indien een Minister die zwaar in opspraak is, niet zou worden beloond. Inderdaad, de regering van Rompuy start onder een schitterend gesternte. Ministers wiens kabinetards er op los prutsen, worden vandaag de dag beloond met het voorzitterschap van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het geeft aan hoe diep ons land is gezonken. Vroeger werden controversiële elementen gemeden in de hoogste kringen, vandaag krijgen ze een beloning. Denken we maar aan Marc Eyskens die een visum verleende aan een terrorist en nadien nooit meer mocht terugkomen. Herman Decroo stoefte ooit met zijn titel van "eerste burger van het land", nu zullen we ons in de toekomst diep moeten schamen over deze functie.

    Het valt mij op dat de doorwinterde "open" VLD-ers deze crisis volledig naar hun hand hebben gezet. Immers, Leterme kreeg onder hun invloed eerst een onderzoekscommissie in zijn schoenen geschoven en moest nadien onder liberale druk oprotten en dit terwijl controversiële liberalen zoals FORTIS-Minister DE GUCHT en politie-Minister DEWAEL rustig konden verderprutsen. Nadien kwam er het veto van de liberalen tegen Brabants trekpaard De Haene, omdat ze vreesden dat de man teveel charisma heeft. Officieel vonden ze patricier De Haene "te links". Per toeval ken ik het ouderlijk huis van De Haene in Brugge (Katelijnestraat). De Haenes vader was een bekend dokter. Als De Haene "links" is dan is de Dirk Verhofstadt -broer van- een rasechte communist. Dirk Verhofstadt maakt nog steeds deel uit van verschillende denktanken binnen de "open" VLD. Broer Guy nam het altijd op voor de linkse regeringsleiders in de V.S. en Groot-Brittannië. Overigens gaat het gerucht dat Guy zijn beroemde ongeluk had aan de watersportbaan te Gent toen hij op weg was naar een zekere Freya Vandenbossche (SPA). Verhofstadt en zijn logevriend Willy De Clercq waren overigens grote voorstander van de niet-Belgwet. De rechts-liberaal Ward Beysen werd aan de deur gezet. Wie is er nu eigenlijk links?

    De Belgische politiek is een machtsspel. De "open" VLD-ers spelen spelletjes en de CD&V-ers zijn te zwak om tegen deze doorwinterde vossen weerwerk te bieden. Eén grote fout heeft "open" VLD begaan. Ze hebben Jean-Marie Dedecker aan de deur gezet en hoopten op een scenario zoals dat van Ward Beysen. Maar Dedecker heeft ze al een flinke pandoering gegeven en er zullen er nog een paar volgen. De waarheid komt immers altijd aan het licht. Enkel spijtig dat Ward Beysen dit niet meer mag meemaken... 
    ?




    "BRUSSEL - Formateur Van Rompuy bereikte gisteren een akkoord met de voorzitters van de vijf meerderheidspartijen. De nieuwe regering, onder zijn leiding, kan vandaag al de eed afleggen. Patrick Dewael wordt kamervoorzitter. Het Oost-Vlaamse kamerlid Guido De Padt volgt hem op als minister van Binnenlandse Zaken.

    Herman Van Rompuy (CD&V) overlegde gisteren de hele dag met de voorzitters van Open VLD, CD&V, MR, PS en CDH. De zes moesten afspraken maken over een doorstart van de vijfpartijencoalitie onder leiding van de CD&V-formateur.

    Eedaflegging

    Na uren onderhandelen bereikten ze een princiepsakkoord. Deze voormiddag komen de onderhandelaars opnieuw bijeen om zich over de tekst van de regeerverklaring te buigen. Later vandaag zou de nieuwe ploeg al naar de koning kunnen trekken om de eed af te leggen. Premier Van Rompuy kan de regeerverklaring dan woensdag in het parlement voorlezen. De vertrouwensstemming in de Kamer volgt vrijdag.

    Het grootste knelpunt tijdens de onderhandelingen was de vraag van Open VLD om de 'politieke evenwichten te herstellen'. Na de breuk met de N-VA viel de CD&V-fractie immers terug van 30 op 24 zetels. Aangezien een volledige herverdeling van de ministersposten moeilijk lag, claimde Open VLD de functie van kamervoorzitter. Die post komt immers vrij nu Van Rompuy premier wordt.

    Uiteindelijk werd een akkoord bereikt. Opmerkelijk is dat Open VLD-vicepremier Patrick Dewael opstapt als minister van Binnenlandse Zaken om kamervoorzitter te worden. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht lijkt het best geplaatst om vicepremier voor Open VLD te worden. Het Oost-Vlaamse kamerlid Guido De Padt volgt Dewael op, omdat Oost-Vlaanderen geen liberale minister meer zou hebben als Karel De Gucht volgend jaar naar de Europese Commissie vertrekt.

    Onderzoekscommissie

    Ook over het andere grote knelpunt, de onderzoekscommissie naar de afwikkeling van de financiële crisis, raakten de vijf partijen het eens. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen wilde garanties dat ex-premier Yves Leterme en gewezen minister van Justitie Jo Vandeurzen een eerlijke kans krijgen om zichzelf vrij te pleiten. 'Het mag geen partijpolitiek tribunaal worden', klonk het. De MR toonde zich ook een koele minnaar van de onderzoekscommissie. Die kan immers ook minister van Financiën Didier Reynders onder vuur nemen. PS en Open VLD wilden dan weer ruime bevoegdheden voor een onderzoekscommissie.

    Er zou geopteerd worden om in twee fasen te werken. In een eerste fase kan de mogelijke schending van de scheiding der machten worden onderzocht. Daarbij zullen ongetwijfeld de contacten tussen magistraten en de verschillende kabinetten aan bod komen. In een tweede fase kan vervolgens meer op de afhandeling van de bankencrisis door de regering worden ingegaan.

    Intussen is het ook duidelijk geworden dat Van Rompuy niet van plan is om de functie van eerste minister tijdelijk in te vullen. Hij wil premier blijven tot 2011. Zelfs al wordt Leterme over enkele maanden vrijgepleit door de onderzoekscommissie, dan nog is een snelle terugkeer naar de Wetstraat 16 uitgesloten. "
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewaking Belgische gevangenissen
    Beste Lezer,

    Vooreerst wens ik U van harte een zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar. Moge 2009 een jaar van verlichting worden, waarbij onze Belgische gezagsdragers iets meer bezig zijn met de gewone burgers en iets minder met hun eigen portefeuille.

    Deze middag was ik uitgenodigd bij familie. Rechtover mij zat een muzikant die recent had opgetreden in een Belgische gevangenis. Hij vertelde mij een interessant verhaal. In het kader van Kerstmis mochten ze dus optreden in een bepaalde Belgische gevangenis. Vooraleer ze binnenmochten, werden ze volledig onderzocht -zoals het hoort- maar dan mochten ze met hun wagen -die totaal niet onderzocht werd- de gevangenis binnenrijden. Ze mochten zware grote koffers uit hun wagen uitladen zonder dat iemand er naar keek. Deze koffers werden onder begeleiding tot bij de gedetineerden gevoerd. Zonder enig probleem konden deze koffers machinegeweren of rookbommen bevatten. De muzikant deelde mij mee dat indien ze van slechte wil waren geweest ze gemakkelijk de hele gevangenis hadden kunnen "bevrijden". Het verhaal doet mij denken aan "zware jongens" van Gaston en Leo. Men zou denken dat dit goedkope fictie is, maar blijkbaar is dit in sommige gevangenissen een realiteit. De gedetineerden werden amper bewaakt, terwijl ze optreedden. Bovendien mochten de gedetineerden vrij rondlopen en ze waren zeer "close" met bepaalde bewakers. En dan verschieten indien er een grote uitbraak is...
    Om U maar te zeggen hoe goed justitie functioneert. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische administratie helpt moordenaar ontsnappen

    Beste Lezers,

    Ik ben ooit met "Apenland" gestart om een spreekbuis te zijn voor alles wat er fout loopt in België. Het was mijn bedoeling om iedere week één à twee artikels te schrijven. In praktijk krijg ik zoveel stof toegespeeld dat ik nu al twee keer per dag mijn blog moet updaten.
    Eigenlijk is dit slecht nieuws. Het betekent dat dit land zo verziekt is op politiek, juridisch en administratief vlak dat men er massa's items aan kan besteden.

    Ik stel mij veel vragen wie dit land uit het slop kan halen. Het Brabants trekpaard De Haene misschien?
    Laten we hopen dat er snel een oplossing komt. De economische crisis is te groot om nog veel tijd te verliezen met kinderachtige spelletjes.

    OK, het is CD&V die het niet heeft kunnen waarmaken, noch op institutioneel noch op economisch vlak. Leterme bleek niet de leider die velen in hem gezien hebben.
    Maar in tweede orde vond ik het geflater van "open" VLD ook maar niets. En vooral de spelletjes van een Patrick Dewael in het politiedossier en Karel De Gucht in het Fortisdossier zijn een echte nachtmerrie voor de onze democratie. De kiezer heeft dit goed begrepen. Volgens de laatste opiniepeilingen zakt "open" VLD verder weg.

    "Moordenaar ontsnapt uit gevangenis met hulp van administratie

    ANTWERPEN / TURNHOUT

    In Turnhout doen de parapluhandelaren deze dagen gouden zaken. Bij het parket dekt men zich in. Oorzaken worden gezocht (en gevonden) voor de ontsnapping uiit de gevangenis van een gevaarlijk moordenaar. Onderbemensing bijvoorbeeld. Of de ziekte van een collega. En een moeizame communicatie.

    Het gevolg was (tot 14.40 uur) dat Carlos Van D. op te sporen bleef als ontsnapt uit de gevangenis, zij het met medewerking van de administratie. De Deurnenaar die op 15 november 2007 zijn vrouw met meer dan honderd steken met een schroevendraaier doodde in hun camping in Kasterlee, is een levensgevaarlijke psychopaat zonder gekende woonplaats.

    Invaller

    Tot stomme verbazing van zijn eigen advocaten liet de raadkamer Van D. dinsdag vrij zonder voorwaarden. De verdediging had op automatische piloot gepleit dat er in principe voor het verdere onderzoek geen redenen meer waren om haar cliënt langer vast te houden, in afwachting van de verwijzing naar assisen en het proces. Plots kreeg Bart Vosters in de de loop van de avond een telefoontje van Van D. die totaal verward aan de goede kant van de gevangenispoort stond.

    "Het parket te Turnhout vertoont sinds geruime tijd een ernstig capaciteitstekort", zegt Inge Denissen, parketwoordvoerster in Turnhout, in een mededeling. "Diverse omstandigheden hebben ertoe geleid dat door ziekte de vaste zittingsmagistraat van het Openbaar Ministerie bij de raadkamer diende vervangen te worden door een invaller. Dit voorval, gekoppeld aan het capaciteitstekort en het feit dat tussen drie verschillende gebouwen diende gehandeld te worden, heeft geleid tot een interne communicatiefout waardoor de in verdenkinggestelde in vrijheid werd gesteld op basis van de beschikking van de raadkamer, alvorens gemeld werd dat hoger beroep tegen de vrijlating zou worden aangetekend. "Het hoger beroep is thans aangetekend door het parket waardoor het bevel tot aanhouding blijft bestaan en zal uitgevoerd worden. De in verdenkinggestelde wordt opgespoord. De nabestaanden van het slachtoffer werden door de politie in kennis gesteld".

    Tot zo ver de mededeling.

    Wettelijk gezien hebben de partijen tot 16.00 uur van de dag die volgt op de beschikking de mogelijkheid om beroep aan te tekenen. Maar in de praktijk geeft het parket een seintje naar de gevangenisgriffie wanneer dat gebeurt bij de verdachte. Zonder dat seintje wordt de verdachte dus gelost. En dat is wat dinsdag gebeurde. Dit terwijl het echt wel de bedoeling was om beroep aan te tekenen, maar tussen droom en daad zitten er bij het Turnhoutse parket enkele vervelende praktische bezwaren."

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GaultMillau 2009 prijst gesloopt hotel aan
    Afgebroken hotel in Blankenberge krijgt aanbeveling in de Gault Millaugids


    Op de website van de GaultMillau staat te lezen dat de "GaultMillau-Gids" reeds dertig jaar lang dé referentie is voor wie op zoek is naar betrouwbare informatie over restaurants en hotels.

    Onlangs verscheen de nieuwe uitgave voor 2009. In de gids is een selectie opgenomen van aanbevolen hotels in België en Luxemburg. Daarbij kregen ook een 13tal hotels in Blankenberge een eervolle vermelding.

    Zelfs een afgebroken hotel...

    Karel Maes, ex-uitbater van hotel La Providence

    "Enkele dagen geleden kreeg ik van GaultMillau per post een brief toegestuurd met daarin een kwaliteitslabel met de vermelding "Aanbevolen Hotel 2009 - GaultMillau". Ik ben nu op zoek naar een geschikte plaats om dit label op te hangen... gemakkelijk zal dit echter niet worden..."

    Het hotel La Providence sloot definitief haar deuren in november 2007 en werd reeds begin het jaar 2008 met de grond gelijk gemaakt.

    "Ik heb het hotel "La Providence", gelegen op de Zeedijk van Blankenberge, uitgebaat van 1976 tot eind 2007. In al die jaren heb ik nooit een vermelding gekregen in de GaultMillau Gids. Beter nog, ze zijn ook nooit bij mij langs geweest. Het is toch wel heel straf dat het hotel na de sloop nu wel wordt aanbevolen.

    Ook op de website van GaultMillau wordt hotel "La Providence" in Blankenberge vermeld. Wie echter de gids of de website zal gebruiken om een kamer te boeken in het hotel zal van een kale reis thuis komen... het telefoonnummer bestaat niet meer en zelfs de link naar ons voormalig hotel verwijst naar een foute website."


    zegt Karel Maes

    Toen het hotel in 2007 haar deuren definitief sloot werd volgens de uitbater het nodige gedaan om langs de gebruikelijke kanalen deze sluiting bekend te maken.

    "Het is dus zeer verwonderlijk dat GaultMillau daarvan niet op de hoogte is.
    Blijkbaar is deze gids toch niet zo betrouwbaar als ze doet uitschijnen."


    aldus Karel Maes


    Naar aanleiding van bovenstaand artikel nam Blankenberge-Online contact op met GaultMillau en dit was hun antwoord:

    "Hotels worden door GaultMillau niet beoordeeld. Wij nemen deze informatief op in de gids en bekomen deze gegevens via de centra voor toerisme. De sterren door deze centra bepaald, worden in de gids omgezet in huisjes."

    Daarbij wordt de schuld volgens GaultMillau doorgeschoven naar de Toeristische Dienst voor Toerisme in Blankenberge.


    Een reactie van Linda de Mey, directeur van de Dienst voor Toerisme Blankenberge

    "Onze gegevens worden ieder jaar zorgvuldig aangepast. Wie de toeristische brochure van 2008 er op naslaat zal kunnen zien dat hotel "La Providence" er niet meer in vermeld staat. Trouwens GaultMillau heeft ons in het verleden nog nooit gecontacteerd of om informatie gevraagd... we vinden het dan ook zeer onterecht dat ze zich zo proberen uit de slag te slaan."

    Op de gronden van het voormalig hotel wordt door projectontwikkelaar Artenzo uit Brugge binnenkort gestart met de bouw van appartementen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEWAELGATE: Het dossier blijft stinken

    "Kabinet Dewael: "Promoties secretaresses Koekelberg erg discutabel"

    Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld).
    In een aantal persoonlijke nota's wezen enkele kabinetsmedewerkers van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld) hun minister erop dat de promotie van twee secretaresses bij de federale politie erg discutabel was. Maar die documenten werden niet aan het Comité P, die klachten tegen misdrijven van de politie behandelt, overgemaakt.

    Koekelberg
    Volgens Dewael is daar een heel eenvoudige verklaring voor. "Ze dateren van de vorige legislatuur en zaten dus al in het archief. Ik kón ze gewoon niet overmaken." Het Comité P onderzocht onlangs de benoemingen van Sylvie Ricour en Anja Savonet die politiebaas Fernand Koekelberg en Dewael in opspraak brengen.

    Promoties
    Het gaat om een aantal persoonlijke documenten die twee van zijn kabinetsmedewerkers (de inmiddels opgestapte woordvoerder Paul Van Tigchelt en de eveneens in opspraak gekomen Christa Debeck) aan Dewael overmaakten als advies over de ondertekening van de ministeriële besluiten waarin de minister gewaarschuwd wordt voor de promoties.

    Wettelijk
    "Mijn lijn blijft dezelfde: ik heb me niet uitgesproken over de opportuniteit van die promoties", zegt Dewael aan De Morgen. "Als ik mij die vraag moet gaan stellen, moet ik om de haverklap tussenbeide komen, in elke politiezone. Dat doe ik dus niet. Voor mij volstond het dat de constructie wettelijk was. Het eindadvies van Christa Debeck was ook duidelijk: onderteken die ministeriële besluiten. Die nota's liggen perfect in de lijn van mijn eerdere verklaringen."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martens verkenner!

    Het lijkt wel een misplaatste grap, maar het is waar: oud-premier Wilfried Martens wordt na bijna 20 jaar verkenner...Dit is te straf voor woorden. Gelukkig leeft Gaston Eyskens niet meer of men had hem als verkenner gekozen.

    "Koning aanvaardt ontslag, Martens wordt verkenner

    HLN update   De koning heeft het ontslag van de regering-Leterme aanvaard en de ontslagnemende regering belast met de lopende zaken. Ex-premier Wilfried Martens (CD&V) krijgt een verkenningsopdracht "om vlug een oplossing te vinden". Martens heeft volgens CD&V "geen ambitie om een regering te leiden, maar wil zijn ervaring in dienst van het land stellen om snel een slagkrachtige regering op de been te krijgen".

    Martens ontmoet morgen al de voorzitters van de meerderheidspartijen, ex-premier Leterme en de voorzitters van Kamer en Senaat. Hij wil vlug een nieuwe regering op de been brengen, zegt hij in een korte reactie. Uit de eerste gesprekken wil hij de standpunten leren kennen van de meerderheidspartijen. Eventueel later zal hij contacten hebben met de voorzitters van de oppositie. Dat kan nuttig zijn, voegde hij er nog aan toe.

    Van een vlotte doorstart van de vorige regering is dus geen sprake meer. Ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) wordt nog steeds genoemd als nieuwe regeringsleider, hoewel de liberale partijen daar niet erg voor te vinden zijn.

    Dehaene symbool van verzuiling
    "Er is nu een heel sterk akkoord in de maak voor een tripartite", denkt LDD-voorzitter Dedecker. Er wordt onderhandeld over hoe Dehaene te overtuigen die regering te leiden en wat de verschillende partijen in de wacht kunnen slepen, luidt het. VB-voorzitter Valkeniers wil zo snel mogelijk nieuwe federale verkiezingen, maar niet samen met de Vlaamse. "Samenvallende verkiezingen zullen pas echt verwarring zaaien", meent ook Lambert van Vl.Pro. "De kiezer moet kunnen oordelen over een gevoerd beleid, niet over een wirwar van beleidsniveaus. Maar gaan Dehaene en consoorten, symbolen van verzuilde macht, oplossingen aanreiken voor de toekomst?"

    Spelletjes

    Groen!-voorzitster Vogels: "De politieke spelletjes gaan gewoon door. Open Vld wil niet weten van Dehaene. Het aanbod van de sp.a is geen serieus aanbod. Zeggen dat je enkel wil deelnemen aan een regering als een reeks voorwaarden zijn vervuld zoals het opstappen van Reynders, is eigenlijk zeggen dat je niet wil meedoen." Vogels pleit voor een overgangskabinet tot juni. Ze vraagt zich wel af of een ontslagnemende regering snel goede beslissingen kan nemen rond Fortis, Kaupthing en het interprofessioneel akkoord.

    Leterme: hard gewerkt
    Ontslagnemend premier Leterme benadrukt na het ontslag van zijn regering nog dat zijn ploeg resultaten heeft geboekt. "Het kmo-plan, de beheersovereenkomst met de NMBS, een sociaal akkoord met de ambtenaren, afspraken met de energiesector voor transparante prijsvorming en vrijdag nog een nieuw vluchtplan voor de luchthaven van Zaventem."

    "En we hebben ondanks de internationale financieel-economische crisis in een zeer korte tijd de toekomst van de Belgische banken veiliggesteld". In die periode heeft de regering ook een herstelplan uitgewerkt en dankzij haar bemiddeling is een nieuw interprofessioneel akkoord afgesloten. "Met de voorliggende begroting zal in de moeilijke economische context de koopkracht van de bevolking extra zuurstof krijgen, dankzij lastenverlagingen en hogere uitkeringen en tussenkomsten", aldus nog Leterme.

    Leterme zegt nog dat hij zich sinds de verkiezingen van 10 juni 2007 "dag en nacht" heeft ingezet ten dienste van alle mensen van ons land en dankt zijn collega's van de regering voor de goede samenwerking."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juweliers in België

    Vandaag melden sommige nieuwsbladen dat Juweliers de grote verliezers zijn van de crisis. Het toeval wilt dat ik de sector vrij goed ken. Het beroep is totaal onbeschermd. Elkeen die zich "juwelier" wil noemen kan dat zonder problemen. Je moet zelfs het onderscheid niet kennen tussen koper en goud. Het gevolg is een gebrek aan kwaliteit bij vele juwelierszaken. Vorige zaterdag was ik in Antwerpen in een juwelierszaak waar ik de zaakvoerder moest uitleggen dat het binnenwerk van zijn uurwerk van Chinese origine was. De grootste juwelierszaak van Dendermonde wordt bemand door een haarkapster en een ex-medewerker van de NMBS. Dat zulke toestanden tot kwaliteitsverlies leiden is evident. En in dit geval is de klant het slachtoffer. Misschien iets voor Peeters en Pichal of VOLT...

    Juweliers grootste verliezers onder de kerstboom

    De handelaars zijn tevreden over de voorbije koopzondag. Ze deden het gisteren gemiddeld drie procent beter dan vorig jaar, zeggen ondernemersorganisatie Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Maar de behoorlijke koopzondag kan niet alles goedmaken: in het totaal zitten de aankopen nog altijd onder het niveau van vorig jaar.

    Vandaag en morgen
    Volgens Unizo verwachten de handelaars vooral morgen en overmorgen echt goede zaken te doen. Veel mensen wachten ook op de start van de solden begin januari om grotere stukken te kopen, zegt de organisatie.

    - 20 procent in Nederland
    In de ons omringende landen valt het trouwens ronduit tegen. In Nederland bijvoorbeeld is zelfs sprake van een daling van 20 procent.

    Koopgedrag
    Het was over de koppen lopen in de grote steden en er is geen sprake van een terugval in de verkoop. Toch koopt de Vlaming "bedachtzamer" en kiest hij voor nuttige of meerdere goedkopere cadeautjes in plaats van duurdere stukken. Heel wat consumenten grijpen terug naar een klassiek maar nuttig cadeau, en heel wat mensen hebben tot het laatste moment gewacht om kerstcadeaus te kopen of een nieuwe feestoutfit aan te schaffen.

    De kledingsector deed het vrij goed, alsook de winkels die parfums, juwelen, cd's, dvd's, computerspelletjes, kookboeken en geschenkbonnen verkopen. Zoals verwacht deed de voedingssector het minder goed dan vorig jaar. Toen viel kerstavond op een maandag, zodat zondag volop het eten moest worden aangekocht. Juweliers en horlogiers merkten meer aarzeling.

    Omzet
    Handelszaken in kleinere kustgemeenten spreken van een omzetdaling. Volgens hen is dit te wijten aan de reclame van grotere steden. Gemeenten zoals Poperinge, die ver van een grote stad liggen, merken weinig van die 'koopvlucht'. Mensen kopen daar nog vaak in hun eigen gemeente, luidt het.

    De twee koopzondagen samen zijn wel slechter dan die van vorig jaar. De eerste bracht acht procent minder op, de tweede drie procent meer. De handelaars kunnen het verlies van de voorbije maanden en weken niet goedmaken, luidt het. Volgens Unizo verwachten de handelaars vooral morgen en overmorgen echt goede zaken te doen. Veel mensen wachten ook op de start van de solden begin januari om grotere stukken te kopen, zegt de organisatie.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    21-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flitsbeleid in Vlaanderen

    Ooit was België een land dat zich situeerde tussen het sobere calvenistische Holland en het zuiderse temperamentvolle Frankrijk. Hardrijders werden geflitst, maar niet als crimineel behandeld. Nadien kwam er Steve Stevaert. Op een paar jaar tijd werd Vlaanderen volgepoot met massa's flitspalen. Officieel heette het dat er teveel verkeersslachtoffers waren, maar achter de schermen gaven de excellenties toe dat men het nuttige aan het aangename wou koppelen: Minder verkeersdoden en meer geld in de staatskas. Ik kan veel begrip opbrengen voor een verkeersbeleid dat onze kinderen wil beschermen. Ik heb geen greintje begrip voor een verkeersbeleid dat er op gericht is zoveel mogelijk geld uit onze zakken te kloppen. Teveel zijn de flitscontroles een moderne variant op de middeleeuwse struikrovers en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Waarom stelt men geen alternatieve straffen voor aan de snelheidsduivels? Men zou ze kunnen laten werken in de afdeling spoed op een weekendavond. Maar natuurlijk, het financiële aspect is te belangrijk voor de hoge heren politici om een oprecht degelijk verkeersbeleid uit te werken. Ondertussen is Vlaanderen het gebied in Europa met het meest aantal camera's per inwoner. Dit alles leidt natuurlijk voor extra verzuring in onze maatschappij. En dan verschiet men dat de bevolking zich begint te verzetten. Of zijn die honderden beschadigde flitspalen het gevolg van enkele gestoorde geesten? Neen, ik vrees dat trop teveel is en dat vele mensen hun buik vol hebben van het Vlaams flitsbeleid.

    Eén op drie flitspalen beschadigd

    De afgelopen vier jaar werden 33 procent van alle onbemande camera's beschadigd. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) bevestigd.

    De camera's vormen steeds vaker het mikpunt van vandalisme. Ze worden vooral geviseerd in de provincie Antwerpen, de provincie met de meeste onbemande camera's. Daar werden sinds 2004 118 vernielingen genoteerd. In Vlaams-Brabant ging het om 97 vernielingen, in Limburg om 81, in Oost-Vlaanderen om 67 en in West-Vlaanderen en 49.

    In totaal werden de afgelopen vier jaar 33 procent van alle onbemande camera's beschadigd. De verhouding van opzettelijke tegenover onopzettelijke beschadigingen bedraagt ongeveer 50 procent. De gewestwegen in Vlaanderen tellen 1.015 roodlichtcamerapalen en 248 snelheidscamerapalen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    20-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eyskens: "Leterme trekt zich best terug"

    "Ontslagnemend eerste minister Yves Leterme zou er goed aan doen om zich enkele maanden van het politieke toneel terug te trekken en wat afstand te nemen. Dat zei ex-premier Mark Eyskens (CD&V) op de Franstalige zender Bel-RTL en in het Canvas-programma 'De Keien van de Wetstraat'.

    Volgens Eyskens was het vertrek van Leterme onvermijdelijk geworden na de publicatie van het rapport van het Hof van Cassatie. 'Hij heeft conclusies getrokken uit het rapport', aldus Eyskens, die ontkende dat de CD&V Leterme heeft opgeofferd.

    'In de politiek is alles mogelijk. Er gebeuren verrijzenissen. Het is normaal dat een politicus zich enkele maanden of zelfs enkele jaren terugtrekt. Dat noemen men door de woestijn gaan. Dat staat zelfs goed op een CV', aldus nog de voormalige premier op de vraag of er voor Leterme nog een politiek toekomst is. 'We moeten zeker niet dramatiseren. Yves Leterme is een intelligent iemand, die zijn dossiers goed kent. (...) Hij blijft een man voor de toekomst', aldus Eyskens nog.

    Volgens Eyskens moet de CD&V zeker in de regering blijven en moet een nieuwe stembusgang absoluut vermeden worden."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEWAELGATE

    Patrick Dewael is een blaam voor de democratie. Indien België een écht democratisch land was, dan was hij al lang afgezet en zou je er nooit nog iets van horen. Maar helaas, België is wat het is en iemand als een Dewael mag rustig verderdoen. Wellicht krijgt hij in de volgende regering weer een topfunctie. Eigenlijk heb ik veel meer respect voor een Yves Leterme die uiteindelijk na 48 uur toch zwicht voor het eergevoel. Maar je moet natuurlijk een eergevoel hebben, om te kunnen zwichten en blijkbaar wringt daar het schoentje bij Patrick Dewael. Pas op, hij staat niet alleen in zijn partij. Keizer Karel De Gucht heeft immers ook een slechte beurt gemaakt in het FORTISschandaal met zijn vrouw haar aandelenverkoop. Eigenlijk zou "open" VLD dus best ook zijn wafel houden. Aan de uitlatingen van "mister playmobiel" Bart Somers dat "Open" VLD staat voor een correcte politiek met een strikte scheiding der machten hebben we zeker geen boodschap. Immers, Bartje Somers weet zeer goed tot welke duistere spelletjes zijn partij in staat is. Bartje Somers is dus het prototype van de valsheid van de politiek. En wees gerust ik weet waarover ik spreek... 

    Dewael: "Procedure tegen Koekelberg wordt voortgezet"

    Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (r).
    Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael is van oordeel dat de procedure tegen politiebaas Fernand Koekelberg kan worden voortgezet. De resterende getuigenverhoren kunnen dus verder worden afgenomen. Dat heeft de woordvoerder van Dewael aan Belga gezegd.

    Eerder werd bericht dat het ontslag van de regering goed nieuws zou zijn voor Koekelberg. Het tuchtdossier wegens de zogenaamde 'canapébenoemingen' van zijn secretaresses zou bevroren zijn, evenals de vervroegde evaluatie die Dewael tegen hem had opgestart. "Het is evident dat een ontslagnemend minister hierover niet mag beslissen", zei Koekelbergs advocaat Marc Uyttendale.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leterme blijft !?

    Wat een gehavend team moet ons land door de economische crisis leiden? Over vele ministers hangt er een donkere schaduw van onfrisse zaakjes. En toch blijven ze voort doen. Een échte democratie is dit al lang niet meer. Immers, in een echte democratie zijn er lijnen. Eens die worden overschreden dient er worden opgetreden. In een recent verleden trokken excellenties meestal zelf hun conclusie. Denken we maar aan oud-minister Van Velthoven (SPA.) -vader van- die zijn ontslag nam nadat hij in opspraak kwam bij een simpele benoeming van een medewerkster. Dergelijke benoemingen zijn de vandaag de dag zo normaal geworden, dat ze de pers niet meer halen. Maar Van Velthoven was correct en consequent en nam direct zijn ontslag. Iets dat we ook van Johan Vandelanotte ook kunnen zeggen bij de ontsnapping van Dutroux.

    Nu is alles anders geworden. Er zijn geen normen meer in de politiek, het is één grote pot nat. Een De Wael die zijn conclusie niet trekt bij de canapébenoemingen bij de politie, een minister van Justitie Van Deurzen die onder zijn leiding de ene flater na de andere moet meemaken en toch rustig voortdoet en nu de premier zelf die in opspraak is voor beïnvloeding van het gerecht. Dit kan toch niet meer?

    En als dan een protestpartij als Rossem, Vlaams Belang of nu Lijst Dedecker dan een monsterscore behaalt, schreeuwen de traditionele partijen moord en brand. Ze hebben het verdorie zelf allemaal gecreëerd! 

    Er zit is fundamenteel fout bij onze politici en onze instellingen. Ligt het aan onze cultuur? We zijn immers eeuwen bezet geweest door vreemde machten. We hebben altijd moeten collaboreren met de een of de andere. Door de eeuwen heen zijn we onze ruggegraat verloren. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er ontkerkelijking met nog meer verlies aan waarden.

    In het huidig politiek bestel moet men door en door slecht zijn om de top te bereiken. Met moet kunnen feesten en vieren met iemand die je de volgende dag gaat afmaken. Mensen met zo'n slecht karakter kunnen onmogelijk een land op een serene manier leiden. Zij zijn zo door en door slecht dat zich dit doortrekt in hun gedragingen. En er bestaat blijkbaar geen moreel gezag meer om hen te stoppen. Het is alles bijeen een zeer droevige vaststelling voor België.    


    "Premier én kabinet regeren voort ondanks Fortis-affaire

    HLN update   De regering blijft voortregeren. Geen enkele minister neemt ontslag ondanks de Fortis-affaire over het beïnvloeden van het gerecht. Dat is de conclusie van het urenlange beraad van de regering en de voorzitters van de meerderheidspartijen in de Wetstraat 16. De ploeg-Leterme wacht nu eerst het uitgebreidere rapport van het Hof van Cassatie over de politieke beïnvloeding van het gerecht in de Fortiszaak af en gaat het rapport verder analyseren van de procureur-generaal van het Brusselse hof van beroep. Daarin zegt de procureur-generaal dat hij van rechter Christine Schurmans - uitgerekend de rechter die zich ziek meldde en aanvankelijk weigerde het aangepaste Fortis-arrest te ondertekenen - een mail had ontvangen over fouten in het arrest (zie lees ook). Voorlopig is er dus geen sprake meer van een ontslag van de premier of één van zijn topministers, laat staan zijn hele kabinet.

    Brief versus rapport
    Eerder op de dag leek de positie van Leterme echt onhoudbaar door de zwaar belastende brief van de voorzitter van het Hof van Cassatie naar Kamervoorzitter Van Rompuy. Daarin werden premier Leterme en de topministers Reynders en Vandeurzen duidelijk met de vinger gewezen. 's Avonds dook dan plots een voor de regering ontlastend rapport op van de procureur-generaal van het hof van beroep. Daarin zou zelfs sprake zijn van de mogelijkheid om het Fortis-arrest via cassatieberoep onwettig te laten verklaren. Van een coup de théâtre gesproken.

    Acht uur
    Na een bijzonder complexe en lange crisisvergadering vol intriges en verrassende ontwikkelingen blijven Leterme en zijn regering (voorlopig?) overeind. De vergadering van het kernkabinet en de ministerraad, later uitgebreid met de partijvoorzitters, duurde ongeveer 8 uur. Rond 23.30 uur kwamen sommige minister langs de voordeur van de 16 naar buiten. Hoewel na het harde verdict van het Hof van Cassatie over politieke inmenging bij het gerecht een hele dag druk werd gespeculeerd over het ontslag van sommige ministers, de premier en zelfs de hele regering, viel daar na afloop van de vergadering helemaal niets over te merken.

    Zwart op wit
    Vannamiddag leek het einde van Leterme als premier onvermijdelijk nadat de voorzitter van het Hof van Cassatie Ghislain Londers hem in een brief aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy beschuldigde van manipulatie in het Fortis-dossier (je kan die brief hieronder lezen). "Alles is in het werk gesteld opdat het arrest van de 18de Kamer van het hof van beroep (in de Fortis-zaak) niet zou kunnen worden uitgesproken zoals voorzien", stond er zwart op wit. Er was dus duidelijk sprake van beïnvloeding van het gerecht, door Leterme, maar ook door minister van Financiën Reynders en Justitieminister Vandeurzen.

    Belangrijk nieuw element
    Niet zo lang voor het einde van de vergadering kreeg de pers het rapport van de procureur-generaal van het hof van beroep overhandigd. Daarin staat dat er argumenten bestaan om het arrest van het hof van beroep over de verkoop van Fortis onwettig te laten verklaren. Volgens de Franstalige ministers die na afloop voor de camera's verklaringen aflegden, is dat rapport een belangrijk nieuw element. Volgens PS-vicepremier Onkelinkx zal het rapport zeker worden gebruikt in de procedure voor Cassatie. MR-vicepremier Didier Reynders had het over een "zwaar verslag". Zijn cdH-collega Joëlle Milquet wees erop dat voort zal worden gewerkt op basis van het rapport.

    Toch vrijuit?
    Dat rapport van de procureur-generaal zou juist "bezwarend" zijn voor magistraten van het hof van beroep. Op basis van die elementen zou het niet meer vaststaan dat er een invloed is uitgeoefend door de regering op de magistratuur. Er is veeleer sprake van magistraten die op eigen houtje zouden hebben gehandeld. Opmerkelijk: het was rechter Schurmans - uitgerekend de rechter tegen wie VB-kopstuk Annemans klacht indiende bij het gerecht voor schending van het principe van de scheiding - die de procureur-generaal op de hoogte bracht van mogelijke fouten in het arrest en op die manier Leterme en zijn regering een ultieme reddingsboei lijkt te leveren. Een parlementaire onderzoekscommissie moet de zaak nu uitspitten.

    Opheldering
    Ondertussen wacht de regering op het uitgebreidere rapport dat het Hof van Cassatie in principe vandaag zal overmaken over politieke inmenging in het Fortis-dossier. Geen enkel regeringslid wou zich gisteravond dan ook uitspreken over de mogelijke politieke gevolgen van de conclusies van Cassatie. "Wij staan ter beschikking van het parlement voor de onderzoekscommissie. Wij willen dat alle verdachtmakingen zo snel mogelijk worden opgehelderd", stelde Onkelinx.

    Plenaire
    De Kamer onderneemt vandaag wellicht een nieuwe poging om plenair bijeen te komen. Hoe de politieke discussie daar zal evolueren, is nog niet duidelijk. Ondertussen komt het kernkabinet (om 9.15 uur) en de ministerraad (om 10.00 uur) straks gewoon weer samen. (belga/bf/kh)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste analyse ontslag Leterme
    Nu premier Leterme ontslag neemt, is het afwachten wat de volgende stap zal zijn in dit circus. Dat Minister De Wael ook ontslag neemt, is natuurlijk teveel gevraagd in dit Apenland. De Wael kan rustig verder blijven prutsen. Ik gok erop dat Guy Verhofstadt zijn zoveelste come back zal maken. Eigenlijk worden wij bestuurd door een hoop onkundigen en in het land der blinden is eenoog koning of in dit geval:
    "In het land der apen is een konijn koning."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yves Leterme ontslag - Nu De Wael nog...

    "Yves Leterme neemt ontslag"

    HLN breaking news   Nadat er in het dossier rond Fortis nieuwe elementen zouden opgedoken zijn, lijkt het einde van Yves Leterme als premier nabij. De chaos in de Kamer, waar een crisiskern is bijeengeroepen, is groot. In de wandelgangen klinkt het al dat Leterme ontslag zou genomen hebben. Er is een brief van het Hof van Cassatie verstuurd, waarin wordt bevestigd dat er poging was tot manipulatie in het Fortis-dossier. Ook minister van Financieën Didier Reynders en Justitieminister Jo Vandeurzen zouden betrokken zijn bij de beïnvloeding en ontslag nemen.

    Niet zoals voorzien
    In die brief aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy laat de eerste voorzitter van het hof van cassatie Ghislain Londers weten dat "alles in het werk is gesteld opdat het arrest van de 18de Kamer van het hof van beroep (in de Fortis-zaak, nvdr) niet zou kunnen worden uitgesproken zoals voorzien". De brief circuleert in de wandelgangen van de Kamer en zorgt voor grote opschudding.

    Sms
    De parlementsleden waren samengekomen in de Kamer voor het vragenuurtje, maar premier Leterme en Jo Vandeurzen kwamen niet opdagen. Rond 15.30 uur kregen de vicepremiers een sms dat er dringend overleg van het kernkabinet zou gehouden worden."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politisering gerecht: Leterme & Fortis

    Als er één ding de voorbije uren duidelijk is geworden, dan is het wel het slecht functioneren van het gerecht en de politieke invloed erin. Het is ondertussen duidelijk dat er vanuit het kabinet van premier Leterme gepoogd is om een gerechtelijke uitspraak te beïnvloeden. Enkele weken geleden zagen we hoe het kabinet van minister De Wael  ("open" VLD) betrokken was bij onfrisse praktijken en benoemingen in de politiewereld. De Wael bleef toen koppig op zijn stoel zitten. De Wael is dus zonder enige twijfel een blaam voor de democratie, een schande voor de rechtsstaat België. Ik zou niet graag het geweten hebben van Patrick De Wael en ik hoop dat hij hierop zal worden afgerekend de volgende verkiezingen.
    Vandaag is dus Leterme aan de beurt. Maar ik heb zo een licht vermoeden dat Leterme niet zo goed in zijn zadel zit als een De Wael. Ik vond gisteren dat CD&V zeer snel akkoord ging met een parlementaire onderzoekscommissie. Dat is een teken aan de wand. Als Uw eigen partij een commissie tegen Uzelf instelt. Let op, het werd zo niet gezegd door Sylvain Verherstraeten, fractieleider van CD&V in de kamer. Maar die man zijn gezicht staat dan ook zodanig scheef van smoeletrekken dat het bijna niet meer te bekijken valt. Ik herhaal het nog eens, volgens mij willen bepaalde leden van CD&V van Leterme af. Misschien dat het NVA-debacle er voor iets tussen zit.
    Nu om nog eens tot de zaak te komen. Men beweert dat er bemoeienissen zijn geweest vanwege Letermes kabinet. Maar hoe zijn die bemoeienissen aan het licht gekomen? Inderdaad, omdat er andere figuren waren in de gerechtelijke wereld met connecties in VLD en SPA middens. Zij hebben gelekt naar "hun" politieke vriendjes en zo is de bal aan het rollen gegaan. Met andere woorden: De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

    Als er één ding duidelijk is in deze zaak dan is het wel dat er in België helemaal geen scheiding der machten is. Het gerecht is één grote knoeiboel, vol politieke benoemingen. Ik vraag mij dan ook werkelijk af wie er nu eindelijk iets gaat ondernemen tegen al deze wantoestanden. Ik vrees dat er binnen de huidige grote partijen geen enkele figuur is die het tij kan doen keren. En dat is een zeer droevige vaststelling.
     


    "Kost mail adviseur naar Fortis-aanklager Leterme de kop?

    Pim Vanwalleghem, een adviseur van Yves Leterme, heeft in het kader van de procedure rond de wettelijkheid van de verkoop van Fortis, een mail gestuurd naar openbaar aanklager in de Fortis-zaak Paul Dhaeyer. Verschillende kranten spreken over chantage. De bewuste mail zou dateren van 28 of 29 oktober.

    In de mail stond onder meer dat "zinkende schepen soms mensen meeslepen", een allusie op wat de gevolgen zouden kunnen zijn van een "slechte" beslissing van de Brusselse substituut-procureur des konings.

    Dhaeyer, die ook verschillende keren telefoon kreeg van de kabinetschef van Leterme, heeft daarover gisteren een pv overgemaakt aan de procureur-generaal."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheiding der machten in België

    Mensen die België een beetje kennen weten dat de scheiding der machten in dit land een farse zijn. Hoe anders verklaar je anders dat vele "vrouwen van" bekende politici hoge gerechtelijke ambten bekleden. Het is iets waar de media weinig durven over reppen. In praktijk worden de meeste benoemingen in de gerechtelijke wereld beslist door de loge enerzijds en de katholieke zuil anderzijds. Officieel heerst er in België een regime van scheiding der machten; Er mag met andere woorden geen interventie komen vanuit de politieke wereld in de gerechtelijke. Pas op, met hun schijnheilig gezicht zullen vele van deze hoge heren dit beweren. Wij weten natuurlijk beter. Hoe kan iemand die zijn benoeming te danken heeft aan een bepaalde zuil, nadien zeer objectief iemand uit die zuil veroordelen? Dat is gewoonweg belachelijk. Ons kent ons in die wereld. In het Fortis-dossier is er duidelijk iets aan de hand bij de laatste beslissing. De man van de rechter is duidelijk geen onbekende van Yves Leterme en er is heen en weer getelefoneerd tussen het kabinet van de eerste minister en de man van de rechter. Eigenlijk niets bijzonder in het apenland België.

    Toch wordt er een parlementaire onderzoekscommissie opgericht. Zeer eigenaardig...Een parlementaire onderzoekscommissie in een dossier dat de premier zo belangrijk acht en waarin de premier een uitermate belangrijke rol heeft gespeeld. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er iets aan de hand is in de meerderheid. Is er een machtstijd aan de gang binnen CD&V tussen bepaalde groepen? Is het de zenuwachtigheid rond de verkiezingen van 2009? Het is alleszins opvallend dat Leterme geen belangrijke rol vraagt bij de komende verkiezingen. Is het Letermes "vriend" Kris Peeters die nu het vel wilt van Leterme? Laat zijn eigen partij hem in de steek? Uw grootste vijanden zitten in Uw eigen partij en dat is bij de CD&V niet anders. De toekomst zal uitwijzen wat er juist aan de hand is in dit dossier. 

    Ik vond het wel uitermate belachelijk dat mister Playmobiel, Bartje Somers met zijn vals gezicht kwam verklaren op TV dat "iedereen weet hoe belangrijk de scheiding der machten is voor mij." Mister Playmobiel zit in een partij die een prominente rol speelt in de benoemingen van rechters. Hoeveel vrouwen van hebben zij al niet benoemd. Hoe zit het overigens met rechter Mireille Schreurs (De Gucht) en de Fortisaandelen. Hoe is zij overigens aan haar mooi jobke geraakt? Over het dossier van de Fortisaandelen koester ik overigens ook weinig illuzies. Scheiding der machten? Laat mij niet lachen.
     
     

    "Vlaamse oppositie vraagt ontslag premier Leterme

    HLN update   Alle Vlaamse oppositiepartijen vragen het ontslag van premier Yves Leterme. Ze vinden het ongehoord en onaanvaardbaar dat de eerste minister in de zaak-Fortis een loopje neemt met de scheiding der machten. Dat hebben ze in het halfrond en in de wandelgangen van de Kamer duidelijk gemaakt naar aanleiding van de brief die Leterme eerder op de dag wereldkundig maakte. Hieronder kan je die brief integraal lezen.

    De meerderheidspartijen hebben in de Kamer beslist dat er een onderzoekscommissie komt over het Fortis-dossier. Ook Open Vld eist duidelijkheid. De partij is bezorgd om de scheiding der machten en vindt dat de brief veel vragen heeft opgeroepen. Over het vertrouwen in de premier wil Open Vld zich pas na het debat uitspreken.

    Affaire Fortis
    Leterme had eerder op de dag een brief gestuurd naar minister van Justitie Jo Vandeurzen waarin hij stelde dat hij noch zijn kabinet enige poging heeft ondernomen om in de affaire-Fortis de rechtsgang te beïnvloeden. De krant De Tijd citeerde gisteren bronnen die gewag maken van pogingen van de premier om de rechtsgang in het dossier-Fortis te beïnvloeden. Volgens Leterme is er van een inmenging geen sprake.

    Negatief advies
    Paul Dhaeyer, de substituut van het Brusselse parket die als openbaar ministerie optrad in het Fortis-proces voor de rechtbank van koophandel, wenst voorlopig niet te reageren op de verklaringen van federaal eerste minister Leterme. Op 6 november zou er wel vanuit de beleidscel van de premier contact genomen zijn met de substituut. Toen adviseerde substituut Dhaeyer de rechtbank van koophandel de verkoop van Fortis aan BNP Paribas te bevriezen. Een raadgever van de beleidscel zou Dhaeyer gevraagd hebben of zijn advies inderdaad negatief was, maar de substituut zou niet op de vraag ingegaan zijn.

    Enkele dagen later, op 10 en 11 november zouden er, nog steeds volgens premier Leterme, telefonische contacten geweest tussen Hans D'Hondt, hoofd van de Kanselarij en kabinetschef van de premier, en substituut Dhaeyer waarbij die laatste zou voorgesteld hebben om zijn advies te komen toelichten met de aanbeveling dat de advocaten van de Belgische staat zich bij zijn advies zouden aansluiten.

    Boze telefoon
    Het Brusselse parket is het niet eens met wat Leterme in de brief zegt. Volgens het parket heeft de kabinetschef van de premier tegenover de magistraat zelf toegegeven dat hij een kabinetsmedewerker de opdracht had gegeven een boze telefoon te richten aan Dhaeyer, zo vernam De Tijd. Daarbij meldde de veiligheidsadviseur woedend aan Dhaeyer: "Men is zeer ongerust over uw advies. Ben jij je wel bewust van jouw verantwoordelijkheid?"

    Het telefoongesprek was heel kort omdat Dhaeyer de telefoon al snel woedend heeft ingehaakt. Nadat het advies is uitgesproken, heeft Dhaeyer een andere collega-magistraat die bij het kabinet van minister van Justitie Vandeurzen werkt, gebeld over de feiten. Daarna heeft de kabinetschef van de premier Dhaeyer gebeld om zich te excuseren. Hij gaf daarbij toe dat hij de opdracht had gegeven voor het bezwarende telefoontje."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar gaan we weer: Het Belgisch degoutant gerecht

    "Gerecht laat weer verdachte van moord vrij na blunder

    Een man die ervan verdacht wordt in november 2007 zijn vrouw in Lichtaart te hebben vermoord, heeft door een communicatiefout bij het parket de gevangenis van Turnhout mogen verlaten. Dat meldt Inge Delissen van het parket van Turnhout. De raadkamer besliste om de 45-jarige C.V.D. uit Schilde in vrijheid te stellen. Het parket tekende hoger beroep aan, maar dat werd niet op tijd doorgegeven, waardoor de verdachte op vrije voeten kwam. Intussen zit de man opnieuw in de cel.

    Communicatiefout
    In hoger beroep werd besloten dat de verdachte opnieuw de cel in moet. Dat was echter een probleem, omdat de man sinds zijn vrijlating spoorloos was. Na een zoekactie van de politie werd hij vanmiddag in Schilde opgepakt.

    Het parket wijt de blunder aan een ernstig capaciteitstekort waarmee de diensten in Turnhout kampen. Daardoor moest de vaste magistraat van het Openbaar Ministerie in de raadkamer vervangen worden door een invaller. De verschuivingen en het feit dat er tussen gevangenis, parket en raadkamer moest overlegd worden, leidde tot een ernstige communicatiefout, met de ongewenste vrijlating van de vermoedelijke moordenaar als gevolg.

    Zaak Kitty Van Nieuwenhuysen
    Het incident lijkt sterk op het dossier rond Hassan Iasir, een verdachte van de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen, wiens vrijlating ternauwernood kon verhinderd worden door een ingreep van minister van Justitie Jo Vandeurzen."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het falend Belgisch gerecht: Kitty van Nieuwenhuysen

    Wie dacht dat we met Dutroux het zwaarste gehad hadden, zit goed fout. Iedereen herinnert zich de grote betoging in Brussel als gevolg van het falen van onze politiediensten en het gerecht in het dossier van de eeuw. Witte prins Marc Verwilghen werd op Justitie geplaatst en er kwam een peperdure politiehervorming. Een "onnozele" politie-agent werd "inspecteur" en een "adjudant-chef" kreeg de titel van "commissaris". Alle lonen werden naar boven genivelleerd. We hebben de politiediensten weinig horen morren. Maar liefst 20 miljard BEF extra kostte de hele hervorming. Is de kwaliteit verbetert? Ballen Gerard, je moet maar eens het slachtoffer zijn van een diefstal. Veel blabla, maar weinig in de praktijk. Nu en dan pakken de politiediensten eens uit met een groots resultaat; Een grote drugsvangst, een netwerk van terroristen ofzo. Dan komt de weinig objectieve media eens langs en oef het blazoen is weer eens opgepoetst. Tot zover de grotendeels mislukte politiehervorming.

    Ook Justitie is tot op de dag van vandaag een log archaïsch departement en de verschillende gerechtshoven draaien vierkant. Ik ken een Dendermonds rechter die befaamd is voor zijn vonnissen in verband met verkeersovertredingen, maar die in zijn privé gekend staat als een zwaar drinker. En je moet niet echt slim zijn om zijn naam te raden... Een andere Dendermondse rechter zat dagelijks "tijdens zijn werk" in taverne Justitiepaleis te drinken (op kosten van anderen). Op een bepaald ogenblik werd een bekend Dendermonds projectontwikkelaar door tussenkomst van een Dendermonds liberaal senator benoemd tot handelsrechter. Op zich niets vreemds in dit  apenland, ware het niet dat deze "brave" zaakvoerder genoemd werd in een tiental fraude- en oplichtingszaken. Zo verkocht hij eenzelfde appartement aan meerdere kopers die nooit hun voorschot terugzagen. Het heeft maanden geduurd eer het gerecht deze handelsrechter heeft vervangen. Hoe diep kan men vallen, als men  oplichters benoemt tot handelsrechter? Andere worden benoemd omdat ze "vrouw zijn van". Denken we maar aan mevrouw De Gucht die recentelijk haar FORTIS aandelen "zonder voorkennis" verkocht. Hoe kunnen we nu een efficient rechtssysteem hebben indien de top zelf het slechte voorbeeld geeft?

    Volgens mij is de werking van het Gerecht een goede maatstaaf om het democratisch gehalte van een land te bepalen. Worden zaken op een snelle en efficiente wijze behandeld? Zijn er weinig of veel incidenten? Gebeuren de benoemingen objectief? Ik vrees dat het Belgisch gerecht een blaam is voor een Westers democratisch land. Ik vrees dat we binnen de Europese Unie ver moeten zoeken naar een land waar het nog slechter functioneert. Ons gerecht wordt bevolkt door ambetantenaren die thuishoren in communistisch Rusland. Als je het ongeluk hebt ooit iets te maken hebben met het gerecht, verwacht U dan maar aan een slechtwerkend orgaan, derderangs politiek benoemde figuren die mislukt zijn als advocaat en die via de loge of de katholieke zuil aan hun job zijn geraakt.  Veel van deze grijze figuren werken tegen hun wil en valt duidelijk van hun gezicht af te lezen. In veel opzichten trekken zij op de zure belastingsambtenaren, al moet ik zeggen dat die blijkbaar toch al in de 21e eeuw geraakt zijn.

    Wat gaat Minister van Justitie Van Deurzen doen? Een beetje imago verhogende maatregelen. Verwacht maar niet dat er iets wezenlijks zal veranderen in het Belgisch gerecht!

    "Verdachte moord Kitty bijna vrij door procedurefout

    Minister van Justitie Jo Vandeurzen bood zijn excuses aan aan de nabestaanden van Van Nieuwenhuysen en haar gewonde collega.

    HLN update
      Eén van de verdachten in de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen moest vandaag eigenlijk vrijgelaten worden na een mogelijk moedwillig gepleegde procedurefout. Hassan Iassir is wel meteen weer opgepakt in een ander dossier, zo deelde minister van Justitie Jo Vandeurzen vanavond zelf mee. "Dit is voor mij een zwarte dag voor justitie. Wat gebeurd is, is zeer erg", deelde een geëmotioneerde Vandeurzen mee aan de pers.

    Geen officiële akte van beroep
    Het kabinet van Vandeurzen werd gisteravond op de hoogte gebracht van het procedureprobleem. De verdachte zou beroep hebbben aangetekend tegen de verlenging van zijn aanhouding, maar de Kamer van Inbeschuldigingsstelling (KI) had niet binnen de 15 dagen uitspraak gedaan. En dus moet de vrijlating volgen.

    De KI had geen beslissing genomen om dat er geen officiële akte van beroep was. Het enige spoor over de intentie van de dader om beroep aan te tekenen, is gevonden in een werkschrift van de gevangenis, genoteerd door een penitentiair beambte.

    Opzettelijke fout?
    De procureur van Brussel liet de minister weten dat de betrokkene onmiddellijk vrijgelaten zou moeten worden vanwege de procedurefout, maar zei er meteen bij dat die fout mogelijk met opzet is gemaakt. Er is al een strafonderzoek gestart naar deze "mogelijks georganiseerde fraude", zei Vandeurzen.

    De minister vroeg het parket om na te gaan of een vrijlating verhinderd kon worden. "Deze ochtend, na het verstrijken van de ultieme termijn, heb ik de procureur gevraagd in alle wettelijkheid te handelen", zei Vandeurzen. De verdachte is daarna voor het dossier-Van Nieuwenhuysen in vrijheid gesteld. Wel is hij op basis van een arrestatiebevel van de procureur in Charleroi in een ander dossier meteen weer opgepakt. Morgenvroeg wordt hij daar voorgeleid.

    Onaanvaardbaar
    "Ten aanzien van de nabestaanden van de slachtoffers, ten aanzien van de politiemensen, bied ik mijn verontschuldigingen aan voor deze onaanvaardbare gang van zaken. Ik heb mij op de dunne scheidingslijn moeten begeven tussen enerzijds de beperkingen van de wettelijke mogelijkheden en anderzijds mijn bevoegdheden en verantwoordelijkheden als minister", zei hij.

    Vandeurzen wou voorlopig geen vragen beantwoorden. "Morgenvroeg zal moeten blijken wat de juiste toedracht is", zei hij nog."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politieke satire
    Bestaat er een Plan B ?
    Plan B, een politieke satire gebaseerd op nog niet echt gebeurde feiten De timing kon niet beter. Het fictieve verhaal van Plan B begint bij de volgende Vlaamse verkiezingen over 7 maanden. In de pers kon je de laatste maanden de ene na de andere politicus horen verklaren dat hij geen Plan B had...

    Bekijk hieronder de samenvatting van een boek dat leest als een bloedstollende thriller. Is Plan B puur fictief of zou het ooit waarheid kunnen worden ?

    Voorjaar 2009. Het V.S.B, een extremistische afscheuring van het Vlaams Belang stevent in de opiniepeilingen af op een absolute meerderheid. De democratische partijen grijpen naar de noodrem. Ze vervalsen de verkiezingsuitslag en vegen de VSB electoraal van de kaart.

    Minister-president Manshouwer mag beginnen aan de vorming van de Vlaamse regering, ondanks alle verhalen over zijn alcoholprobleem en zijn merkwaardige libido. De ware macht binnen de socialistische partij ligt toch bij de voorzitter, Bob Wijer. Die ex-premier deelt boven de partijen heen de lakens uit. Nu de verkiezingen voorbij zijn is het weer business as usual.

    Tom Dexters, een jonge freelance journalist merkt in een reportage van Al Jazeera dat er iets fout zit met de Vlaamse verkiezingen. Geduldig spitwerk leert hem hoe alle Vlaamse partijvoorzitters een akkoord hadden gesloten om de elektronische verkiezingen te manipuleren.

    Wanneer het verhaal de voorpagina haalt, stort het oude regime snel in elkaar. Geen enkele politicus heeft immers nog propere handen. Manshouwer wordt door Wijer tot ontslag gedwongen, in de hoop dat de meubels nog kunnen gered worden. Maar nog voor Wijer zijn plan kan doorvoeren om Koning Filip aan het hoofd te brengen van een regering van nationale eenheid (onder controle van Wijer), verongelukt de jonge vorst. Tijd voor een Plan B.

    Acteur Jozef Conrad, razend populair als premier Bartels in de gelijknamige televisieserie wordt naar Romeins voorbeeld tot dictator gebombardeerd, terwijl Wijer nog steeds de touwtjes in handen heeft. De staatsgreep wordt een groots televisie-spektakel. Maar dan blijkt de fictie sterker dan de realiteit. Ook in de Wetstraat.

    Om de ietwat duistere kantjes van de dictatuur te verbergen, worden afleveringen van de televisieserie voortaan als het échte nieuws gepresenteerd. En over wat de dictator en zijn ploeg écht doen, rapporteert niemand meer. Goed voor de kijkcijfers, veilig voor de dictator en geruststellend voor de bevolking die in het journaal ziet dat alles goed gaat met het land.

    Maar dan dalen de kijkcijfers…

    De auteur

    Geert Mareels, (1962) was Adjunct-kabinetschef van Norbert De Batselier en kabinetschef van de Luc Van Den Bossche, Steve Stevaert en Renaat Landuyt.

    Plan B is zijn debuut; Voor deze sleutelroman put hij uit 15 jaar kabinetservaring.

    Perskritiek over Plan B

    Met "Plan B" heeft Geert Mareels een zeer sterke politieke satire geschreven die zich in de zeer nabije toekomst in België afspeelt. Een ijzersterke plot die vooral interessant is omdat ze niet al te ver gezocht is. Net als in de Monstertrilogie van Tom Lanoye slaagt Mareels erin zijn fictieve personages en situaties een herkenbaar gezicht uit de vaderlandse politiek te geven.

    Als de democratische partijen de verkiezingsuitslagen vervalsen en de waarheid aan het licht komt, wordt een populaire acteur uit een fictieve politieke serie aan de macht gebracht. Doorheen het boek wisselen de feiten zich af met wat er in de serie gebeurd en dit zorgt voor een interessante structuur die geen moment verveelt.

    Als ex-adjunct-kabinetschef van Belgische politici zoals Luc Van Den Bossche, Steve Stevaert en Renaat Landuyt is Geert Mareels geen vreemde in de hedendaagse politiek. Hij weet dan ook met verve een overtuigend beeld te scheppen van hoe het er in de hogere regionen van het parlement aan toe gaat, en geeft een mooi panorama op het dagelijkse leven van de machthebbers in de regering.

    De intriges tussen de verschillende partijen, de media en de bedrijfswereld lijken, zoals het in een goede satire hoort, uit het leven gegrepen en komen op geen enkel moment geforceerd over. Ook hoe het publiek bespeelt wordt en ditzelfde publiek zich ook graag laat bespelen en hoe mediafiguren belangrijker lijken dan ervaren en bekwame politieke leiders is een pijnlijke herkenning uit de hedendaagse wereld. De democratie die tot een parodie van zichzelf is geworden en het kapitalisme dat de ideologieën van goedmenende politieke pionnen verwoest blijkt doorheen het boek de rode draden te zijn die tot nadenken aanzet.

    Ik kan niets dan lof hebben over dit schrijversdebuut en raad het boek dan ook aan als ideale nachttafelliteratuur. Het is een begrijpelijk Nederlands geschreven en mag en kan, in mijn opinie, dan ook in de leeslijst vanaf het derde middelbaar opgenomen worden. Iedereen die van de voornoemde monstertrilogie heeft gehouden zal dit boek zeker ook appreciëren. Hoedje af voor Geert Mareels, "Plan B" is geslaagd.

    Door Robin Aerts ( Politics.be, 31/12/2007)
    Bestel nu uw exemplaar van Plan B of geef het als eindejaarscado
    aan uw vrienden en kennissen. Uw promo code : GM01
    Tijdelijk aan de prijs van 18 € . Bestel snel, want de huidige druk raakt uitgeput !

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marino Keuken promoot staatssocialisme

    De "liberale" Vlaamse minister Marino Keulen (open VLD) gaat extra sociale woningen bouwen. Een contradictio in terminis eigenlijk want liberaal staat voor vrije markt werking en niet voor overheidsinmenging. Elkeen die een beetje van economie kent, weet dat indien de overheid zelf aspecten voor de economie overneemt dat altijd niet efficient gebeurt. Overheidsopdrachten zijn teveel de uitgelezen kans op steekpenningen en slechte kwaliteit. Een echte liberaal houdt dus zijn handen af van de economische sector. Nu, de vrije marktwerking is ook niet alleen rozegeur en maneschijn. De voorbije maanden konden we allemaal ontdekken hoe diep ons liberaal financieel stelsel is gevallen. Zonder overheidstussenkomst zaten we nu in een scenario zoals tijdens de grote depressie in de jaren 30 van vorige eeuw. Overheidsinmenging kan alleen bij noodscenario's. De vraag is of de sociale woningbouw in nood verkeert. Neen, is het antwoord. De situatie in deze sector is niet van die aard dat er een noodoptreden nodig is. Waarom zou een liberaal minister dan overgaan tot massale woningbouw?
    Heel eenvoudig: Om de stem te winnen of moet ik zeggen te kopen van de kiezers. Het recept is genoegzaam bekend in Wallonië waar de Parti Socialiste op kosten van de werkende Belg duizenden euro heeft uitgedeeld aan de zogezegde sociaal zwakkeren. Begrijp mij niet verkeerd. Iemand die echt hulp nodig heeft moet zo goed mogelijk geholpen worden. De vraag is of al de mensen die op een lijst staan voor een sociale woning echt in nood verkeert. Bijna altijd is een huursubsidie die betere economische oplossing. De impact op de economie blijft beperkt en er gaat minder welvaart verloren. 
    Een basiscursus economie zou misschien geen slecht idee zijn voor de zogenaamde liberale minister.








    "Opinie: "Waarom ik de grootste bouwheer van Vlaanderen wil blijven"

    Betaalbare woningen en de wachtlijsten in de sociale huisvesting baren heel wat mensen zorgen, zoals uit de bijdrage van Pascal De Decker, Dirk Verhofstadt en anderen (DM 10/10) bleek. De nood aan sociale huurwoningen en de betaalbaarheid en kwaliteit op de private huurmarkt houden ook Marino Keulen al jaren sterk bezig. Hij antwoordt in een opiniestuk in de krant De Morgen.

    Betaalbare woningen en de wachtlijsten in de sociale huisvesting baren heel wat mensen zorgen, zoals uit de bijdrage van Pascal De Decker, Dirk Verhofstadt en anderen (DM 10/10) bleek. De nood aan sociale huurwoningen en de betaalbaarheid en kwaliteit op de private huurmarkt houden ook mij al jaren sterk bezig. Zonder afgeleid te zijn door een maandenlange communautaire blokkage, de voorthollende inflatie of de bankencrisis van de jongste weken.

    Ik laat de cijfers voor zich spreken: de begroting wonen is een van de absolute stijgers in deze regeerperiode (+57 procent). De Vlaamse regering en ikzelf, als bevoegd minister, vinden wonen dus wel degelijk een topprioriteit.

    Wij Vlamingen hebben het geluk in een rijke regio te wonen. De kwaliteit van onze onderwijssector, gezondheidszorg en huisvesting is ongeëvenaard groot. Nergens zijn er meer eigenaars dan in Vlaanderen (75 procent van de Vlamingen is eigenaar). Dat is een teken van welvaart: wie een eigen huis bezit, is veel bestaanszekerder dan wie geen eigenaar is. Dat komt doordat mensen daar ontzettend hard voor werken en daar hun best voor willen doen, maar ook omdat de overheid dat stimuleert via fiscale maatregelen en premies.

    Ik ben het ermee eens dat de federale belastingaftrekken voor woonkredieten vooral eigenaars ten goede komen. Helaas valt dat buiten mijn bevoegdheid. Het zou veel beter zijn om het woonbeleid op hetzelfde niveau te concentreren. Met de geplande overheveling van de huurwetgeving naar de gewesten zullen we daar hopelijk binnenkort een stap verder in zetten.

    Mijn beleid als Vlaams minister richt zich vandaag in de eerste plaats op de sociale woningsector. De inspanningen voor de socialehuisvestingssector zijn nooit groter geweest dan vandaag. De investeringsvolumes zijn ten opzichte van 1998 vervijfvoudigd. Vandaag is het grootste probleem in de sociale huisvesting atypisch: het geld opkrijgen. Met het vooropgestelde investeringsvolume van 400 miljoen euro kunnen we jaarlijks 2.500 nieuwe sociale woningen en appartementen bouwen en 6.000 bestaande sociale woningen renoveren.

    Vandaag stellen we vast dat de capaciteit van de bouwsector aan haar limiet zit. Als Vlaams minister van Wonen ben ik de grootste bouwheer van Vlaanderen. Aannemers zien me graag komen: ik sta in voor honderden orders en een veelvoud aan jobs. Maar het probleem is de bouwvakkers vinden. Er is een groot tekort aan bouwpersoneel.

    Het aangekondigde plan om tegen 2020 45.000 nieuwe sociale huurwoningen te realiseren, is daarom een enorme uitdaging. Vooral in de gemeenten met te weinig sociale woningen moeten we een grote stap vooruitzetten. Bij de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering zullen maatregelen om de bouwcapaciteit te verhogen even cruciaal zijn als de budgetten om die sociale woningen te bouwen. Ik sta zeker open voor goede adviezen.

    Al vaker heb ik gesteld dat de private huurmarkt vandaag het zwakste broertje is van de sector. Ik heb een slagvaardige wooninspectie uitgebouwd, zowel qua mankracht als qua middelen. De huisjesmelkerij ligt aan banden. Het stelsel van de renovatiepremie staat open voor verhuurders die via een sociaal verhuurkantoor verhuren. Zo wordt ook de kwaliteit van die huurwoningen verbeterd. Toen de Vlaamse regering in 2004 aantrad, telden we 2.800 woningen in beheer van 36 sociale verhuurkantoren. Vandaag zijn er 49 kantoren met een patrimonium van 3.900 woningen. Ook werd het budget van de huursubsidie verdrievoudigd van 10 tot 30 miljoen euro.

    Veel sociaal geïnspireerde critici van het woonbeleid bepleiten een verdere uitbreiding van het systeem van huursubsidies. Een veralgemeende huursubsidie slorpt echter een budget van 600 miljoen tot 1 miljard euro op. Ieder jaar opnieuw. Op een (Vlaamse) begroting van ongeveer 23 miljard euro is dat ingrijpend. Zo'n keuze heeft grote gevolgen voor andere sectoren. Gaan we dan scholen of bejaardentehuizen sluiten? De jobkorting afschaffen?

    Tot slot wil ik ingaan op de 60.000 kandidaten voor een sociale huurwoning. Die mensen komen vandaag objectief gesproken in aanmerking voor een sociale woning. Maar sommige kandidaat-huurders zijn dermate selectief in hun woonstkeuze dat ze vijf jaar of langer willen wachten op een woning in een welbepaalde wijk of gemeente. Mensen die minder selectief zijn, kunnen veel vlugger geholpen worden.

    De 180.000 mensen die volgens hun inkomen recht hebben op een sociale woning, wíllen daarom nog geen sociale woning. Bij die 180.000 zijn er ook zelfstandigen, bejaarden, gezinnen, mensen die tevreden en goed wonen. Ik vind statistieken een nuttig informatiemiddel én een hard argument om te pleiten voor bijkomende sociale huurwoningen. Maar we mogen de realiteit - de echte woonnood - achter de cijfers niet uit het oog verliezen. Ik werk wat ik kan aan de echte woonnood, zonder geleuter om te bewijzen hoe sociaal ik wel ben.

    Marino Keulen"

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Blog als favoriet !


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Rondvraag / Poll
    Wanneer gaat Martine Tanghe best op pensioen?
    Hoe sneller hoe liever
    Op 65 jaar
    Op 67 jaar
    Nooit
    Bekijk resultaat


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    VRT start zoekprogramma "De DSK van Vlaanderen"
    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Correctioneel veroordeelde Noël Slangen kreeg 6,5 miljoen € voor Lange Wapper!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Bachelor Vastgoed Hogeschool Gent blijkt analfabeet
    Foto

    Foto

    Foto

    Overheid plaatst flitscamera's op circuit Spa-Francorchamps
    Foto

    Onderzoekers unaniem:Programma Peeters & Pichal verhoogt kans zelfdoding
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    EXPERT: "KOEN WOUTERS ZONG ENORM VALS TIJDENS DUET MET KATIE MELUA"
    Waals MR-politicus Serge Kubla nam deel aan seksfuiven
    Foto

    Foto

    LEEGLOOP BELGIE IS BEGONNEN...
    Foto

    Foto

    Nieuws Politics

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    RECORDAANTAL BELGEN VLUCHT NAAR BUITENLAND
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!