Foto
Rondvraag / Poll
Is Johan Vande Lanotte tever gegaan in het dossier van Electrawinds
JA
NEEN
Bekijk resultaat

Zoeken in blog

Foto
Startpagina !
Rondvraag / Poll
Wie heeft volgens U de VLD kapot gemaakt?
Guy Verhofstadt
Patrick De Wael
Karel De Gucht
Herman De Croo
Alexander De Croo
Gwendolyn Rutten
Vincent Van Quickenborne
Hugo Coveliers
Jean-Marie Dedecker
Ward Beysen
Bart De Wever
Bekijk resultaat

Inhoud blog
  • Karel De Gucht Columnist bij Het Laatste Nieuws
  • Tobback for president SPA
  • Karel De Gucht's opinie over een goed politicus
  • Marc Van de Looverbosch zwaar uit de bocht als journalist
  • Moslimterroristen in België
    JOEPIE: België in Guiness Book! Meeste politici per inwoner!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    POLITIE BLAAST ZELF BIJ ALCOHOLCONTROLES!
    Foto
    Foto
    Foto
    Politie-agent verbrandde alcoholtester op BBQ!
    Foto
    Foto
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Heeft Karel De Gucht volgens U in het verleden reeds "gesjoemeld"?
    Ja natuurlijk zijn gezicht staat er scheef van
    Neen hij is heiliger dan de paus
    Ik durf het niet zeggen. Ik weet het niet
    Bekijk resultaat

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Karel De Gucht betaalt DEXIAgeld NIET terug!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hogeschool Gent gaf Bachelordiploma aan mentaal gehandicapte
    Foto
    Foto
    Foto
    Cancellara moet verkeersboete betalen voor te snelle sprint
    Foto
    Dendermondse politie-agent klopt op notabele
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    APENLAND
    Waar Koning Filip I regeert
    En het ABVV en de PS de bevolking terroriseert
    11-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man "laat penis bruinen"

    Politie betrapt man met broek op enkels: "Ik laat mijn penis bruinen"

    Charles Ray Miller krijgt deze week alvast de prijs voor het beste excuus. Betrapt met zijn broek op z'n enkels verklaarde hij de politie dat hij zijn geslachtsorgaan liet bruinen. De agenten waren alvast niet onder de indruk van zijn woorden en stopten hem achter slot en grendel.

    Charles stond op de parking van een winkel in Rock Hill, North Carolina foto's te nemen van zijn geslacht. Een fietser schrok zich een hoedje en belde de politie. Een patrouille haastte zich naar de parking en agenten zagen de man met de broek op de enkels staan. Om een verklaring gevraagd, antwoordde hij dus dat hij zijn penis liet bruinen.

    De agenten zagen veel behalve de zon en doorzochten de wagen van de Amerikaan met zin voor humor. In de auto lag de gsm van Miller met daarin foto's van zijn geslachtsorgaan waarop Miller achter de tralies verdween op beschuldiging van openbare zendenschennis
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Di Rupo aast op Brussel bij scheiding

    Het is al lang geweten dat zowel Vlaanderen als Wallonië op Brussel aast bij de boedelscheiding. Wat mij gefrappeerd heeft is dat separatisme niet langer een denkbeeld is van één of andere extremistische politieke beweging, maar stilaan doorsijpelt naar het standaard vakjargon van de doorsnee politicus. Als de leider van de grootste Waalse partij nu voor de TV verklaart hoe hij de eventuele toekomst van ons land ziet, dan ben ik ongerust. Het is duidelijk dat we langzaam maar zeker afglijden naar een soort van Joegoslavië scenario.

    Wat Brussel betreft denk ik dat we inderdaad best gaan naar een Europese stadstaat met rechten voor Vlamingen en Walen. Brussel kan gezien haar Europese status best op zichzelf functioneren. Maar het is maar de vraag of de europese leiders dezelfde houding hebben.

    Indien ik in de schoenen zou staan van de Vlaamse Politici zou ik beginnen met serieus lobbywerk op het internationaal politiek toneel. Het is nu vooral belangrijk de Duitsers, Engelsen en Amerikanen voor ons te winnen. De Fransen hebben al lang gekozen voor hun Waalse broedervolk. Nog recent kwamen Franse Parlementariërs aan het woord die Wallonie als een toekomstige provincie zagen in een nieuw groot Frankrijk.
     
    Onlangs ontmoette ik nog een Nederlands politicus die toegaf wel iets te zien in een hereniging met Vlaanderen. Het probleem is echter dat de Vlamingen geen "arrogante" Nederlanders zien zitten. Van origine was bij voorbeeld het Vlaams Blok een orangistische partij. Na het overlijden van wijlen Karel Dillen werd dit standpunt in stilte verlaten. We hebben natuurlijk een taalkundige band, maar de mentaliteitsverschillen tussen Vlaanderen en Nederland zijn te groot geworden en misschien is het altijd zo geweest.

    Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar een Vlaming is altijd iets bedeesder, iets bescheidener dan een Hollander. Niet voor niets heeft Nederland een groot koloniaal imperium kunnen uitbouwen, terwijl wij in Vlaanderen gedurende eeuwen niet veel meer deden dan boeren.
    Ook godsdienstig zijn er grote verschillen. Vele Nederlanders zijn orthodox calvenist. Wij kunnen ons dat moeilijk inbeelden, maar in vele Hollandse dorpen kijkt men kwaad als er op de "heilige dag" zondag een wagen door het centrum rijdt. Op het internet zijn er Hollandse sites die op zondag niet consulteerbaar zijn. Bij vele Nederlanders is en blijft zondag de "eerste" dag van de week en niet de "zevende" zoals in het gelijknamig VRT-programma.
    Een Nederlander beschouwt zichzelf ook altijd beter dan gelijk welke nationaliteit en dit op intellectueel en ethisch vlak. Een Nederlander beschouwt zijn eigen normen als de regel en reageert geërgerd indien hij hierin niet wordt gevolgd. Wij Vlamingen daarentegen zijn geneigd ons te plooien naar de gebruiken van het land waarin we vertoeven. Wij zullen ons eerder neerleggen bij de rijstijl of de corruptie die in een ander land heerst. Een Nederlander die overtuigd is van zijn eigen groot gelijk zal nooit toegeven, zelfs geen Nederlandse vrouw. Ik was ooit op vakantie in Kenia en op de bustocht door het Tsavo natuurpark vond een Nederlandse medepassagier dat de chauffeur iets te snel reed. Zij stormde naar voor en wees de inlander terecht. Wij Vlamingen zouden dat nooit zo ostentatief doen. 
    Ergens denk ik dat we meer gemeen hebben met de afrikaanstalige Zuidafrikanen dan met de Hollanders. Deze "Afrikaners" zijn in eerste instantie een "boerevolk" en wij Vlamingen zijn dus ook niet veel meer dan veredelde landbouwers.
     
    Concreet staan we in Vlaanderen internationaal sterk geïsoleerd. De Nederlanders willen we hier niet terug en van Frankrijk kunnen we niet veel verwachten. De Duitsers hebben internationaal gezien niet zoveel meer in de pap te brokken. Dus er blijft niet veel meer over dan England en die hebben het werkelijk niet voor ons. Nog recent zagen we het kleinerende interview van een Brits journalist tegenover premier Leterme. Iedereen herinnert zich wel de manier waarop Herman Van Rompuy in het Europees Parlement werd uitgescholden door een Brits europarlementslid. De Britten hebben een openlijke hekel aan "Brussel", hetgeen zich uit in ongezouten kritiek op ons land en onze regeringsleiders. Aangezien Vlaanderen een pars pro tot is voor het land, moeten wij Vlamingen de meeste overzeese kritiek slikken. Ik zie niet in hoe we deze tendens kunnen veranderen. De angelsaksische wereld determineert natuurlijk de rest van de Westerse wereld. Dus vanuit de Verenigde Staten weet ik al evenmin wat we mogen verwachten bij een eventuele boedelscheiding. 



    "Brussel en Wallonië één land als Vlaanderen afscheurt"

    Indien de Vlamingen zich in een volksraadpleging uitspreken voor onafhankelijkheid, zal het overblijvende België bestaan uit Wallonië en Brussel. De inwoners uit de zes Vlaamse faciliteitengemeenten zullen dan bevraagd worden over hun toekomst. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo (foto) gezegd op RTBF en RTL-TVi, eraan toevoegend dat dit niet het scenario is dat hij voor ogen heeft.

    Volgens de PS-voorzitter bestaat het risico dat de N-VA nooit bereid zal zijn een compromis te aanvaarden omdat de partij op termijn een onafhankelijke Vlaamse staat wil.

    Bovendien moet elk compromis op een N-VA-congres een tweederdemeerderheid krijgen, terwijl een compromis voor elke nationalistische partij een mislukking inhoudt, stelde Di Rupo nog.
     
    Vlaanderen onafhankelijk?
    Meer in het algemeen, indien een of meer Vlaamse partijen de onafhankelijkheid van Vlaanderen eisen, moeten de Vlamingen zich volgens Di Rupo hierover kunnen uitspreken. Hij twijfelt eraan of de Vlamingen dat wel willen.
     
    Indien dat toch het geval is, "behoort België ons toe". En dan zal België bestaan uit Wallonië en Brussel. De inwoners uit de zes faciliteitengemeenten moeten dan hun wil kunnen uitdrukken, vindt Di Rupo.
     
    Prijs voor compromis
    De sterke man van de PS benadrukt wel dat dit scenario helemaal niet is wat de Franstalige socialisten willen. "Wij zullen het maximum maximorum doen om tot een compromis te komen, ook al zal dit niet gebeuren tegen om het even welke prijs", dixit Di Rupo
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieven stelen lavabo en bubbelbad uit hotel

    Dieven aan de haal met lavabo's en bubbelbad in hotel Geraardsbergen

    Afgelopen weekend zijn dieven aan de haal gegaan met het sanitair materiaal uit zeven kamers van een hotel in Geraardsbergen. Daarvoor waren meerdere personen nodig. Dat bevestigt het parket van Oudenaarde.
     
    Het hotel in de Lessenstraat in Geraardsbergen wordt momenteel gerenoveerd. Een sanitaire firma ontdekte dat uit zeven kamers al het sanitair materiaal verdwenen is. Het geplaatste materiaal werd wellicht zondag vakkundig gedemonteerd en opgeladen. Het gaat onder meer om kranen en lavabo's, maar ook om een bubbelbad waarvoor de installateur vier mensen nodig had om het te plaatsen.
     
    Het parket van Oudenaarde stuurde een labo ter plaatse. Uit een uitgebreid buurtonderzoek bleek dat een buur zondag een bestelwagen voor het hotel zag staan.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naakte man zegt dat hij Brad Pitt is

    Naakte man op strand zegt dat hij Brad Pitt is

    Op een strand in Florida is een naakte man aangehouden op beschuldiging van openbare zedenschennis. Bij zijn arrestatie zei hij dat hij Brad Pitt heette. Dat meldt The Daily News.

    Verscheidene getuigen, onder wie enkele kinderen, zagen hoe de 43-jarige man uit de oceaan stapte, zijn zwembroek uittrok en met de benen open op zijn rug ging liggen. De politie werd erbij gehaald. Toen de agenten hem interpleerden, zei de naaktligger dat hij zich van geen kwaad bewust was.

    Valse verklaringen
    Nadat hij zijn zwembroek weer had aangetrokken, gingen de politiemannen over tot de vaststellingen. Op de vraag hoe hij heette, antwoordde de man prompt "Brad Pitt". Toen de agenten hem er op wezen dat het afleggen van valse verklaringen hem duur te staan zou komen, gaf de man zijn echte naam.

    Epilepticus
    Wellicht is het vreemde gedrag van de man te verklaren door het feit dat hij volgens een familielid epilepticus is. Hij zou op het moment van de feiten een aanval hebben gehad.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor overledenen: Dendermonde dumpt overledenen in massagraf na 15 jaar

    Ik ontving in mijn brievenbus van het stadsmagazine van de stad Dendermonde. Op pagina 3 de manier waarop onze overledenen worden begraven en worden uitgegraven. Eerlijk gezegd ik vind het een regelrechte schande. Tegenwoordig worden mensen reeds na 15 jaar uitgegraven en in een massagraf gedumpt. Heeft er nu niemand nog respect voor de doden? Als er grafschennis gebeurt is het land te klein, maar dit is geregulariseerde grafschennis en niemand doet iets. Is het overigens Christelijk mensen uit te graven en in een massagraf te dumpen? Het doet mij altijd denken aan de gruwelijke beelden van Auswitch waar de Nazi's de Joden op een gemene manier in massagraven gooiden. Ik begrijp ook niet waarom niemand hiertegen opkomt. Sta ik hier werkelijk alleen met mijn opvattingen? Het is mensonwaardig hetgeen de gemeenten doen en het is indicatief voor het verval van onze maatschappij en de morele waarden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lijkbidders beroven lijken

    Bedienden stelen voor 400.000 euro tanden en ringen van lijken

    Bedienden van een crematorium in Hamburg hebben een jaar lang aan lijkenpikkerij gedaan. Volgens een bron is er voor 400.000 euro aan gouden tanden en ringen gestolen.

    De bron van de Duitse krant Express is naar de aanklager gestapt. De politie heeft intussen een huiszoeking gehouden in het crematorium in de Duitse havenstad. "Ik kan niets zeggen over de vondsten tijdens de huiszoeking. Wat ik wel kwijt kan, is dat ze bezwarend zijn voor de verdachten", aldus Lutz Rehkopf, gerechtswoordvoerder in Hamburg.

    Negen bedienden van het crematorium werden alvast geschorst. De directie van het crematorium moet weet hebben van de diefstal op grote schaal. Het aantal ringen dat op de voorgeschreven manier gerecupereerd werd, werd steeds kleiner. Volgens Express verwerkt het crematorium jaarlijks 13.000 overlendenen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kist kan niet in crematorium...

    Kist van zware vrouw te groot voor oven crematorium

    Voor een bijna 140 kilo wegende vrouw uit het Bordeaux is geen plaats in het crematorium. Haar lijkkist is te groot voor de verbrandingsoven. Dat meldt De Telegraaf.

    Haar familie noemt de weigering van verschillende crematoria rondom de Franse wijnstad "een ultieme vorm discriminatie". Als er geen oplossing wordt gevonden, zal de vrouw worden begraven. "Maar dat stemt niet overeen met haar laatste wilsbeschikking", beweert haar echtgenoot. De familie overweegt de crematoria voor de rechter te dagen
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muis in gebakken brood

    Brit ontdekt gebakken muis in zijn brood

    Een Britse vader kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn kinderen een boterham aan het maken was. In de korst van het brood bleek een muis gebakken te zijn. De voedingsproducent werd voor de rechter gedaagd en kreeg een boete van bijna 17.000 Britse pond (ongeveer 19.990 euro).

    De 41-jarige Stephen Forse uit Kidlington deed een lugubere ontdekking toen hij in januari zijn zesjarige tweeling Matthew en Jonathan en zijn achtjarige dochter Hannah boterhammen met kaas aan het smeren was. In zijn Hovis Best of Both-brood uit de plaatselijke Tesco-supermarkt bleek een muis in de korst van het brood gebakken te zitten. De staart van het dier ontbrak, waardoor gevreesd wordt dat die al opgegeten was.

    Forse getuigde voor de rechtbank dat hij een donker object zag zitten in de korst van het brood, maar dat hij er eerst van overtuigd was dat de bloem daar niet goed vermengd was waardoor een klonter blijven zitten was. "Maar toen ik wat dichter ging, zag ik onmiddellijk dat het object haar had", aldus de 41-jarige vader, "Ik liet mijn kinderen niets merken en maakte verder boterhammen met een brood dat ik uit de diepvries haalde, maar zelf kreeg ik geen hap meer door mijn keel. Dat viel ook mijn dochter op en ik loog tegen haar dat ik geen honger had."

    Grootste voedingsproducent
    Stephen Fresco gaf het brood met de muis mee aan de voedselinspectie die voedingsproducent Premier Foods voor de rechtbank daagde. Toen de producent de verklaringen hoorde, pleitte het onmiddellijk schuldig. Premier Foods gaf toe dat het er niet in slaagde om alle stappen in de voedselproductie te vrijwaren van om het even welke besmetting. De producent werd dan ook veroordeeld tot een boete van 16.821 Britse pond (of 19.780 euro).

    Premier Foods is de grootste voedingsproducent in Groot-Brittannië. Ongeveer 99 procent van alle Britse gezinnen koopt hun producten en 47,2 miljoen mensen eten van het voedingswaren. Het bedrijf wil zich dan ook verontschuldigen bij de familie Forse. "Nadat het verhaal van de muis bekend raakte, hebben wij de gebouwen aan een grondige inspectie onderworpen", aldus een woordvoerder van Premier Foods, "Er werden geen muizen gevonden, dus gaan we ervan uit dat het een alleenstaand geval is. Sorry daarvoor."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trendy hotel biedt seksspeeltjes aan

    Hotel in Stockholm biedt gasten seksspeeltjes in kamer aan

    Een trendy Zweeds hotel biedt zijn gasten sinds kort een brede waaier aan seksspeeltjes aan in hun kamers. Daarvoor krijgt het hotel de nodige kritiek, maar ze verdedigen zich door te zeggen dat de gasten er helemaal weg van zijn.

    Het Berns Hotel in Stockholm breidde zijn kamerartikelen, waaronder koffie en thee, de minibar en de Bijbel, onlangs uit met echte seksspeeltjes zoals een vibrator, handboeien en netkousen. De plaatselijke autoriteiten, die de laatste jaren met de hotels nauw samengewerkt hebben in de strijd tegen prostitutie, zijn woedend. "Het Berns Hotel wil net iets verheerlijke wat wat al een hele tijd proberen te onverheerlijken", aldus politieagent Tom Eckerling in de plaatselijke media.

    Maar het hotel is niet van plan de speeltjes uit het aanbod te verwijderen, omdat ze al veel positieve feedback hebben gekregen van hun gasten. Alleen als een heel gezin in een kamer trekt, worden de speeltjes "normaal gezien" weggenomen. Volgens het hotel werken de speeltjes helemaal geen prostitutie in de hand. "Het enige wat we willen aantonen, is dat er helemaal niets lelijks is aan seks", laat receptiemanager Andres L'Estrade optekenen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goal stond niet in het midden

    Goal tijdens België-Duitsland stond niet in het midden

    Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van begin september van de Rode Duivels tegen Duitsland stond minstens één goal niet precies in het midden tussen de cornervlaggen, zo melden de Coreliokranten. De afwijking werd vorige week opgemerkt bij de opstelling van het podium voor de concerten van U2 in het Koning Boudewijnstadion.
     
    Bij het opstellen van het podium bleek dat het doel aan de linkerkant van het stadion 20 centimeter te veel naar links stond. De positie van het doel aan de overkant werd niet opgemeten. De fout moet gebeurd zijn bij het kalken van de lijnen, want de doelpalen staan altijd op dezelfde plaats.

    "Geen tijd voor controle"

    Nicolas Cornu, woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), reageert in het bericht dat de lijnen worden aangebracht door Stad Brussel, maar dat die door een KBVB-medewerker normaal telkens worden gecontroleerd. "De laatste keer dat de markeringen verdwenen, was tijdens de memorial Ivo Van Damme. De nationale ploeg moest één week later al tegen Duitsland spelen en we hebben geen tijd gehad voor een controle", vertelt Cornu echter.
     
    De regels van de Europese Voetbalunie (UEFA) voor de afmetingen van een veld zijn streng. Was de fout vooraf opgemerkt, dan kon de wedstrijd niet zijn doorgegaan zonder aanpassingen. Bij vaststelling achteraf wordt gekeken of de fout een invloed had op het wedstrijdverloop, meldde de UEFA-persdienst in het artikel. De Rode Duivels verloren de wedstrijd met 0-1.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man per abuis besneden in Dinant
    Ludger Staf uit Honnay merkte op de operatietafel dat er iets niet goed ging. "Toen ik zei voor een vasectomie te zijn gekomen, was het al te laat", zegt hij tegen Het laatste Nieuws. Het mes had zijn werk toen al gedaan.. "Elke keer als ik ga plassen, word ik eraan herinnerd". Teamsport doet hij niet meer uit angst onder de douche te moeten met zijn ploeggenoten, aldus de krant. Staf mag blij zijn dat de vergissing niet omgekeerd was..
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turquaze schokt Turken

    Turken verlaten geschokt Antwerpse zaal bij nieuwe film Turquaze

    Ophef tijdens de avant-première van de Belgisch-Turkse film Turquaze gisteren in Antwerpen. Verscheidene Turken verlieten geschokt de zaal omdat de liefdesscènes, zeker voor Turken van de eerste generatie, te expliciet zijn. Enkele mannen keerden wat later terug om vrouwen weg te halen. Turquaze, de eerste langspeelfilm van regisseur Kadir Balci, draait vanaf woensdag in alle bioscoopzalen.
    De film gaat over een Turkse familie in Gent, waarvan één van de zonen een relatie heeft met een Belgische vrouw. Een overwegend Turks publiek kreeg de film gisteren in avant-première te zien in een zaal aan het Stuivenbergplein in Antwerpen. Vooral de interculturele liefdesrelatie zorgde voor de nodige wrevel. Een deel van de aanwezigen verliet uit protest de zaal.

    Zaterdag was er in het Antwerps bioscoopcomplex Metropolis al een relletje geweest met allochtone jongeren. Door de actie 'voor 3 euro naar de film' van BNP Paribas, was er extra veel volk. De amokmakers moesten op de eerste rij zitten en begonnen uit protest de vuilnisbakken om te kieperen. De voorstelling werd tien minuten onderbroken om de jongeren uit de bioscoopzaal te verwijderen.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdijschool Dendermonde Hoofdstuk 2

    HOOFDSTUK 2: CHOCO

     

    Tijdens de ochtendstudie verscheen dom Urbanus met een grote kartonnen doos en begon aan een aantal studenten schoolmateriaal uit de delen;  boeken, schriften, schrijfgerief en zelfs rekenmachines. De studenten van de Abdijschool konden een briefje afgeven met hetgeen ze nodig hadden en dit werd dan in de ochtend door de pater bezorgd. Dom Urbanus droeg een pij en had een volle grijzende haardos. Hij droeg een bril die sterk geleek op die van de Congolese leider Mobutu.

    En misschien was die Congolese verwijzing nog niet zo verkeerd. Het gegeven had iets van een “zwarte” handel.

     

    Tijdens de schooluren maakte ik kennis met de leraar Frans, mijnheer Ivo De Jonghe. Het was een magere man die blijkbaar aan een mysterieuze ziekte leed: De blauwe ziekte. Blijkbaar werkte zijn hart niet naar behoren. Mede daardoor maakte hij ook een vrij serieuze indruk. Mijnheer De Jonghe was ook te ernstig om een bijnaam voor te verzinnen. ‘s Avonds moesten we een opstel Frans schrijven met als typisch onderwerp: onze voorbije vakantie.

    Nadien volgde lichamelijk opvoeding dat werd gegeven door mijnheer Van den Bussche, alias den Bloempot. Het was een langere magere man met een krullende haardos. Mijnheer Van den Bussche was niet alleen leraar lichamelijke opvoeding. Hij gaf ook het vak biologie in het derde Latijn en was ook opzichter tijdens de eerste avondstudie. De turnzaal van de Dendermondse Abdijschool was eigenlijk een polyvalente ruimte die dienst deed als filmzaal, judolokaal en receptieruimte. Overal waren er wel gaten of deuren waarachter er verborgen schatten zaten.

     

    Na opnieuw een vermoeiende schooldag spoedden we ons naar de refter voor het gebruikelijke vieruurtje. Vandaag hadden de paters Choco voorzien. Bij de paters was alles altijd een beetje anders en de Chocopasta die we kregen was van het merk KWATTA. Het zag er uit als choco, maar het smaakte naar een soort van zoete brij. Ineens begonnen de studenten van de aanpalende tafels lege chocopotten voor mijn neus te zetten. “Choco, Choco!” riepen ze van alle kanten en mijn bijnaam was geboren. Mijn grootmoeder langs moeders kant was van Franse origine en daarom was ik bruiner dan de doorsnee Vlaamse bleekscheet. In gans de Abdijschool zat er niet één gekleurde student, zodat ik met mijn getinte huidskleur opviel. Nu, ik was niet de enige student met een bijnaam. Joachim H. en Filip De L. kregen de eerste week als bijnaam de “mini-Jap” en de “mini-Bic”,  naar analogie van hun vader leerkrachten. Frank V. kreeg direct als bijnaam “Frankenstein”, omdat bij aanslag had op zijn tanden. Bisser Emanuel werd gepest als “Emmanuel Snottebel” en medestudent Gijsbrecht H. werd “Hollebolle Gijs”. In de Abdijschool was pesten een dagelijkse bezigheid.

     

    Na het vieruurtje volgde de eerste avondstudie. Ineens brak er hilariteit uit in de studiezaal. Opzichter Van den Bussche had een document afgenomen van student Gauthier de C. de L.. Gauthier had wel lef want trok daarop aan de stropdas van de opzichter. Deze had bijna geen adem meer en sloeg rood uit. Ondertussen begonnen alle studenten tegen hun bureau te sjotten. Een hels lawaai ontstond in de studiezaal en net toen Gauthier werd weggestuurd verscheen die in de deuropening van de studiezaal pater Prefect. Hij keek kwaad uit zijn ogen en stapte traag naar de microfoon.

    “Deze avond geen televisie,” zei pater Prefect kordaat.

    Opnieuw een licht rumoer in de zaal.

    “En indien nodig woensdagnamiddag ook strafstudie in plaats van sport,” ging de Prefect verder.

    “Voorlopig kunnen de studenten mij doorgeven of ze willen gaan zwemmen of gaan voetballen. Ik houd mijn standpunt in beraad.”

    Er werden briefjes uitgedeeld waarop de studenten konden aanduiden welke keuze ze maakten. De Abdijschool had een voetbalterrein dat gelegen was in de buurt van de Brusselse forten. Ik koos voor het zwemmen.

     

    Op woensdagnamiddag kwam er geen sanctie voor de groep. Enkel Gauthier kreeg strafstudie. Met een aantal studenten en onder het toeziend oog van een zekere mijnheer Dillewyns begaven we ons naar het Dendermondse zwembad Olympos. Dit was gelegen op een stuk omwalling van de stad. Mijnheer Dillewyns sprak een beetje met een rare stem en had een gezicht dat mij deed denken aan een gelijkbenige driehoek. Zijn bijnaam was “den distel”. En natuurlijk dat ik mij eens verkeerd wou laten opmerken door “Distel” te roepen. Dillewyns reageerde correct door mij 5 bladzijden straf te geven. Na drie dagen Abdijschool had ik mijn eerste straf binnen.

     

    Donderdagavond was het Judoavond. Tijdens de pauze werd de polyvalente ruimte omgevormd tot een heus Judolokaal. Een aantal paters waaronder Dom Emiel en Dom Robert gaven lessen aan de studenten. Ook klusjesman François deed mee. François had een zwarte gordel, terwijl de paters een bruine gordel hadden. Alles bijeen schat ik dat er zo’n 20 studenten Judo volgden. Er was een verhoog in de ruimte waarop studenten het gebeuren konden volgen. Het viel mij direct op dat beide paters van het lichamelijk contact genoten.

     

    Uiteindelijk brak vrijdag aan! Ik was zielsgelukkig dat ik die dag terug naar huis mocht. In de namiddag hadden we opnieuw les Frans. Leraar De Jonghe deelde onze verbeterde opstellen uit. Joachim H. kreeg een 7, Filip De L. een 7,5. Filip deed echt zijn best voor Frans en probeerde al met een Franse “r” te spreken. Eigenlijk wel een beetje grappig. En dan kwam hij bij de Franstalige notabele van onze klas Gauthier de C. de L. Iedereen verwachte  minimum een 8, maar eerder een 9. Het verdict was: “Gauthier, wat jij schrijft ziet er uit als Frans, maar is geen Frans. U krijgt een 4 op 10” Wij zakten allemaal door onze stoel. Want indien dit geen Frans was, wat spraken Gauthier’s ouders dan met elkaar?

     

    Toen uiteindelijk het belsignaal ging, snelden we allen de trappen af en begaven ons naar huis. Sommigen gingen met de trein naar huis. Anderen werden door “papa” of “mama” opgehaald. De nieuwe koer aan de Oude Vest deed dienst als gelegenheidsparking. De mooiste BMW’s, Jaguars en Mercedessen stonden er te blinken. Op de oude koer liep Pater Rector zo fier als een pauw rond. Notabelen en vooral echtgenotes ervan werden door hem met de nodige allure bejegend.

     

    Bij mijn thuiskomst trof ik onze dienstmeid Chris wenend aan in de keuken. “Wat is er?” probeerde ik

    “Mevrouw is vertrokken” antwoordde ze mij “en ik zie het hier niet meer zitten.”

     “Chriske” was bij ons gezin komen wonen vanaf mijn geboorte. Ik beschouwde haar als een tweede moeder. Haar verdriet trof mij diep.

    Mijn moeder had blijkbaar elders in de stad een appartement gehuurd en Chris was alleen in ons huis overgebleven. Vanaf nu zou ik als een pingpongballetje heen en weer worden gemept tussen mijn ouders.

     

    Na een hels weekend begaf ik mij maandag terug naar school. Het was een warme nazomerdag en op de koer botste ik op onze taalvirtuoos Gauthier.  Die stond met een nieuwe blauwe Millet –nota bene een donsvest- te pronken op de koer. Rondom hem verzamelden een aantal nieuwsgierige medestudenten. Ze wouden allemaal eens voelen aan het nieuwe hebbedingetje.

     

    De bel ging en de studenten groepeerden zich in rijen. Als een lange colonne trokken zij naar de klaslokalen.  Ik had mijn batterijen niet kunnen opladen in het weekend en voelde mij volledig leeg. Het enthousiasme van een week voordien was weg. In de lessen van dom Emiel zat ik met mijn gedachte elders. Nog net op tijd kon ik oppikken dat we ’s avonds een taak voor Nederlands hadden. Een studiegenoot gaf mij wat halve informatie door. Routinematig werkte ik mijn dag af tot aan de eerste avondstudie. De huiswerkschriften werden opgehaald en de tweede studie kon beginnen. Opnieuw wat Latijnse woordjes en spraakkunst. Dan het avondeten, de recreatie en de laatste avondstudie.

     

    De volgende schooldag werd tijdens de les Nederlands het huiswerk verbeterd.

    “Wat heb jij uitgestoken?” voor dom Emiel geïrriteerd aan mij.

    Ik viel uit de lucht.

    Blijkbaar had ik een verkeerde oefening gemaakt.

    De ganse dag was ik mentaal afwezig.

    ’s Avonds na het doven van de lichten verscheen dom Emiel aan mijn bed.

    “Wat was er toch vandaag met jou aan de hand?” fezelde hij

    “Ach,” zuchtte ik “ mijn ouders zijn aan het scheiden. Ik ben er niet met mijn gedachten bij.”

    Dom Emiel verstond het en verdween.

     

    De rest van de week verliep vrij rimpelloos. Donderdagavond sprak studiegenoot Dirk C. mij aan voordat we de refter binnengingen. “Laurent C. heeft een pakje sigaretten kunnen bemachtigen. We spreken om 19u30 af in de tuin aan de fietsenstalling.”

    Na het avondeten slopen we door de tuin van de Abdij en troffen we elkaar. Laurent vroeg 20 frank voor een sigaret. Als een stoere jongen stak Laurent een sigaret op, trok er aan, maar begon  dadelijk te hoesten. Dirk C. had meer ervaring met roken.  Na het roken voelde ik mij ongezond. We slopen terug naar de oude speelplaats en zorgden ervoor dat we ongezien binnen raakten.

     

    Elke vrijdag stond er ’s middags frieten op het menu. Deze frieten druipten van het vet als ze op onze tafel werden gegooid. Een Inox potje was volledig gevuld met dikke mayonaise. Het vlees was meestal een soort van stoofvlees in een stroperige bruine saus. Op vrijdag mochten wij goedkope tafelwijn drinken. Het alcoholgehalte was zo laag dat je er onmogelijk zat kon van worden. Het was allen opgevallen dat pater Prefect geen voedsel op de grond kon zien liggen. Sommige studenten maakten er een sport van om een friet op de grond te gooien als de Prefect afkwam. Pater Prefect bukte zich dan, nam de friet op en stopte die in zijn mond. De studenten proesten het uit.

     

    Vrijdagavond ging ik met tegenzin naar huis. Chris had haar ontslag gegeven en thuis trof ik in de zetel een lerares van mijn oudere zus Kathleen. Het was duidelijk dat dit mijn vader zijn nieuwe vrouw zou worden. Mijn leven was een achtbaan geworden en alles om mij heen veranderde in een hels tempo. Mijn ouders hadden voor een co-ouderschap gekozen waarbij ik afwisselend het ene weekend bij mijn moeder en het andere weekend bij mijn vader zou logeren. Met de moed der wanhoop beet ik mij vast in mijn leerstof. Mijn schoolresultaten waren tot dan toe zeer goed geweest.

     

    De volgende weken verliepen gelijklopend. Studiegenoot Dirk C. maakte er sport van om zoveel mogelijk te paffen. Meestal deed hij dit weggestoken in de tuin van de Abdijschool, soms in de toiletten. Na enkele weken werd hij gevat samen met medestudent Laurent C. Beiden waren sigaretten gaan kopen in een winkel in de Dijkstraat. Pater Prefect vatte hen en beiden werden gestraft.  Maar pater Prefect bleef steeds redelijk. Naar buiten toe boezemde hij angst in, maar inwendig was hij een rechtschapen persoon. Hij was misschien wel de meest evenwichtige pater die ik in de Abdijschool ontmoette.

     

    Dirk C. genoot een zeker aanzien bij de paters omdat zijn nonkel professor was aan de Faculteit Theologie te Leuven. Soms nam Dirk mij mee op bezoek bij dom Daniel in de houtzagerij. Deze was gelegen naast de refter van de Abdij. De paters telden nog ambachtslui onder hun rangen. Als gevolg van de erfenis van de brouwerij Van Assche maakten de paters ook cider in hun kelders.

    Verder was er de stokoude dom Omar die de drukkerij verzorgde. Deze drukkerij was ver uit de tijd. Teksten werden nog manueel letter per letter geplaatst. Zelfs in de jaren 1980 was dit procedé hopeloos verouderd. In Dendermonde-centrum ging het verhaal dat dom Omar in zijn jonge jaren eens aan de deur werd gezet door mijnheer Raemdonck omdat hij de pater had aangetroffen met zijn vrouw.

     

    In de herfst werd het Abdijschoolfeest gehouden. Dom Robert was dagen ervoor druk in de weer met de volledige organisatie. Op de avond zelf deden de laatstejaars het meeste werk. De refter werd feestelijk aangekleed, terwijl de vijfdejaarsstudenten opdienden. In plaats van een goedkope plastiek op de tafels, werden er nu echte tafellakens gebruikt. Op het menu prijkten eindelijk goede gerechten. Want het dient gezegd, de vettige grootkeuken van de Abdijschool heeft mij menig maal diarree bezorgd. De parking aan de Dijkstraat deed dienst als een soort van Vlaamse kermis, met loodjesgeweren, tombula e.d. Samen met enkele studiegenoten kozen we voor het schietkraam. En in plaats van op de tanden te richten, schoten we natuurlijk op de prijzen.  Een  beer met één oog uit, een goedkope horloge met een gat in, missiekaarsen doorboord met hagel... Het was niet om aan te zien. De toezichthoudende retoricastudent maakte zich kwaad en kwam vanachter zijn kraam. We moesten gaan lopen om geen slaag te krijgen.

    Wat verder in de polyvalente ruimte trad de vader van Joachim H op. Wiskundeleraar Bert H. was oprichter van de bekende Dendermondse Jazzclub en kon prachtig muziek spelen. Naar het schijnt wijdde hij ook tijdens de les graag uit over zijn muzikale hobby.  

     

    Na een tweetal maanden kwam de eerste ongeziene vertaling Latijn. Een tekst van één bladzijde moest tegen de klok uit het Latijn worden vertaald. Dat was een vrij zenuwslopende aangelegenheid. Er kwam vocabularium en grammatica aan te pas. Ik herinner mij het onderwerp niet meer, maar ik moet zeggen dat de tekst mij goed lag. Enkele dagen later maakte dom Emiel met enige zin voor dramatiek de punten bekend van de vertaling. Als eerste kwam Emanuel met maar liefst 50/50. Op de tweede plaats kwam ik met 49/50. Dat was een krachttoer, zeker gezien mijn hectische gezinssituatie.

     

    ’s Avonds als de lichten gedoofd waren kwam dom Emiel mij aan mijn bed nogmaals proficiat wensen. Nadien deed hij zijn ronde bij andere studenten die ook net in hun bed lagen. Dom Emiel had zo hier en daar zijn vriendjes. Medestudent Emanuel was de vaste plek waar hij bijna iedere avond halt hield. Het viel mij op dat er aan het bed van Emanuel nooit veel gepraat werd. Baden ze samen tot God of was er iets anders aan de hand? We zullen het wellicht nooit te weten komen.

     

    Als een donderslag bij heldere hemel stierf enkele weken later de vader van Joachim H. Het was een drama voor de weduwe Magda Q. en haar twee zoontjes Joachim en Samuel. Joachim werd uit de klas gehaald en verdween een paar dagen naar huis. Het was een andere Joachim die we nadien terugzagen. Zijn humor van weleer was cynischer geworden. Ook zijn houding en zijn uiterlijk veranderde. Van jonge knaap was hij geëvolueerd naar een puber of misschien zelfs een jonge volwassene. Joachim zocht ook meer en meer confrontatie op met het gezag...

     

    Een maal per maand werd op donderdag de tweede avondstudie ingenomen door een verplichte deelname aan de eucharistieviering in de Abdijkerk te Dendermonde. In lange rijen begaven wij ons dan door de Abdij om langs een zijdeur uit te komen in Paterskerk. De studenten namen dan vooraan plaats, terwijl een handvol gelovige Dendermondenaren achteraan in de kerk hadden plaatsgenomen. Het was telkens een mooie gebeurtenis die indruk op mij maakte. Een veertigtal paters die achter het altaar stonden en Gregoriaans zongen. De Dendermondse Abdij was een levendige gemeenschap. Er waren stokoude paters, maar er waren ook jeugdige elementen tussen en nu en dan zagen we een novice. Dom Emiel was ook aangesteld als novicemeester, begeleider van de nieuwelingen in de gemeenschap.

     

    Kerstmis naderde en de examens kwamen in aantocht. ’s Morgens waren er examens en de namiddagen werden gevuld met verschillende extra studies. De schriftelijke examens gingen meestal door in de studiezaal. Alles verliep zeer vlot. Na de examens was er jaarlijks een boekenbeurs welke werd gehouden in de grote recreatiezaal. De pingpongtafels werden voor een korte periode verwijderd. Het was telkens dezelfde particulier die deze boekenbeurs verzorgde.

     

    Voor de proclamatie waren mijn ouders nog eens samen afgezakt naar de Abdijschool. Toen ze binnenkwamen draaide Pater Rector ostentatief zijn rug naar hen. Hij wou hen duidelijk maken dat ze als gescheiden koppel niet echt meer welkom waren in de Katholieke school.  Voor enkelen betekende Kerstmis ook het einde van het Abdijschoolavontuur. Zo ook voor Frank V. en Gauthier de C. de L. Zij konden het niveau niet aan en zouden nu gaan voor een B-attest, overgaan, maar naar een lagere richting.  Als gevolg van het gespeel in de studie had mijn vriend Dirk C. ook geen schitterende punten op Latijn en zou wellicht ook van school moeten veranderen.

     

    Het was de eerste Kerstmis zonder beide ouders en er hing een kunstmatige sfeer in huis. Onze dienstmeid was vervangen door een vriendelijke vreemde poetsvrouw die Magda heette. Het eerste wat ze deed was een briefje van 500 frank uit mijn zak nemen en afgeven aan mijn vader. Ze dacht wellicht dat het een valstrik was en wou zo haar eerlijkheid aantonen.  Mijn vader probeerde mij zijn nieuwe vriendin op te dringen, maar de liefde was niet wederzijds. De woning van mijn ouders was kil en leeg. Kerstmisavond werd gevierd bij de zus van mijn vader die in De Pinte woonde, terwijl mijn moeder eenzaam op haar appartement zat. Op het einde van de vakantie was ik blij dat ik terug naar de Abdijschool kon.

     

    Onze klas werd herschikt en Frank V. en Gauthier de C. de L. moesten recht voor de leraars gaan zitten. Zij mochten zich tijdens de lessen Latijn in stilte met andere zaken bezighouden. Frank en Gauthier hadden als outsiders iets  van een komisch duo. Een soort van Waldorf en Statler uit de Muppet Show. Tijdens de lessen waren ze vlijtig onnozele peetjes aan het tekenen en domme gezichten aan het trekken. Het geheel had iets komisch. 

     

    De Abdijschool telde een aantal zonderlinge studenten. Zo zat er in het tweede Latijn een fysische gehandicapte leerling die zich met een soort beugel voortbewoog.

    Emanuel Van C. zat in de tweede Latijnse, maar was zeker drie jaar ouder dan zijn klasgenoten. Hij sprak op een zwakzinnige manier en was sociaal gestoord. Ik vermoed dat hij autistisch was, omdat hij ook over een aantal uitzonderlijke gaven beschikte. Zo kon hij als geen ander piano spelen. Op het vak Grieks haalde bijna correct. Op woensdag ging hij dikwijls mee gaan zwemmen. Hij kon wel drie lengtes onder water zwemmen zonder te ademen. De studenten stonden vol verbazing naar zijn prestaties te kijken.

    In mijn klas zat er een student met een groeistoornis en die wekelijks inspuitingen moest krijgen. Een andere student uit mijn jaar verloor door ziekte al zijn tanden en moest op zijn jeugdige leeftijd reeds een vals gebit dragen.

     

    De maanden gingen als een sneltrein voorbij en de Paasexamens kwamen in zicht. Opnieuw veranderde de dagindeling met in de voormiddag proeven en in de namiddag studie. De examens eindigde op de laatste woensdag voor Pasen. Pasen is het hoogtepunt van het kerkelijk jaar en dat werd intens beleefd. Op Witte Donderdag en Goede Vrijdag maakten wij bijna alle eucharistievieringen mee. Zeker de kruisweg op Goede Vrijdag maakte een grote indruk op mij. Vader Abt die met zijn mijter en staf voorop liep met daarachter de paters Benedictijnen. Bij elke statie werd er gebeden en gezongen. De Abdijkerk zat afgeladen vol met studenten en burgers uit de stad Dendermonde. Het werd een religieus hoogtepunt tijdens mijn verblijf in de Abdijschool.

     

    Na de Paasvakantie volgde nog een korte derde trimester. De lente hing in de lucht en dat kon je voelen aan de studenten.

    Tijdens de avondrecreatie hingen we rond in de tuin en hielden ons bezig met baldadigheden. Dirk C. en Laurent C. waren op zoek naar een plaatsje om paffen. Terwijl  ik verwikkeld was in een stenengevecht met Filip De L. en Frank V. Ik dook weg en ook Frank V. zette het op een lopen. Plots verscheen opzichter Marc Dillewyns en Filip De L. kreeg een strafstudie.

     

    Zeker tijdens de avondstudies hing er een explosief klimaat in de zaal.

    De opzichter van deze laatste studie was  een surveillant die als bijnaam “papie” had. Een lange dwaze man met een dikke bril op. Hij was zo groot dat hij precies in een andere dimensie leefde.

    En dan was er plots een incident. Een student kreeg een oorveeg van de opzichter en riep daarop woest naar de man: “Ik ga Uw ballen in stukken slaan.”

    Een hels bankengesjot brak los.

    Sommige studenten begonnen “Papie” te roepen!

    Papie reageerde furieus: “We blijven zitten zolang de hilariteit niet ophoudt.”

    Papie had weinig gezag en het rumoer bleef voortduren. Uiteindelijk viel de massa toch stil. Bijna een half uur te laat werd de avondstudie stopgezet.

     

    Op het einde van het schooljaar kregen we van dom Emiel seksuele voorlichting tijdens de les godsdienst. Het viel mij op dat de meeste paters op zeer theoretische bijna dogmatische manier praatten over het andere geslacht. En dat is natuurlijk begrijpelijk wegens het verplichte celibaat. De informatie die zij aan ons doorgaven was dus uit tweede orde. Ik herinner mij dat Dom Emiel vertelde dat vrouwen parfum gebruiken om de geur te verbergen van hun menstruatie. Volledig in de lijn van de Katholieke leer werden vrouwen  omschreven als verleidsters, als hedendaagse Eva’s in de tuin van Eden. Vele paters hadden een vertekend beeld over relaties en seksualiteit. Sommigen onder hen worstelden met hun eigen seksuele verlangens en dat is begrijpelijk. God heeft beide geslachten niet geschapen om nadien een celibatair bestaan te leiden. Bovendien is een relatieloos en kinderloos bestaan een onmenselijke straf voor de clerus. Er is immers niets mooier dan Uw eigen pasgeboren kind te omarmen.

     

    Na een uitstekend derde semester en een goede uitslag volgde een  verdiende zomervakantie.  Mijn moeder nam mij en mijn zus mee op een reis naar Tunesië. Het was de eerste maal dat ik in een vliegtuig zat.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank Vanhecke en het Vlaams Belang

    Frank Vanhecke verklaarde onlangs nooit meer op een lijst van het Vlaams Belang te zullen staan. Nochtans was Vanhecke de door Karel Dillen aangewezen opvolger. Maar liefst 12 jaar leidde hij de partij. Uiteindelijk werd hij vervangen door iemand van de "Antwerpen"-clan. Filip De Winter is een rasechte Bruggeling, maar wordt nu algemeen aanzien als iemand van Antwerpen. Karel Dillen draait zich nu wellicht in zijn graf. Vanhecke verklaart terug naar de privé-sector te zullen keren. In een vorig leven werkte Vanhecke in het vastgoedkantoor Agence Luk te Zeebrugge. De stichter van dit immokantoor Dhr. Luk Vanhaverbeke was ook een vurige Vlaams Blokker, maar hield het voor bekeken toen er in Vlaams Blok Brugge ook politieke spelletjes werden gespeeld. Vele kopstukken waaronder De Winter boekten steevast hun zeeverblijf bij Agence Luk. Het immokantoor werd onlangs overgenomen.

    Het openlijk vertrek vertrek van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke doet de gehavende partij geen goed. Veel mensen sympathiseren voor de twee en vinden Filip De Winter & Co te rechts of te controversieel. Frank Vanhecke had een zachtere uitstraling en sommige vrouwen vinden hem zelf knap. Bovendien met een De Winter aan het hoofd van de partij blijft het water veel te diep om een brug te maken naar andere rechtse partijen.
     

    Frank Vanhecke nooit meer op lijst Vlaams Belang

    Frank Vanhecke, twaalf jaar lang voorzitter van het Vlaams Belang, zal nooit meer op een lijst van die partij staan. Dat zegt hij aan Humo, zo meldt het weekblad dat dinsdag verschijnt. Eind vorig jaar kwam het tot een openlijk conflict tussen de ex-voorzitter en het triumviraat Dewinter-Annemans-Valkeniers. Frank Vanhecke nam toen ontslag uit het partijbestuur, en zegt nu consequent te willen blijven.
     
    Privésector
    "Ik heb, na een conflict met de partijtop, niet deelgenomen aan de jongste federale verkiezingen", aldus Vanhecke. "Het zou zeer onkies zijn om de volgende keer, wanneer het over de verlenging van mijn Europese mandaat gaat, wél weer een verkiesbare plaats te eisen: ik zal dus nooit meer op een lijst staan. Na afloop van mijn mandaat zal ik mijn leven verder opbouwen in de privésector." Vanhecke acht een verzoening met Dewinter en zijn directe medestanders bijzonder onwaarschijnlijk.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ripdeal
    Ik heb ooit onderstaande dader "Yannis" ontmoet in Hotel Karnapolski te Amsterdam, waarbij hij zich voorstelde als Monsieur Cayenne met een goedkoop visitekaartje. Dit crapuul rookte Marlboro sigaretteren en zei dat hij van Spaanse origine was. Hij was vergezeld van een struise man met dikke sigaar die de buurt in het oog moest houden. Ik kan niet begrijpen dat mensen zich laten vangen door dergelijk crapuul met een dieventronie.



    Ripdeal in België

    januari 2009
    De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft 2 personen aangehouden in het kader van een onderzoek naar grootschalige oplichting. De speurders doen een oproep naar andere slachtoffers.
    De daders namen steeds contact op met eigenaars van “te koop gestelde” vastgoederen en spraken af. Ze stelden voor om euro - briefjes met grote waarde om te wisselen in kleinere en dit in het kader van verkoop van vastgoed. Op de wisseltransactie wordt hen een belangrijke commissie beloofd.
    Bij de wissel toonden de daders een aantal stapels geld. Slechts enkele briefjes zijn echt. Het is slechts ná de wissel en als de daders weg zijn dat het slachtoffer merkt dat het eerste en het laatste briefje van het stapeltje echt is en de rest vals.
    Drie van de daders stelden zich voor als YANNIS (foto 1), EDOUARDO (foto 2) en als MALIM (foto 3). Ze waren vergezeld van nog een vierde man (foto 4) waar van de naam niet is gekend.
    Persoonsbeschrijving:
    Dader 1 Dader 2 Dader 3 Onbekende dader
    Getuigenissen:

    Heeft u informatie met betrekking tot de feiten, gelieve dan contact op te nemen met de onderzoekers via het gratis nummer: 0800 / 91.119

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwitserse minister met slappe lach

    Zwitserse minister krijgt slappe lach tijdens debat

    Zwitserland is al dagen in de ban van een incident maandag in de Nationalrat, de Tweede Kamer van het alpenland. Minister van Financiën Hans-Rudolf Merz kreeg de slappe lach toen hij het door een ambtenaar geschreven antwoord op Kamervragen voorlas.

    Het in bureaucratische taal geschreven antwoord was doorspekt met afkortingen, bijzinnen, cijfers en paragrafen. De liberale bewindsman gaf later toe dat hij zelf niet begreep wat hij voorlas. De lachaanval van de minister werkte aanstekelijk op de parlementariërs. Het journaalverslag van het incident is inmiddels een hit op YouTube.

    De ambtenaar die het antwoord heeft geschreven, kan de lol er niet van inzien: ''Ik heb mijn best gedaan om een serieus antwoord voor te bereiden.'' De minister heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, aldus Zwitserse media donderdag.
     
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruzie bij Antwerpse VLD!

    Het was weer om U dood te lachen. Eerst de persconferentie van VLD-Schepen Bungeneers waarbij hij zijn ontslag geeft uit het stadsbestuur en daarbij gesteund door de mediageile VLD-paling Annick De Ridder en dan 's avonds het interview in Terzake met Bungeneers, waarbij hij zei zijn ontslag nog niet te geven. VLD speelt opnieuw paniekvoetbal. Traditioneel boegbeeld en ook VLD-schepen Ludo Van Campenhout was not amused met de voortvarende reactie van De Ridder en Bungeneers. Daarom dreigt er opnieuw een publieke ruzie binnen de VLD. En dan gaan natuurlijk de poppen aan de dansen. Iemand moet dan water in de wijn doen om naar buiten toe een ploeg te blijven vormen. Maar de schade is er. De VLD Antwerpen -die eerst stoer naar buiten kwam- maakt zichzelf nu weer eens belachelijk. Wellicht stonden de telefoons vandaag roodgloeiend. Elke nationale clan binnen de VLD speelt nu zijn eigen spel. We hebben zoals geweten de Verhofstadt-clan, de jongeren De Croo-clan  en de De Gucht-clan. Het valt af te wachten wat het wordt. Ik denk uiteindelijk dat de grootste paling het zal proberen uitleggen bij de volgende "Zevende Dag". Wie? Natuurlijk Annick De Ridder.

    Annick De Ridder heeft haar naam gemaakt als actievoerster tegen de "Snel-Belg-Wet".  Om dan nog tijdens het VLD-congres de hielen te beginnen likken van Verhofstadt om zo in zijn gratie te komen. Je moet het maar kunnen. Eerst vurig tegenstrever zijn en dan vurig aanhanger worden en dat allemaal binnen een tijdspanne van enkele minuten. Daarvoor is toch wat acteerkunst nodig. Moest Annick niet meer herkozen worden, maakt ze zeker kans in elk amateur toneelgezelfschap.
    Eerst was De Ridder van de clan VLD-jongeren, dan was ze voor de clan Verhofstadt en ik denk dat ze nu weer in de clan VLD-jongeren zit onder leiding van Alexander De Croo. Maar het is mogelijk dat ze zondag terug kiest voor de traditionele krachten (Verhofstadt en company) binnen de VLD. Maar eigenlijk kan het mij geen reet schelen. Want who the fuck interesseert zich nog voor dat vrouwmens. 


    Van Campenhout niet van plan op te stappen

    HLN update  Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout (Open Vld) is niet van plan om op te stappen uit het Antwerpse college. Eerder op de dag maakte schepen voor Financiën Luc Bungeneers bekend dat de Open Vld uit de Antwerpse meerderheid stapt. Bungeneers benadrukt intussen "dat zijn ontslagbrief nog niet getekend is."

    "Ik ga niets doen, ik blijf zitten. En als men wil dat ik wegga, moeten de leden dat beslissen. Ik voel me daar niet door gebonden", zei Van Campenhout kort nadat hij geland was vanuit Shanghai. "Ik heb net 16 uur op het vliegtuig gezeten. Ik heb erover gehoord, maar het zijn de leden die dat moeten beslissen. De oplossing die nu voorligt, is beter dan de Lange Wapper. Ik ben inhoudelijk niet van mening veranderd."

    "Ik ga niet opstappen omdat ik het beste wil voor mijn stad", zei hij nog. "Ik ga niets doen. Ik ga morgen (vrijdag, red.) naar het schepencollege en de stad besturen. Ik zal wel zien wat er gebeurt."

    Van Campenhout stemde woensdagavond in met de beslissing van het college om een deel van de meerkost te laten dragen door stad en haven bij de aanleg van de Oosterweelverbinding met tunnels in plaats van een viaduct. Daarmee ging hij - opnieuw - in tegen de partijlijn. Collega-schepen Luc Bungeneers (Open Vld) stemde wel tegen.

    Van Campenhout zegt dat er intussen wel contacten zijn geweest met de Vld-fractie maar dat die via sms zijn verlopen, omdat hij in Shanghai was en de afstand en het tijdsverschil het contact bemoeilijkten.   De postie van Van Campenhout binnen de Antwerpse liberalen ligt al langer ter discussie.

    Komt Bungeneers terug op zijn ontslag?
    "Als men tegemoetkomt aan de gerechtvaardigde eisen van Open Vld, dan zie ik niet in waarom we niet op onze stappen zouden kunnen terugkeren", verklaarde Bungeneers in Ter Zake.

    Hij laat nog een opening. "Mijn ontslagbrief is nog niet getekend. Ik zal in de komende dagen een gesprek hebben met de burgemeester (Patrick Janssens, nvdr) waarvan ik hoop dat hij misschien andere voorstellen doet, waarvan ik dan de zekerheid krijg dat de 352 miljoen euro niet door de Antwerpse belastingbetaler moet worden betaald."

    Nog in Terzake stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever voor om er samen met Bungeneers over te waken dat dat niet gebeurt. De Wever zei te hopen dat Open Vld nog op haar beslissing terugkomt. "Ik roep de partij op om zich te bezinnen en samen met ons erover te waken dat die gelden worden bijeengebracht vanuit de stad en de haven op de meest zinvolle manier, en liefst zonder de belastingen te verhogen."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bad Boyz in Johannesburg
    Vorige week zag ik op Nederland 2 een programma over de "beveiligingsfirma's" in Zuid-Afrika. Het was een reportage van de BBC. De firma's kwamen uitvoerig in beeld en werden gevolgd tijdens hun dagelijkse routine: Dieven afrantselen, mensen vermoorden, krakers bloedig uitdrijven...Hier en daar werd er eens een mens verbrand. En voor de politie was er geen vuiltje aan de lucht. Soms moesten ze eens een "boete" betalen voor overdreven agressief gedrag, maar dat ging dan over ca 150 euro voor een dode of zwaar mishandelde dief.

    Waar zitten die linksen van tijdens het apartheidsregime? Nu horen we ze niet mee... Enkele maanden geleden konden we op één zien hoe blanken momenteel gediscrimineerd worden omdat ze een blanke huid hebben. Deze week zien we hoe mensen legaal worden afgerantseld of vermoord. Ja, het ANC heeft het goed gedaan me dunkt. De wereld mag fier zijn op het nieuwe Zuid-Afrika! Lang leve bisschop Tutu, lang leve Jacob Zuma!
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdijschool Dendermonde Hoofdstuk 1

    CHOCO

    ABDIJSCHOOL DENDERMONDE

     

    VOORWOORD

     

     

    In 2010 kwam de Abdijschool van Dendermonde een aantal keer negatief in het nieuws. Oude pedofiliezaken werden opgerakeld, waarbij elke zin voor nuance ontbrak.

     

    Ik heb dit verhaal neergeschreven als een aanklacht tegen het machtsmisbruik van sommige leerkrachten. Dagelijks zijn studenten het slachtoffer van psychologische terreur. Teveel worden kinderen overgelaten aan subjectieve oordelen. Zij dragen de gevolgen dikwijls jaren met zich mee.

     

    Dergelijk arbitrair gedrag zou in een Westers land gewoon niet getolereerd mogen worden.

     

     

     

    Dendermonde, 6 februari 2011

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    HOOFDSTUK I: EEN NIEUWE START

    Ik herinner het mij alsof het gisteren was, de grijs gelakte ijzeren bedjes van de slaapzaal van de Dendermondse Abdijschool. Zeker tien lagen verf zaten erop. Smalle lelijke bedjes met doorgelegen matrassen, symmetrisch naast elkaar alsof het graven waren uit de Eerst Wereldoorlog. Naast elk bedje stond er rechts een houten grijs kastje dat net voldoende groot was om er enkele leesboeken of de bijbel in op te bergen..De slaapzaal van de Abdijschool had iets kouds en kil. De vloer was nog de originele tegelvloer. Het was een doffe grijze levenloze tegel die je wellicht ook nog in goedkope rusthuizen aantrof. Ooit moet er een motief hebben opgestaan, dacht ik. Aan de zijkant was er een lange rij levenloze wastafels, met drukkranen zodat er geen water zou verloren gaan. De ramen waren niet zichtbaar. Er hingen grijze dikke gordijnen voor. Ze zagen er plastiekachtig uit en ademden iets steriel uit. De slaapzaal was opgedeeld in drie delen met telkens een twintigtal bedjes. Er was maar één modern element in de kille donkere zaal en dat waren de luidsprekers die in elke compartiment omhoog hingen.

    Mijn ouders waren hun tijd ver vooruit. Ze waren jong getrouwd en besloten als één van de eersten van hun generatie om hun huwelijk te laten ontbinden. De Dendermondse burgerij sprak er schande over.  Om mij een deel van de ellende te besparen, dropten mijn ouders mij in de bekende Abdijschool.


    De Abdijschool van Dendermonde werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht als voorbereiding op het kloosterleven. Praktisch alle leerkrachten waren monnik in de aanpalende Benedictijnenabdij. In het begin telde de school een honderdtal studenten en dit aantal groeide stelselmatig tot maximaal 250 studenten in de jaren 1980. De accommodatie werd stilaan te klein en de paters waren op zoek naar extra financiële middelen voor uitbreiding van de school. Door tussenkomst van mijn vader en onze familievriend dom Hildebrand kwam een grote nalatenschap bij de Abdijgemeenschap terecht. Daardoor kon de Abdijschool worden uitgebreid met de nieuwbouw die aan de Oude Vest uitkwam. Onder invloed van de nieuwe rector, Pieter Batselier koos de school voor een elitaire koers en werden er nog uitsluitend internen toegelaten. De schoolbrochure pochte over paardrijlessen e.d. Van over het ganse land kwamen studenten naar  deze ondertussen bekende school. Het schoolniveau was er zeer hoog. Bij internationale proeven Latijn scoorden de studenten uitstekend. 

    Ook mijn ouders liepen hoog op met deze school. Daar waar mijn moeder stiekem van een roeping droomde, zag mijn vader in deze school een eerste stap naar de advocatuur. De rector van de school, Pieter Batselier, was eerst voor een verkennend gesprek bij ons thuis langsgekomen. Hij droeg toen burgerkledij en zag er werelds uit. Het was zeker niet zo'n typische pater zoals in televisiereportages. Ik denk zelfs dat hij geen kruisje droeg. Het was een ietwat corpulente pater met een zeer luidruchtige stem. Hij had een pretentieuze lichaamshouding,  maar moet ik eerlijk toegeven dat ik niet door hem geïmpressioneerd was.

    Mijn ouders maakten een tweede afspraak en enkele dagen later volgde een rondgang in de Abdijschool. Toen had pater rector wel een typische zwarte Benedictijnenpij aan met dikke bruine centuur. Ik herinner mij dat de rector ons bij de rondgang enkel en alleen de nieuwbouw op de Oude Vest liet zien. De moderne recreatieruimte, de moderne kamers en de moderne klassen. De rector vertelde er toen niet bij dat enkel de studenten van het hogere middelbaar gehuisvest werden in dit nieuwe complex. Mijn ouders waren overtuigd en schreven mij in.

    Het nieuwe schooljaar brak aan. De studenten moesten de avond voordien inchecken. Mijn ouders vergezelden mij bij deze nieuwe stap in mijn leven. Bij het binnenkomen in de school langs de Dijkstraat maakten we kennis met dom Hildebert. Een eerste indruk maak je maar één keer en ik moet zeggen dat het uiterlijk van deze pater Prefect mij een zekere angst inboezemde. Hij had van de die donkere wallen onder de ogen en een soort van puist die haast versteend leek. Hij zat met een rokende sigaret tussen zijn vergeelde vingers. Er hing een enorme walm om hem heen. Terwijl hij mijn ouders enige uitleg verschafte doofde hij zijn sigarettenpeukje en nam een nieuwe sigaret uit een blauw pakje met als opschrift Gauloises Blond, een voor mij onbekend merk.  Pater Prefect gaf ook een sleutel af voor mijn persoonlijk kastje in de gang naast de slaapzaal. Het was de bedoeling dat onze bagage daarin werd opgeborgen. Deze opbergkastjes bevonden zich naast de klaslokalen op de eerste verdieping in het oude gebouw van de Abdijschool. Het waren grijsgelakte kastjes met daarin houten onderverdelingen. Net groot genoeg voor een sportzak en wat persoonlijke spullen. Mijn ouders maakten vlug mijn bed op in de slaapzaal en verdwenen naar huis.
    Even later weerklonk een belsignaal en de jongeren vormden spontaan enkele vage rijen. De leerlingen van de eerste Latijnse werden door Dom Emiel begeleid naar de slaapzaal. Vlak voor de inkom hield de rumoerige menigte stand.

    “Welkom, beste vrienden. Ik ben dom Emiel. Sommigen onder U zullen mij al kennen als toekomstig klastitularis. Op de slaapzaal wordt er niet gesnoept, gelachen noch gespeeld. De slaapzaal is een plaats voor rust en meditatie,” zei de pater met zachte stem

    Ineens schoot de hand uit van Dom Emiel. Een jonge knaap kreeg een tik tegen het hoofd en verschoot.

    “Ik ben, zoals sommigen al weten, even boosaardig als goed. Rebellen krijgen bij mij genade,” zijn stem klonk kwaad.

    Maar Dom Emiel herpakte zich snel “Laten we er samen een aangenaam jaar van maken.”

    Er kwam terug beweging in de massa die zich over de slaapzaal verdeelde.

     

    De medestudenten omkleedden zich, poetsten de tanden en kropen onder de dekens. Enkele minuten later werd het licht gedoofd.

    Gedurende de nacht patrouilleerde Dom Emiel door de gang.

     

    In de vroege ochtend werd ik wakker door het heen en weer lopen van leerlingen naar het toilet en dan plots weerklonk er een beetje domme muziek door de geluidboxen in de slaapzaal. De boxen waren eigenlijk te klein voor de ruimte en sputterden geregeld. Ze leken zo afgerukt van een Chinese midi hifi keten uit de Eldi. Het licht ging aan en de studenten begonnen zich in stilte te wassen en aan te kleden. Er was totaal geen privacy in de slaapzaal. De meeste studenten verschoonden hun ondergoed terwijl ze nog in bed lagen. Grondig wassen was een onbegonnen zaak. Het bleef bij het reinigen van het bovenlichaam en het poetsen van de tanden. Na een kwartiertje ging opnieuw de bel. De studenten vormden spontaan enkele rijen en in stilte gingen we naar de kapel op de tweede verdieping.

     

    De kapel had iets modernistisch van de jaren 1970. In een vlaag van vernieuwing waren in vele Katholieke kerken de traditionele heiligenbeelden vervangen door abstracte zeg maar lelijke onherkenbare figuren of symbolen. Ik vond het maar niets. Dan opnieuw enkele minuten spirituele muziek. Een oudere student ging naar voor en las een nietszeggende bijna cryptische tekst voor. Nadien volgde het “Onze Vader”. Na dit moment van bezinning verplaatste de massa zich naar de oude Abdij van de Benedictijnen waar zich de refter bevond. Het was een doffe ingesloten ruimte met enkel een paar glasdallen waarlangs er licht binnendrong. De ruimte lag in een halve kelderverdieping. Er stonden langwerpige tafels voor telkens 10 studenten, met aan het hoofd twee tafelverantwoordelijken. De tafelverantwoordelijken waren anciens uit het hogere middelbaar. De tafels waren afgedekt met dikke oude tafellakens in kunststof met een dwaas motief erop. Op tafel stonden typische broodmanden met enkel wit brood in en een pot met gelei.

     

    Pater Prefect stond rechtop en bad luidop: “Heer zegen onze deze spijzen, welke Uw milde hand ons geeft door Christus onze Heer.”

    “Amen” weerklonk in de zaal en we konden eindelijk praten. Er kwam een kar voorbijgereden met daarop inox koffiekannen en melkkannen. De kar werd voortgeduwd door oudere studenten die op iedere tafel twee kannen deponeerden. Buiten de monotone gelei en het wit brood was er niets anders te eten. De melk was dik en romig en was afkomstig van de hoeve van de Benedictijnen waar ergens in de regio een paar zonderlinge paters werkten.  

     

     

    Na het ontbijt was er een moment van recreatie op speelplaats of in de recreatieruimten naast de speelplaats. De recreatieruimten waren ingedeeld per twee jaar. Het eerste en het tweede middelbaar hadden een grote recreatieruimte, het derde en het vierde middelbaar een iets kleinere en het vijfde en het zesde zaten dus in de nieuwbouw aan de nieuwe koer. In de recreatieruimte van het eerste en het tweede was er een kast waarin spelletjes lagen. Deze kast was op slot en men moest toestemming vragen aan een surveillant om een spelletje te mogen spelen. De jonge pater dom Johan was de toezichthouder van onze recreatieruimte. 

    Om 8 u 25 weerklonk opnieuw de schoolbel. De studenten vormden per klas een rij op de speelplaats. De klastitularissen verschenen en brachten ons naar onze klas. Ik zat in 1B met als klastitularis Dom Emiel die dus ook verantwoordelijk was voor de slaapzaal. De klas was gelegen op de eerste verdieping, niet zover van de slaapzaal. Mijn andere leeftijdsgenoten zaten in 1A bij dom Lucas of in 1C bij een soort hippie, de leek Walter Meeus.

    Ik zie dom Emiel nog altijd onze klas binnenkomen. Met een zachte tred en een minzaam uiterlijk. Hij was niet al te groot en had iets van een grote knuffelbeer. Hij had een grijze baard en een vrij ouderwetse bril. Dom Emiel was moeilijk voor te stellen in burgerkledij.
    Dom Emiel glimlachte vriendelijk en grapte dadelijk terwijl hij de medestudenten inspecteerde: "Hm, dat ziet er niet slecht uit."
    Dom Emiel kwam echt goed over. Ik voelde aan dat het goed ging klikken tussen ons.
    Dom Emiel deelde schriften en boeken uit en stelde zich aan de klas voor. Hij maakte nu en dan een mopje om de sfeer op te krikken. En dat was welgekomen in de vrij kille sfeer die in de Abdijschool hing.

    “Weet U hoe de oudste pater heet van onze Abdij?” vroeg hij uitdagend.

    “Dom  Hildebrand” antwoordde een strever die zich vooraan in de klas genesteld had.

    “Fout” glimlachte Dom Emiel “Het is Père Totale”

    De klas bulderde.

    “Wat moet je doen om het aantal bossen te doen toenemen?”, ging dom Emiel verder

    “Je pakt een bos en trekt er een baan door, dan heb je twee bossen.”

    Opnieuw was er enige hilariteit.

    De mopjes van Dom Emiel waren adepten van de Vlaamse komiek Urbanus.

    Er zaten een twintigtal studenten in het eerste Latijn en dom Emiel overliep onze klas. Vooraan zat er een verfijnde jongen die zichzelf voorstelde als “baron Gauthier de C. de L." Een hele boterham leek mij dat.  Dan kwamen er een aantal bissers aan bod; een zekere Emanuel en Steven Van H. die vooral opviel door zijn grootte en gewicht. 
    Tenslotte kwamen enkele oud-studiegenoten aan bod die ik nog kende  uit het Dendermonds College zoals Dirk C., van de voorname Dendermondse familie die op de Grote Markt woonde.  Maar ook Frank V. de zoon van een dokter uit Appels-Dendermonde, Filip De L. en Joachim H., wiens vaders leraar waren in de Abdijschool. Frank V. en Filip De L. waren vrienden die in elkaars buurt woonden. Frank had iets van een jonge terrorist. In zijn vrije tijd knutselde hij aan "piratenbommen" die hij dan samen met Filip De L. in de velden uittestte. Dat liep dan soms faliekant af. Zeer dikwijls kwam Frank naar school met heroïsche verhalen waarin hij de  hoofdrol speelde. Toen hij bij voorbeeld een colaflesje had doen ontploffen of toen er een boer achter hem aan had gezeten. Naast zijn obsessie voor bommen waren er natuurlijk de gebruikelijke verhalen over seks. In de jaren tachtig van vorige eeuw bestond er geen internet. Jonge knapen als Frank moesten hun soelaas zoeken in seksboekskes. Het probleem was dat deze lectuur verboden was onder de 18 jaar. Maar op één of andere manier waren Frank en zijn jongere broer erin geslaagd om aan een aantal van deze verboden boekskes te geraken. De kick lag hem eerder in het bijeenrapen van zulke lectuur dan de werkelijke inhoud. Toen Frank niet goed meer wist wat te doen met deze blaadjes, had hij niets beter gevonden dan deze in een aantal brievenbussen te droppen van de omliggende straten. En blijkbaar ook in de brievenbus van een medestudent die ook in Appels-Dendermonde woonde. Wat Frank vergeten was, was dat de vader van deze medestudent raadsheer was in het Hof van Beroep te Gent. Deze diepchristelijke man kon niet zo goed lachen met dergelijke lectuur in zijn brievenbus en zorgde ervoor dat een onderzoek werd ingesteld. Allemaal smeuïge verhalen die natuurlijk telkens werden aangedikt met een flinke dosis verbeelding. Joachim H. was de andere leraarszoon in onze klas. Hij was de kleinste van de klas, maar kon zeer grappig uit de hoek komen.


    Dom Emiel startte de Latijnse les. Langzaam lazen wij de eerste woorden van een verhaal dat ging over een zekere Centessimus, een vrek en zijn slaaf. Onze Latijnse boeken stonden dik van ouderdom en roken naar verduft. Ik bladerde er eens onopvallend door en merkte op dat enkele voorgangers hier en daar iets grappigs hadden bijgeschreven.
    Op de tiende bladzijde las ik onderaan: "Dom Emiel=Pedofiel" Blijkbaar de bijnaam van onze klastitularis. Wat verder in het boek stond naast het woordje Lupa=wolvin. Maar in stilo stond er " H O E R " geschreven achter het Latijnse woord. Gans achteraan in mijn leerboek stond er een vorm van een cartoon met een plassende man op. Deze cartoon droeg de naam: "Pisser aan de Noordpool" waarbij de man duidelijk hagel plaste.
    Terwijl ik naar deze cartoon aan het kijken was, kneep de hand van Dom Emiel in mijn nek. Ik schrok even, maar zag dat het een speelse knijp was, die goed bedoeld was. Ik bladerde snel terug naar de les.   


    Dom Emiel was naast leraar Latijn, ook onze leraar Nederlands, godsdienst en onze klastitularis. Wij zouden de helft van de schooltijd met elkaar doorbrengen. In de jaren tachtig van vorige eeuw kregen studenten in het eerste middelbaar immers maar liefst 9 uur per week Latijn. Daarnaast palmde Nederlands 7 uur in en godsdienst was goed voor 2 uur.
    Na een vermoeiende voormiddag en de middaglunch in de refter maakten we in de namiddag kennis met de sympathieke jonge leraar wiskunde, de heer Koen Buytaert. Nadien volgde dom Lucas die kende ik als de pater die rondging met de schaal in de Abdijkerk op de Vlasmarkt. Dom Lucas had een beetje een speciale ietwat zagerige stem en gaf aan ons Geschiedenis van Altamira tot en met de oudheid. Een ganse trimester zou hij aan het oude Egypte wijden.  Het laatste vak van de dag was aardrijkskunde hetgeen gegeven werd door de sympathieke mijnheer Van Humbeeck, waarvan ik ondertussen vernomen had dat zijn bijnaam "den Hamburger" was.

    Na de vermoeiende eerste schooldag volgde er een vieruurtje. Dat vieruurtje ging in de refter door en bestond uit wat wit brood en een beetje confituur. Nadien verzamelden de studenten opnieuw op de oude koer. Om 16u50 ging de bel en trok de massa naar de studiezaal.
    De studiezaal van de Abdijschool was het modernste element dat wij als studenten van het lagere middelbaar te zien kregen. Het was gelegen rechtover de kapel, maar lag een stuk hoger zodat we eerste een aantal trappen moesten doen. Het was een grote hoge ruimte waarin wel 150 studenten terecht konden. In praktijk zaten alle studenten van het lagere middelbaar in deze studiezaal. Vooraan was er een verhoog met bureau waarop de surveillanten zaten. Naast dit verhoog hing er een microfoon. Alle studenten van het zelfde jaar werden achter elkaar geplaatst, waarbij de grootste "varkens" vooraan werden geplaatst. Ikzelf zat vooraan in de studiezaal. Was dit een omen? De studieperiode was opgedeeld in drie delen. Het eerste deel dat duurde tussen 16u50 en 17u50 en dat diende voor het huiswerk. De schriften werden nadien punctueel opgehaald. Nadien volgde de tweede studie die doorging van 18u tot 18u45. Op die korte tijdspanne moest de les voor de volgende dag worden voorbereid. Dat betekende in het eerste Latijn het van buiten blokken van woordjes en een beetje grammatica. Na de avondpauze kregen we vanaf 20u30 opnieuw 45 minuten tijd om onze lessen te overlopen. Het helse tijdschema waarin wij allemaal gedrongen werden, zorgde ervoor dat er bijna geen mogelijkheid bestond om te zeuren. Gezien de massa taken die op ons afkwamen zouden enkel de besten in dit klimaat kunnen overleven. 
     
    Om 18 u 45 gingen we gezamenlijk naar de refter, waar we opnieuw brood een toespijs kregen. Rond 19u15 was het avondeten afgerond en kregen we een beetje recreatie. De avondrecreatie duurde van 19u15 tot 20u 25. Er waren vier recreatieruimten: Eén voor het eerste en het tweede Latijn, één voor het derde Latijn en het vierde en één voor de poësis en de retorica. In elke recreatieruimte stonden er wat stoelen en banken en een televisietoestel. Omdat de recreatieperiode zo kort was, kon eigenlijk geen enkel programma worden uitgekeken.  Op een bijna sadistische manier doofde de surveillant de TV om 20u25. 
    Er was ook een gezamenlijke recreatieruimte waar een kapotte tapbiljard stond en een heleboel pingpongtafels. Kettingroker pater Prefect had blijkbaar de titel van "sportpater van Oost-Vlaanderen". Hij had twee ploegen samengesteld, een A-team en een B-team met daarin de beste ping-pongers van de school.

    Tijdens de avondpauze kwam de stokoude familievriend Dom Hildebrand mij welkom heten in de school. Het was een wankele oude pater met een bril op. Ik apprecieerde zijn gebaar en beloofde hem mijn best te zullen doen. Na de avondpauze volgde de avondstudie die duurde van 20 u25 tot 21u15. Nadien begaven wij ons opnieuw naar de slaapzaal.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (260 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk: Celibaat in vraag

    Bisschop De Kesel stelt celibaat in vraag

    De nieuwe bisschop van Brugge, Jozef De Kesel, stelt het celibaat ter discussie en vindt dat de positie van de vrouw binnen de kerk ter discussie moet worden gesteld. De Kesel zegt ook dat de kerk niet blind mag blijven voor het leed van de slachtoffers van misbruik.

    De Kesel liet in 'De Ochtend' op Radio 1 weten dat het celibaat geen vereiste meer zou mogen zijn om priester te kunnen worden. "Ik denk dat de kerk zich de vraag moet stellen of het verplichte karakter van het celibaat moet behouden blijven. Men zou kunnen zeggen dat er celibataire priesters zijn, maar dat mensen voor wie het celibaat menselijkerwijs onmogelijk is ook de kans zouden moeten krijgen om priester te worden."

    Ook gaf hij zijn mening over het feit dat vrouwen priester zouden moeten kunnen worden. "Dat is zeker bespreekbaar en dat hoop ik ook, maar dat ligt nog gevoeliger dan het probleem van het celibaat. Ik denk dat de discussie over het celibaat veel vlugger gevolg kan krijgen dan de discussie over de toelating van de vrouw tot het priesterambt."

    Vertrouwen in kerk herstellen
    Bisschop De Kesel nam het roer van het bisdom Brugge over toen Roger Vangheluwe ontslag nam nadat die toegegeven had zijn neef jarenlang te hebben misbruikt. De Kesel staat voor de moeilijke taak het vertrouwen in de kerk in zijn bisdom te herstellen.

    In een brief zegt De Kesel dat er echt geen reden meer is om de feiten te relativeren: "Na wat we gelezen hebben in het rapport van de commissie-Adriaenssens is er echt geen reden meer om de feiten hoe dan ook te relativeren."

    De bisschop is er zich ook van bewust dat het geloof onder druk staat. "Geloof wordt minder en minder iets vanzelfsprekend en meer en meer een persoonlijk engagement."
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Blog als favoriet !


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Rondvraag / Poll
    Wanneer gaat Martine Tanghe best op pensioen?
    Hoe sneller hoe liever
    Op 65 jaar
    Op 67 jaar
    Nooit
    Bekijk resultaat


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    VRT start zoekprogramma "De DSK van Vlaanderen"
    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Correctioneel veroordeelde Noël Slangen kreeg 6,5 miljoen € voor Lange Wapper!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Bachelor Vastgoed Hogeschool Gent blijkt analfabeet
    Foto

    Foto

    Foto

    Overheid plaatst flitscamera's op circuit Spa-Francorchamps
    Foto

    Onderzoekers unaniem:Programma Peeters & Pichal verhoogt kans zelfdoding
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    EXPERT: "KOEN WOUTERS ZONG ENORM VALS TIJDENS DUET MET KATIE MELUA"
    Waals MR-politicus Serge Kubla nam deel aan seksfuiven
    Foto

    Foto

    LEEGLOOP BELGIE IS BEGONNEN...
    Foto

    Foto

    Nieuws Politics

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    RECORDAANTAL BELGEN VLUCHT NAAR BUITENLAND
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!