Afstammelingen Judocus Arics ° 1580-1651
Inhoud blog
  • Iets over Deinze en omgeving.
  • Iets over oude landmaten.
  • Latijnse termen(beperkt overzicht)
  • Stamboomonderzoek(Terminologie)
  • Iets over de gebruikelijke oude munten in onze streken.
  • Aarsele Iets over deze veel voorkomende gemeente in de famillie Arickx.
  • Dentergem :De eerste families en enkele plaatselijke gegevens.
  • Kanegem :iets over deze gemeente die veel terugkomt in de famillie.
  • Tielt : enkele aantekeningen benevens de militaire gegevens.
  • Tielt en omliggende parochien.
  • Judocus Arics van Zeveren.
  • Balduinus Arickx uit Gottem.
  • De Familiegegevens in verband met de geschiedkundige evolutie alhier.
  • Oorsprong en herkomst van de familie Arickx.
  • De ontwikkeling van de Vlaamse gouwen.
  • Joannes Haerinck uit Wontergem.
  • Cornelius Arickx uit Grammene.
  • Het gezinsverband .
  • Wanneer beginnen met de familiegegevens of geschiedenis?
  • De Beschikbare bronnen van inlichtingen .
  • 400 Jaar van 1600 tot ......
  • Inleiding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief
  • Alle berichten
    Genealogische informatie met betrekking tot de famillie Arickx en aanverwanten.
    12-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Familiegegevens in verband met de geschiedkundige evolutie alhier.
     

    De Familiegegevens in verband met de 
    geschiedkundige evolutie alhier.

    ***************************************

    De parochieregisters, waaruit wij de eerste gegevens moeten terugvinden ,zijn in onze streken bijgehouden vanaf omstreeks 1600. Voor 1600/1610 vinden wij zelden gegevens in de kasselrij Kortrijk .De toen bijgehouden Poorterslijsten en Weesenboucken zijn geen doorlopende registratie van gegevens , alleen maar momentopnamen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    1570/1670 : De opeenvolgende franse dinasties bleven steeds belust naar 't noorden uit te breiden ,onder verwijzing dat de Vlaamse gouwen, Henegouwen en Brabant vroeger aan Frankrijk leenplichtig waren .Met hun steeds terugkerende veldtochten slaagden zij er in grote gebieden van Artesie en Picardie in te lijven. ( Boonen=Boulogne,Grevelines=Grevelingen , Duynkerke ,Atrecht ,Rijsel ,Kamerrijk en zelfs tijdelijk Veurne ).

     

    1713 Verdrag van Utrecht.

    Door erfopvolging waren de zuidelijke Nederlanden van het Spaanse vorstenhuis overgegaan naar de Oostenrijkse dynastie. De rivaliteit, zeg maar oorlogen, verlegden zich van Frankrijk /Spanje naar Frankrijk /0ostenrijk. Beide geregeld terugkerende legers kwamen even geregeld met opeischingen van voeding ,vee, en materiaal .Met het Verdrag van Utrecht werd de huidige grens van de zuidelijke Nederlanden met Frankrijk vastgelegd.

     

    1740/1780 Bewind van keizerin Maria Theresia van 0ostenrijk.

     

    Politiek en militair een betrekkelijk rustige periode.

    Sterke demografische vooruitgang, belangrijk geboorteoverschot ondanks kindersterfte .Gestadige ontwikkeling van de landbouwproductie , en landbouwareaal .Veel nieuwe ontginningen door ontbossing en indijken van waterlopen. 0ntwikkeling van de aardappeloogst voor de voeding van mens en dier.

     

    1774 0p 7.10.1774 foerageerden franse troepen te Tielt en omliggende gemeenten, met zeer groten schade en veel opeischingen.

     

    1784 tot 1786 onder keizer Jozef II van 0ostenrijk.

     

    De keizer vaardigt zeer onpopulaire maatregelen uit .beperkingen betreft van uit zeer georganiseerde

    onpopulaire maatregelen uit. Daar het hoofdzakelijk beperkingen betreft van de macht van de kerkelijke hiërarchie, komt van daar uit een zeer georganiseerde tegenstand.

    -verbod om voortaan de notabelen nog langer in de kerk  te begraven.

    -afschaffing van de parochiale gilden ( 11.02.1786 )

    -nog een kermis per jaar, op de 2e zondag na Pasen, en voor alle parochiën op dezelfde datum ( Keizerskermis )

    -de (keizerlijke ) wetten moesten in de zondagsmissen afgelezen worden voor de parochianen (decreet 26.09.1785 )

     

    23.11.1789 0p deze datum, dus enkele maanden na het de franse revolutie, wordt keizer Jozef II vervallen verklaard als hoofd van het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Brabant ,en andere…

    .

    14 juli 1789

     

    Te Parijs was de grote Franse revolutie begonnen en met de inname van de Bastille werd 14 juli als officiële datum afgekondigd .De leuze "Libert‚ , Fraternit‚, Egalit‚ " maakt opgang en wordt snel algemeen aangenomen en gescandeerd. Dit lijkt het begin van een algemene democratisering zij het met vallen en opstaan, schoorvoetend, en gespreid over een betrekkelijk lange periode.

     

    1790/1795

     

    In deze periode gaat het beheer van de Zuidelijke Nederlanden over van de Oostenrijkse dynastie naar de Franse Republiek.

    Op O6.11.1792 met de Slag bij Jemappes worden de Oostenrijkse legers door de Fransen verslagen en moeten zich terugtrekken.

     

    Op 18.03.1793 met de slag bij Neerwinden worden de franse legers verslagen door de Oostenrijkse onder veldmaarschalk prins Josias van Coburg

    .

    Op 26.O6.1794 met de slag van Fleurus werden de Oostenrijkse legers teruggeslagen door de Fransen onder generaal Jordan, en de Zuidelijke Nederlanden worden door en voor Frankrijk bezet.

     

    Per 01.10..1795 werden de Zuidelijke Nederlanden door de Fransen ingedeeld bij Frankrijk ingelijfd in 9 administratieve departementen, Deze 9 departementen komen ongeveer overeen met de huidige Belgische provinciën

    ,..

     

    Op 17.lO.1797 worden de Belgische departementen, met het verdrag van Campo-Formio, voorgoed aan de Franse republiek afgestaan, vormen integraal deel van Frankrijk, met toepassing van de Franse wetten en met het Frans als voertaal .De landelijke wetten en verordeningen, de adeldom, de leenen, de tienden, de geestelijke en kerkelijke genootschappen worden afgeschaft.

     

    1798 De republikeinse kalender met aanvang op 22.09.1792 (l'‚quinoxe d'automne) wordt verplichtend gemaakt voor België .De kerkelijke registers van geboorten, huwelijken en sterfgevallen worden vervangen door de akten van de burgerlijke stand bij gehouden op de "Mairie" het gemeentehuis .De republikeinse kalender wordt door Napoleon weer afgeschaft per Ol.Ol.18o6 doch de akten van de burgerlijke stand blijven in voege .De geestelijke overheid houdt verder haar parochieregisters bij.

     

    18.o6.1815 Napoleon verliest de slag bij Waterloo tegen de geallieerden. De Belgische departementen komen onder Nederlands bewind als deel van de kroon van het Hollands vorstenhuis . Het is de bedoeling een bufferstaat te vormen die belangrijk genoeg is om aan Frankrijk te weerstaan.

    Na een volksopstand in Brussel wordt per 24.09.1830 een voorlopig Bewind voor België ingesteld met als gevolg een Nationaal Congres op 3O.11.183ø.Belgi‰ weerstaat aan de Hollandse legers dank zij de hulp van Franse legers.

     

    Op 21 juli 1831 wordt Leopold I aangesteld als koning van België na het Voorlopig Bestuur en de Onafhankelijkheidsverklaring van 4.lO.1830.

     

    Tot hier dit geschiedkundig geheugensteuntje.

     Get.Marcel Arickx





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

     
    Archief per week
  • 17/04-23/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
     

    Geografische Oorsprong
    van de stam Arickx
    **************************

    De streek waar het geografisch om gaat situeert zich tussen de loop van de Leie (Deinze -Kortrijk via Grammene ,Machelen ,Olsene ,Sint Eloois Vijve ,Bavikhove en Harrelbeke ) dit is de zuidelijke begrenzing ,in het noorden hebben we de Poekebeek (Nevele ,Poeke ,Ruiselede ,Tielt).Tussen deze twee waterlopen bevind zich de Mandel die een zijarm is van de Leie en zijn weg vindt via Wakken, Oostrozebeke en Ingelmunster.Waar de werkelijke oorsprong ligt van de stam Arickx kan moeilijk worden achterhaald. Als we echter afgaan op de bestaande bronnen zoals parochie en bevolkingsregisters is het duidelijk dat  in die streek de naam Arickx en aanverwanten voor het eerst te vinden is en ook in belangrijke getallen. Ik heb me geconcentreerd op drie gebieden ontstaan door de fusies der gemeenten in 1977.Beginende met Tielt (Aarsele ,Kanegem ,Schuiferskapelle )vervolgens Dentergem (Markegem ,Oeselgem ,Wakken) en tenslotte Deinze (Astene , Petegem aan de Leie ,Zeveren behoorde reeds bij Deinze sinds 1971,Gottem ,Grammene , Meigem ,Sint Martens Leerne ,Vinkt, Wontergem).De naam komt uiteraard ook voor in andere streken en zeker als men naar de jaren 1900 toegaat ,dan  is er een duidelijke verspreiding over de provincies West en Oost Vlaanderen, een lijst daterende uit 1989 geeft een overzicht. De lijst bestaat uit 476 naamgenoten, geboren tussen 1891en 1989.            Naast de zuivere genealogische opzoekingen vond ik het nuttig een algemeen overzicht te brengen van de streek dit aan de hand van bestaand geschiedkundig werk aangevuld met eigen interpretaties en materiaal.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!