Aarsele Iets over deze veel voorkomende gemeente in de familie Arickx. ************************************************ xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De eerste gekende familie Arickx die zich in deze gemeente heeft gevestigd is :Arickx Joannes Cornelius . 02-09.1655 te Grammene + 02.06_1732 te Aarsele x met Dierckens Maria . 13.12.1655 te Aarsele + 01.04.1722 te Aarsele .De familie DIERCKENS was een van oudst gekende Aarseelse familie.
In het boek over Aarsele van E-H. Ed- De Clercq van 1881 vinden wij Joos Dierkens (1666 ) en Marijn Dierckens (1693) als schepenen van de heerlijkheid van Gruuthuyse; Jan Dierckens (1774 jaar als schepen van de heerlijkheid van St. Baafs Gent, en anderen als kerkmeester enz.
Een achterleen van de heerlijkheid van Gruuthuyse was het leen te Ludick ( een bewalde hofstede van 6 bunder en half ( ruim 9 Ha) gelegen tussen Baudeloo en de hofstede van Mr. Wibo , bewoond (1880) Arickx Felix x Marie Louise Van De Weghe verhuist in 1889 met zijn gezin van 6 dochters en 3 zonen naar Wontergem, op een groter hofstede met nogal wat bos en bulk, die zij ontginnen.
Aarsele zou zijn naam ontlenen aan een heerlijk slot van een zekere Aernout, verkort Aert of Arent- De uitgang seele betekent verblijfplaats, heerlijke ( heerlijkheid woning- Wat wij zouden noemen (heerboerderij verblijfplaats van de familie van Aert of Arent. Aarsele zou ,als kerkelijke parochie bekend staan sedert de 7e eeuw .De H- Ursmarus, abt van Lobbis, abdij van Lobbis, langs de Samber, bisdom Luik, zou er rond 700 een kerk gebouwd hebben, ongeveer tezelfdertijd met oudenburg De parochie viel onder het bisdom Doornik. Sedert 1555 bisdom Gent en sedert 1834 bisdom Brugge In 1185, bij de opname, onder paus Luciuz III, van de kloosters en stichtingen die afhingen van de abdij van Lobbis, wordt de kerk van Aarsele vermeld De prelaat van Lobbis benoemde de pastor van Aarsele tot zijnde de 18e eeuw In 1778 werd do oude kerk gans afgebroken en herbouwd, behalve de toren Het (vroegere kerkhof komt uit de verbeurde goederen van de graaf van Egmont, het omvatte in 1571, volgens meting van de gezworen landmeter Jan de Hase van de kasselrij van Kortrijk, 108 kortrijkse roeden ( + 3.800 m2) onder de rechten van de pastor kwam eerst het (nova Letiende de elfde schoof, geheven op elk nieuw beploegd perceel akkerland dat tevoren bos of bulk was. Een ander recht was dat van het vleesetende geheven op de biggen, alsook op de schaap en/of geitenlammeren, en dit op verklaring en goede trouw van de aangever .Aarsele heeft een oppervlakte van 1475 Ha , was vroeger onder de Chatelle nie van Kortrijk en onder da Roede van Tielt, en sedert 1876 deelgemeente van Tielt, rechterlijk arrondissement Kortrijk .De Roede van Tielt omvatte: Tielt stad. Tielt buiten. Aarsele. Kanegem .Dentergem ,Egem .Markegem , Meulebeke. Oeselgem, Pittem, Rozebeke. Ruiselede. St. Baafs Vyve. Wakken. Wielsbeke ,Wingene, Zwevezele, Gottem. Poeke, Vinkt. Wontergem en een hoek van Lootenhulle.
Voor de geschiedkundige en militaire feiten zie Tielt en omtiggende .Enkele lokale aantekeningen :op 25 juni 1673. op een zondag. tijdens de preek van de pastoor. is de bliksem ingeslagen op de kerktoren. meerdere parochianen gingen van hun zelve - - 1709 - - in het begin van het jaar ;, heeft het so geweldig gevrozen dat er tot de oogst van 1710 een grote duurte van levensmiddelen geheerst heeft 01- 06-1829 . - bezoek van koning Willem I. wandelt van .t Hoge naar (t dorp1.01.1870 : afschaffing der t'Barrieren( Café t' Barreerken .grens Wontergem. .
Get :Marcel Arickx
|