Afstammelingen Judocus Arics ° 1580-1651
Inhoud blog
  • Iets over Deinze en omgeving.
  • Iets over oude landmaten.
  • Latijnse termen(beperkt overzicht)
  • Stamboomonderzoek(Terminologie)
  • Iets over de gebruikelijke oude munten in onze streken.
  • Aarsele Iets over deze veel voorkomende gemeente in de famillie Arickx.
  • Dentergem :De eerste families en enkele plaatselijke gegevens.
  • Kanegem :iets over deze gemeente die veel terugkomt in de famillie.
  • Tielt : enkele aantekeningen benevens de militaire gegevens.
  • Tielt en omliggende parochien.
  • Judocus Arics van Zeveren.
  • Balduinus Arickx uit Gottem.
  • De Familiegegevens in verband met de geschiedkundige evolutie alhier.
  • Oorsprong en herkomst van de familie Arickx.
  • De ontwikkeling van de Vlaamse gouwen.
  • Joannes Haerinck uit Wontergem.
  • Cornelius Arickx uit Grammene.
  • Het gezinsverband .
  • Wanneer beginnen met de familiegegevens of geschiedenis?
  • De Beschikbare bronnen van inlichtingen .
  • 400 Jaar van 1600 tot ......
  • Inleiding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief
  • Alle berichten
    Genealogische informatie met betrekking tot de famillie Arickx en aanverwanten.
    01-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aarsele Iets over deze veel voorkomende gemeente in de famillie Arickx.
     

    Aarsele
    Iets over deze veel voorkomende gemeente in de familie Arickx.
    ************************************************
    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    De eerste gekende familie Arickx die zich in deze gemeente heeft gevestigd is :Arickx Joannes Cornelius . 02-09.1655 te Grammene + 02.06_1732 te Aarsele x met Dierckens Maria . 13.12.1655 te Aarsele + 01.04.1722 te Aarsele .De familie DIERCKENS was een van oudst gekende Aarseelse familie.

    In het boek over Aarsele van E-H. Ed- De Clercq van 1881 vinden wij Joos Dierkens (1666 ) en Marijn Dierckens (1693) als schepenen van de heerlijkheid van Gruuthuyse; Jan Dierckens (1774 jaar als schepen van de heerlijkheid van St. Baafs Gent, en anderen als kerkmeester enz.

    Een achterleen van de heerlijkheid van Gruuthuyse was het leen te Ludick ( een bewalde hofstede van 6 bunder en half ( ruim 9 Ha) gelegen tussen Baudeloo en de hofstede van Mr. Wibo , bewoond (1880) Arickx Felix  x Marie Louise Van De Weghe verhuist in 1889 met zijn gezin van 6 dochters en 3 zonen naar Wontergem, op een groter hofstede met nogal wat bos en bulk, die zij ontginnen.

    Aarsele zou zijn naam ontlenen aan een heerlijk slot van een zekere Aernout, verkort Aert of Arent- De uitgang seele  betekent verblijfplaats, heerlijke ( heerlijkheid woning- Wat wij zouden noemen (heerboerderij verblijfplaats van de familie van Aert of Arent. Aarsele zou ,als kerkelijke parochie bekend staan sedert de 7e eeuw .De H- Ursmarus, abt van Lobbis, abdij van Lobbis, langs de Samber, bisdom Luik, zou er rond 700 een kerk gebouwd hebben, ongeveer tezelfdertijd met oudenburg De parochie viel onder het bisdom Doornik. Sedert 1555 bisdom Gent en sedert 1834 bisdom Brugge In 1185, bij de opname, onder paus Luciuz III, van de kloosters en stichtingen die afhingen van de abdij van Lobbis, wordt de kerk van Aarsele vermeld De prelaat van Lobbis benoemde de pastor van Aarsele tot zijnde de 18e eeuw In 1778 werd do oude kerk gans afgebroken en herbouwd, behalve de toren Het (vroegere kerkhof komt uit de verbeurde goederen van de graaf van Egmont, het omvatte in 1571, volgens meting van de gezworen landmeter Jan de Hase van de kasselrij van Kortrijk, 108 kortrijkse roeden ( + 3.800 m2) onder de rechten van de pastor kwam eerst het (nova Letiende de elfde schoof, geheven op elk nieuw beploegd perceel akkerland dat tevoren bos of bulk was. Een ander recht was dat van het vleesetende geheven op de biggen, alsook op de schaap en/of geitenlammeren, en dit op verklaring en goede trouw van de aangever .Aarsele heeft een oppervlakte van 1475 Ha , was vroeger onder de Chatelle nie van Kortrijk en onder da Roede van Tielt, en sedert 1876 deelgemeente van Tielt, rechterlijk arrondissement Kortrijk .De Roede van Tielt omvatte: Tielt stad. Tielt buiten. Aarsele. Kanegem .Dentergem ,Egem .Markegem , Meulebeke. Oeselgem, Pittem, Rozebeke. Ruiselede. St. Baafs Vyve. Wakken. Wielsbeke ,Wingene, Zwevezele, Gottem. Poeke, Vinkt. Wontergem en een hoek van Lootenhulle.

    Voor de geschiedkundige en militaire feiten zie Tielt en omtiggende .Enkele lokale aantekeningen :op 25 juni 1673. op een zondag. tijdens de preek van de pastoor. is de bliksem ingeslagen op de kerktoren. meerdere parochianen gingen van hun zelve - - 1709 - - in het begin van het jaar ;, heeft het so geweldig gevrozen dat er tot de oogst van 1710 een grote duurte van levensmiddelen geheerst heeft 01- 06-1829 . - bezoek van koning Willem I. wandelt van .t Hoge naar (t dorp1.01.1870 : afschaffing der t'Barrieren( Café t' Barreerken .grens Wontergem. .

    Get :Marcel Arickx

     

     

     

     

     

     

     

     

     





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

     
    Archief per week
  • 17/04-23/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
     

    Geografische Oorsprong
    van de stam Arickx
    **************************

    De streek waar het geografisch om gaat situeert zich tussen de loop van de Leie (Deinze -Kortrijk via Grammene ,Machelen ,Olsene ,Sint Eloois Vijve ,Bavikhove en Harrelbeke ) dit is de zuidelijke begrenzing ,in het noorden hebben we de Poekebeek (Nevele ,Poeke ,Ruiselede ,Tielt).Tussen deze twee waterlopen bevind zich de Mandel die een zijarm is van de Leie en zijn weg vindt via Wakken, Oostrozebeke en Ingelmunster.Waar de werkelijke oorsprong ligt van de stam Arickx kan moeilijk worden achterhaald. Als we echter afgaan op de bestaande bronnen zoals parochie en bevolkingsregisters is het duidelijk dat  in die streek de naam Arickx en aanverwanten voor het eerst te vinden is en ook in belangrijke getallen. Ik heb me geconcentreerd op drie gebieden ontstaan door de fusies der gemeenten in 1977.Beginende met Tielt (Aarsele ,Kanegem ,Schuiferskapelle )vervolgens Dentergem (Markegem ,Oeselgem ,Wakken) en tenslotte Deinze (Astene , Petegem aan de Leie ,Zeveren behoorde reeds bij Deinze sinds 1971,Gottem ,Grammene , Meigem ,Sint Martens Leerne ,Vinkt, Wontergem).De naam komt uiteraard ook voor in andere streken en zeker als men naar de jaren 1900 toegaat ,dan  is er een duidelijke verspreiding over de provincies West en Oost Vlaanderen, een lijst daterende uit 1989 geeft een overzicht. De lijst bestaat uit 476 naamgenoten, geboren tussen 1891en 1989.            Naast de zuivere genealogische opzoekingen vond ik het nuttig een algemeen overzicht te brengen van de streek dit aan de hand van bestaand geschiedkundig werk aangevuld met eigen interpretaties en materiaal.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!