Afstammelingen Judocus Arics ° 1580-1651
Inhoud blog
  • Iets over Deinze en omgeving.
  • Iets over oude landmaten.
  • Latijnse termen(beperkt overzicht)
  • Stamboomonderzoek(Terminologie)
  • Iets over de gebruikelijke oude munten in onze streken.
  • Aarsele Iets over deze veel voorkomende gemeente in de famillie Arickx.
  • Dentergem :De eerste families en enkele plaatselijke gegevens.
  • Kanegem :iets over deze gemeente die veel terugkomt in de famillie.
  • Tielt : enkele aantekeningen benevens de militaire gegevens.
  • Tielt en omliggende parochien.
  • Judocus Arics van Zeveren.
  • Balduinus Arickx uit Gottem.
  • De Familiegegevens in verband met de geschiedkundige evolutie alhier.
  • Oorsprong en herkomst van de familie Arickx.
  • De ontwikkeling van de Vlaamse gouwen.
  • Joannes Haerinck uit Wontergem.
  • Cornelius Arickx uit Grammene.
  • Het gezinsverband .
  • Wanneer beginnen met de familiegegevens of geschiedenis?
  • De Beschikbare bronnen van inlichtingen .
  • 400 Jaar van 1600 tot ......
  • Inleiding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief
  • Alle berichten
    Genealogische informatie met betrekking tot de famillie Arickx en aanverwanten.
    05-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iets over de gebruikelijke oude munten in onze streken.
     

    Iets over de gebruikelijke oude munten in onze streken.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    ***********************************************

    Het bepalen van een vergelijkbare waarde van de oude munten tijdens de middeleeuwen en tot + 1835 is, door de verscheidenheid aan munten, een van de moeilijkste disciplines van de geschiedeniswetenschap.

    Voor ons lijkt het van belang te weten, bij het lezen van de oude geschriften die wij kunnen ontmoeten, welke verhoudingen ongeveer gehanteerd worden.

    In de vroege middeleeuwen hadden, behalve de keizer, koning of landvorst, alle belangrijke heerlijkheden, abdijen of steden eveneens het recht ( en ook de gewoonte )eigen munten te slaan.

    Nochtans waren praktisch alle munten die in omloop gebracht werden door de onderscheiden machten, afgeleid of onderdelen van het rekenmuntsysteem uitgedokterd onder de regering van Karel De Groote ( 742/814).

    Dit rekenmuntsysteem, dat ongeveer duizend jaar heeft stand gehouden was als volgt ingedeeld:

    1 libra : lb = 20 solidus : s = 240 dinarii :

    pond                schellingen             penningen

     

     

    Engeland tot 1970    1 pound : b = 20 shillings = x 12 = 240 pence

     

    Keizer Karel V voerde op 4.2.1521 de gouden en zilveren karolusgulden in vervanging van de grote verscheidenheid aan diverse reële munten .Verhoging: 1 pond was 6 Karolusgulden, 1 Karolusgulden = 20 stuivers, 1 stuivers is 40 groten ( dus 1 groten was 1 penning. )

    De "Groot" werd in Venetië aangemunt sedert 1202/1203 en verspreidde zich door de handel van Venetië met Brugge, Antwerpen, Hamburg, Rotterdam en andere, over heel west Europa, doch onder diverse benamingen, die nochtans alle dezelfde verhoging hadden: pond Vlaams groot, pond Brabantse groot, pond franse groot, enz .Men kende alzo muntstukken van vierdubbele groot, dubbele groot, enkel groot halve groot en kwart groten.

    wat de reële koopkracht was Voor de gewone landman, boerenmeid , wever of ambachtsman laat zich moeilijk verduidelijken. De prijzen van graan, melk, vlees en andere levensmiddelen, waren zeer veranderlijk naargelang de meeval van het seizoen, of naargelang de diverse legers, die bijna ononderbroken onze streken aandeden, grote opeischingen of plunderingen begingen.

    Nemen wij aan dat in hoofdzaak dit onderscheid gold:

    a/ de reële munten (fysieke) : zwarte munten = uit koper en/of zilver de zilvermunt = hoofdbestanddeel uit zilver de goudmunt = hoofdbestanddeel uit goud.

    b/ de rekenmunt (rekeneenheid) een optelling van grotere bedragen Voor de verrekening tussen landheren, steden, kasselrijen, abdijen, enz.

    Grosso modo zouden wij kunnen stellen dat de gewone man:

    - zijn brood en zijn bier kocht en betaalde met kopermunten, - zijn loon ontving en zijn huur betaalde in zilvermunten, - een huis of een stuk land kocht en betaalde in goudmunten.

    wij menen ons te herinneren dat tussen 1850/1880 een landwerkman werd betaald met 8/ 9 stuivers daags en de kost .Dat tot in de jaren 1920/1930/ een stuk van 5 centiem in de volksmond "een stuiver" werd genoemd

    Dit alles zijn benaderende gegevens.

     

    1790 . - Indeling van de in omloop zijnde munten
    .1 gulden = 20 schellingen stuivers = 80 oorden = 240 penningen

     

    dubbele dukaat = oude Spaanse gouden munt ( doblon ) waarde + 13 florijn later dubbele escudo of pistool genoemd; gangbaar tot 1868.

     

    Dukaat of dukaton ) oude gouden munt van 3, 50 gulden, het eerst ges lagen door Venetië vanaf 1272 later door Duitsland, Spanje en Nederland

    een zilveren dukaat = = een Hollandse rijksdaalder = 2, 50 gulden

    een oord geldwaarde voor 1/4e van de munteenheid ( 1/4e stuiver .aldus genoemd naar de munten die door een kruis hoeken in vier werden verdeeld. = oorden

    een penning was 1/16e stuiver ,oorspronkelijk zilver, later koper.

     

     

    1795 Invoering van het tiendelig stelsel.

     

    Bij dekreet van 18 germinal III (7 april 1795) werd de decimale frank ingevoerd, en bij wet van 28 thermidor III ( 15 augustus 1795 ) kreeg deze frank een standaardwaarde van 5 gram zilver, met een gehalte van 9/10e fijn.

    De zilveren vijffrankstukken, uitgegeven door de franse regering tussen 1796 en 1801 ( 17.200.000 stuks ) zorgden voor een geleidelijke terugkeer naar een normaal geldverkeer, na het fiasco van de franse // Assignaties// papieren geld.

    Voor het toekomstige en derhalve ook de franse België van die periode golden de munten en muntstelsel.

    franse wetten

     

    Get :Marcel Arickx





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

     
    Archief per week
  • 17/04-23/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
     

    Geografische Oorsprong
    van de stam Arickx
    **************************

    De streek waar het geografisch om gaat situeert zich tussen de loop van de Leie (Deinze -Kortrijk via Grammene ,Machelen ,Olsene ,Sint Eloois Vijve ,Bavikhove en Harrelbeke ) dit is de zuidelijke begrenzing ,in het noorden hebben we de Poekebeek (Nevele ,Poeke ,Ruiselede ,Tielt).Tussen deze twee waterlopen bevind zich de Mandel die een zijarm is van de Leie en zijn weg vindt via Wakken, Oostrozebeke en Ingelmunster.Waar de werkelijke oorsprong ligt van de stam Arickx kan moeilijk worden achterhaald. Als we echter afgaan op de bestaande bronnen zoals parochie en bevolkingsregisters is het duidelijk dat  in die streek de naam Arickx en aanverwanten voor het eerst te vinden is en ook in belangrijke getallen. Ik heb me geconcentreerd op drie gebieden ontstaan door de fusies der gemeenten in 1977.Beginende met Tielt (Aarsele ,Kanegem ,Schuiferskapelle )vervolgens Dentergem (Markegem ,Oeselgem ,Wakken) en tenslotte Deinze (Astene , Petegem aan de Leie ,Zeveren behoorde reeds bij Deinze sinds 1971,Gottem ,Grammene , Meigem ,Sint Martens Leerne ,Vinkt, Wontergem).De naam komt uiteraard ook voor in andere streken en zeker als men naar de jaren 1900 toegaat ,dan  is er een duidelijke verspreiding over de provincies West en Oost Vlaanderen, een lijst daterende uit 1989 geeft een overzicht. De lijst bestaat uit 476 naamgenoten, geboren tussen 1891en 1989.            Naast de zuivere genealogische opzoekingen vond ik het nuttig een algemeen overzicht te brengen van de streek dit aan de hand van bestaand geschiedkundig werk aangevuld met eigen interpretaties en materiaal.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!