Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
08-04-2024
Gwy Mandelinck
'Het grote feest is om' (Coda, 14 augustus 1992):
Het grote feest is om, de tafellakens worden door het raam geschud; de liefde ligt met kruimels in haar hand.
Doorscheurd is zij van ieder kind dat haar te nauw besliep, terwijl de maan vertakte in haar schoot.
De kreten zijn gedoofd en wetend wat veeljarig met de liefde groeit, heeft zij het lichaam als een boom geringd.
De raven zijn gedagvaard op het dak: zodra het graan te kiemen ligt, voert zij het veldgeschut met grote pauken aan.
Gwy Mandelinck
Dichter Gwy Mandelinck overleden, de man die Watou betoverde met kunst en poëzie
De West-Vlaamse dichter Gwy Mandelinck is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn familie. Mandelinck was tientallen jaren de bezieler van de Poëziezomers in het West-Vlaamse dorp Watou.
Guido Haerynck, zoals de dichter echt heette, werd in 1937 geboren. Hij publiceerde een zevental dichtbundels en poëtisch proza onder zijn schuilnaam Gwy Mandelinck. Waarvoor hij werd bekroond met onder meer de Prijs van de Vlaamse Provincies, de Yang-prijs, de PEN-prijs en de Guido Gezelleprijs.
Fantasie is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, ook emotioneel en sociaal. Heeft het bijvoorbeeld iets meegemaakt, dan kan je kind zijn fantasie gebruiken om dat te verwerken. Kinderen gebruiken hun fantasie ook om iemand anders te spelen en zich in te leven in de emoties van een ander.
Wat er in dat gedicht staat klopt! Alleen het weer valt tegen. Het lijkt alsof het zich vergist heeft van seizoen, i.p.v lente heb ik het gevoel dat we reeds in de herfst vertoeven. De bloemen bloeien, de vogels fluiten erop los en ik heb al vlinders gezien.
Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van 1 april. Een ervan is de Romeinse feestdag Hilaria, een feest dat deel was van de Romeinse Isis-cultus, waarbij het einde van de winter gevierd werd. Een vaker gehoorde theorie hangt samen met de overgang van de juliaanse naar de gregoriaanse kalender.
De donderdag voor Pasen heet in de kerkelijke traditie Witte Donderdag. Op die dag wordt herdacht dat Jezus met zijn leerlingen Pesach viert, het Joodse Paasfeest. Ze vierden, geheel volgens de Joodse traditie, de bevrijding van het volk Israël uit de Egyptische slavernij. Het was gebruik om op die avond brood te breken en wijn te delen.
Dat was precies wat Jezus op Witte Donderdag ook deed. Terwijl hij het brood brak zei hij: “Dit brood is als mijn lichaam, dat straks ook gebroken zal worden. En deze wijn is als mijn bloed, dat straks vergoten zal worden.” Daarmee wees hij vooruit naar zijn arrestatie en kruisiging, die een dag later zou plaatsvinden.
Wit
Het was het begin van wat later de eucharistie is gaan heten, of het avondmaal. Ondanks al het leed is dat volgens de kerk ook een mooie gebeurtenis, vandaar de naam Witte Donderdag. Want wit is in de kerkelijke traditie de kleur voor een belangrijk feest. In de katholieke traditie worden op Witte Donderdag alle kruisbeelden met een wit kleed bedekt.
Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart.
Dag en nacht
Dag en nacht duren op de eerste lentedag overal ter wereld even lang. In ons land duurt de dag waarop de lente begint ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Deze verschillen zijn het gevolg van de tijdstippen van opkomst en ondergang van de zon. Deze tijdstippen hebben betrekking op de bovenrand van de zon. Bovendien is de zon door breking van stralen in de atmosfeer nog kort zichtbaar terwijl zij in werkelijkheid al onder is.
Oplopende temperatuur
Als de luchttemperatuur direct en alleen op de zon zou reageren, zou 21 juni (de langste dag) de warmste moeten zijn. Die dag zou dan midden in de zomer moeten vallen. In werkelijkheid loopt de temperatuur langzamer op. Dat komt door de invloed van oceanen en zeeën. De opwarming van zeewater door de zon gaat langzamer dan de opwarming van land. Een deel van de warmte wordt meteen teruggegeven aan de lucht. Een ander deel van de warmte komt in diepere aard- en oceaanlagen terecht. Die diepere lagen in de oceaan geven hun opgeslagen warmte langzaam af aan de lucht.Lente
Aan de kust begint het warmere seizoen later dan in het binnenland. Dit komt door de invloed van het nog koude water van de Noordzee en overheersende aanvoer van lucht vanaf zee. Als de seizoensindeling alleen zou afhangen van de temperatuur, dan blijkt dat de lente in Zuid-Limburg gemiddeld al op 9 maart begint en op Terschelling pas op 23 maart.
Klimatologische lente
Volgens de klimatologische indeling is de lente begonnen op 1 maart en duurt dit seizoen tot en met 31 mei. Zo kunnen seizoenen beter met elkaar vergeleken worden.
Vroeger leerden we op school dat de lente, zomer, herfst en de winter telkens begonnen op de 21ste. Blijkbaar is dat onjuist en vragen de experten nu dat aan te passen.
De tulp wordt overal ter wereld herkend als typisch Nederlands product en zijn echte voorjaarsbloemen. Maar wist je dat de tulpenbol van oorsprong uit Centraal-Azië komt? Via het Ottomaanse rijk zijn de bloemen terechtgekomen in Europa. Professor Carolus Clusius zorgde ervoor dat deze mooie Tulpen naar Nederland gebracht werden. Inmiddels zijn tulpen onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur en zijn ze als snijbloem en tulpenbol verkrijgbaar.
Narcissen
De narcis, ook wel bekend als paasbloem, is afkomstig uit Zuid-West Europa. Inmiddels zijn narcissen al een hele lange tijd te vinden in Noord-Europa. Deze voorjaarsbloemen zijn vernoemd naar Narcissus; een figuur uit de Griekse mythologie. Bergnimf Echo werd verliefd op de mooie Narcissus, maar werd afgewezen. Als straf liet Apollo Narcissus verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld. Narcissus raakte zo geobsedeerd met zijn spiegelbeeld in het water dat hij uiteindelijk verdronk. Narcissen kijken altijd een beetje naar beneden, waardoor deze voorjaarsbloemen zijn vernoemd naar dit eeuwenoude verhaal. De paasbloemen zijn te verkrijgen in zowel bloemvorm als narcis-op-pot.
Hyacint
Rond 1560 kwam de hyacint vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa. In de 17de en 18de eeuw werd de hyacint gezien als een luxeproduct die zo exclusief was dat alleen de rijkste liefhebbers konden genieten van deze vrolijke voorjaarsbloeier. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo. Het staat symbool voor vrede, toewijding, schoonheid, macht en trots. Fleur jouw huis en tuin op met deze kleurrijke voorjaarsbloemen in een boeket of op pot!
Iris
In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. De bloem is verkrijgbaar in verschillende kleuren van de regenboog en heeft haar naam te danken aan deze Griekse mythologie. De iris werd voor het eerst ontdekt 1504 voor Christus, in de tijd van farao Thoetmosis. Het werd een teken van macht. In Egypte staat de bloem symbool voor overwinning. Inmiddels zijn nog allerlei andere betekenissen eraan gegeven, zoals welvaart, ridderlijkheid en moed. Door haar rijke geschiedenis zijn deze voorjaarsbloemen te vinden in vele kunstwerken, zoals in het schilderij ‘Irissen’ van Vincent van Gogh.
Pioenroos (Paeonia)
De pioenroos (Paeonia) komt oorspronkelijk uit China en is, ondanks wat de naam doet vermoeden, geen familie van de roos. De pioen werd geteeld voor haar wortels. Deze zouden een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben. De betekenis van een pioenroos is liefde & romantiek en geluk & voorspoed. Vanaf 1800 kwam de pioenroos terecht in Europa en Amerika. Deze voorjaarsbloemen werden vanaf eind 19de eeuw uitgebreid veredeld. Daardoor kan je nu genieten van vele soorten pioenen in allerlei vormen en kleuren. De pioenroos is ook te herkennen aan haar heerlijk zoete geur. Zo houdt jij een boeket van pioenrozen lang mooi in de vaas:
Muscari (Blauwe druifjes)
Als de natuur nog in winterslaap is, komt de muscari als één van de eerste soorten dapper boven de grond om wat kleur in de wereld te brengen. Vanwege de trosvormige blauwe bloemen wordt deze voorjaarsplant in de volksmond ook wel blauwe druifjes genoemd. De smalle steel is ook kenmerkend aan de blauwe druif. Deze vrolijke voorjaarsbloeier is afkomstig uit gebieden rond de Middellandse zee en is verre familie van de hyacint.
Krokussen
Net zoals de muscari komen de bloembollen van krokussen al vroeg uit de grond om de natuur op te vrolijken. Dit plantje met irisachtige bloem is vaak te spotten in de kleuren wit, geel en paars. Krokussen zijn afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. In de natuur roeien ze op rotsachtige hellingen, weides, bosranden en kreupelhout, maar ook in de achtertuin doen ze het goed!
Primula (Sleutelbloem)
De primula, ook wel de sleutelbloem, komt veel voor in de bergen van het noordelijk halfrond. Het is een typische lentebloeier die kleur in huis en tuin brengt. De kleuren van primula’s verschillen, afhankelijk van hoe ze in de natuur worden bestoven. Zo zijn primula’s in het laagland vaak geel, omdat ze daar bestoven worden door bijen. In de hooggelegen gebieden worden de primula’s bestoven door vlinders en dat geeft een witte, roze, blauwe of violette kleur.
Sterhyacint (Scilla)
De sterhyacint, ook wel bekend onder de naam Scilla, komt voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De scilla is een bolgewas dat te kenmerken is aan meerdere stengels met 6-bladerige bloemetjes. Ze zijn te verkrijgen in meerdere kleuren, zoals blauw, wit en zachtroze.
Helleborus
De helleborus wordt ook wel de kerstroos genoemd, omdat deze plant zorgt voor de mooiste bloemen in hartje winter. Aangezien de plant ook bloeit in de vroege lente, valt deze te categoriseren als voorjaarsbloeier. De bloeitijd van de helleborus loopt van januari tot april. De kerstrozen komen oorspronkelijk uit de Oostelijke Alpen, Apennijnen en Karpaten. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren zoals wit, roze of paars.
56ste Keikoppencarnavalstoet in Poperinge: Op zondag 10 maart 2024 komt de stad Poperinge tot leven met de bruisende energie van de Internationale Keikoppencarnavalstoet. Deze langverwachte 56ste editie belooft een onvergetelijk spektakel te worden, waarin de kleuren, geuren en creativiteit van carnaval tot leven komen.
Publiciteitskaravaan door het Centrum
Om 13u45 trapt de dag af met de Publiciteitskaravaan, een kleurrijk voorproefje van wat de dag zal brengen. De nieuwe route, beginnend vanuit de sfeervolle Gasthuisstraat, voorspelt een bruisende start voor deze feestelijke gelegenheid.
Het Groot Carnavalsgeweld
Om 15u barst het echte carnavalsgeweld los, waarbij de straten van Poperinge zullen daveren onder de indrukwekkende praalwagens en de aanstekelijke muziek. Een visueel spektakel dat jong en oud betovert met een overvloed aan kleuren en thema’s.
Startpunt 56ste Internationale Keikoppencarnavalstoet in de Veurnestraat
Dit jaar markeert de Keikoppencarnavalstoet zijn start in de Veurnestraat, waarna de stoet zijn weg vervolgt door het levendige stadscentrum. Bereid je voor op een parade van creativiteit, waar elke praalwagen een uniek verhaal vertelt en bijdraagt aan de feestvreugde.
Grote Markt: Het Centrale Punt
De Grote Markt, gelegen op Grote Markt 33A, 8970 Poperinge, België, vormt het centrale punt van deze grandioze viering. Vanaf 13u45 start hier de feestelijke karavaan, waarmee een traditie wordt voortgezet die al meer dan een halve eeuw het hoogtepunt van het carnavalsseizoen markeert.
Uitnodiging voor Feest en Vermaak
Of je nu een lokale inwoner bent of van ver komt, deze dag biedt een uitgelezen kans om samen te komen, te lachen, te dansen en te genieten van de feestelijke sfeer die Poperinge zal verlichten. Mis deze buitengewone gelegenheid niet en maak je klaar voor een dag vol carnavalsvreugde in Poperinge!
Vrouwen wereldwijd vieren vandaag Internationale Vrouwendag en doen dat op allerlei manieren, van campagnes op social media tot betogingen op straat. Maar waarom is 8 maart zo belangrijk en wat gedenken we precies?
Om op die vraag te antwoorden, moeten we even de geschiedenis induiken. Op 8 maart 1908 vond in New York namelijk een grootschalige staking plaats, waarbij zo’n 15.000 vrouwelijke textielarbeiders door de straten marcheerden. Hun eisen? Betere werkomstandigheden, gelijk loon en een achturendag. De suffragette Helen M. Todd sprak daarbij de historische woorden “brood voor allen, en rozen, dat ook”.
Niet veel later, tijdens de Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen van 1910, stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor om 8 maart officieel uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Dat voorstel werd uiteindelijk pas definitief in 1917, toen Russische vrouwelijke textielarbeiders in Sint-Petersburg betoogden voor betere werkomstandigheden.
En nu?
Hoewel er sindsdien natuurlijk een hoop veranderd is op vlak van werkomstandigheden en gendergelijkheid, blijft 8 maart een belangrijke dag voor de vrouwenrechten. De genderkloof is bijvoorbeeld nog steeds niet gedicht (in België verdienden vrouwen in 2021 23,1 procent minder dan mannen) en ook op politiek vlak is er nog geen pariteit bereikt. Er is dus nog een lange weg af te leggen om ervoor te zorgen dat vrouwen en mannen écht op gelijke voet komen te staan.
8 maart blijft daarom tot op heden de gelegenheid bij uitstek om initiatieven voor en door vrouwen in de kijker te zetten, om de genderongelijkheid nog eens aan te kaarten en om je stem te laten horen.