Categorieën
  • Insecten (97)
  • Spinnen (3)
  • Bloemen & planten (38)
  • Vogels (8)
  • Amfibieën & reptielen (18)
  • Inhoud blog
  • Groot dikkopje
  • De kraamkamer
  • Kikker met bolletjes
  • Mevrouw eend
  • Kijk eens op een ander
    Archief per maand
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
    Bernerhofmacro

    02-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Akkerhommels & hoornaars

    Met tientallen zijn ze op de sedums aan te treffen. De bloemetjes zijn nog maar net aan het openen en het is al drummen om de beste plekjes.

    De akkerhommels hebben concurrentie van bijtjes, aardhommels en zweefvliegjes. Het is ook oppassen voor de hoornaars want die weten ook dat hier veel volk zit waar ze kunnen op jagen.


     Foto onder : Hoornaar

    02-09-2018 om 09:00 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    01-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koraaljuffer

    Bloedrood zien ze eruit, zelfs de poten en de ogen zijn rood ! Een niet zo algemeen voorkomend juffertje dat zo af en toe toch eens verschijnt.

    Bij de minste beweging die ze waarnemen gaan ze er vandoor. Als je er eentje ziet moet je snel zijn om een foto te kunnen maken. Sommige juffers blijven minuten lang stilzitten en dan heb je de tijd om alles mooi in beeld te brengen. Niet bij deze dus ! Klik en hopen dat de foto scherp en licht genoeg is.

    Deze foto is genomen op diafragma voorkeuze F18, sluitertijd 1/1250sec en ISO6400. Nadeel is dat de foto een klein beetje korrelig wordt maar dat het ganse diertje er overal scherp opstaat. Misschien hadden we hier beter geflitst maar daar was geen tijd meer voor.

    Voor de specialisten : deze foto werd genomen met een Nikkon d7100 met de 150mm macrolens van Sigma.



    01-09-2018 om 08:38 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    31-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het icarusblauwtje

    Er zijn wel meer kleine blauwe vlindertjes te vinden in onze tuinen maar ik vind het icarusblauwtje wel één van de mooiste. En als het beestje dan nog wil meewerken om mooi op de foto te staan word ik helemaal blij. Meestal zitten ze met de vleugeltjes dicht zodat je enkel de, ook wel mooie, onderkant te zien krijgt. Deze ging een stapje verder en liet zich gewillig langs alle kanten bewonderen. Weer eentje om aan te vinken op ons lijstje !



    31-08-2018 om 08:48 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    30-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bruinrode heidelibel

    Dit jaar komt deze soort vrij talrijk voor op Bernerhof. Vorig jaar was het jaar van de steenrode heidelibel. Die zijn er nu ook wel maar veel minder. Net het omgekeerde met de bruinrode. Hoe dat komt ? Joost mag het weten. Nu woont er geen Joost bij ons in de straat, het zal dus een mysterie blijven ! Nu zijn beide soorten niet makkelijk uit elkaar te houden. Op zicht al helemaal niet, je hebt al een goede macrofoto nodig en dan nog. Ik bespaar jullie de details. Gewoon rondkijken en genieten voor de zomer voorbij is !



    30-08-2018 om 09:05 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    29-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein groot koolwitje op de versiertoer

    Het vrouwtje van het groot koolwitje is aan het rollenbollen met een mannetje. Gezien het formaat van meneer is dit vermoedelijk geen groot koolwitje. Tenzij er kleine grote koolwitjes zijn maar dat maakt het dan wel extra ingewikkeld vind ik !





    29-08-2018 om 08:37 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    28-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rampjaar voor vlinders?

    Voor sommige vlinders lijkt het een rampjaar te worden. Met het warme droge weer van de voorbije weken zagen we hier soorten passeren die we anders nooit te zien krijgen. Maar we zagen ook dat soorten die andere jaren zeer frequent passeren dit jaar afwezig blijven. Ik heb deze zomer nog geen enkele Atalanta gezien, normaal zijn ze met tientallen. Idem met de Dagpauwoog, dit oude verfrommelde exemplaar is één van de weinige die ik de laatste weken heb gezien. Het was dan misschien wel goed vlinderweer maar wel een slecht rupsenjaar. Veel van de planten waar de rupsen van leven zijn helemaal verdord waardoor de rupsjes dood gingen van de honger. De natuur zal zich wel herstellen maar dat kan wel even duren !



    28-08-2018 om 08:30 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    27-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hibiscus

    Om de bloemen van Hibiscus "Fireball" te fotograferen heb je eigenlijk geen macrolens nodig, ze zijn namelijk zo groot als een theeschoteltje !




    27-08-2018 om 08:45 geschreven door Roger


    Categorie: Bloemen & planten
    >> Reageer (0)
    26-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mega kikker

    Dit monstertje duikt regelmatig op in de tuinvijver. Het beestje is 2 keer zo groot als een normale groene bastaardkikker en is bovendien nog uitgedost met een gifgroen jasje. Het is een "zij", daar ben ik redelijk zeker van. Niet dat ik zo'n specialist ben maar ik heb ze in juni "betrapt" tijdens een vrijpartijtje ! Die periode is nu afgesloten voor de kikkers. Nu eten ze zich lekker rond om straks de winter door te komen. Behalve eten en van het zonnetje genieten gebeurt er nu niet veel meer in kikkerland. Geef ze eens ongelijk !



    26-08-2018 om 09:22 geschreven door Roger


    Categorie:Amfibieën & reptielen
    >> Reageer (0)
    25-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kleine roodoogjuffer

    Eind juli vlogen er tientallen (blauwkleurige) azuurwaterjuffers boven de vijver. Tot ik op een dag ontdekte dat er een paar verstekelingen tussen zaten. Hoe de roodoogjuffer aan zijn naam gekomen is, is niet zo moeilijk te raden. Ze waren er maar enkele dagen, dan zijn ze weer vertrokken. Op doorreis ? Komen ze terug volgend jaar ? Van mij mag het.



    25-08-2018 om 09:28 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    24-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoornaars

    De laatste weken hoor je soms onheilstijdingen over de invasie van de Aziatische hoornaar. Ook werden er waarschijnlijk al veel inheemse hoornaars doodgemept doordat mensen de 2 soorten niet kunnen onderscheiden. Da's jammer want zo'n hoornaar doet meer goed dan kwaad. Onze inheemse Europese hoornaar leeft van andere bij-achtigen die hij in de vlucht pakt. Vooral wespen staan op het menu, goed toch ?

    Voor ons Belgen een makkelijk trucje om beide soorten te onderscheiden : de inheemse hoornaar heeft de kleuren van de Belgische vlag, weliswaar niet in de juiste volgorde maar kom. De Aziatische is zwart en geel zonder rood.

    Je hoort ook zeggen dat de Aziatische kleiner is : dat klopt, maar dan moet je de 2 soorten naast mekaar zien om te kunnen vergelijken en da's niet zo handig.

    Dus : als het driekleurig is, met rust laten, ze zijn niet gevaarlijker dan een gewone wesp. Integendeel, naar mensen zijn ze niet agressief en ze komen niet van je bierglas meedrinken.

    En ben je zeker dat je toch een Aziaat hebt gezien geef dit dan door, bvb via waarnemingen.be of waarnemingen.nl 

    Op de foto : de Europese hoornaar




    24-08-2018 om 09:02 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    23-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kleine vuurvlinder

    Een vlindertje dat niet in grote aantallen maar wel overal terug te vinden is. De kleine vuurvlinder komt in heel het W-Europa voor. Ook in  N-Afrika  en oostelijk Afrika kan je dit vlindertje tegenkomen. Deze soort vliegt tot een hoogte van 2400 meter in berggebied. Hij komt ook boven de poolcirkel nog voor.



    23-08-2018 om 08:08 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    22-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kolibrievlinder

    Als je hem ziet denk je eerst aan een dikke hommel, maar dan eentje die niet zoemt ! De kolibrievlinder is een dag actieve nachtvlinder die net zoals het vogeltje boven een bloem vliegend kan blijven stilhangen om dan met zijn lange roltong nectar op te zuigen.

    Het is de eerste keer dat ik er eentje in de tuin gespot heb maar deze zomer is dan niet echt een Belgisch standaardzomertje ! Ze overwinteren in Z-Europa en N-Afrika en komen elk jaar terug naar het noorden. Niet slecht voor zo'n klein beestje !




    22-08-2018 om 08:20 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    21-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.to be a bee

    Neen, dit is geen bij ! Wel een zweefvlieg die niet kan steken maar wel heel erg zijn (of haar) best doet om op een bij te lijken. Kwestie van zo meer indruk te maken en zelf niet aangevallen te worden. Of het werkt ? Waarschijnlijk wel, anders was het beestje al lang opgepeuzeld door één of andere rover !


    21-08-2018 om 08:54 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    20-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beekoeverlibel

    Volgens de literatuur zijn ze redelijk zeldzaam in onze contreien. Deze zomer kwamen ze nochtans regelmatig op bezoek aan de tuinvijver. De mannetjes zijn metaalachtig blauw, de vrouwtjes bruin. Zuiver water en veel oeverbeplanting is een voorwaarde om ze op bezoek te krijgen.





    20-08-2018 om 07:55 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    19-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein koolwitje

    Het klein koolwitje is momenteel zowat één van de weinige vlindertjes die zich regelmatig laten zien. De citroentjes van 2 weken geleden zijn spoorloos. Het exemplaar op de foto is een vrouwtje, herkenbaar aan de twee zwarte vlekjes per vleugel.




    19-08-2018 om 08:42 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    18-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Akkerhommel

    De Sedum staat nog (net) niet in bloei maar de bijtjes en hommeltjes staan nu al aan te schuiven op zoek naar het eerste bloemetje !





    18-08-2018 om 08:07 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    17-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het muntvlindertje

    Eén van onze kleinste dagactieve nachtvlindertjes : het muntvlindertje meet ongeveer 10mm van vleugeltip naar vleugeltip.

    De naam geeft al aan waar je ze meestal kan vinden maar deze was met Verbena ook tevreden !




    17-08-2018 om 13:04 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (1)
    16-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninginnepage

    We zijn terug uit verlof.

    De koninginnepage fladdert nog steeds vrolijk rond, af en toe zie ik er zelfs twee !





    16-08-2018 om 20:48 geschreven door Roger


    Categorie: Insecten
    >> Reageer (0)
    08-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder's mooiste

    De knapste van de klas !



    08-08-2018 om 00:00 geschreven door Roger


    Categorie:Amfibieën & reptielen
    >> Reageer (1)
    05-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlof

    Wij gaan er voor een weekje tussenuit. Nieuwe ideetjes opdoen en wat ontspannen. Enfin, dat laatste doen we volgens sommigen al heel het jaar. Nu gaan we echter een weekje niet wroeten in de tuin. Ik hoop dat alle plantjes nog leven als we terugkomen. Er wordt wel voor gezorgd maar toch.

    Ik hoop ook dat de aangekondigde onweders halfweg volgende week een aantal frisse regenbuitjes meebrengen en geen wolkbreuken en stormwinden !

    Tot binnenkort !







    05-08-2018 om 08:24 geschreven door Roger


    >> Reageer (0)






    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!