Foto's 2-6: Lhuentse Dzong (1551) is een fortklooster. De dzong bevat vijf tempels, waarvan er drie in de centrale toren staan.
Foto 7-9: Het Takila Guru standbeeld (ong.47m hoog) is het grootste standbeeld van Guru Rinpoche in Bhutan. Guru Rinpoche wordt gezien als de legendarische heilige die het boedhisme in Bhutan verspreidde.
Foto 10-11: Autsho Nandpoling Gompa is een recente boedhische tempel met een fresco van de koninklijke familie.
Foto 12: Een tibetaanse stoepa omgeven door 108 kleinere stoepas.
Foto 13-15:Mongar Dzong (1930) is een van de nieuwere Dzongs. Het is een klassiek voorbeeld van hoe bhutanezen proberen hun cultuur te behouden.
Op weg naar Khoma, een eerste stop bij een 16de eeuws klooster, Drametse Lhakhang. Het is een van de belangrijkste kloosters van Oost-Bhutan. Daarna volgt een korte stop in een mini-stadje, Yadhi genaamd, waar we door de hoofdstraat wandelen. De Kori La, een pas op 2450 m hoogte ligt in de mist. Iets verder ligt Mongar waar de lunch is voorzien. Daarna gaat het verder naar Khoma, gekend voor zijn fijne weeftechniek in zijde.
Dat de lucht hier zeer zuiver is merk je aan de baardmossen aan de bomen. Op de rijstvelden zijn ze volop bezig het graan binnen te halen. De man slaat de rijststengen op een eenvoudige steen en de vrouw klopt er de laatste korrels af. Rangjung Woensel Choling(1989) is een school voor de studie van het Boedha-dharma en heeft een 300-tal monniken.Foto 13 zijn torma's, dizijn ceremoniele offerkoekje gemaakt van gestemeel en boter.. De laatste foto is Trashigang Dzong (1659), een complex van versterkte gebouwen die dienden om invloed te verwerven in de regio en als verdediging tegen de invallen van de Tibetanen.
Tot 2012 was Merak alleen te bereiken via een tweedaagse wandeling. Nu ligt er een 1-baansweg maar nog niet volledig geasfanteerd. Merak ligt op een hoogte van 3500m. Een verwelkoming in de homestay door de gastvrouw. Phurba (naast mij) is een voozichtige chauffeur. Daarna volgt een bezoek aan de enige school in het dorp met ong. 160 leerlingen. Zeer gedissiplineerde en hoffelijke kinderen die aanschuiven aan de keuken waar iedereen een gratis maaltijd krijgt. Na het middagmaal gaan de laagste klassen naar huis. Door de gastvrouw wordt ik en mijn begeleiders nog in de traditionele klederdracht aangekleed en wandelen we zo even buiten het dorp waar we toeval uitgenodigt worden om een schaaltje rijstwijn mee te drinken.
Na het ontbijt een wandeling door het Wildlive Sanctuary en daarna naar het Zorig Chusum, een school waar de tradionele kunsten worden aangeleerd. Na de lunch, met zicht op de Dzong van Trashigang, gaan we dit fortklooster uit 1659 bezoeken, waarna er nog een wandeling volgt door het kleine stadje Trashigang.
Verwelkoming door mijn gids Sonam op de luchthaven van Yonghpula, gelegen op een bergrug. Op weg naar Trashiyangste een stop bij Gom Chora, een bezoek aan de Dzong, op zondag doen de mannen aan boogschieten, Chorten Kora en een wandeling door het dorp.
De drie eerste foto's zijn genomen bij het opstijgen in Kathmandu. Wie vindt de Swayambhunath? De vliegroute gaat langs een aantal bergtoppen van meer dan 8000m hoogte. Na landing op de kleine luchthaven van Paro wordt je meteen ondergedompeld in de sfeer van Bhutan.
Delhi: Het Hayuman's mausoleum , andere gebouwen en Sunder Nursery
Het Hayuman's mausoleum (1570) was het eerste tuingraf op het indiase subcontinent. Het ontwerp van dit graf was een inspiratie voor de Taj Mahal. (foto 5 - 8). Grenzend aan het Graf van Hayuman ligt het Sunder Nusery. Het is een 16de eeuws erfgoedparkcomplex. Ideaal als, zoals vandaag en gisteren de temperatuur minstens 33° is.
Lodhi Garden is een stadspak dat verschillende graven en een brug bevat, architectonische werken uit de 15de eeuw en de was wordt nog steeds op een onorthodoxe manier gedaan in het park (foto's 1-6). Vlakbij de tuin, de laatste monumentale graftuin van de Mongols, Het mausoleum van Safarjung gebouwd in 1754. (foto's 7 en 8). Voorlaatste foto: er wordt nog steesteeds gebakken op straat. En als toemaatje, de vlucht van Brussel naar Doha.
De vlucht duurt ook langer omdat ze rond Libanon moet vliegen.
Vele missen hun verbindingen, chaos in Doha waar alles moet opgelost worden.
Een deel van de gestrande passagiers moeten op hotel, er zijn ook gelukkigen die nog met een late nachtvlucht verder geraken.
Het slapen valt weg, in de plaats daarvan een bezoek aan het Qutb-complex (eerste 3 foto's) en het vlakbij gelegen Mehrauli Archaeological Park (laatste 4 foto's)
Nog een tweetal weken en ik ben weer weg, ditmaal reis ik alleen. Bhutan bezoek ik van oost naar west. In India reis ik door de deelstaten Haryana en Punjab.
Bhutan grenst bovenaan aan China/Tibet en onderaan aan India.
De reisweg is min of meer op de kaart aangeduid, behalve naar Merak (uiterst rechts) en Haa (links). De weg naar Merak staat nog niet op "google maps" ingetekend, en voor Haa waren mijn verbindingspunten op.
De rondrit door Haryana en Punjab in India. Lahore, bovenaan links, is reeds Pakistan.