In de voormiddag een bezoek aan de Gouden Tempel. Hier zijn enkele regels te volgen: handen en voeten wassen en natuurlijk je hoofd bedekken en een lange broek dragen. Het meertje bevat voor de gelovige Sikhs heilig water waarin ze een ritueel bad nemen. Het tempelcomplex bevat ook een enorme eetzaal waar naar schatting 100.000 pelgrims elke dag komen eten. Vrijwillige hulp is dan ook welkom. Niet ver van de Gouden tempel staat midden op de weg een grote banyanboom die als heilig wordt beschouwd en waarrond een tempeltje is gebouwd. Verder nog de Gurdwara Baba Atal Rai Sahib, een achthoekige toren uit 1784.
Elke avond, net voor zonsondergang, ontmoeten de soldaten van de Indiase en Pakistaanse leger elkaar bij deze grenspost in een 30 min. durende vertoning van militaire kameraadschap. Tevens omvat ook het sluiten van de poorten en het strijken van de vlag.
Net buiten de ingang staat er een marmeren sculptuur dat de, door de Britten ongewapende neergeschoten demonstranten, zowel mannen, vrouwen als kinderen, herdenkt. Tevens staat er ook een standbeeld voor Udham Sinh. Hij vermoordde de luitenant-gouverneur van Punjab, onder wiens tozicht het bloedbad plaats vond.
De historische straat, is een smalle en enige in- en uitgang van het park.
De kogelsporen zijn voor altijd te zien in de rode bakstenen muur.
In het park herdenkt een torenhoog monument in de vorm van een vlam de slachtoffers.
De wandeling gaat verder langs het standbeeld van Ranjit Singh die in de eerste helft van de 19de eeuw veel hervormingen, modernisering en algemene welvaart bracht in Noordwest-India en Pakistan
De Gurdwara Saragarhi herdenkt de 21 Sikh-soldaten die hun leven gaven tijdens de verdediging van het Saragarhi-fort.
In het gerestaureerde 19de eeuwse stadhuis krijg je een beeld van de tragische gebeurtenissen voorafgaand aan, tijdens en na de Partitie, vertelt door overlevenden van wat de grootste migratie in de gechiedenis van de mensheid is.
Tot slot een avondbeeld en een eerste zicht op de Gouden Tempel.
Het eerste dat ik zie is een monument voor de oorlogsslachtoffers. Dan volgt de klokketoren (1902), en een sikh, die de gurudwara van Baba Farid bewaakt. Baba Farid was een 13de eeuwse Punjabi-moslimmysticus, dichter en prediker. Hij wordt zowel vereerd door de moslims, de hindoes en de sikhs. In het gebedshuis is er tijdens de offergaven muziek te horen, ik kan het dan ook niet laten een tijdje te gaan luisteren.
Tot slot volgt er nog een bezoek aan de Qila Mubarak. Dit fort is een samensmelting van verschillende stijlen. Het omvat verschillende paleizen van de koninklijke famile, waaronder Raj Mahal en Darbar Hall de belangrijkste zijn.
Een hartelijk ontvangst door de grootouders van mijn gastvrouw. Ik wordt zelfs uitgenodigd voor de lunch. Samen met studenten, die hier ook verblijven, geniet ik van een chapati met kikkererwten in een licht pikante saus en yoghurt.
Na het maal volgt een bezoek aan de Qila Mubarak. Het fort werd gebouwd in de 7de eeuw, maar herbouwd in zijn huidige vorm in de 12de eeuw. Binnen het fort werd in 1705 een Gurudwara gebouwd. In het gebedshuis is een ceremonie bezig, wordt er eten geserveerd en is er een ruimte voor de schoenpoetsers. Na Qila Mubarak op zoek naar het Hotel Bahia Fort. Dit fort was vroeger de woonplaats van het Koninklijke leger van Patiala, maar werd in 1980 omgebouwd tot een luxueus erfgoedhotel.
Wist je dat het tegenwoordige Delhi gebouwd is op de ruïnes van 7 oude steden? Satpula, een oude wateropvangdam, maakte deel uit van de vierde stad Jahanpanah. De Khirki-moskee werd gebouwd tussen 1351-54 en de Sheikh Yusuf Qattal-tombe in 1527. Begampvanuri Masjid en Bijay Mandal zijn ook overblijfsellenvan de oude stad.
Siri-fort is de tweede stad van Delhi en stamt uit 1297 tot 1307. Het Hauz Khas-complex herbergt de madrasa in L-vorm gebouwd, met in het midden het graf van Firuz Shah en een kleine moskee. De noord- en zuidarm kijken uit op het stuwmeer. Op het grondgebied liggen nog de Chor Minar en de Tohfe Wala Masjid.
Tijdens de vlucht van Paro naar Kathmandu zijn de besneeuwde toppen weer te bewonderen. In de namiddag een bezoek aan Purana Qila, Het oude fort (16de eeuw) bestaat uit een ommuurd terrein, Er zijn 3 versterkte toegangspoorten. Binnen de ommuring zijn slechts 2 gebouwen bewaard gebleven: de Qila-I-Kuhnemoskee en de Sher Mandal (heeft een octagonaal grondvlak)