Tuinkruiden voor elke dag.
Zuring of zurkel: zowel de rode als de groene kreeg
zijn naam door de zure smaak.
Het kruid werd gebruikt voor genezende eigenschappen
en in de keuken vooral in soepen.
Zuring is dorstlessend en bloedzuiverend en zorgt voor gezond tandvlees.
Een kruidenbouillon met zuring doet de koorts dalen en een zuringkompres
mildert huidaandoeningen. Gebruik het wel met mate.
Jichtlijders en reumapatiënten gebruiken het beter niet.
Geef wat zuringbladeren aan uw kippen en ze leggen eieren met mooie gele dooiers.
***
Citroenverbena : gebruik het bij vis, salade, ijs en confituur.
Is goed voor de spijsvertering, werkt tegen winderigheid , kalmerend
en zenuwversterkend, het verdrijft een slechte smaak in de mond.
Citroenverbenalikeur : Doe 50 gr.gedroogde citroenverbena, 1 stokje vanille,
wat rietsuiker en een halve liter jenever in een bokaal.
Zet twee weken weg op een donkere plaats.
Proef ....en voeg indien nodig nog wat gesmolten suiker toe.
Een gezond doorzakkertje.
***
|