Er is nu 1 bezoeker op dit blog. Record tot nu toe: 8
Bloedgevers Galmaarden
Koninklijke Vereniging Bloed geven redt levens
18-01-2025
Alcohol schenken op bloedafname
Beste donor,
Gelieve hierna de integrale tekst te vinden die we van het Vlaamse R+ hebben ontvangen omtrent het schenken van alcohol op de bloedafname:
Beste vrijwilliger
Via deze Omzendbrief, ook terug te vinden op MRK, willen we jullie informeren dat, in het kader van donorreacties en daaraan verbonden donorongevallen, het Directiecomité heeft beslist dat er in de nazorg van donoren slechts 1 alcoholische consumptie per donor mag worden geschonken.
Deze alcoholische consumptie mag het alcoholpercentage van 6% niet overschrijden.
Eventueel sterkere alcoholische dranken zullen niet meer aangeboden mogen worden, en zullen, indien vermeld op een factuur of nota, niet meer worden terugbetaald.
Schonk je geen alcoholische dranken, start er dan zeker niet mee!
Alcoholinname na donatie wordt afgeraden om volgende redenen:
Duizeligheid en flauwvallen door verlies van bloedvolume
Jouw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en alcohol vertraagt dit proces
Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven na donatie, alcohol werkt juist uitdrogend.
Er is geen wettelijke achtergrond om het te verbieden. De wet stelt wel dat een schenker van alcohol aansprakelijk kan worden gesteld voor incidenten veroorzaakt door dronken klanten. Donoren zijn vlugger dronken omdat het bloedvolume tijdelijk is verminderd en dus alcohol sneller in de bloedbaan terecht komt aan hogere concentraties.
Vademecum, overeenkomst en charter zullen in die zin worden aangepast. Communicatie rond herwerken zal later worden gecommuniceerd.
We vragen hiervoor jullie volledige ondersteuning.
Actie:
Informeer:
leveranciers en/of uitbaters indien van toepassing
alle vrijwilligers van jullie afdeling hierover
kader dit bij donoren. Het is niet omdat dit lokaal nog niet is voorgevallen dat dit niet kan gebeuren. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn
Wensen jullie een affiche, contacteer donorrelaties@rodekruis.be met vermelding naar wie de affiche opgestuurd moet worden en het postadres.
Je identiteitskaart geldt als je persoonlijke identificatie.
Je pas wordt ingelezen via de chip en gegevens zoals rijksregisternummer, naam, voornaam, geboortedatum, geslacht, adres en foto zijn onmiddellijk zichtbaar voor de R+-medewerker aan de inschrijvingstafel.
Er wordt een polsbandje met je gegevens geprint en gedurende heel het traject (donatie, enz.) kan het R+ dus alles opvolgen.
Ons bloed bestaat o.a. uit rode en witte bloedcellen? uit plasma en bloedplaatjes.
De rode bloedcellen - zij vertegenwoordigen ongeveer de helft van de cellen in ons bloed - zorgen voor het transport van zuurstof naar de cellen en de organen. Ze worden toegediend aan patiënten die bloedarmoede hebben of ernstige bloedingen (zie bijvb. ongevallen).
Witte bloedcellen gaan infecties tegen en zorgen ervoor dat wondjes genezen.
Bloedplaatjeszorgen ervoor dat een wonde die bloedt stopt met bloeden (het zogenaamde stollingsprincipe). De ontvangers van bloedplaatsjes zijn meestal leukemiepatiënten en mensen die met chemo behandeld zijn.
Plasma helpt mensen met stollingsstoornissen door ernstig bloedverlies of bloedziekte. Plasma geldt ook als basis voor levensreddende geneesmiddelen.
Voor meer gedetailleerde info, verwijs ik je graag door naar het R+.
Het Vlaamse Rode Kruis heeft momenteel een campagne lopen waarin de vraag wordt gesteld: "Voor wie geef jij?".
In hun campagne pakken ze uit met enkele getuigenissen van donors die om uiteen lopende redenen gestart zijn met bloedgeven, maar meestal omdat er iemand in hun naaste omgeving (familie, ...) bloed nodig heeft gehad.
We hadden er 95 nodig om het vorige record, daterend van 2023 te breken, maar we hadden al vlug door dat we in onze opzet zouden slagen omdat onze trouwe donors massaal afzakten naar onze laatste bloedafname van dit jaar.
Nu donderdag 21 november gaat onze laatste bloedafname van dit jaar door.
Plaats van het gebeuren: het Baljuwhuis in Galmaarden
Het startschot wordt gegeven om 17h00 en we eindigen om 20h30.
Wil je er graag bijzijn en ons helpen om ons vorig record qua opkomsten te verbeteren? Schrijf je dan vlug in via het donorportaal van het R+ of bel naar het gratis nummer 0800/777 00.
Dus stel een goede daad en kom bloed geven. Zoals altijd, wordt elke donor bij ons in de watten gelegd.
Het Rode Kruis vraagt ons om volgende boodschap openbaar te maken:
Van 4 november tot en met 29 november loopt de actie “Plasmadate”.
Wat houdt de campagne in?
Donoren die tussen 4 november en 29 november een Plasmadate (die voor de eerste keer plasma zou doneren) meenemen, krijgen een attentie (één belevenisbon voor twee). Aangezien dit specifiek een actiemaand is naar nieuwe plasmadonoren en hun date, is deze actie enkel geldig in de donorcentra.
Combinatie van ‘dates’ die een attentie krijgen:
Nieuwe plasmadonor + nieuwe plasmadonor
Nieuwe bloeddonor + nieuwe plasmadonor
Nieuwe bloedplaatjesdonor + nieuwe plasmadonor
Bestaande plasmadonor + nieuwe plasmadonor
Bestaande bloeddonor + nieuwe plasmadonor
Bestaande bloedplaatjesdonor + nieuwe plasmadonor
Het is van belang dat beiden in hetzelfde donorcentrum aanwezig zijn op hetzelfde moment zodat ze samen hun attentie kunnen ontvangen. Dit is 1 attentie voor beide donoren samen en beide donoren moeten een afspraak maken.
Ik ben Erik Dhaeyer, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Nonkel Erik.
Ik ben een man en woon in Galmaarden (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 26/09/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, fotograferen, wandelen, uit eten gaan, vrijwilligerswerk....