Lommel is bekend om zijn witte zand,deze foto is genomen uit de zandputten van sibelco, als je te diep gaat zuigen langs de weg ,200 meter de weg volledig ingezakt onder water
Foto: Brand in Hamont tegen de grens van Nederlands,vragen wij brandweer Lommel altijd de hulp in van onze vrienden uit Nederland brandweer Budel 5 km van Hamont= lommel tot Hamont rond de 20 km,hier zie je de brandweer van Budel aan het werk
dit vat bevat kwik en is uit de vrachtwagen gevallen,begon te schuiven toen de vrachtwagen stopte
Een ambulance moet ook veilig op zijn plaats komen
Zeg niet te gauw het is weer een vrouw,Maar hier zat een vrouw achter het stuur?
Vrachtwagen met 40 ton aardappelen kantelt om
Niet alleen patatten komen op de wegdek terecht ,maar ook kasseien in de gracht
U ziet maar,en dit met slechhts een halve liter water
DOOF vuur met een natte dweil of een blusapparaat
OPENDEURDAG
Branden in 2006
De lommels brandweer is vorig jaar 1.108 keer uitgerukt voor een interventie.34 keer meer dan 2005
Een interessant adres?
Een interessant adres?
brandweerman Jimmy
leven van een brandweerman
07-04-2016
Fietsdrama in Lommel
In Lommel zijn deze namiddag zeven fietsers gewond geraakt bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. Een groepje van negen oudere fietsers werd aangereden in de Buskruitstraat. Zeven van hen werden gegrepen. Twee slachtoffers zijn zwaargewond, één iemand verkeert in kritieke toestand. Er is een verdachte opgepakt. Op de plaats van het ongeval werd een nummerplaat gevonden. Aan de hand daarvan kon de politie snel de eigenaar van de auto opsporen. Die bleek niet de bestuurder, maar zo kwam de politie wel bij een verdachte terecht. Het ongeval gebeurde in een scherpe bocht. Volgens een getuige reed de wagen erg snel door de straat. Hij maaide de fietsers omver en ramde nog een loods, maar reed vervolgens in volle vaart door. De omgeving is voorlopig afgezet. Het parket stuurde een deskundige ter plaatse. De slachtoffers zijn een groep gepensioneerde werknemers van de fabriek Union Minière. Ze zijn afkomstig uit de regio Lommel, Neerpelt en Bocholt.
Lommel - In Lutlommel raakte deze namiddag een motorrijder zwaargewond toen hij op de gelijknamige baan in aanrijding kwam met een voertuig uit de andere richting. In de wagen werd de bestuurster lichtgewond. Na de klap vatte de motor vuur. De post Lommel van de brandweerzone Noord-Limburg moest de brandende motorfiets blussen. De hulpdiensten brachten de motorrijder in kritieke toestand naar het Mariaziekenhuis in Overpelt. In de wagen zaten een vrouw en haar kind. Ze werden voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. Tussen de Landbouwstraat en de Vijversstraat werd Lutlommel een tijdlang voor de nodige vaststellingen afgesloten.
Overpelt - Zaterdagnamiddag botsten twee wagens in de Emiel Vlieberghlaan op het Overpeltse industrieterrein. De bestuurder van de Jaguar kwam hierbij klem te zitten met een voet. Het duurde ruim anderhalf uur voor hij door de brandweer kon worden bevrijd. Hij werd over gebracht naar het ziekenhuis.
Zware brand bij bowling 'Antares' - LommelBowlingzaak Antares in de Vreyshorring kreeg deze voormiddag af te rekenen met een zware brand. De brand brak even na 11 uur uit in één van de appartenmenten boven de zaak. Naar de precieze brandoorzaak blijft het voorlopig gissen, maar volgens één van de bewoners zou het om een uitslaande keukenbrand gaan. Meer info later. Omwonenden werden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden omdat er een enorme rookontwikkeling was. (Foto's Robin Mues en Jan Buyens)
Brandweer oefende bij Valkenhof - OverpeltHulpverleningszone Noord-Limburg post Lommel - zo heet de brandweer tegenwoordig - voerde gisteren een brandoefening uit in het opvangcentrum voor asielzoekers Valkenhof. Daar waren volgens het scenario twee brandhaarden ontstaan die snel onder controle waren. Ondertussen werden de aanwezigen relatief snel geëvacueerd. Een twaalftal brandweermannen was opgetrommeld onder leiding van kapt. Walter Cuypers. De samenwerking tussen brandweer en het personeel van het Valkenhof verliep optimaal, zegt de woordvoerster van de Hulpverleningszone vandaag. "Beide partijen zien de noodzaak van levensecht oefenen in." De kinderen van de asielzoekers waren alleszins erg enthousiast: na afloop was er een leuke demonstratie waarbij de brandweermannen de kinderen lieten meedoen (foto).
Brandweer wil kwart minder branden - Lommel De Hulpverleningszone Noord-Limburg stelde vandaag haar jaarresultaten én haar doelstellingen voor de komende jaren voor. Zoals u allicht weet, is de brandweer sinds 1 januari dit jaar hervormd en ging de Brandweer Lommel op in een overkoepelend Noord-Limburgs samenwerkingsverband, met aan het hoofd onze Lommelse Jan Jorissen. Na een jaar werken waren de aanwezige burgemeesters van Lommel, Neerpelt, Bocholt en Leopoldsburg méér dan tevreden over de goede onderlinge samenwerking. Trots zijn ze ook omdat ze door de inspectie alom geprezen worden als 'voorbeeldzone'. Eén van de hoofddoelstellingen in de planning was in te zetten op preventie, en zo wil men naar 2025 toe 25% minder branden krijgen. Een erg ambitieus plan, maar haalbaar, volgens Jan Jorissen. De brandweercommandant gaf ook de cijfers van dit jaar mee (voor de gehele zone), op datum 1 december, en hieruit bleek dat van de ca. 8500 interventies er 3600 ambulanceritten waren, 1460 preventie-opdrachten, 1715 wespenverdelgingen, 1310 stuks allerlei en een 400-tal branden. Belangrijk voor de gehele zone is ook de bouw van een nieuwe kazerne in Leopoldsburg, voorzien voor 2017, en naast nog meer inzetten op preventie, ook inzetten op gezondheid van het personeel. Uit studies blijkt immers dat een brandweerman gemiddeld een vijftal jaar minder lang leeft dan een 'gewone' man (of vrouw). Ook hieraan wil men nu gaan werken met betere preventie via de kleding en het gebruik ervan, want het probleem stelt zich vooral in een opstapeling van roet in de kleren, in de wagens, en zo ook in de kazernes.
Kort voor negen uur vanmorgen botsten drie vrachtwagens op de N71, ter hoogte van het kruispunt met de Astridlaan. De brandweer werd opgeroepen om één van de inzittenden te bevrijden, maar het slachtoffer kon uiteindelijk zelf uit het wrak kruipen. Twee personen werden naar het ziekenhuis gebracht. Door het ongeval was de rijbaan besmeurd met brandstof en olie. Daarom werd de N71 richting Overpelt tijdelijk afgesloten. Tegen de middag was alle ellende achter de rug.
Minister Jambon bezoekt brandweerzone Noord Limburg
Lommel - Deze voormiddag bracht minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een werkbezoek aan de brandweerzone Noord-Limburg, in de kazerne van Lommel. Op het terrein wil hij nagaan hoe de grote brandweerhervorming naar grote hulpverleningszones wordt verteerd. Na een onderhoud met enkele burgemeesters uit de zone, luisterde de minister ook naar de bemerkingen van de hulpverleners.
Tankwagen met zoutzuur gekanteld op Noord-Zuidverbinding
Lommel - Op de Noord-Zuidverbinding (N74) in Lommel is maandagochtend een vrachtwagen die geladen was met zoutzuur in de gracht terechtgekomen. De weg is ter hoogte van de grensovergang in Lommel-Kolonie volledig versperd in beide richtingen. Het gemeentelijk rampenplan werd niet afgekondigd. Er is geen gevaar voor de bevolking.
Bestuurders moeten omrijden via de Luikersteenweg en de Fabriekstraat. De hinder kan nog enkele uren duren. Door het ongeval kan er op verschillende plaatsen ook geurhinder zijn. De wind staat momenteel in de richting van Nederland. 'Er is geen gevaar voor de bevolking', luidt het bij de brandweer van Lommel, die hulp krijgt van verschillende andere korpsen uit de regio.
De tankwagen kantelde rond 5u 's ochtends en kwam in de gracht terecht. 'Het is een moeilijke situatie, want het voertuig ligt tussen de bomen. Dat maakt het risico voor onze mensen veel groter', aldus de brandweercommandant. De tankwagen is intussen rechtgetrokken en het zoutzuur wordt overgepompt naar een andere transportwagen.
De chauffeur van de vrachtwagen werd preventief naar het ziekenhuis gebracht.
Vader en dochter komen om bij woningbrand in Balen
Lommel - Aan de Zwarte Weg in Balen, op de grens met Lommel, is dinsdagavond een man van 79 en zijn dochter van 53 omgekomen bij een woningbrand. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
De brand brak dinsdagavond rond 22.15 uur uit. De woning bevindt zich aan de Zwarte Weg, een straat op de grens van Balen met Lommel. De brandweerkorpsen van Lommel en Leopoldsburg kwamen ter plaatse om de brand te blussen. Voor de twee bewoners, een man van 79 en zijn dochter van 53, kwam alle hulp te laat.
De twee slachtoffers werden overleden gevonden in de buurt van de achterdeur. Vermoedelijk hebben ze nog tevergeefs geprobeerd te ontsnappen. De oorzaak van de brand is momenteel nog niet gekend. Het labo en het parket kwamen ter plaatse voor een onderzoek naar de oorzaak.
De 57-jarige Willy Daelemans uit Leopoldsburg is dinsdagnamiddag overleden op zijn werk in Center Parcs in Erperheide. De geliefde officier bij brandweer Leopoldsburg laat een grote leegte achter bij het korps. "Willy was een warme man, die veel voor het korps betekende", zegt brandweercommandant en vriend Robert Walthéry.
MARCO MARIOTTI
Nog nooit was het zo stil in de kazerne van Leopoldsburg als dinsdagavond. Een maandelijkse oefening stond gepland, maar het nieuws over Daelemans overlijden sloeg in als een bom. "Willy was dinsdagnamiddag aan het werk in Erperheide", legt Walthéry uit. "Hij stond in voor de brandveiligheid en kwaliteit van Center Parcs Europa. Daar stuikte hij plots in elkaar, waardoor hij op zijn rug viel. De hulpdiensten werden verwittigd. Ze probeerden hem nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat." Vermoed wordt dat een bloedklonter in de hersenen Daelemans fataal werd. Volgens zijn vrouw en collega's klaagde hij echter nooit of voelde hij zich niet slecht. "Dinsdagavond zou de maandelijkse grote oefening plaatsvinden. Ik was intussen al op de hoogte gebracht van Willy's overlijden, waarna ik psycholoog Erik Desoir inlichtte. Hij reed naar het werk van Willy's vrouw en vertelde haar het slechte nieuws."
Daelemans startte zijn loopbaan bij het korps van Leopoldsburg in 1976, het jaar dat de gemeente geteisterd werd door tal van bosbranden. Hij doorliep alle graden van korporaal, tot sergeant, om uiteindelijk in 2005 een van de drie officieren te worden. "De brandweer was zijn leven, zijn grootste hobby. Hij werkte dikwijls heel laat, en zette zich onuitputtelijk in voor preventie. De mensen inlichten en bij hun thuis de risico's verlagen, deed hij graag. 'Als we moeten uitrukken om te blussen, hebben we eigenlijk al verloren', zei hij altijd. Willy stond optimistisch in het leven en bemiddelen kon hij als de beste. Typerend was zijn loyaliteit. Hij was attent en lette op kleine dingen. Zo onthield hij de geboortedata van al zijn collega's en vrienden, die hij dan ook telkens kaartjes stuurde bij hun verjaardag."
Over zijn pensioen sprak Willy nog niet vaak. "Willy laat een enorm groot gat achter in het korps. We blijven nu met twee officieren over, maar ik weet al dat we die leegte samen amper gaan kunnen dragen. Naar de toekomst toe zullen we moeten zien hoe we dat opvangen."
Laatste groet
Vrijdagavond vindt de begroeting plaats in het funerarium, en zaterdagochtend tussen negen en tien uur kan een laatste groet worden gebracht in de brandweerkazerne. "Van daar trekken we in stoet richting de kerk van Leopoldsburg, dat is ongeveer een kilometer stappen. Zijn kist maken we dan vast aan de ladderwagen. Ook zijn helm en medailles worden gedragen. Willy had trouwens ook een zeer goed contact met korpsen uit buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk. Hij zou dit weekend nog naar Duitsland trekken. Intussen lieten zowel de Duitse als Franse collega's weten aanwezig te zullen zijn op de uitvaartplechtigheid." Na afloop wordt Daelemans gecremeerd.
Omstreeks 15.20 uur deze namiddag gebeurde er in Kattenbos een ongeval met een autobus en een personenwagen, dit in de bocht vlak voorbij de overweg richting Kerkhoven. Volgens getuigen week de auto, bestuurd door een oudere man, door onbekende oorzaak van zijn lijn af en botste hij tegen de autobus. De brandweer, die snel ter plaatse was, had een halfuur nodig om de chauffeur uit het wrak te bevrijden. In de autobus vielen er geen gewonden.
Omstreeks 15.20 uur deze namiddag gebeurde er in Kattenbos een ongeval met een autobus en een personenwagen, dit in de bocht vlak voorbij de overweg richting Kerkhoven. Volgens getuigen week de auto, bestuurd door een oudere man, door onbekende oorzaak van zijn lijn af en botste hij tegen de autobus. De brandweer, die snel ter plaatse was, had een halfuur nodig om de chauffeur uit het wrak te bevrijden. In de autobus vielen er geen gewonden. (Foto's Robin Mues)
In de Zandstraat is vanmorgen even voor vijf uur een woning uitgebrand. Vermoedelijk ontstond het vuur door een omgevallen brandende kaars. Het vuur verspreidde zich snel en de brandweerkorpsen van Budel, de voorpost Neerpelt en Bree konden niet voorkomen dat het hele huis uitbrandde. De twee bewoners werden voor verzorging opgevangen.
Brandweercommandant Reynold Favre (47), de man die op 13 maart 2012 in Sierre met zijn korps naar het dodelijke busongeval werd gestuurd, vertelt in Humo voor het eerst zijn verhaal. ‘De veertig mannen die we opriepen waren vrijwilligers. Ze kregen achteraf een amalgaam van psychische aandoeningen.’
De commandant vertelt in Humo verrassend dat de brandweerlieden die de slachtoffers uit de bus bevrijden, overdag gewoon schilders, behangers of bankbedienden waren. ‘Alleen ikzelf en mijn adjunct zijn vast in dienst.’ Dat maakte het verwerkingsproces er voor de hulpverleners niet gemakkelijker op. ‘De psycholoog werd na een paar dagen overstelpt met telefoons van collega’s die bijstand zochten. Die hem belden en simpelweg zegden: ça ne va pas.’
De mannen kregen een amalgaam van psychische aandoeningen. ‘Slecht slapen, geïrriteerd zijn, altijd onder spanning staan en daardoor uitgeput raken. Zelf kreeg ik vooral flashbacks.’ Een willekeurige bus, een kinderschreeuw, een tunnel... het bracht Favre telkens weer terug naar de vreselijke scènes in de tunnel.
Hulpeloosheid
Bij het ongeval waren de voorste rijen zetels tegen elkaar gedrukt, en de middelste en achterste rijen waren daar bovenop beland. ‘De chaos bemoeilijkte het werk aanzienlijk. We hadden hydraulische scharen om het staal te knippen en spreiders om verwrongen stijlen uit mekaar te duwen, maar het kluwen was te complex, en dat langzame vorderen heeft de machteloosheid en de hulpeloosheid in de hand gewerkt.
Onmiddellijk na de interventie had Favre zijn mannen bijeengeroepen voor de debriefing. ‘Wat telkens terugkwam, is dat immense gevoel niet genoeg te hebben kunnen doen.’ Hij moest hen uitdrukkelijk zeggen dat ze prima werk hadden geleverd. ‘In zes uur tijd hebben we 48 van de 52 inzittenden bevrijd. 24 inzittenden hebben we levend kunnen evacueren. Niemand moet beschaamd zijn om zijn tranen. Dat is geen teken van zwakte, maar een teken dat wij ook mensen zijn.’
‘Lelijke dingen’
‘Er zijn ook lelijke dingen gebeurd’, vertelt Favre. ‘Journalisten die verplegers geld boden voor hun uniform, zodat ze in het ziekenhuis de kinderen konden filmen.’
Het maakt dat Favre niet houdt van de belangstelling. ‘Ik gruwel van de perceptie alsof wij de held willen uithangen of naar dankbaarheid hengelen. ‘Wij hebben ons werk gedaan omdat het ons werk was
In acht dichtbevolkte gebieden in Vlaanderen is het niet gegarandeerd dat een spoedarts of een gespecialiseerde verpleegkundige voldoende snel ter plaatse is na een noodoproep, en is er geen ziekenhuis in de buurt. Dat schrijft De Standaard op basis van kaarten die de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRZV), een onderdeel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, samen met de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent heeft uitgewerkt. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens van gps-producent TomTom en de geregistreerde rijtijden.
In Vlaanderen zijn de gebieden rond Diksmuide, Aalter-Beernem, Assenede-Zelzate, Beveren, Heist-op-den-Berg, Aarschot, Leopoldsburg en Lanaken het meest kwetsbaar, zegt Frank Lippens, directeur van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en voorzitter van de werkgroep. Ze zijn samen goed voor zo'n 250.000 burgers. 'In die gebieden zijn de aanrijtijden lang, en er zijn ook geen nabijgelegen ziekenhuizen waar ambulanciers de patiënten snel naartoe kunnen brengen om ze over te dragen aan artsen.'
Bekijk op kaart
In de rode zones op onderstaande kaart kan een spoedarts of spoedverpleegkundige niet binnen het kwartier ter plaatse zijn. Grijze gebieden: spoedhulp verzorgd door een medisch urgentieteam (MUG), gearceerde gebieden: verzorgd door pre-hospitaal interventieteam (PIT).
Concreet geraken de medische teams bij een noodoproep er in minder dan 90 procent van de gevallen voldoende snel: binnen het kwartier. Voor burgers is dat niet zonder risico, want er gaat waardevolle tijd verloren. 'Idealiter wordt de patiënt die er erg aan toe is, binnen de acht tot tien minuten geholpen door een medische professional, een kwartier is net aanvaardbaar. Niet dat ambulanciers geen waardevol werk doen, maar ze mogen geen medische handelingen uitvoeren.'
Lippens en zijn collega's vragen voor de gebieden met een slechte dekking aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om de werking van spoedverpleegkundigen (zogenaamde prehospitaal interventieteams of PIT-teams) te versterken.
Op de overweg in de Over 't Waterstraat is de trein Neerpelt-Mol deze namiddag gebotst tegen een auto die gedeeltelijk op de spoorlijn stond. De 60-jarige bestuurder, een man uit Overpelt, had de terreinwagen toen al verlaten en bleef ongedeerd. De auto werd tegen de slagboom geslingerd en liep enige schade op. Ook de slagboom werd beschadigd. Na inspectie kon de trein met enige vertraging verder rijden. De brandweer ruimde de brokstukken op en een team van Infrabel herstelde de beschadigde slagboom. De passagiers waren ondertussen al met een bus verder onderweg richting Mol. (
De 22-jarige Tom Huysmans uit Lommel is zaterdagnacht op een paar honderd meter van zijn ouderlijke woning verongelukt. De jonge bestuurder knalde op Werkplaatsen tegen de gevel van een huis. Het ongeval gebeurde al om 3.30 uur, maar het wrak werd pas vier uur later door voorbijgangers ontdekt. Voor de jongen kon geen hulp meer baten.
Bij een verkeersongeval op de Hamonterweg is vanavond een fietser gewond geraakt toen hij aangereden werd door een personenwagen. Hij werd door de ambulance van de brandweer Lommel naar het Mariaziekenhuis overgebracht. De personenwagen kwam na de aanrijding in een voortuin terecht.
Een hevige brand heeft gisterochtend in Lommel een vakantiehuisje op de camping Parelstrand compleet in de as gelegd. De brandweer van Lommel kon alleen voorkomen dat het vuur niet oversloeg naar andere huisjes.
De eigenaars van de getroffen chalet waren niet aanwezig. Een oorzaak is niet bekend, maar kwaad opzet wordt niet uitgesloten
Hier zie je een foto van een tweeling,een van deze twee ben ik jimmy,raad eens wie ik ben
150jaar oproepsysteem eerst trompet de jaren 1900-1940 dan sirene kerktoren jaren 1940-1970 piepers vanaf 1972 tot nu
Deze foto zie je een zwaar gewonde man bij een ontploffing,of is het een rampoefening???
De Brandweer heeft 22 verschillende taken uit te voeren,zoals redden van dieren,deze twee foto's zie je schapen die in de beek waren gesukkeld en niet meer eruit konden
Collega Rik gaat op pensioen na 32 jaar dienst bij de brandweer
Zoeken in blog
Deze tankwagen gebruiken we om olie spoor op wegdek zuiver te maken,wat in het dagelijks leven veel voorkomt