Alleen zij die onderweg zijn kunnen de hoop koesteren ooit aan te komen !
Het vertrek op 2 mei 2005 om 18u vanuit Gent St.Pieters.
Pyreneeën
Internet in Larrasoana
Ook een Belgische pelgrim heeft er zijn leven gelaten !!
Frans Koks
Monument in smeedijzer opgedragen aan de pelgrims
wijnvelden Bemerk de bodem waarin de wijnranken groeien!!
Onderweg
San Juan de Ortega
In steden wordt de camino aangeduid door schelpen die in het voetpad gemetseld zijn.
Het "interieur" van de refugio in Castrojeriz.
FROMISTA
SAHAGUN Jacobeo standbeeld aan de ingang van de refugio.
Ermita Virgen del Puente = Hermitage van Onze Lieve Vrouw van de brug.
Pelgrim zijn...
Pelgrim zijn is het brood breken met anderen en meer terug krijgen dan je gegeven hebt !
Pelgrim zijn... is je leven delen met een vriend en voelen dat de Andere met je mee stapt !
tekst : Luc Herbots
Eric uit Brugge
Op weg naar Astorga
Even pauzeren Bepaalde etappes zijn lang en er is niet veel gelegenheid om even te verpozen.
Pelgrim zijn ...
Pelgrim zijn is doorheen de schoonheid van de natuur iets van de kunstenaar vermoeden en geloven dat hij ook jou wil kneden en vormen, dat hij ook in jou zijn schoonheid wil leggen.
tekst : Luc Herbots ( Vlaams genootschap van Santiago )
Portaal van de kathedraal in Astorga
Museum in Astorga
Zwerven...
Zwerven in naam van zovelen, Lasten afwerpend in hun naam.
Bevrijd van wat ze zelf hadden gekozen, Om samen, zo licht, naar Santiago te gaan !
Pelgrimsmaaltijd in de bar van Foncebadon.
Pelgrim zijn...
Pelgrim zijn is de steen, die je meezeult, onderweg achterlaten, en nieuwe stenen vinden om met je leven iets moois te bouwen !
Pelgrim zijn is fluiten van vreugde omdat je, doorheen zoveel zweet en moeite, het DOEL in zicht krijgt !
tekst : Luc Herbots
Ponferrada
Wachten aan de refugio in Ponferrada
PEREJE
Steeds dichter bij mijn einddoel !
Van Sarria naar Gonzar
Kilometerpaal : Nog 100 km te gaan!!! Ook op de camino heeft de graffiti-rage toegeslagen.
Pelgrim zijn...
Pelgrim zijn is zwerven Door oeroude verhalen Van Parcival en de Graal Langs de stilte-gewijde ermita's En een barokke kathedraal...
pps St. van den Wouwer
Van Gonzar naar Melide
Aan bronnen geen gebrek!!! Omdat je veel vocht verliest is het belangrijk dat je veel water drinkt!! Gelukkig kom je regelmatig bronnen (fuente) tegen om de flessen bij te vullen. Wel oppassen want niet alle water is drinkbaar maar het staat er bij vermeldt.
Begraafplaats
Openlucht museum
Dit is waarschijnlijk de voorloper van de "Hórreo".
Mooie villa in prachtige tuin
PALAS de REI
Bewegwijzering voor de pelgrims per fiets
Eén van de laatste kilometerpalen, nog 30 km te gaan!!!
Onderweg naar ARCA o PINO
Vrienden van de weg zonder gezicht, Hoe heb je mijn hart doen kloppen, telkens weer... Met elke stap of pedaalslag kwam je dichterbij. Waar het echt toe deed, voor jou en mij, Was brood en wijn of water en de boom met zijn lommer wat later... Deel zijn van het beloofde land en rusten in de palm van Zijn hand.
Gedenksteen voor overleden pelgrim.
Laatste overnachting in Santiago.
Enkele sfeerbeelden uit Santiago de Compostela
De weg naar Santiago
Theo's Camino Mijn reis als pelgrim !
03-05-2006
Rabé de las Calzadas
11 mei 2005. Om 6u30 vertrokken voor mijn tocht naarRabé de las Calzadas, weer 34 km dichter bij mijn doel. Het was zonnig weer met hier en daar een wolkje en 's avonds een klein buitje.
Tot Burgos was het een mooie wandeling.
Burgos Stad met zijn prachtige kathedraal en begraafplaats van "El Cid". Burgos is een grote stad met veel industrie in de voorsteden. Het duurde dan ook 3 uur eer ik er door was. Ik gaf er de voorkeur aan door te stappen omdat steden veel te druk zijn. Ik kon meer genieten van de stilte en de ruimte in de wijde natuur. In het eerste dorp dat ik tegen kwam, was er geen refugio, in het tweede dorp was het "completo" volzet. Derde keer, goede keer en inderdaad in het volgende dorpje was er een kleine maar mooie refugio (5 euro). Daar leerde ik François, een Fransman, kennen. François was zijn camino gestart in Lyon !!
François, een 68- jarige Fransman, was vertrokken in Lyon en op 11 mei 2005 kwam ik hem voor het eerst tegen.
Telkens als François in een refugio kwam, informeerde hij of de kerk open was. Indien dit niet het geval was, eiste hij de sleutel en nodigde de aanwezige pelgrims uit om mee te gaan naar de kerk. Daar zong hij dan met klare stem een lied in het Latijn en ik moet zeggen... het pakte mij. We voelden ons op zulke ogenblikken echt verbonden.
12 mei 2005. Om 6u30 was ik weer gereed om te vertrekken. Deze keer voor een tocht van 28 km naar Castrojeriz. Onderweg kom je dikwijls deze kleine "monumentjes" tegen. Pelgrims laten hun fantaisie werken en stapelen stenen en keien op elkaar. Soms maken ze ook pijlen van steen in de richting van Santiago.
Het werd een mooie wandeling langs kilometerlange graanvelden. Om 12u30 was ik op mijn bestemming, gelukkig maar want een uurtje later was er een zware regenbui.
12 mei 2005. Juist voor Castrojeriz kom je voorbij het klooster van San Anton. Hier waren, naast de poort, twee nissen voorzien. Eén voor water, één voor brood.
Pelgrims die geen plaats meer hadden in de refugio's moesten dan verder trekken maar konden het brood en water meenemen voor onderweg. Nu is dat gebruik uitgestorven.
VRIJDAG, 13 mei 2005. Zou het dan toch waar zijn ... vrijdag de dertiende ?????
Vertrokken om 6u30 voor een vlakke tocht van uiteindelijk 45 km. De weg was tamelijk saai (Meseta), het weer bewolkt en fris, de fysiek goed maar ik was toch moe toen ik aankwam in Carrion de los Condes.
Mijn Franse kompaan, François, had ik achtergelaten in Fromista want ik vond het té vroeg om al te stoppen. Daarenboven stapte ik liever alleen, op mijn eigen tempo.
Ik wilde eigenlijk een zestal km verder stappen maar het draaide volledig anders uit. Om 15u kreeg ik een zware bui te verwerken en de vermelde refugio bestond niet ! Dus verder naar Carrion de los Condes. Daar was de refugio "completo" en de moed zakte al in mijn schoenen. Een paar straten verder kwam ik twee meisjes tegen en die hebben mij de weg gewezen naar "de nonnekes" waar ik kon overnachten voor 4 euro. Een mooie, grote slaapzaal en goed sanitair. Het was ook de eerste refugio waar mannen en vrouwen gescheiden sliepen.
Vanuit de bar,waar ik de pelgrimmenu gegeten heb, had ik zicht op dit mooi oud kerkje. Ik wilde het bezoeken, heb er een paar keer rondgelopen maar ik heb de ingang NIET gevonden !!!
's Morgens op het gewone uur gestart en om 14u aangekomen in San Nicolas. Weer 30,5 km dichter bij mijn doel !!
De weg was saai, vol met keien en de zon liet op zich wachten. Er waaide een koude wind en het was allesbehalve gezellig. Toch zag ik het nog goed zitten alhoewel ik nog niet helemaal gerecupereerd was van de zware tocht de vorige dag. Onderweg zag ik een pracht van een ezel staan en ik heb nog even getwijfeld (sic) of ik mijn rugzak niet aan hem kon overlaten !
In San Nicolas vond ik een mooie refugio, vier bedden per kamer, internet. Hier weer een pelgrimmaaltijd genomen (8 euro), samen met Gerhard uit Wenen, een Nederlandse dame (wiens man in bed lag met diarree )en een Duitse dame op weg met de fiets. Het was weer een boeiende conversatie !
SINKSEN Op het gewone uur vertrokken maar het was koud. Later werd het bewolkt, nadien zonnig maar er waaide een strakke wind.
Het was mijn bedoeling om 30 km af te leggen maar het zijn uiteindelijk 38 km geworden. Vandaag had ik het gezelschap van Gerhard, de Oostenrijker.
Het was een lange, vlakke weg en alleen Sahagun was het bezichtigen waard. De meseta is het saaiste stuk van de camino !
Rond 15 uur kwamen we in Reliegos. Gauw wat eten gekocht in een winkeltje en samen met Gerhard en nog een Spanjaard, opgegeten in de refter.
Ik voelde echter dat ik de laatste dagen iets té veel gestapt had want mijn scheenbeen begon pijn te doen en mijn voeten waren verhit en vermoeid. Scheenbeen en voeten goed verzorgd en het bed in.
Foto : Nog een stuk Middeleeuws Spanje. De weg wordt speciaal langs hier omgeleid.
16 mei 2005 Léon Vertrokken in de regen om 6u30 voor een afstand van 23 km. Weer een vlakke eentonige weg, wel een goede fysiek maar ik voelde mij toch wat eenzaam. De refugio was slecht aangegeven en door andere pelgrims te volgen, heb ik hem gevonden. Om 12 uur ben ik aangekomen. Heel de weg met de paraplu stappen is ook niet zo aangenaam. Gezien het vroege uur kon ik in de refugio gebruik maken van de wasmachine en de droogkast. Ik had weer last van mijn linkerscheenbeen maar nadat ik het had ingewreven met spierzalf ging het weer wat beter. Rond 15 uur ben ik de stad ingetrokken. En maar regenen !!!
In het historisch stadscentrum van Léon bevindt zich de gotische kathedraal, werk van architect GAUDImet zijn 1800 m² aan prachtige glasramen, die een periode van de 13é tot de 20é eeuw overspannen. Een bezoek is zeker aan te bevelen!
17 mei 2005. Vertrek vanuit Léon om 6u40. Zoals je ziet is het 's morgens zeer rustig, zelfs in zo'n grote stad.
Het werd zonnig en de weg was vlak. Hoewel de moreel goed was, kreeg ik meer en meer pijn in mijn linker scheenbeen. Om het been te sparen heb ik een kortere weg genomen want het was té lastig !! Vandaag dus 23 km en om 11u45 kwam ik al in Villadangos del Páramo. Een mooie refugio, aparte bedden maar ook stapelbedden,3 hoog. Een pelgrimmenu genomen en om 18u30 naar bed om eens goed uit te rusten.
18 mei 2005. Astroga Op mijn gewone uur vertrokken voor de tocht naar Astorga, zo'n 26 km verder. Zonnig weer, blauwe lucht, mooie route ...wat kan een pelgrim meer wensen?
Aanvankelijk deed mijn scheenbeen nog pijn maar het beterde stapsgewijs. Voor het eerst had ik ook last van zweetvoeten !!! Op aanraden van een dermatoloog, heb ik er een papieren zakdoekje tussengestoken en inderdaad, het hielp.
Aan de lange brug, die in het midden een knik heeft, is een waar gebeurd verhaal verbonden.
De Castiliaanse ridder, Suero de Quiñones, had ter ere van een dame, de gelofte afgelegd om iedere donderdag een KETEN om zijn hals te dragen ! Om van deze onpraktische gelofte af te geraken, organiseerde hij bij de brug een groot toernooi. Samen met negen medestanders, streed hij twee weken vóór en twee weken na de naamdag van de apostel Jacobus, 25 juli, tegen alle ridders die hier langskwamen.
Het toernooi ontsloeg hem inderdaad van zijn gelofte en als dank schonk hij de keten aan de kathedraal van Santiago waar ze nog altijd het borstbeeld van Jacobus de Mindere siert !
Sinds 2000 wordt in Hospital de Órbigo de PASO HONROSO ( het toernooi) nagespeeld. Het is nu een grote toeristische attractie waaraan de meeste inwoners deelnemen, gehuld in middeleeuwse kledij.
18 mei 2005. Reeds om 13u15 kwam ik aan in Astorga. Het is een gezellig stadje met weer een prachtige kathedraal die echt een bezoek waard is! Hier heb ik ook een liturgisch museum bezocht : bidprentjes, kazuifels, heiligenbeelden, mijters, wijnbekers... Te veel om op te noemen en ik ben blij dat ik er tijd voor gemaakt heb.
Hier heb ik ook Eric, uit Brugge, terug gezien en bij een paar cerveza's hebben we wat bijgepraat. Waarover ? Dat kun je wel raden !!
Mijmeringen De zon schijnt, je wandelt meestal heel alleen maar toch ook niet want ... je schaduw stapt met je mee en ik begon dat beeld te ontleden.
Bij de punt van mijn paraplu dacht ik aan een gepunte Duitse helm. De schaduw aan de linkerzijde is van de klep van mijn pet want vermits ge steeds westwaarts stapt,zit de zon ook altijd aan de linkerkant en zo kreeg ik wat schaduw.
Bruinen doe je dus maar aan één kant of je zou een tijdje achteruit moeten stappen...
Alhoewel het nog donker was, vertrok ik om 6u15 vanuit Astorga naar Foncebadon zo'n 25 km verder. Ik had dan ongeveer 521 km afgelegd.
Het was zonnig, een prachtige natuur maar toch ook een zware tocht want het was klimmen van 800m naar 1400m.Mijn linkervoet speelde mij wat parten en het scheenbeen was gezwollen door het lastige klimwerk.
Hier kwam ik Wolfgang, een Oostenrijker van 67 jaar, weer tegen. We hadden reeds drie keer in de zelfde refugio geslapen. Hij stapte iets vlugger als ik en dan reserveerde hij mijn bed door er zijn slaapzak op te leggen.
De refugio in Foncebadon ging maar om 16u open, ik moest dus 4 uur wachten. De rugzakken worden in volgorde van aankomst op een rij geplaatst. Het is dus : Wie eerst komt, eerst maalt ! Ik had nummer 10. Er waren maar 25 slaapplaatsen en Erik, uit Brugge, kwam als 29é , dus te laat... completo ! Hij moest ergens anders onderdak zoeken en heeft in de bar overnacht. Anderen mochten in de kerk slapen maar daar was het echt donker, kil en vuil !!!
Foncebadon is een piepklein, vervallen bergdorp, zonder telefoon of internet. Hier is de tijd blijven stilstaan. Toch is men stilaan bezig met de heropbouw. Gevolg was dat het een hele stoffige bedoening was, ook de refugio.
Omdat ik toch moest wachten ben ik in de bar een pelgrimsmaaltijd gaan eten.
Vis met aardappelen en aubergines Grote karaf wijn Café con léche
Dit was vroeger een belangrijke pleisterplaats voor pelgrims. Hier vond je een herberg, een klooster en een kerk. Meer dan duizend jaar geleden werd hier een Spaans Concilie gehouden !
Tegenwoordig is dit stadje bijna verlaten en is praktisch geheel vervallen. Er is wel sprake geweest van heropbouw maar het zal een werk zijn van lange duur en er zit weing schot in de zaak. Het geheel biedt een troosteloze indruk. Enkele krakers kun je hier wel treffen.
Alleen de refugio en twee bars waren mooi ingericht.
De morgenstond...... en ik was weer op weg. Weer 26,5 km dichter bij mijn einddoel !
Het werd prachtig weer, blauwe lucht en volop zon en ik voelde mij prima ! het was een tocht om "U" tegen te zeggen maar met een sterke afdaling nl van 1500 m naar 550 m. Maar mooi, mooi, mooi !!!!
Reeds van in de verte kon ik het " CRUZ de FERRO " zien. Gelukkig ben ik er 's morgens gepasseerd want het is een ware toeristische attractie geworden en zo is de eigenlijke betekenis verloren gegaan !
Hier heb ik even halt gehouden en de stenen , die ik van thuis meegenomen had, heb ik aan de voet van het kruis gelegd. Cruz de Hierro
Kathedraal van losse keien... Ruwhouten stam van roestijzeren kruis... Mijn ziel hevig bewogen... Bij jou kom ik eindelijk thuis.
Cruz de Ferro Op een reusachtige hoop stenen staat een boomstan van ongeveer 5 m hoog, met daarop een ijzeren kruis.
Het CRUZ de FERRO !
Sinds lang vervlogen tijden gooien pelgrims hier een steen, die ze van thuis hebben meegebracht, neer als symbool van de last die ze met zich meedragen en waarvan ze zich kunnen bevrijden door hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
Cruz de Ferro Het hout van het kruis... In een wankele hoop stenen raakt het de aarde !
Pelgrim zijn is je pelgrimstaf nemen en op weg gaan. Je kleine zekerheden verlaten om te ervaren wat en wie de grote zekerheid is en daarop mogen steunen als op een staf.
tekst : Vlaams genootschap van Santiago de compostela
Pelgrim zijn is onderweg zijn met een lege broodzak en je toch rijk voelen.
Terug thuis komen met een rugzak vol onvergetelijke herinneringen.
tekst:Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela
Acceuil in St Jean Pied de Port
PORT 'd ESPAGNE
Het klooster van Roncevalles
Slaapzaal in Roncevalles Dank zij mijn paraplu was mijn bed altijd herkenbaar !
De weg...
De weg is wreed en hard. Kuilen met scherpe randen.
Hoe anders ben jij, Camino...
In je naam de zachte klanken. In je mensen zingt ons hart.
pps : Stan van den Wouwer
Weer een gedenksteen van een overleden pelgrim
Langsheen de hele camino komt men standbeelden van " Jacobus de Meerdere" tegen !
Kleine rustpauze
Kerkje van Estella
Kwetterende ooievaars op oude kerkgebouwen.
Op weg naar Rabé de las Calzadas
De weg naar CASTROJERIZ
STAP NA STAP.....
In de keuken van de refugio in Reliegos.
Op weg naar Léon.
Léon
Ondergrondse huizen even voorbij Léon.
Moderne kerk in Villadangos del Paramo
Refugio in Villardangos del Paramo
Op weg naar FONCEBADON
Wolfgang
Souveniers : hoed, staf, schelp ...
Pelgrimskunstwerkje
Pegrim zijn...
Pelgrim zijn is je laven aan de bron en ervaren hoe leven-gevend water kan zijn !
Pelgrim zijn is op zoek gaan naar de diepste bron van je leven !
tekst : Luc Herbots
De wind heeft vrij spel op deze hoogte... Het is een spel van vrijheid en inkeer... Met immer het zelfde refrein : " Steeds verder ! "
Aan Jacobeo's geen gebrek !!
Weer een fantasietje van de pelgrims Een nis met een gedenksteen. Soms liggen er briefjes in die bedoeld zijn voor pelgrims die hier later zullen passeren. Het is ook een vorm van communiceren.
Op weg naar Hospital de Condesa
Galicië Galicië, je naam klinkt lavend als een bron. We dalen af naar waar het ooit begon... Groene land van melk en honing. Beloofde land voor de pelgrim-koning...
Op weg naar SARRIA
Galicische Hórreo
Maïsopslagplaatsen van natuursteen die op een verhoog zijn geplaatst om te beletten dat allerlei ongedierte,zoals ratten en muizen, aan de voorrraad zouden komen. Men vindt ze practisch in elke tuin! Er zijn werkelijk echte pareltjes bij.
Hòrreo met bron
CRUZEIROS = Stenen wegkruisen met taferelen van de kruisiging of voorstellingen uit het leven van Maria.
Typisch voor dit gedeelte van de camino.
Gedenksteen met namen van vroegere pelgrims
Aandacht voor de innerlijke pelgrim
François en Pierre denken er ook zo over!!!
Bronzen pelgrim op de Poio-pas Gewapend met palster en kalebas Je jas flapperend om je heen In deze woestenij van rotsige steen Vechtend om in dit povere bestaan Steeds weer moeizaam verder te gaan Met je hoed diep over je gezicht Aan de einder wenkt het licht!!
Nog een laatste picnic van François en Pierre.
Herinnering aan vroegere kruisvaarders
Monument bij het binnenkomen van Santiago.
Portico de la Gloria
Het was volbracht
En blij en triest tegelijk... maar vooral, o zo rijk !
Je beeld niet omarmd, Je stele niet gekust, Maar toch, Jacob, daalde over me een diepe, heilige rust.
Zelfs je beroemde wierookvat heb ik niet in werking gezien... Maar daarvoor roep je me wel eens terug... Misschien ?