Dit is één van de nieuwe Insertcapsules van het huis Herbert. Zoals eerder al eens op mijn blog uitvoerig werd uitgelegd bestaan deze capsules uit twee delen. Dit hier is een metaalkleurige contour en in de kurk steekt een blauwglazen steen.
En sinds een paar jaar gebruikt men capsules waarop 12 verschillende tableautjes (waarvan hiernaast een voorbeeld) afgebeeld staan. Ackermann is in ons land een veelgedronken schuimwijn die vooral bij geboorten of doopfeestjes een geliefkoosde drank is.
Het hoeft niet altijd champagne te zijn.... Deze capsule stak indertijd, toen de Porte Clé volop IN was, op de flessen schuimwijn van Ackermann.een wijnhuis in de Val De Loire. Deze porte clé bestond in rode of blauwe uitvoering en is nu een collecter-item geworden.
Onlangs waren in de Aube grote feesten. Ter die gelegenheid worden alle kleine champagnedorpjes versierd. Meer dan 25 huizen zetten hun deuren open voor het publiek en bieden hun champagne aan vergezeld van kleine streekgerechtjes. Natuurlijk laat men ook de kans niet voorbij gaan om een nieuwe capsule voor te stellen (zie afbeelding) Ook de vorige afkomstig uit het dorp Polisot is ter gelegenheid van de feesten op de markt gebracht.
Deze capsule kon ik zaterdag vinden op de ruilbeurs te Ichtegem. Ondanks het mooie weertje waren toch heel wat verzamelaars bereid om binnen hun verzameling verder te verrijken en Dhr Lambert, uitgever van de catalogus was ook van de partij.
Dit is het vroegere capsuletje van la Fée D'Arlette. Nu heeft dit capsuletje een ruilwaarde van 9 euro. De nieuwe waarvan éen afbeelding op het vorige plaatje hebben een waarde van 3,4 en 5 euro, naargelang hun kleur. Het champagnehuis zelf is gelegen in Arsonval in de Aube.
Na enkele drukke dagen en na de beurs te St.Imoges en te Ichtegem is mijn verzameling weer aangevuld met enkele nieuwe capsuletjes, ondermeer met deze van La Fée D'Arlette. Ik heb ze nu in het wit, goud en metaalkleur.
Natuurlijk stond er ook een bezoek aan een Champagnehuis op het programma, deze keer en dit vergezeld van een vriend verzamelaar, gingen we op bezoek bij PIERRE DUBOIS. We werden er als vrienden onthaald, de lekkere (en niet dure) champagne werd er rijkelijk geschonken en de dame des huizes had bovendien zelfs een heerlijke pruimentaart voor ons gebakken. Daarbovenop kregen we allevier nog enkele moeilijk te vinden capsules in de handen gestopt.
Op zondag 3 september beleefden we een prettige dag in de Champagnestreek. Een bezoek aan de rommelmarkt te St Imoges stond als eerste punt op onze agenda. Even na zessen waren we al ter plaatse. Daar vond ik weer heel wat capsuletjes voor in mijn verzameling, o.a. dit speciale exemplaartje van het huis Feuillatte: Cuvée palmer. Het heeft een ruilwaarde van zes à zeven euro maar ik kon het lekker ruilen en dat is toch veel leuker hé ?
Dankzij één van onze Chamcap-leden heb ik nog de fles kunnen op de kop tikken waarop dit capsuletje van "Het Brugs Beertje" prijkt. Diezelfde meneer beloofde mij de historie achter Het Brugs Beertje op te sturen maar tot op heden heb ik nog niets gekregen. Is er iemand van jullie die hier meer over weet te vertellen ?
De oudere capsules van het champagnehuis Clos De Chapelle hadden allemaal dezelfde tekening als het capsuletje hiernaast afebeeld, maar telkens in een andere kleur of met een andere contour. Ik bezit een elftal verschillende kleuren.
Op onze laatste ruilbeurs (zondag 20 aug.) kon ik twee van deze capsules bemachtigen, waarop een nieuw ontwerp van "Clos De Chapelle": eentje in het rose en eentje in een goudkleurig tintje.
Sedert enige tijd gebruikt champagnehuis Perrier Jouet deze capsules. Ze bestaan in "koper", in "goud" en in een "groene" uitvoering. Gisteren kon ik per mail de groene capsule ruilen. Nu heb ik ze alledrie in bezit.
Dit capsuletje is afkomstig van een Spaanse champagne, in Spanje noemt de champagne CAVA. Men maar daar de naam Champagne niet meer gebruiken, enkel en alleen in Frankrijk (Champagnestreek) mag men de benaming Champagne gebruiken. Dit capsuletje komt van het dorpje Figueras waar het mooie museum van Salvator Dali gelegen is.
Tussen half september tot half oktober is het in de kleine dorpjes van de champagnestreek een drukte van jewelste. Dan heeft immers de VENDANGE plaats, of in onze taal : DE PLUK. Het tijdstip van de pluk is afhankelijk van de weersomstandigheden van het voorjaar, de zomer en de nazomer. Alles hangt af van de warmte in deze periodes. Men kijkt of de druiven rood en rosé zijn voor de Pinots en transparant voor de Chardonnay. Vele champagnehuizen stellen een PLUK-DAG in voor toeristen. s'Morgens begint men met het voorschotelen van een ontbijt. Na een rondleiding in de wijngaarden mogen ze dan ook zelf plukken. Daarna worden de geplukte druiven geperst en kan er worden geproefd van de champagne, een echte typische maaltijd hoort er ook bij en dan kan men natuurlijk ook champagne aankopen. Vooral wanneer het weer gunstig is , is dit een leuke en gezellige bedoening die je zeker eens moet meemaken. Wijzelf hebben al meermalen deelgenomen aan zo'n dag bij het champagnehuis MILAN te Oger en hebben er telkens goede herinneringen aan over gehouden .
Voor de 2 vorige capsules was ik zondag net iets te laat om ze te kunnen bemachtigen. Maar ik heb heel wat andere exemplaren kunnen bijeenruilen, onder meer dit hier van Cotes Des Bar.
Dit is een eerste capsuletje uit een reeks van 2, van Colombey Les Deux Eglises, een gemeente gelegen op het uiterste van de Champagnestreek. Het is ook de geboorteplaats van Generaal De Gaulle.