Met dit zomerse weertje komt de natuur volop tot leven. Bloemen en planten groeien zienderogen. Heel toepasselijk zijn deze capsules met bloemen. Deze Jasmin, Hibiscus, Lilas, Ornithogalum, Arum, Aster en Iris behoren tot mijn laatste aanwinsten uit een reeks van 12 verschillende capsules. De Tulipe ontbreekt nog, wie helpt me er aan ?
Mijn laatste aanwinst is dit capsuletje van Bonningre-Durand in metalisé turquoiseblauw. Het vorige uit die reeks had een nachtblauwe fondkleur. Ze zitten allebei op de Brut Réserve. Bonningre-Durand is gelegen in het dorp Cramant in de Cote des Blancs.
Wat men allemaal te koop ziet op een Vlaamse rommelmarkt is heel uiteenlopend. Tussen heiligenbeeldjes, kruisen, falussen in allerlei standen, speelgoed, klederen enz. heb ik in de Tuinwijk te Ieper deze morgen toch weer enkele mooie capsulekes gevonden. Hierbij eentje van mijn vondsten nl. van JJ & S Royer waar Pius XII op afgebeeld staat.
Dit is het ganse gamma capsules en enkele etiketten van Bertand Delespierre. De bordeauxkleurige capsule is courant bij de verzamelaars maar de andere kleuren zijn toch wel moeilijker te vinden.
1 Mei, Feest van de arbeid, maar daarnaast ook onze jaarlijkse busreis naar de Champagnestreek. De weergoden waren ons gunstig gezind zodat alle buitenactiviteiten konden doorgaan zoals gepland. We kozen dit jaar voor Champagnehuis Bertrand-Delespierre te Chamery waar we een hartelijke ontvangst kregen. De champagne was er lekker, vooral de Blanc de Blancs en de Brut 3 cépages millésime 2002 viel mij heel erg in de smaak, de rosé kon mij dan weer iets minder bekoren. We proefden ook hun Ratafia (die spijtig genoeg niet te koop was) en hun Coteaux Champenois. Het resultaat van dit bezoek : de bus was bij het verlaten van dit huis heel wat zwaarder beladen dan bij aankomst.
Op 1 mei is er ieder jaar een ruilbeurs in Bergeres les Vertus. Daar ontmoette ik heel wat Franse ruilvrienden. Van de voorzitser van de club uit Dijon kreeg ik het nieuwe (rechts) exemplaar van De Castelnau.
Onze busreis van morgen 1 mei naar de Champagnestreek dreigt een heel natte uitstap te worden. Maar we laten daarom de moed niet zakken. Een bezoek aan champagnehuis Bertrand-Delespierre zal ons helpen om er toch een geslaagde dag van te maken. Of moeten we misschien toch nog eieren brengen naar de heilige Clara om een mooi weertje te krijgen ??
Hiernaast één van mijn vier capsules van Fourrier Philippe, de andere hebben een créme, groen of grijze contour. Ze hebben elk op zich een ruilwaarde van drie.
In onze tuin komen de aronskelken stilaan tot leven. Deze gele capsule van Laurent Mougin uit het dorpje Saulcy toont ons al de mooie witte bloemen van diezelfde plant. In onze katalogus noemt deze capsule : iris, fond jaune, maar volgens mij is dat absoluut geen iris die erop afgebeeld staat, een foutje van de samensteller van het boek ????
Enkele dagen geleden toonde ik capsules van De Castellane waarop IBM Quarter Century Club stond. Toen wist ik niet waar deze benaming voor staat maar ondertussen wist broer Luc mij te vertellen dat dit over een soort dienst/vrije ziekenkas of syndicaat gaat in Ontario-Canada voor beambten van openbare diensten (staatsbeambten).
Het is altijd prettig wanneer je een serie capsules kan aanvullen. Dat gebeurde onlangs met de serie van Fourrier Philippe uit het dorpje Baroville. Boven zie je de blauwe en de crémekleurige van "l'Aube" Daaronder de créme van "3éme millénaire" en de créme et bleu van "l'An 2000". Van de "l'An 2000" mis ik nog de "or et bleu" en dan is het serietje volledig. Daar het champagnehuis in de Aube streek (richting Troyes) ligt is het wel moeilijker om deze capsules te vinden, maar ik geef niet op, geduld is een mooie deugd.
De contour noir striée van Daniel Perrin uit Urville is één van de twee capsules uit de reeks "striée" (of "gelijnd") die ik bezit. Ik heb er wel een tiental uit de reeks zonder streepjes. De capsules van dit champagnehuis hebben allemaal een hoge ruilwaarde (van 4 tot 15)
Twee capsules van IBM, gekregen van een Franse verzamelaar die me wist te vertellen dat ze alletwee van champagne van De Castellane kwamen. Wie weet hier meer over ??
Deze capsule van Gaunel-Jacquet heeft een okerachtige fondkleur, een kleurtje die men niet zo vaak gebruikt. In de katalogus staan een créme en een gouden fond vermeld. Zouden ze dan deze capsule van hiernaast als degene met de "gouden fond bedoelen ??
Pap Metal te Epernay was de fabriek waar men in de jaren tachtig, capsules commercionaliseerde en vervaardigde. Veel "Passe partouts" werden daar gemaakt. Deze drie capsules die nochtans achteraan bij de goedkopere capsules in onze katalogus staan, hebben elk op zich 10 euro ruilwaarde.
Eén van de waardevolste capsules die ik zaterdag bijeen heb kunnen ruilen is wel deze van Abelé - Barcelona 1992. Op de binnenkant is de letter "L" gedrukt. Indertijd was het de bedoeling om al de letters van "BARCELONA" bijeen te krijgen, nu heeft gans deze serie zo'n 560 ruilwaarde. Ik heb er zelf maar 2, de letter "C" en de "L".
Op de ruilbeurs zaterdag bij Pierre Mignon kreeg men bij het vertonen van de persoonlijke uitnodiging deze capsule. Op de capsule staat 1 mei 2008 omdat de 3 vorige jaren deze beurs altijd op 1 mei doorging. Dezelfde capsule maar met lichtblauwe rand ipv roze rand steekt op de Grande Reserve Brut.
De ruilbeurs van 19 april bij Pierre Mignon in Le Breuil. Een hele leuke ruildag zorgde weer voor heel mooie aanwinsten voor mijn verzameling. Verzamelaars uit alle streken van Frankrijk maar ook heel veel Belgen waren op dit evenement aanwezig. Daarnaast kon men ook de flessen met de nieuwe capsules van het champagnehuis aankopen maar voor mij was ruilen het hoofdingrediënt. Eén van mijn nieuwe aanwinsten is dit capsuletje van Gaston Revolte voor de "Caves ouvertes" van 2007.
Mijn twee laatste aanwinsten van Pierre Mignon zijn deze Cuvée Arum en een blauwe comet. Morgen gaat trouwens de jaarlijkse ruilbeurs voor capsules door op het domein van Mignon in Le Breuil. Vorige jaren was deze op 1 mei. Ik ben al benieuwd.
Gewoonlijk worden capsules uit een licht metaal vervaardigd maar deze drie passepartoutjes zijn net als de vier "Cuvée Opalis" van Herbert Didier uit een soort plastiek gemaakt. Ze zijn ook doorzichtig.