Inhoud blog
  • De wijnkelder
  • Wijnjargon verklaard
  • Wat is...?
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Chateaudelle
    Ambachtelijke wijn
    20-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Het spreekt voor zichzelf dat er een verschil bestaat tussen het uit de kelder halen van een mooie, geëtiketteerde wijnfles, voorzien van een passend krimpkapsel en het aanbieden van uw kasteelwijn aan familie en vrienden uit een glazen of stenen karaf. Daarom is het ook belangrijk dat wij onze wijn, die wij al maanden hebben gecontroleerd, gemeten, verbeterd en gekoesterd in de mandfles, zullen bottelen volgens de regels van het vak en op een overzichtelijke manier gaan stapelen in onze wijnkelder.
    Wanneer onze kasteelwijn helder en klaar is, kunnen wij hem desnoods nog eens filteren (vooral als wij zinnens zijn om deel te nemen aan wedstrijden) en hem dan bottelen in passende flessen. De beste periode voor de ambachtelijke wijnmaker is de winterperiode met lage temperaturen, weinig vliegende insecten,...

    De flessen, die we gebruiken om onze wijn in te bottelen, moeten schoongemaakt, gespoeld, ontsmet (met 10 gr KDS/10 liter water) en goed uitgelekt zijn, dat spreekt voor zichzelf. Lekkere, gezonde wijn bottelen we niet in vuile of besmette wijnflessen. Om de flessen te laten uitlekken kunnen we gebruik maken van een druiprek. Nog veel beter is het om de ontsmette uitgelekte flessen een beetje voor te bereiden op de wijn die ze zullen ontvangen.

    Avineren wordt dat genoemd of "voorwijnen". Hierbij worden de gespoelde, ontsmette, gedroogde flessen van het flessenrek even voorgespeeld met de wijn die er zal inkomen. De "avinator" of "spoelwijn" bestaat uit een beetje eigen te bottelen wijn met wat sulfiet (0,5 gram/liter) en een snuifje citroenzuur (vitamine C). Daarmee wordt de wijnfles voorgespoeld en dan onmiddellijk afgevuld. Zo wordt de gebottelde wijn niet "afvulziek" maar behoudt zijn eigen specifieke geur, smaak, afdronk, enz.


    Het best gebruiken we een hevel met een kraantje om de flessen te vullen, dat is ook het gemakkelijkst. We vullen de flessen tot ongeveer 1 tot 2 cm boven het begin van de flessenhals. Hoger vullen maakt het kurken moeilijk. De lucht boven de wijn wordt door de kurk immers samengedrukt. Wanneer we te weinig ruimte laten boven de wijn, krijgt de kurk de neiging om een beetje terug uit de fles te komen, wat later oorzaak kan zijn van optredende lekken. Een goed hulpmiddel hiervoor is gebruik te maken van een injectiespuit waarbij we in de plaats van een naald, een passend PVC-slangetje (met de juiste lengte) op plaatsen om zo door een weinig wijn weg te zuigen of bij te voegen, het juiste niveau in de fles bekomen.

    De kurken gaan we ook voor gebruik een weinig voorbereiden. Hiervoor kunnen we ze het best een tijdje in lauw water (niet heet en zeker niet kokend) met een beetje sulfiet (0,5 gram/liter) en een snuifje citroenzuur laten weken. Zorg er hierbij voor dat de kurken daarbij volledig onder water staan. Ook de soort kurk en het model van de fles die we gebruiken kan een invloed hebben op het verder stapelen en rijpen van de wijn. Het type “Bordeaux"-fles is de gemakkelijkste fles, omdat die zich zeer goed laat stapelen en mooi blijft liggen. Daarentegen is het moeilijker om flessen van het Champagne- en Bourgognetype op een stabiele manier te stapelen in het wijnrek. Deze laatste soort flessen stapelen we het best geschraagd in een dubbele rij. Bij wijnen die we gemaakt hebben om binnen de kortste keren te consumeren gebruiken we korte (38 mm), goedkopere kurken, terwijl we voor bewaarwijnen uiteraard lange (45 mm) en betere (maar ook duurdere) kurken zullen gebruiken.

    Bottelen doen we best samen met een collega-wijnmaker of met een enthousiaste wederhelft, waarbij de ene de wijn afvult en de andere de kurken plaatst. Wanneer we echter spijtig genoeg alleen op ons eigen kunnen rekenen, vullen we af in reeksen van 20-30 flessen, waarbij we een zuivere keukendoek over de nog open, reeds afgevulde flessen leggen.

    Daarna kurken we de reeks gevulde flessen achter elkaar. Dit kunnen we met een eenvoudig handkurkapparaat doen, maar als we een groot aantal flessen na elkaar moeten kurken gebruiken we best een kurkapparaat op voet dat meestal door de leden van de wijngilde bij de materiaalmeester kan uitgeleend worden.

    Vooraleer we de flessen in het wijnrek leggen laten we ze eerst enkele dagen rechtop staan tot de buitenkant van de kurk bleek opgedroogd is en hij de tijd heeft gekregen om zich opnieuw in de hals van de wijnfles uit te zetten, zodat er een goede sluiting ontstaat. Hou er rekening mee dat alle wijn moet liggen, ook champagne. Alleen likeurwijnen met een metalen draaistop mogen rechtop staan.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 13/08-19/08 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 14/08-20/08 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!