Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Muziekgeschiedenis
    Invloedrijke artiesten
    10-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    KRAFTWERK
    De pure mens-machine uit Duitsland

    “We’re functioning automatik. And we’re dancing mechanik.
    We are the robots.”

    Na de tijd dat muziek nog met de hand werd gemaakt, ontstond begin jaren zeventig het Duitse Kraftwerk. Florian Schneider en Ralf Hütter zijn net na de Tweede Wereldoorlog geboren als kinderen van respectievelijk een architect en een arts. Ze ontmoetten elkaar op het conservatorium waar Florian fluit studeerde, terwijl Ralf zich concentreerde op elektrisch orgel. Beïnvloed door onder andere de naoorlogse, elektronische muziek van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen kwamen ze op het idee moderne elektronische muziek te maken.

                                                                  

    Ze maakten muziek met synthesizers en sequencers, de eerste techno-beat. Het percussieve gedeelte behoorde tot de verantwoordelijkheid van Karl Bartos en Wolfgang Flür. Maar het waren Hütter en Schneider die de leiding vormden van de groep.

    Kraftwerk zong over de snelweg, over homecomputers, rekenmachines, radio-activiteit, de Trans-Europa Express en dataverkeer. Aan de basis van de Kraftwerk-songs staan aardse zaken, hun inspiratie komt voort uit alledaagse gebeurtenissen.

    Bij hun optredens was niet alleen het geluid van belang, maar ook de indrukwekkende beelden en kleuren. In de jarenzeventig entachtig had het iets magisch. Maar nu wordt de projectie – apparatuur, ooit voorbehouden aan Kraftwerk en psychedelische rockbands zoals Pink Floyd, gebruikt door Jan en alleman.

    Dat Kraftwerk legendarische elektro – pioniers zijn, hoeven we niet te vertellen. Underworld, Speedy J en Daft Punk zijn maar enkele van de zovele jaren ’90 house – acts die sterk beïnvloed zijn door deze Duitsers.

    Discografie 1970-2005

                                                                  

    1970 de lp “Tone Float” was het eerste werk dat verscheen van het viertal, toen noemden ze zich nog “Organisation”. De plaat bevatte instrumentale stukken vol vrije, geïmproviseerde vormen. De stukken zijn deels elektronisch van aard, maar ook dwarsfluit, viool, orgel, gitaar, harmonium (een orgeltje waarvan de lucht wordt aangedreven door het intrappen van pedalen) en bas weerklinken.

    1971 “Kraftwerk 1”

    1972 “Kraftwerk 2”

    1973 “Ralf + Florian”

    1974 “Autobahn” was de start voor het huidige Kraftwerk. Met ruim 22 minuten vult het nummer de gehele a-kant van de gelijknamige lp. De single, nog geen 4 minuten lang, wordt een internationale hit, zelfs in Amerika. De muziek is uitgesproken modern en humoristisch.

    1976 “Radio-Activity”(album over dagelijkse zorgen)

    1977 “Trans-Europe Express”, de plaat waarop werkelijk alles, van begin tot eind,

    zich in perfectie voltrekt. De openingstrack “Europese Endless” laat iedereen een kleine tien minuten dromen van het grote, eindeloze Europa, dat met zelfkennis en flair bezongen wordt als elegant en decadent.

    1978 “The Man-Machine”, het centrale thema op dit album van de zogenoemde Schaufensterpuppe is de relatie tussen mens en machine, kortom de automatisering.

    De groep spreekt over de ziel van de machines, over zelfgenererende geluidsprocessen en het vervagen van de grens tussen mens en machine. Sindsdien traden ze op als robotten en worden ze de Mensch-Maschine aus Deutschland genoemd.

    De muziek op dit album klonk melodieuzer, waardoor deze toegankelijker werd.

    1981 “Computerworld” (toekomstvisioenen) De muziek wordt gemaakt met synthesizers,

    zelfgebouwde drummachines en elektronische randapparatuur. Vocoders en andere machinerie laten de zang vervormd weerklinken. De mensen van Kraftwerk laten zich niet beschouwen als muzikanten, maar als arbeiders, die elke dag in de weer zijn met hun machines. De track “It’s More Fun To Compute” klopt helemaal. Ieder geluid is perfect, de ritmische geluiden, het baslijntje, de compositie, de flow. Onmogelijk te evenaren. “Computer Love” is een optimistische song waarin naar de toekomst wordt gekeken met een positieve blik op de relatie tussen mens, machine en natuur.

    “Computerworld” is ongetwijfeld een van de meest funky platen ooit gemaakt.

    1983 Release van de “Tour De France”- single en de gelijknamige videoclip.

    1986 “Electric Cafe”, het laatste album van Kraftwerk waarop Bartos en Flür nog te horen zijn. Schneider en Hütter hebben een nieuwe hobby, de wielrennerij, waardoor de release van het album telkens werd uitgesteld. Dat Ralf Hütter een schedelbasis-fractuur opliep door zonder helm van zijn fiets te vallen versnelde de release in geen geval.

    1991 “The Mix” (een remix-album met hun grootste hits) met Kling Klang – technicus Fritz Hilpert.

    2000 Release van de single voor de “Expo”, de wereldtentoonstelling in het Duitse Hannover

    2003 Na 18 jaar komt uiteindelijk een nieuwe album “Tour De France Soundtracks” genaamd. Een album opgenomen met Hilpert en zijn collega-technicus Henning Schmitz, geheel gebaseerd op de wielrennerij. De Tour wordt de laatste jaren gekenmerkt door een ongehoord tempo. Vanaf de start wordt er idioot hard gereden, in tegenstelling tot voorheen. Kraftwerk doet net hetzelfde; ¾ van het album wordt in beslag genomen door voortjakkerende beats op de rand van de ademnood. In Elektro Cardiogram komt men uiteindelijk weer op adem.

    2005 “Minimum-maximum” is het eerste live-album dat van Kraftwerk is verschenen. Een dubbelalbum met een aardige uitsnede uit hun repertoire die ze de laatste tijd brengen langs de belangrijkste podia van deze aardbol.

    10-08-2007 om 00:00 geschreven door Christo Jones  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 17/09-23/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!