Littera scripta manet
Inhoud blog
  • Van Heinde en nog verder 2
  • Coquin...
  • Vergeten gastheerschap
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    het geschrevene beklijft
    04-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van heinde en nog verder

    Het echtelijk bed is warm en de Achterhoekse keelklanken van de presentator van Radio Ideaal klinken op een onmogelijk uur. Ik kom in de verleiding Anneke over te halen een dag later te vertrekken. 'Waag 't niet,' mompelt ze slaperig en trekt het dekbed zelfzuchtig om zich heen.

    Scheren, douchen, ontbijt, honden, alles laat ik me welgevallen. Om kwart over zeven rijden we weg en om halftwaalf die ochtend kijk ik als een zombie in mijn bloedeigen auto waar de sleutels treiterig in het contactslot bengelen en waarvan de deuren hermetisch gesloten zijn. Naast de auto staat mijn verbijsterde vrouw. In de auto twee honden die zich afvragen waarom we niet instappen. Verklaring: de Volvo heeft een afstandsbediening die alleen het sluiten van de portieren regelt. Die was van de ring van de sleutelbos geraakt en dus los in mijn zak. We hadden, een eind voorbij Nancy getankt en op het grote parkeerterrein achter het station wilde ik de honden even uitlaten. Wij verlaten de auto, de portieren vallen dicht en geheel per ongeluk druk ik op de afstandbediening. De deuren sluiten zich onmiddellijk. Jassen in de auto, telefoon eveneens en Annekes tas met de reservesleutels ook. Het schuifdak is het enige dat een klein beetje geopend is. De zon schijnt, maar het is knap fris op het terrein. Ik ga terug naar het tankstation en vraag daar om ijzerdraad. Dat hebben ze niet. Wel zo'n rolletje draad waarmee je struiken in het gareel kunt leiden. Ik friemel en mier, maar de draad is te dun. Terug naar het station en een depanneur laten bellen. Ik wacht bij de auto, mijn vrolijke vriendinnetje haalt uit mijn broekzak wat contanten en gaat koffie drinken en een broodje eten. Na een half uur komt de depanneur in een lerp van een wagen aangesneld. Ik leg hem de zaak uit. Hij haalt een stevig stuk draad te voorschijn, buigt daar een lusje aan, steekt het geheel door de kier van het dak en heeft in no time de deur open. Ik blij en hij schrijft tevreden een nota uit. Voor dat karweitje ben ik 107! euro kwijt. Hij vindt het zelf ook erg veel, maar als ik lid ben van de anwb wegenwacht dan krijg ik dat terug. Ik kijk hem ongelovig aan, maar hij bezweert me dat het echt waar is. Wijst met nadruk op zijn telefoonnummer en roept dat ze anders zijn baas maar moeten bellen dan zal die het wel even uitleggen. Tja...

    Een paar honderd kilometer verderop is de lucht tussen de partners weer opgeklaard en ik verlaat de autosnelweg bij Macon Sud om naar de tevoren geboekte auberge de Saint Veran te rijden. Acht kilometer verderop worden we gastvrij onthaald door gerant Patrick en eigenaresse Odette. Wij frissen ons wat op en zetten ons met een mooie koele fles Saint Véran van het huis Martin in de lounge, waar een blinde husky de poorten bewaakt. De honden kunnen hier op deze afgelegen plek even lekker rennen. Onze husky doet het huskyspel met zijn blinde rasgenoot. Dat komt er op neer dat ze elkaar voortdurend in de bek happen en met de poten beslaan.

    Als de fles leeg is, blijkt die 28 euro te kosten. Een schappelijke prijs voor deze kwaliteitswijn.

    De volgende dag (we hebben er ook prima gedineerd, zie daarover de recensie) trekken we door en rijden via Valence in de richting van Die om op die manier Digne les Bains te bereiken. Dat gaat niet, de brug over de rivier is weggeslagen en we moeten via een onmogelijk weggetje een omweg maken van ruim een uur.

    Tegen vier uur echter rijden we Entrevaux binnen, naar camping Du Brec, waar ons chaletje zich bevindt en waar Micha ons omhelst en vermanend toespreekt in zelfgemaakt Frans. Of we soms gek geworden zijn om hen zo lang te wachten. Hij heeft al veel meer bier op dan goed voor hem is. Dat lijkt overdreven, want Micha lurkt van vroeg tot laat aan een literfles export 33. Micha is een aparte vriend geworden. Ooit kwam hij uit Berlijn naar de Franse kust, leerde daar de Française Anne kennen. Besloot niet meer terug te keren, leefde 16 jaar met haar, vertrok weer en keerde na een paar jaar terug. Een erotische spijtoptant dus. Nu leeft hij van wat hand en spandiensten links en rechts, terwijl Anne het geld verdient om hun idyllisch gelegen huisje in Sousses in stand te houden. Micha belooft al jaren dat helemaal af te maken, maar ja.. er zijn zoveel andere dingen te doen. Hij meldt dat hij druk is met de gans die we op Kerstavond gaan eten. 'Ik moet nog even helemaal naar Nizza om wat ingrediënten te halen. Die hebben ze hier niet.' Het blijft onduidelijk wat er nog moet komen. Wel duidelijk wordt dat ik maandag 29 december met hem mee moet naar Gaston, de schaapherder. Die levert het jonge schaap dat ik moet slachten en dat hij aan het spit gaat rijgen op oudejaarsavond. Ik had het kunnen weten...)

    04-04-2006, 17:10 Geschreven door Cor van den Burg
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coquin...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    En zo waren wij in de zomer van 2004 afgezakt van uit het zuiden naar de Elzas. En kwamen we terecht in Munster, waarna niet alleen die scherp ruikende, maar deksels lekkere kaas vandaan komt, maar waar het ook barst van de ooievaarnesten. In de hele Elzas overigens. Met twee honden en een camera zwierven wij door de binnenstad waar opmerkelijk weinig te beleven viel. We hadden erg veel trek in zuurkool, want het is natuurlijk maar gekheid dat die smakelijke koolsoort aan de winter voorbehouden is.
    Mooi zonnig weer en een restaurant aan de Rue de Dôme: Restaurant a l'Alsacienne. Op zo'n naamgeving zou ik nooit gekomen zijn, midden in de Elzas...
    Het terras bestond uit de stoep van de straat en daarop stond een rij van tafeltjes met vier gillend gele plastic stoeltjes er om heen. Het deed bijkans zeer aan de ogen. Honden vast aan de poten van de stoel. En een mooie serveerster komt in het zangerige Alsaciennepatois ons onze wensen ontfutselen. Dat was er maar een: per persoon een schotel Choucroute en voor beiden een fles mooie droge Riesling.
    Wij drinken elkaar gemoedelijk en in prima stemming toe en zien een man met hond naderen. Dat is een vervelende hond. Dat zie je zo. Onze beide honden spitsen de oren en gaan 'op sprong' liggen zoals dat geloof ik heet. De man komt dichter bij en beide honden vliegen op, trekken de riemen strak en met een ferme knal breekt de poot waaraan ze vast liggen af. In no time zijn ze samen bij de vervelende hond. Diens baas begint fFranse kssts.. te blerren. Ik wil de honden weghalen, maar zie uit mijn ooghoek Anneke en stoel hellen. Noblesse Oblige niet waar en ik spring galant op om haar te vangen. En een tel later sta ik op een terras in Munster in een innige omstrengeling met mijn eigen lief, begeleid door een woest blaffende minimeute en een tot grote woede gedreven Franse bon homme die nu probeert onze honden met het uiteind van de riem te raken. Ik fluit even en gehoorzaam sjokken beiden naderbij. Met zo'n gemelijke uitdrukking van: waarom moet dat nou, we waren zo leuk bezig.
    De Fransman komt naderbij en begint ons op een ergerlijke manier uit te schelden. Ik overleg met Anneke of ik hem een een muilpeer zal verkopen of hem in het Frans af zal bekken. Ik spreek namelijk heel behoorlijk Frans, maar daar zit een geschiedenis aan verbonden. Zij kies voor de laatste optie en ik begin de man in rap Frans te vertellen wat ik van hem vind en dat hij ons en onze schrik alleen moet laten en zijn smerige rothond moet verzuipen en meer van dat fraais. Hij schrikt zich te pletter, vooral als ik voor hem ga staan. Ik ben nog al fors gebouwd. Hij retireert zwijgend, trekt zijn hond mee die met de staart tussen de benen heeft staan kijken. Voorbij de dôme slaat hij af en roept vuistschuddend espèce de coquin(smerige schurk)! Als ik een paar stappen in zijn richting doe, versnelt hij gezwind de pas.
    De zuurkoolschotel was perfect. Met natuurlijk de knacks en de saucisse à cuire en de casselerrib. En die Riesling waarvan we nog een fles lieten aanrukken ook. En dan is zo'n camper perfect. Je wandelt terug, laat de honden uit en slaapt een paar uur op een parkeerplaats. En fris als een hoentje begin je aan de volgende etappe.

    04-04-2006, 16:58 Geschreven door Cor van den Burg
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeten gastheerschap

    Au Tour d'Horloge
    11 Rue Armand Barbès
    Rivesaltes Frankrijk 04 68 64 05 88

    Zojuist las ik een ervaring van iemand over rauwe mosselen en glazige frieten in Lille. Dat deed me denken aan een merkwaardige ervaring vorig jaar in Rivesaltes in de buurt van Argelès sur Mer.

    De kermisachtige sferen van Argelès deden ons besluiten uit te wijken via Perpignan naar Rivesaltes voor voedsel en onderdak. Dat vonden we in hotel Au Tour d'Horloge. Koffers op kamer, auto ingeklemd in een onmogelijk kleine garage en op zoek naar een terras om een fles koele witte wijn te gaan gebruiken. Hond Molly (eigenlijk heet ze Modeste de la Cabane du Berger, maar da's zo'n geroep als ze komen moet, vandaar Molly) mee. Bak water, twee glazen en een mooie witte Sauvignon, huiswijn wel te verstaan, maar prima te pruimen.
    Er naderen twee kennelijk ladderzatte mannen voorafgegaan door een vrouw. Hond Molly snuift eens krachtig in het kruis van een van hen. Die vind dat niet eens onaardig en roept naar de vrouw: 'il sens ma kiki!' Hetgeen er op neer komt, om in nette termen te blijven, dat onze hond de geur van zijn genitaal apparaat waarneemt. De vrouw riposteert dat een beetje wassen wel eens wil helpen. Wij vallen bijkans van de stoel van het lachen. De andere man wankelt met gebruikmaking van mijn schouder richting zincq om verder in te nemen. Een kolossale figuur met een machtige tors, gehuld in een onvervalste carnavalsboerenkiel. Ik ga naar binnen om af te rekenen. Hij kijkt me waterig aan en zegt: 'C'est vous, l'Hollandais?' Ik beken en hij maakt bekend dat hij de hotelier is waar wij onderkomen hebben. Omdat we er ook een diner geregeld hebben, krijg ik een bang vermoeden.
    Onterecht naar later blijkt, want zijn vrouw en zoon nemen het restaurantgedeelte waar en zoonlief kookt de sterren van de hemel voor een zeer schappelijk bedrag. Een entree van gegrilde Sint Jacobsschelpen die mooi à point zijn, in een met garnalen gevulde suprèmesaus, een hoofdgerecht bestaande uit naturel gegrilde kreeft met een garnituur van zeekraal! en wilde spinazie. Daarbij een huisgemaakte mosterdmayonaise en prachtige, goed gebakken frieten. Daarbij dronken we een witte Côte de Roussilion 2000 van het huis Arnaud de Villeneuve uit Rivesaltes, die niet alleen goddelijk lekker, maar ook goddelijk prijzig was. Na een prima nachtrust tijd voor het ontbijt. Nu bleek dat de zatte hotelier voor straf het ontbijt moest verzorgen. Somber mompelend zat hij om half acht in de lobby en wees mismoedig de route naar het restaurant. Koffie en jus ging redelijk snel, de confiture en de boter ook, maar het brood liet lang op zich wachten. Op aanpalende tafels zag ik stukken stokbrood met verdacht zwarte randen. En in de verte scharrelde onze hotelier, die dezelfde kleding als de dag er voor droeg, met een klein oventje. Uiteindelijk kwam hij ruim glimlachend aan met zwart geblakerd stokbrood. Ik keek er even naar en meldde toen dat wij dat niet gingen eten. Of we soms niet van gegrild brood hielden, vroeg hij. Nou dat wel, maar niet van 'le pain carbonisé'. Besluiteloos bleef hij even staan waggelen. Nou, dan ga ik wel even brood halen, zei hij spinnijdig. Hij af en wij aan de koffie. Na vijf minuten kwam hij terug met geurend vers stokbrood en met botercroissants. En met excuses, want kennelijk was hem onderweg weer iets te binnen geschoten van lang vervlogen lessen gastheerschap.
    De rekening beliep 145 euro, waarbij een post van 35 euro was ingeruimd voor de wijn. Het diner kwam op 22 euro per persoon en dat is heel schappelijk. De auto hadden we pas na een half uur weer uit die onmogelijke garage...
    In de buurt? Een omweg waard!

    04-04-2006, 14:03 Geschreven door Cor van den Burg
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 03/04-09/04 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!