Foto
Inhoud blog
  • Postzegelkwis april 2020
  • Vrouwtje op pensioen
  • Carnaval en sport
  • Leuke dingen
  • Een kort berichtje
  • Op reis met Paul
  • Eerste van het jaar 2020
  • Drank en spijzen
  • Wat een geweldige week!!!
  • Sportieve week
    Zoeken in blog

    Verhaaltjes van een ...
    ... actieve gepensioneerde
    07-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkiezingsdebat (Ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling)

    Debat Colibrant (http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/debatavond-lierse-wereldraad/721a0685-6e54-44b2-9d1e-8a0c521080f1)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Het eerste debat (in een reeks) en een eerste vaststelling, niemand van de geschreven pers gaf een blijk van interesse in deze materie (ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling). Laat me akkoord gaan dat dit een bescheiden deeltje inhoud van het totaal aan beleidsorganen maar toch … .

     

    Na een korte voorstelling van de Lierse wereldraad (http://www.lier.be/Wonen_leven_ondernemen/Leven_welzijn/Ontwikkelingssamenwerking/Lidorganisaties_Wereldraad) (hieronder het memorandum en de link naar het Vlaamse convenant)en hun realisaties was het woord aan de moderator en de 7 Lierse politici. De Wereldraad Lier is uitgegroeid tot aan volwaardige adviesraad maar Vlaams Belang en NVA spraken zich duidelijk uit dat zij tegen de zoveelste “adviesraad” zijn.

     

    Het debat bestond uit drie delen : elk van de partijen mocht zijn programma toelichten, de moderator stelde enkele vragen die door alle partijen mochten beantwoord worden en tenslotte publieksinterventies.

     

    Spitsafbijter van dienst was de heer Hermans (Lier en Co) en bij hem kwam het er op neer dat wat we de voorbije zes jaar hebben gedaan willen we voortzetten en verbeteren. Zij staan achter het Vlaamse convenant en het memorandum (zoals de meeste partijen trouwens). Het bezoldigen van een voltijds ambtenaar was niet aan de orde (nu iemand halftijds en ook de meerderheidspartijen vinden dit voldoende).

     

    NVA-er Rik Verwaest gaf aan dat de stad het goede voorbeeld moet geven ivm duurzame ontwikkeling en dat de verenigingen een betere ondersteuning moeten krijgen. Hij is tegen de Wereldraad maar als deze adviesraad goed blijkt te functioneren vindt hij het wel ok.

     

    Vlaams Belang (de heer Jan Van Gorp) vindt dit alles geen takenpakket voor de stad, hij onderschrijft dat informatie verstrekken leidt tot indoctrinatie (zeer zwaar woord) en hij waarschuwt voor het misbruik van deze bewustmakingscampagnes.

     

    Onze burgemeester was het eens met de toelichting van Lier en Co en voegde er aan toe dat het Lierse publiek nog meer moest gesensibiliseerd worden. Af en toe is het goed dat de stad zijn wagen aanhaakt bij grotere projecten die met deze materie te maken hebben.

     

    CD&V-lijsttrekker Koen Breugelmans  wil vooral meebouwen aan een warm Lier en K`Hooikt, mensen kansen geven, mensen kansen bieden. Om de vraag ivm een voltijds ambtenaar te ontkrachten legde hij uit dat dit geen geïsoleerd beleidsdomein is, naargelang het probleem of het project moeten andere stadsdiensten meewerken om alles in goede banen te leiden.

     

    Volk-sleider de heer Tersago stelt dat de stad zich moet openstellen naar andere culturen maar ook de omgekeerde richting is belangrijk. Tegen mondiale verarming kan hij weinig doen maar lokale armoede vindt hij zeer belangrijk.

     

    Els Van Weert mocht het rijtje sluiten, zij is de verantwoordelijke schepen. Zij kondigt met terechte trots aan dat er in het verleden zeer weinig aandacht aan deze materie werd geschonken en dat nu de fundamenten zijn gelegd voor een verdere werking op verschillende domeinen. Sensibiliseren, dialoog en ondersteuning (ook met subsidies) zijn haar 3 orderwoorden. Zij sprak ook over een nieuw soort van ruimtelijke ordening (hierover verder nog iets meer).

    De moderator van dienst (de heer Guy Goris : http://www.mo.be/redactie/gie-goris) ging dan over     

    tot stellen van enkele adequate vragen.

    Moet de stad zich met duurzame ontwikkeling en ontwikkelingshulp bezighouden?

    Volgens onze burgemeester klaar en duidelijk, zij staan het dichtst bij de burger, dit mag geen ver-van-mijn-bed-show zijn, en ism andere overheden is sensibiliseren (het) belangrijk(ste). De heer Van Gorp vraagt zich af wat wij aan een project als “Open Doek” hebben. Met replicatie van de heer Hermans “het bekijken van deze filmen geeft de juiste intentie weer”. Volgens de heer Verwaest moet de burgerlijke betrokkenheid van onderuit komen. De verantwoordelijke schepen blijft slaan op het sensibiliseren (vb. Haïti, na enkele weken zijn de mensen dit vergeten!!!).

    De heer Van Gorp wordt scherp als hij verteld dat Artsen zonder Grenzen een gift van het VB terugstuurden, waar halen zij de arrogantie vandaan.

    Als het onderwijs in de discussie betrokken werd schrok ik me even een  hoedje, de heer Verwaest meldde doodleuk dat sensibiliseren in de scholen niet de juiste aanpak is, pubers zetten zich tegen alles af wat hun wordt opgedrongen. Mevrouw Vanderpoorten vond dit de eigenaardigste uitspraak van de avond, ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.

     

    Financiële ondersteuning?

    Om de Wereldwinkel open te houden geeft de stad niets. Wel kopen ze er veel producten, voor recepties, voor de ambtenaren enz… . Beleid van de stad richt zich op logistieke ondersteuning en kleine subsidiebedragen. Alle communicatie wordt wel via de stad verdeeld.

     

    Welke beleidsvlakken moeten verbeterd worden?

    Voor mij een beetje verrassend waren de uitspraken ivm “wij moeten een omslag maken naar een nieuwe ruimtelijke aanpak” (mevrouw Van Weert), eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat mevrouw de burgemeester even voordien had gesproken over kangoeroewonen en wijken met een mixed-bevolking.

    Autodelen werkt goed want er is sprake van een 2de speler op de markt.

    In alle duurzaamheid mogen we onze nakomers niet belasten met dat wat wij nu doen. Sp.A/Groen en Vlaams Belang waren het hierover eens!

     

    Moet Lier zich zich tot de “klimaatneutraliteit” engageren?

    Volgens onze schepen moet dit onze betrachting zijn. Niet met zich in de schulden te steken maar met gezond verstand. Volgens de heer Van Gorp is onze CO2 uitstoot maar een zeer, zeer bescheiden deel van het probleem.

    Even consternatie NVA- Lier en Co, de “knip” kwam zowaar in dit debat bovendrijven.

    De heer Tersago maakt zich duidelijk (en terecht???) druk over het plaatsen van dubbele beglazing bij geklasseerde gebouwen. Vanuit de stad worden projecten georganiseerd ivm minder lichtgebruik, minder verwarming. Bij de investering in isolatie vindt de heer Breugelmans dit ok bij het bouwen van nieuwe infrastructuur. Vraagje mijnentwege : waarom geen zonnepanelen op deze nieuwgebouwde infrastructuur? Isoleren met gezond verstand niet overhaast volgens de heer Verwaest die anti-zonnepanelen blijkt te zijn. Dit in tegenstelling met Sp.A/Groen waar investeren in hernieuwbare energie hoog genoteerd staat.

     

    Voltijdse of deeltijdse werkkracht?

    De meerderheidspartijen zijn tegen een voltijdse werkkracht omdat deze materie (volgens de heer Breugelmans) wordt opgevolgd door de verschillende diensten van de stad en budgettair ook niet haalbaar is. De moderator hoopt dat deze materie (die niet prioritair is) niet dreigt verloren te lopen in de massa.

     

    Na enkele reacties vanuit het publiek, een betoog dat “onze wereld is een dorp”, aanvulling over de subsidies door de stedelijke ambtenaar, en iemand die zich van debat vergist had en een vraag stelde over rioleringen in zijn buurt. Waarschijnlijk is deze man wakker geworden bij het horen van het woord overstromingen en heeft hij gedacht “nu” moet ik mijn kans wagen.

     

    De verschillende partijen mochten nog een laatste woordje kwijt, heb hier niet alles genoteerd

    maar : 

     

    Fair-trade mag maar ook anderen moeten een kans krijgen (de heer Tersago)

    Ook ondernemers en handelaars moeten ivm hiermee gesensibiliseerd worden (de heer Breugelmans)

    Mevrouw de burgemeester drukte nogmaals haar verbazing uit ivm de uitspraak ven de heer Verwaest over het onderwijs.

    Jan Van Gorp reageerde kordaat op het betoog “onze wereld is één dorp”, in een dorp kent iedereen iedereen maar ik “wil” zelfs iedereen niet kennen.

    Aanbestedingen dienen duurzaam te zijn en meer aandacht naar sociale tewerkstelling (mevrouw Van Weert)

    En tot slot “asielzoekers zijn medeburgers en zijn een verrijking voor onze stad”. Ik heb vergeten te noteren van wie deze uitsprak kwam maar ik kan ze alleen maar tenvolle bijtreden.

     

    Dit is een overzicht van het eerste debat met alle partijen. Natuurlijk heb ik niet alles genoteerd maar wat voor mezelf het belangrijkst is staat in bovenstaande tekst. En misschien maak ik, in de loop van de volgende legislatuur, wel eens iemand attent op wat zij/hij hier uitgebazuind heeft.   

     

     Het Strategisch plan 2012-2013 en Operationeel plan 2012 OSW & DO Lier, kan je vinden op http://www.lier.be/Wonen_leven_ondernemen/Leven_welzijn/Ontwikkelingssamenwerking/Convenant_Vl aamse_Ontwikkelingssamenwerking

     Wereldraad Lier

    Memorandum Noord-Zuidwerking

    naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012

    De Lierse Wereldraad waardeert de inspanningen geleverd door het uittredende stadsbestuur om het draagvlak inzake ontwikkelingssamenwerking (OSW) en duurzame ontwikkeling (DO) in de stad Lier te vergroten.

    Positief vinden wij o.a. het samenbrengen van Lierse verenigingen die rond OSW en DO werken in een Noord-Zuid overleg, het behalen van de titel “Fair Trade Gemeente”, het OpenDoek Filmfestival, de Wereldmarkt, het goedkeuren van het aanvraagdossier voor een Convenant Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking en daarbij horende Strategisch en Operationeel plan.

    De Lierse Wereldraad roept het volgende bestuur op deze positieve tendens inzake OSW en DO verder te zetten, en er voor te zorgen dat Lier een stad blijft die zich openstelt naar andere culturen en gemeenschappen, met respect voor mensenrechten en waar aandacht voor het klimaat gestimuleerd wordt.

    De Lierse Wereldraad rekent er op dat het volgende bestuur de Wereldraad opnieuw een waardevolle en erkende plaats geeft binnen haar organisatie en dat het de volle steun verleent aan de uitvoering van het Strategisch plan 2012-2013 en Operationeel plan 2012, waarin volgende doelstellingen vastgelegd werden:

     Het bewustzijn van de Lierse bewoner & beroepsresident (ondernemer, leerkracht, …) en de Lierse ambtenaren en het bestuur inzake mondiale armoedeproblematiek en gelinkte klimaatproblematiek verhogen en zodoende een gedragswijziging bewerkstelligen.

     De dialoog en samenwerking verhogen tussen de stad en de lokale initiatieven van 3de & 4de pijlerorganisaties enerzijds én anderzijds tussen deze laatsten onderling.

    De Wereldraad verwacht de continuering van dit beleid en van de toegekende budgettaire middelen gedurende de volledige komende legislatuur.

    De Wereldraad benadrukt daarbij het belang van een duidelijk toegewezen bevoegdheid inzake OSW en DO binnen het college van burgemeester en schepenen én van een professionele en goed omkaderde dienst OSW en DO binnen de stedelijke administratie, met inbegrip van een voltijdse ambtenaar OSW en DO met expertise ter zake. De Wereldraad vraagt dat het stadbestuur alles in het werk zal stellen om haar titel als Fair Trade gemeente te behouden, o.a. door

    een ondubbelzinnig, transparant en duurzaam aankoop-, uitbestedings-, personeels- en financieel beleid te voeren

     te zorgen voor de nodige rapportering en communicatie over het gevoerde beleid

     zich als stadsbestuur normen en streefcijfers op te leggen

     verder als stadbestuur de trekkersrol Fair Trade gemeente te bestendigen.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    08-09-2012
    Uitspraken
    Christian, Je legt me hier twee uitspraken in de mond die ik die avond niét heb gedaan: "leerkrachten zijn blij als het vier uur is" en "sensibiliseren is niet de taak van de scholen". Wat ik precies zei was: je bereikt een aantal jongeren veel beter via positieve acties die van onderuit vertrekken binnen de eigen vereniging of groep, dan via het onderwijs. Je kan het daarmee niet eens zijn, maar het zaakje verdraaien alsof ik onderwijzers per definitie niet geëngageerd noem is vér erover. Je tweede "quote" van mij kan je nog een ongenuanceerde weergave van mijn echte uitspraak noemen, maar de eerste over "leraars zijn blij als het vier uur is" is dus ronduit verzonnen. Ik kan aannemen dat je in je enthousiasme wat hebt vergaloppeerd, maar dan is het nu wel het moment om dat eerlijk toe te geven. Anders weet ik meteen in welke schuif je te klasseren bent, en dat zou jammer zijn.

    08-09-2012 om 14:50 geschreven door Rik Verwaest


    debat reactie op ...
    Inderdaad Koen Steenmans ... én ja, ik en de zaal was gechoqueerd over de uitspraak, dat alle leerkrachten blij zijn dat het 4 uur is om naar huis te gaan, dat sensibiliseren geen functie van onderwijs is, ... (Wereld-)Vreemd toch, ik ken zeer veel leerkrachten die in de klas, alleen of zonder team, de jongeren (ook de schoolmoe-e leerlingen) enthousiasmeren voor allerhande thema's. Voor velen jongeren is de leerkracht een gids, die hen allerlei dingen aanreikt en triggert. Vele jongeren zetten vanuit wat ze aangereikt krijgen in de school, zelf stappen naar het opnemen van verantwoordelijkheid op in de maatschappij. Onderwijs is niet alleen een cognitief gedoe ...

    08-09-2012 om 14:15 geschreven door Christian


    debat
    Blog over het verkiezingsdebat rond ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling. Vermits de geschreven media dit niet interessant genoeg vinden, kan je hier toch nog een en ander oppikken. Alleszins een aantal interessante vaststellingen in het verslag. Ik ben alleszins van oordeel dat je met kinderen en in de klassen wel veel kan meegeven aan kinderen rond deze thema's. En dat dit ook nog eens doorstroomt naar hun ouders! En hoewel het debat vooral ging over het 'grotere' plaatje duurzaamheid, is komt ook hier weer boven dat een deftig mobiliteitsbeleid en verstandig omspringen met onze beperkte ruimte en zeer concrete bijdrage aan die duurzame ontwikkeling kunnen zijn.

    08-09-2012 om 10:13 geschreven door Koen



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Mol
  • Toerisme Lier
  • Bruno

  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!