Foto
Inhoud blog
  • Postzegelkwis april 2020
  • Vrouwtje op pensioen
  • Carnaval en sport
  • Leuke dingen
  • Een kort berichtje
  • Op reis met Paul
  • Eerste van het jaar 2020
  • Drank en spijzen
  • Wat een geweldige week!!!
  • Sportieve week
    Zoeken in blog

    Verhaaltjes van een ...
    ... actieve gepensioneerde
    11-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fier een babyboomer te zijn!!!
    Ik heb er mijn buik van vol. Als pensioengerechtigde volg ik een beetje dit zeer moeilijk onderwerp. En dat het fout loopt daar zal ik de laatste zijn die dit tegnspreekt.
    Maar dat iedereen, of toch de meesten, die hun zeg hierover kwijt willen, de babyboomers telkens als schuldigen aanwijzen daar heb ik genoeg van. 
    Zaterdag was het katern "WeekendPlus" gedeeltelijk gewijd aan "Is er straks nog geld voor onze pensioenen?".De heer Peersman, ekonoom aan de Universiteit Gent, haalde krachtig uit naar de babyboomers. 
    In al mijn frustratie en inderdaad naïviteit heb ik een brief geschreven naar bovengenoemde prof. Enkel een A4-tje want ik heb nog een hoop tekst die ik hem in de toekomst ook wel eens wil laten lezen, omdat dit onderwerp me sinds lang interesseert.
    Hieronder de brief die ik op amper enkele minuten tijd op mijn pc-tje heb geformuleerd :


    Brief aan de heer Peersman, Universiteit Gent
    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Geachte Heer,

     

    Mag het dat ik me stoor aan een man, die waarschijnlijk tien keer slimmer is dan ik, die zegt te  spreken in naam van de huidige generatie? Mag het dat ik me stilaan begin te ergeren, om als babyboomer, de schuld te krijgen van alle ellende?

    Ik heb ooit een film gezien “Soylent Green” (met Ch. Heston) waarin ouderen (60-jarigen) naar een laatste rustplaats gevoerd worden om nog een keer, via een film, te genieten van de pracht van onze aarde. Een aarde, die in deze film, leidt aan een ongelooflijk voedseltekort. De ouderen krijgen een spuitje om in schoonheid te sterven en worden dan, luguber maar waar, tot groene koekjes omgevormd om de nog levenden te voederen.

    Misschien, mijnheer Peersman, moeten we onszelf opofferen om de pensioenen betaalbaar te houden?

    Waarom moet het steeds benadrukt worden dat wij, de babyboomers, de schuld van alle ellende zijn?  

    Ten eerste is het niet de man in de straat die hiervoor gezorgd heeft maar de politiek uit het verleden. U geeft dit deels toe maar u verwijt ons deel uit te maken van het systeem, ja u beweert dat wij het zijn die dit systeem in leven willen houden. “Als de 50-ers en 60-ers van nu tenminste al eens bereid zouden zijn om tot de wettelijke pensioenleeftijd te werken, zouden ze kunnen meewerken aan een oplossing voor het probleem dat ze mee geschapen hebben”, dat zijn letterlijk u woorden (GVA zaterdag 9 maart)!  

    Het is wel deze generatie die een land uit de blubber van de Tweede Wereldoorlog heeft gehaald. Het is wel deze generatie die met “hard” werken er voor gezorgd heeft dat onze kinderen nu al meer reisjes hebben ondernomen dan wij ooit zullen ondernemen. Het is wel deze generatie die er mee voor zorgt dat onze kinderen aan kant-en-klare woningen kunnen denken nog voor ons eigen huisje afbetaald is. Niets is ons in de schot geworpen, met vallen en opstaan hebben we bereikt wat er nu voorhanden is. Dat telt tenminste voor mezelf en mijn vriendenkring (en daar zitten geen ekonomen, hoogwaardigheidsbekleders of politici tussen, maar simpele arbeiders en bedienden)

    Het is ook deze generatie die eerst aan de deur wordt gezet als er een herstrukturering plaatsvindt. Het is deze generatie die bij een ontslag, als 50- of 60-jarige, niet meer aan de bak komt omdat hij te “oud” is. Er zij er voldoende die hun steentje willen bijdragen, maar je moet wel de mogelijkheden hebben of tenminste krijgen.

    Het is wel de jongere generatie die geijverd heeft om er eens een jaartje tussenuit te knijpen. Wij zijn gaan werken vanaf 18 jaar, hebben het beste van onszelf gegeven, nooit de kans gehad om even op adem te komen. Als wij 58 jaar oud zijn hebben wij al 40 jaar gewerkt, daar zullen vele van de huidige jongeren niet eens toe komen. Laat staan de politici die na enkele politieke dienstjaren al mogen profiteren van een pensioen (en een “goed” pensioen). Is het dan niet logisch dat zij langer moeten werken?

    Dat iedereen nu elk moment van de dag bereikbaar moet zijn, met alle gevolgen vandien is zeker niet de schuld van de babyboomers, zij hadden geen gsm`s, geen i-pods en pads. De jongere generatie klaagt dat ze door hun “bazen” niet meer gerust gelaten worden, stress is het nieuwe “codewoord”, is dat onze schuld?

    Daarbij komt nog wie zorgt voor de kleinkinderen, de babyboomgeneratie! Wie houdt, als vrijwilliger, clubs en verenigingen in leven, de babyboomers! Als onze generatie deze taken niet meer wil opnemen, wie gaat dit wel doen en ja wie gaat dit betalen. Het is een “gratis bijdrage” aan een inderdaad vernieuwde maatschappij.

    Maar geachte heer Peersman, u moet geen generatieconflict kweken neen u moet er mee voor zorgen dat alle generaties hun steentje bijdragen om deze wereld leefbaar te maken.

    Een beetje meer respect voor een “grijze kop” zou zeker op zijn plaats zijn en met zijn allen aan hetzelfde zeel trekken om een schitterende toekomst te bewerkstelligen voor iedereen.

    Op dit kleine A4-tje heb ik getracht, in al mijn naïviteit, waarvoor sorry, een beetje neer te schrijven dat niemand schuld moet pleiten, niemand zich schuldig moet voelen maar dat enkel door “solidariteit” er nog een fantastische toekomst voor iedereen is weggelegd.  

     

    Met vriendelijke groeten

     

    Rony Van Oosterwijck, 58 jaar, vader en toekomstig grootvader   

    Vandaag is mijn blogje tekstueel iets langer dan normaal, maar dank aan diegenen die de moeite hebben gedaan om het te lezen. En reageren mag ditmaal absoluut!!! 
       

        


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (8)

    11-03-2013
    Duidelijk
    proficiat, rony. duidelijk, sterk en krachtig betoog!!!!!!

    11-03-2013 om 21:21 geschreven door Marc


    Rode kaken
    Super, als hij nu geen rode kaken heeft

    11-03-2013 om 16:56 geschreven door Cathy


    Pleidooi
    Uitstekend pleidooi Rony!!!

    11-03-2013 om 13:39 geschreven door Jacques


    Duidelijk
    Ik ben het er helemaal mee eens. Heel duidelijk en klaar verwoord.

    11-03-2013 om 13:38 geschreven door Hugo


    babyboomers
    Waar is al het geld naartoe van de pensioenen van toen er nog meer inkomsten als uitgaven waren? Als men eens het belastingsysteem op orde brengt zodat niet steeds de hard werkende mensen het gelag moeten betalen ipv de bedrijven met miljoenenwinsten waarop amper belastingen betaald worden door de notionele intrest , en dan maar zeggen dat de loonkost te hoog is ???

    11-03-2013 om 12:25 geschreven door kris


    baby boomers
    Knap Rony

    11-03-2013 om 11:23 geschreven door bols rik


    Babyboomers
    Sterke tekst Rony, gelukkig is er ook tegenwind over de babyboomers o.a. van Prof. Elchardus die net op pensioen ging, ik hoorde en zag hem gisteren in Lichtpunt..

    11-03-2013 om 09:56 geschreven door Lieve


    Babyboomers
    Heel goed gezegd. Duidelijk, krachtig, sterk. Het zou goed zijn als de politiekers dit ook zouden lezen.

    11-03-2013 om 09:54 geschreven door Mieke



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Mol
  • Toerisme Lier
  • Bruno

  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!