Foto
Inhoud blog
  • Postzegelkwis april 2020
  • Vrouwtje op pensioen
  • Carnaval en sport
  • Leuke dingen
  • Een kort berichtje
  • Op reis met Paul
  • Eerste van het jaar 2020
  • Drank en spijzen
  • Wat een geweldige week!!!
  • Sportieve week
    Zoeken in blog

    Verhaaltjes van een ...
    ... actieve gepensioneerde
    27-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ivarem

    Vandaag, dinsdag 26/11/2013, hebben de initiatiefnemers van “Neen aan de afvaltaks van Ivarem”, op uitnodiging van Ivarem, een gesprek gehad met de Algemeen Directeur Dhr. Jos Boeckx en de communicatieverantwoordelijke van het bedrijf waarvan de naam mij even ontsnapt.

    Gedurende anderhalf uur, hebben we met respect voor elkaar geluisterd, zonder echter diepgaand in debat te kunnen gaan. Beide partijen hebben de mogelijkheid benut om de verschilende standpunten, invalshoeken en argumenten toe te lichten. Ieder vanuit zijn of haar visie, perspectief en aanvoelen. 

    We hebben niet echt veel nieuwe zaken gehoord. Daardoor hebben we ook niet echt nieuwe inzichten gekregen en zijn we niet overtuigd dat de afvaltaks de burger zal overtuigen om nog minder afval aan te bieden. Op vele argumenten schuift Ivarem de verantwoordelijkheid door naar de gemeenten. Zelf zijn ze er wel van overtuigd dat ze een doordachte en correcte maatregel hebben genomen en op een transparante wijze hebben gecommuniceerd en gehandeld.

    Wij hebben van onze kant geprobeerd de argumenten, die we ook reeds uitvoerig in een open brief hebben geformuleerd, duidelijk te maken. Enkel bij het punt dat de afvaltaks onrechtvaardig is voor gezinnen in armoede of met kleine inkomens, die net liggen op of net boven de armoedegrens, zagen we enige verbijstering. Deze groep is immers veel groter dan de cijfers die je kan halen uit de kruispuntbank. De fiscus weet immers perfect wat we allemaal verdienen. Ten minste van wie het reële inkomen gekend is.

    Ivarem is van oordeel dat zij het principe, dat de vervuiler betaald, niet verlaten. In tegendeel zijn zij van oordeel dat door een deel van de totale afvalfactuur zichtbaar te maken, de burgers er toe zal aanzetten tot nog meer vermijden van afval. Wij zien dit echter niet zo daar de meeste burgers de afvaltaks koppelen aan zijn of haar afvalverbruik en systeem dat wordt toegepast. Of het nu via Diftar of andere systemen gaat, dit blijft in de hoofden van mensen hetzelfde. Je kan het de burgers niet kwalijk nemen dat zij vanuit hun perceptie deze koppeling maken.

    Ivarem heeft getracht ons ook duidelijk te maken dat ook zij gebonden zijn aan wetgevingen en regels vanwege de verschillende overheden. Zo kunnen zij alleen maar de kostprijs van het restafval volledig doorrekenen, aan de burgers. De kostprijs berekenen en verrekenen van de selectieve restafval die op de containerparken terecht komt, is al veel moeilijker. Zo mogen zij, vanuit wetgeving, de verschillende soorten restafval, niet met elkaar verbinden om aan de burger rechtstreeks door te rekenen.

    Alle containerparken samen in de regio kosten Ivarem een slordige 5,5 miljoen Euro op jaarbasis. Alle burgers samen betalen hiervan 10%. De overige 90% wordt doorgerekend naar de verschillende gemeenten. Elk bezoek aan een containerpark kost Ivarem zo wie zo 10 Euro.

    De 5,5 miljoen Euro, waarvan hierboven sprake is, zit vervat in de 170 Euro per jaar, die een gezin gemiddeld betaald aan afval.

    In een gemiddelde gemeente kost het afvalbeheer ongeveer 170 euro per gezin per jaar. Die kosten worden momenteel voor ongeveer 40 % doorgerekend aan de gezinnen en voor 60 % betaald uit de algemene middelen. Bedoeling is uiteindelijk ongeveer 80 % door te rekenen en nog 20 % uit de algemene middelen te betalen.

    De kosten in euro per gezin per jaar zijn als volgt verdeeld:

    Fractie-Hoeveelheid-Kosten gemeente-Kosten nu en 2014
    Restafval          310 kg  100 € (323 €/ton)  60€   80€
    Cont.park         430 kg   55 € (128 €/ton)    5€     8€
    Select. inz.       280 kg    10 € (71 €/ton)     5€     5€
    Communicatie n.v.t.         5 €                     0       0
    Vaste bijdrage                                                  54€
    Alg. middelen                                        100€   23€
    Totaal           1 020 kg  170 €                 170€  170€

    De gemeente heeft nog ongeveer 5 euro per gezin kosten voor niet huishoudelijke stromen (afval afkomstig van de werking van de gemeentelijke diensten).

    Ivarem neemt geen politieke standpunten in, maar geeft wel toe dat indien de gemeenten niet voorzien in compenstaties, wat hun volledig vrijstaat, dit een belastingverhoging is. Zij geven ook aan dat alle gemeenten het financieel moeilijk hebben.

    Nog volgens Ivarem is het niet mogelijk om een afvaltaks te berekenen op basis van het inkomen van het gezin en/of het reële verbruik van afval. Hiermee verlaten zij, volgens ons, wel het principe dat de vervuiler betaald. 

    Tot slot hebben wij gesteld dat de verwevenheid van de politiek, in de structuur van Ivarem, veel te groot is. De verschillende gemeenten zijn immers zowel aandeelhouder als bestuurder van Ivarem. Blijbaar zit dit zo vervat in de wetgeving op de intercommunales.
    Volgens ons wordt het dan hoge tijd dat de wetgeving veranderd. Je kan niet tegelijkertijd boswachter en stroper spelen.

    Ivarem is met het voorstel van afvaltaks naar de conferentie van burgemeesters getrokken. Deze conferentie zou driemaal per jaar samenkomen. Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de verschillende burgervaders dit voorstel als muziek in de oren heeft geklonken. Gelijktijdig een besparing doorvoeren en deze niet moeten compenseren aan de gezinnen is een godsgeschenk voor de noodlijdende gemeenten. Blijkbaar zouden een paar gemeenten wel denken aan enige vorm van compensatie. Maar de meerderheid gaat dit niet doen. Dit is wat wij noemen oude politiek in de coulissen van niet transparante vergaderingen en bijgevolg politiek oncorrect.

    Besluit.

    In wederzijds respect hebben we van gedachten gewisseld maar of dit nu zal leiden tot enige veranderingen, zijn we niet overtuigd. 
    Wij, de initiatiefnemers, vrezen dat alles bij het oude zal blijven en dat de brave burger eens te meer de kop van Jut zal zijn.
    Wij danken de directie van Ivarem voor de uitnodiging.

    Toch blijven wij demonstratief vragen aan iedereen om de facebookpagina en bijhorende petitie kenbaar te blijven maken en te verspreiden. Alle gemeenten moeten nog voor het jaareinde hun goedkeuring geven in dit dossier. Wij hopen dat er toch nog gemeentebesturen, meerderheid en opositie, die samen beslissen dat deze afvaltaks onrechtvaardig is en indien deze er toch komt, dat zij hun burgers en gezinnen ruimschoots zullen compenseren. Bovendien hopen wij ook dat de sociale correcties uitgebreid zullen worden en sterk verminderen voor de allerlaagste inkomens.

    https://www.facebook.com/pages/NEEN-aan-de-afvaltaks-van-Ivarem/1433958540161170

    http://www.petities24.com/signatures/neen_aan_de_afvaltaks_van_ivarem/


    Dominic en Rony Van Oosterwyck



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Mol
  • Toerisme Lier
  • Bruno

  • Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Een interessant adres?


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!