Inhoud blog
  • Belastingsvriendelijke gemeente
  • Gratis kinderopvang
  • Tegen de onderhoudsplicht
  • De Lijn op dieet
  • Met Bos naar Disneyland
    Archief per maand
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
    Zoeken in blog

    Verder-werken-aan-Schelle
    Leven in een verkiezingsjaar
    09-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannenkoekennamiddag

    In 1992, na een boeiende en vooral ontplooiingsvolle periode aan de Vrije Universiteit van Brussel, ben ik mijn beroepsloopbaan begonnen als Federaal Secretaris van de Vlaamse Federatie voor Socialistische Gepensioneerden, de huidige S-Plus, seniorenvereniging van de socialistische “zuil”. Een bezigheidsclubje om gepensioneerden hun vrije tijd op te vullen? Helemaal niet!

    De socialistische seniorenvereniging S-Plus werkt in twee grote richtingen: enerzijds is er de cliché-bekende weg van de ontspanningsnamiddagen en koffiefeesten, anderzijds is er deze van het wegen op het beleid door aandacht te vragen voor en advies te geven over seniorenaspecten bij dit beleid. De seniorenverenigingen zijn de afgelopen 20 jaar enorm “geprofessionaliseerd”.

    De ontspanningsnamiddagen, seniorenreizen, ... zijn geen niemendalletjes. Meer en meer senioren komen alleen te staan, leven –gelukkig maar- langer in hun vertrouwde woning, zijn meer mobiel en meer veeleisend naar hun vrijetijdsinvulling. De momenten van “groepsgebeuren” tijdens de namiddagactiviteiten zijn een vorm geworden van het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk, van het elkaar vinden voor raad en daad, van een verdringen van verzuring en vereenzaming. De reizen zijn niet enkel dagtrips naar zee maar de grenzen worden steeds meer verlegd en bestemmingen als Kreta, Praag, ... zijn een vast waarde geworden. Ook cursussen als “gsm-gebruik voor senioren”, “mobi +” en “internet voor senioren” kennen een enorme bijval.

    De tijd van de aan zijn of haar buurt gekluisterde gepensioneerde is gelukkig lang voorbij en de seniorenverenigingen hebben hierin een cruciale rol te vervullen.

    Het “wegen op het beleid” gebeurt op verschillende manieren. Op lokaal vlak bestaat er in onze gemeente een seniorenraad die maandelijks een stevige agenda afwerkt. Aanbevelingen aan het beleid worden gedaan en door het beleid nogal nauwgezet opgevolgd. Een verwevenheid tussen het seniorengebeuren en het OCMW zorgt er dan weer voor dat het OCMW haar sociale rol nog verbreedt en de senioren”problematiek” op de voet volgt. Het spreekt voor zich dat gezien de senioren in de bevolking de snelst groeiende leeftijdsgroep vormen, ze een steeds zwaardere stempel op het beleid zullen kunnen drukken.

    Vanuit mijn eerdere beroepservaring en vanuit mijn overtuiging dat de signalen die vanuit onze S-Plus komen belangrijk zijn voor het beleid dat wij als sp.a in onze gemeente trachten te voeren, probeer ik op zo veel als mogelijk S-Plus activiteiten aanwezig te zijn. Niet om even binnen te wippen, een toespraak te houden en dan met grote trom terug te vertrekken, maar om er een namiddag te spenderen, te luisteren naar de vaak spontane verhalen en de (soms verborgen) boodschappen en nadien daar ook iets mee te kunnen doen. Vanmiddag vind je mij dus op de pannenkoekennamiddag in het Schelse Volkshuis: hoe oubollig “pannenkoekennamiddag” ook mag klinken, het is de plaats om te leren wat er bij onze Schelse senioren leeft ... en om een goeie pint te drinken natuurlijk!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!