Inhoud blog
  • Belastingsvriendelijke gemeente
  • Gratis kinderopvang
  • Tegen de onderhoudsplicht
  • De Lijn op dieet
  • Met Bos naar Disneyland
    Archief per maand
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
    Zoeken in blog

    Verder-werken-aan-Schelle
    Leven in een verkiezingsjaar
    02-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Schelse middenstand

    Bij m’n “bevoegdheids”pakket als schepen zit ook de lokale economie. Concreet betekent dit enerzijds de markt en jaarmarkt en anderzijds de KMO’s en de middenstand.

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Ik herinner me nog levendig de jaren dat je bij de Schelse middenstand in de maand december lootjes kreeg bij je aankopen: de eindejaarsactie van de Schelse winkeliers. Na nieuwjaar werden de prijzen dan getrokken en feestelijk overhandigd.

    Uit diezelfde periode stamt mijn herinnering aan een quiz, ingericht door de winkeliersvereniging, in een tent en gepresenteerd door Nand Baert.

    Die laatste is ondertussen al enige tijd overleden en ook de winkeliersvereniging ging ter ziele.

     

    Rond 1975 baatte moeder de COOP winkel, de superette van de socialistische zuil zeg maar, uit in de hoofdstraat van de gemeente. Niet dat we onmiddellijk zelfstandige waren (het was een systeem met geranten dat teloor ging door mismanagement en waarbij de winkelhouders niet echt werden aangemoedigd om initiatief te nemen) maar de andere winkeliers waren me toch bekend.

     

    Van de winkeliers van 1975 zijn er niet veel meer overgebleven: de ijzerwinkel is er nog, de fotograaf ging over van vader op zoon en ... dat zal het wat zijn geweest.

    Mijn bedoeling was om te proberen die Schelse middenstand nieuw leven in te blazen. Onder het motto “nieuwe borstels keren goed” dacht ik mee elan te kunnen geven aan een heropstart van de middenstandsraad, van de activiteiten.

    Ik moet u eerlijk gezegd bekennen dat ik hierin heb gefaald, maar ik geef nog niet op.

     

    Een goed half jaar geleden brachten we de middenstandersrond de tafel om naar hun verzuchtingen te luisteren en te kijken welke oplossingen er waren. Nadien werden ze allen aangeschreven met de vraag om toe te treden tot de heropstartende middenstandsraad. Welgeteld drie reacties ontvingen we van winkeliers (en eigenlijk zijn het niet eens winkeliers pur sang maar dit terzijde) die wensten mee na te denken, mee te werken. Ondertussen blijven een aantal winkelpanden leeg staan en voeren we geregeld de discussie of we als gemeente toestaan dat ze worden omgevormd tot woonhuis, wat een mogelijke invulling als winkel voorgoed verhinderd.

     

    Gisteren organiseerde het Provinciebestuur een “debat”avond rond de economische ontwikkeling van de Rupelstreek. Eén luik daarvan was de aanmoediging van de kleinhandel, de versteviging van de handelskernen. Een wat oppervlakkig verhaal vanuit de Provincie zonder concrete voorstellen ... en toch. Op het Antwerpse Provinciebestuur s er vanaf nu iemand voltijds belast met het reactiveren van de kleinhandel, met de ondersteuning van de gemeenten in hun middenstandsbeleid. Zij mag deze week van mij nog telefoon verwachten!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!