Inhoud blog
  • Belastingsvriendelijke gemeente
  • Gratis kinderopvang
  • Tegen de onderhoudsplicht
  • De Lijn op dieet
  • Met Bos naar Disneyland
    Archief per maand
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
    Zoeken in blog

    Verder-werken-aan-Schelle
    Leven in een verkiezingsjaar
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belastingsvriendelijke gemeente

    Onlangs publiceerde de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten), zeg maar de studiedienst en vakbond van de steden en de gemeenten de belastingstarieven die de gemeenten voor 2006 hanteren. Concreet ging het over de cijfers in van de aanvullende personenbelasting, de belasting die van burger tot burger verschilt een recht evenredig is met het inkomen dat u invult op uw belastingsaangifte aan de Staat, en over de cijfers in verband met de onroerende voorheffing, belasting voor huiseigenaars die evenredig loopt met de bewoonbare oppervlakte in hun huis.

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Dit zijn twee belastingen die wij, als socialisten, rechtvaardig vinden. Akkoord, niet iedereen geeft correct zijn inkomsten aan de Staat aan, en het zijn hierbij de grootste vissen die de meeste creativiteit aan de dag leggen, maar het is toch de meest objectieve belasting.

     

    In aanloop naar de verkiezingen herhaalt de sp.a haar standpunt dat het net deze belastingen zijn die moeten zorgen voor inkomsten voor de gemeenten, en niet de zogenaamde “pestbelastingen”. Pestbelastingen zijn links en rechts extra belastingen op huisvuil, inwonersbelasting, ... belastingen die voor iedereen even hoog zijn en die in realiteit voor kleinere inkomens veel zwaarder om dragen zijn dan voor hoge inkomens.

     

    In Schelle zijn we op goede weg om die pestbelastingen af te schaffen, maar we zijn er nog niet.

    De huisvuilbelasting werd afgeschaft, ieder gezin krijgt per jaar een aantal gratis restafvalzakken en de prijs voor bijkoxml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />mende restafvalzakken werd gevoelig verhoogd. Wie goed sorteert (en in Schelle zijn hier veel mogelijkheden toe) en zuinig is met zijn gratis huisvuilzakken, dient dus niet in zijn portemonnee te tasten. De vervuiler betaalt.

    De inwonersbelasting (die al verschillende tarieven kende voor sterkere en zwakkere schouders, werd dit jaar nog extra aangepast: verlaagd voor de sterkere schouders en naar nul gebracht voor de zwakkere. Op deze weg moeten we verder.

     

    Wat betreft de inkomensbelasting en de onroerende voorheffing doet Schelle het evenmin slecht. Met 6.4% voor de eerste staan we op de 49e plaats van de 310 Vlaamse gemeenten (van laag naar hoger gerangschikt. Met de onroerende voorheffing van 1.350 opcentiemen, staan we 180e van de 310. Dit laatste is zeker verdedigbaar als je weet dat wie een 15tal jaar geleden in Schelle bouwde, de waarde van zijn of haar huis en grond ondertussen vervijfvoudigd heeft.

     

    Verder-werken aan Schelle zal na 8 oktober betekenen te puzzelen hoe de “pestbelastingen” nog verder kunnen worden afgeschaft en hoe met een zuinig beleid (zonder afbreuk te doen aan de nodige initiatieven en investeringen) en een sociaal-verantwoorde belastingspolitiek de gemeentefinanciën ook de komende zes jaar weer gezond kunnen worden gehouden.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!