Inhoud blog
  • Belastingsvriendelijke gemeente
  • Gratis kinderopvang
  • Tegen de onderhoudsplicht
  • De Lijn op dieet
  • Met Bos naar Disneyland
    Archief per maand
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
    Zoeken in blog

    Verder-werken-aan-Schelle
    Leven in een verkiezingsjaar
    23-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergadering College van Burgemeester en Schepenen
    In principe wordt op maandagochtend wekelijks de vergadering van, wat men noemt, "het College" gehouden. Aan deze vergadering nemen de Burgemeester, de 4 Schelse Schepenen en de Gemeentesecretaris deel.
    Om 8u30 wordt er gestart en de vergadering loopt vaak tot een stuk over de middag.

    De inhoud van de vergaderingen is vanzelfsprekend zeer uiteenlopend en vrij actualiteitsgebonden. Toch zijn er een aantal thema's die wekelijks terugkeren. Een kort overzicht:
    In personeelszaken wordt nagekeken wie in ziekteverlof is, waar er voor vervanging moet worden gezorgd en waar er vragen of problemen zijn. Openbare werken is het grootste thema. Welke (wegen) werken zijn in uitvoering, welke gaan komen, wat moet worden gepland, hoe moeten -in het licht van de wetgeving op de overheidsopdrachten- een aanbesteding gebeuren, welke plannen voor verbouwingswerken aan de openbare gebouwen staan op stapel, ... verkeersbeleid leunt hier dicht bij aan en krijgt ook wekelijks de nodige aandacht. In Ruimtelijke Ordening worden alle (ver)bouwaanvragen van de inwoners die een goedkeuring van de gemeente moeten krijgen, bekeken. Getoetst aan de bouwvoorschriften en aan het Ruimtelijk Structuurplan. Het verfijnen van dit laatste en de zogenaamde Ruimtelijke Uitvoeringsplannen worden op de voet gevolgd.
    Ook wat "lichtere"  (maar daarom niet minder belangrijke of minder arbeidsintensieve) thema's zoals geplande evenementen, vieringen en feestelijkheden staan op de maandagochtendagenda.
    Nadat de grote thema's op de agenda zijn besproken, worden de brieven en de e-mails die de gemeente sinds de vorige Collegevergadering ontving, overlopen en besproken. Waar nodig wordt een beslissing genomen en deze wordt dan aan de briefschrijver door het gemeentesecretariaat gemeld.
    Laatste punt van elke vergadering zijn de varia. Elke Schepen ontvangt van de medewerkers of de burgers vragen ivm zijn of haar "bevoegdheidspakket" of over het beleid in het algemeen. Deze vragen en problemen, alsook die punten die zo actueel zijn dat ze niet bij voorbaat op de agenda konden worden geplaatst, zijn het onderwerp van de varia.

    Wat opvalt in zo'n Collegevergadering is dat, niettegenstaande je tot verschillende politieke partijen behoort, het "partijbelang" quasi nooit speelt en dus het zogenaamde "algemeen belang" voorop staat. Iedereen trekt aan hetzelfde zeel. Natuurlijk zijn er meningsverschillen, discussies, soms heftig en vaak over de partijgrenzen heen, maar altijd wordt een oplossing, een consensus gevonden. Dit is niet evident! In een niet nader genoemde buurgemeente van Schelle is alle communicatie binnen het College over de partijgrenzen heen onmogelijk en is het bestuur een beetje op de dool. In nog andere gemeenten zitten Schepenen in een College terwijl ze de facto uit de bestuursmeerderheid zijn gestapt. Van een verpletterende verantwoordelijkheid naar de burger toe gesproken!

    Daarnaast is het ook niet zo dat in Schelle iedere Schepen angstvallig op zijn of haar "koekjesdoos" zit. Alle thema's worden met z'n allen besproken en beoordeeld, een beslissing is er pas wanneer er consensus is.

    Door de positieve sfeer die er binnen het Schelse College heerst, door de gemotiveerde mensen en door het brede scala van onderwerpen die allen dicht bij het dagelijkse leven en dicht bij de bevolking staan is het eigenlijk best wel aangenaam om aan de vergaderingen deel te nemen en een uitdaging om steeds weer nieuwe "problemen" aan te pakken.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!