Na de delta de omikron
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de gewoonte aangenomen om de coronavarianten namen op basis van het Griekse alfabet te geven.
Niet alle varianten krijgen echter evenveel belangstelling. De alfa-, beta-, gamma- en deltavarianten hadden een hoog besmettingsgevaar en kregen bijgevolg veel aandacht van de virologen en de pers. Van de epsilon-, zeta-, eta-, theta-, jota-, kappa-, lambda- en muvariant hebben we haast niets gehoord, omdat deze varianten vrij ongevaarlijk en beperkt bleven. De recente omikronvariant werd echter door WHO officieel als ‘zorgwekkend’ bestempeld.
Opvallend is dat er geen nuvariant of xivariant te bespeuren valt. Die letters werden namelijk bewust overgeslagen. ‘Nu’ klonk te veel als het Engelse ‘new’, wat volgens de WHO verwarrend zou zijn in de Engelstalige wereld. ‘Xi’ is dan weer “een vaak voorkomende naam”, aldus de WHO. Het is overigens ook de naam van de president van China.
We zitten nu al in de helft van het Grieks alfabet, dat 24 letters telt, en niemand weet of het Griekse alfabet lang genoeg zal zijn om alle nog komende varianten af te dekken.
Maar Griekse benamingen of niet, feit is dat de jojo maar blijft op en neer gaan en de bestrijding van de pandemie maar blijft aanmodderen.
Bron: Waarom heet de nieuwe coronavariant ‘omikron’? En wat betekent het? - HLN - Ezra Cnaepkens 28-11-21.
|